Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

26 Οκτωβρίου 2013

Ανάπτυξη δίχως χρήμα; Απλούστατον!

Το ότι ταΐσαμε με 120 δισεκατομμυριάκια τις τράπεζες, προκειμένου να αποφύγουμε την πτώχευση και να έχουμε πρόσβαση σε καύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα κλπ το ξέραμε. Επίσης, ξέραμε αυτό για το οποίο μας διαβεβαίωσε ο πρωθύ και η συμμωρία του, δηλαδή ότι η στήριξη των τραπεζών ήταν εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να διοχετευτεί ζεστό χρήμα στην αγορά (νάτη η ρευστότητα!) και να ξαναπάρει μπροστά η πραγματική οικονομία (νάτη κι η ανάπτυξη!). Αυτά τα ξέραμε, έτσι; Μπράβο. Τώρα είναι ώρα να τα ξεχάσουμε!

Στο θεό σας, πιστέψατε αυτές τις παπαρδέλες; Πιστέψατε ότι οι τράπεζες, με το που παντελόνιασαν τις ενισχύσεις, θα ρίχνανε χαρτούρα στην αγορά; Πάτε καλά, ρε σεις; Για συνέλθετε, σας παρακαλώ. Κι αν επιμένετε να κοιμάστε τον ύπνο τού δικαίου και να ονειρεύεστε ρευστότητα, ανάπτυξη και λοιπά μπαρμπούτσαλα, έρχεται το δίδυμο τρόικας-Blackrock να σας ξυπνήσει.

Παρενθεσούλα για τους αδαείς. Η Blackrock είναι μια πολιτειακή εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων, η μεγαλύτερη στον κόσμο. Ανάμεσα στις δουλειές που αναλαμβάνει, είναι και η διαχείριση των κρίσεων. Στην Ελλάδα έχει αναλάβει την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών και τροφοδοτεί με τα πορίσματα και τις συστάσεις της την τρόικα. Κλείνει η παρενθεσούλα.

Τι λέει, λοιπόν, η Blackrock (και, κατ' επέκταση, η τρόικα); Λέει ότι η αύξηση των δανείων που χορηγούν οι τράπεζες πρέπει να είναι ανάλογη του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ. Με απλά λόγια: όσο η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, οι τράπεζες θα μαζεύουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει και δεν θα δίνουν ούτε σέντσι καινούργια. Κι αφού οι προβλέψεις για το 2014 κάνουν λόγο για αύξηση 0,6% του ΑΕΠ, η Blackrock συστήνει -και η τρόικα συμφωνεί- τα νέα δάνεια που θα δώσουν του χρόνου οι τράπεζες να μη ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο. Δηλαδή, τρίχες.

Κάπου εδώ τρελλαίνεσαι. Για να βγεις από την ύφεση, χρειάζεσαι καινούργιες δουλειές. Παναπεί, φρέσκο χρήμα. Δηλαδή, για να αναπτυχθείς πρέπει να έχεις εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα. Πού θα βρεις χρήμα, όμως, αν δεν σου το δώσουν οι τράπεζες, οι οποίες θα περιμένουν πρώτα να έρθει η ανάπτυξη και μετά να σπρώξουν λεφτά στην αγορά; Έλα ντε...


Τώρα, θα ρωτήσετε γιατί στα κομμάτια ξοδέψαμε τόσα δισεκατομμύρια στην στήριξη των τραπεζών. Υποτίθεται ότι το κάναμε για να βγει χρήμα στην αγορά. Λοιπόν, προσέξτε δυο-τρία πραγματάκια, για να μην έχετε κουτές απορίες:

Πρώτα και κύρια, μάθετε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειοδοτηθεί με κάπου 110 δισ. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αποτελεί το ένα από τα τρία μέρη τής τρόικας. Επειδή, λοιπόν, η ΕΚΤ ενδιαφέρεται πρωτίστως για την εξασφάλιση των δανεικών της και χέστηκε για την ανάπτυξη της Ελλάδας, μπλοκάρει τις δανειοδοτήσεις ώστε να μπορούν οι τράπεζες να τακτοποιούν έγκαιρα και σωστά τις υποχρεώσεις τους απέναντί της.

Δεύτερον, τα μισά από τα λεφτά με τα οποία ενισχύσαμε τις τράπεζές μας δεν υπάρχουν πλέον! Μετριοπαθείς υπολογισμοί δείχνουν ότι οι καταθέσεις ελλήνων στο εξωτερικό και οι επενδύσεις τους σε τίτλους και ακίνητα εκτός συνόρων αυξήθηκαν την τελευταία τριετία κατά 60 δισ. Επειδή αυτό το γνωρίζουν οι τροϊκανοί, σημειώνουν ότι αν αυτά τα λεφτά αρχίσουν να επιστρέφουν, τότε οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγούν δάνεια ισόποσα προς τα χρήματα που θα γυρίζουν. Το μόνο που δεν μας λένε είναι πόσα απ' αυτά τα λεφτά τα έχουν τοποθετήσει στο εξωτερικό οι ίδιες οι τράπεζες ή οι θυγατρικές τους.

Τρίτον, οι τράπεζες δεν λένε όχι εκ προοιμίου. Επιμένουν ότι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι εφικτή, έστω και με μικρότερα ποσά. Όμως, για να πάρει κάποιος δάνειο θα πρέπει (α) να έχει επαρκείς εγγυήσεις, (β) να διαθέτει βιώσιμο προϊόν, (γ) να είναι επιχειρηματικά υγιής, (δ) η δραστηριότητά του να έχει εξαγωγικό χαρακτήρα και (ε) η επιχείρησή του να έχει προοπτικές. Πώς έλεγε εκείνο το αμίμητο τού -παλιού, καλού- Χάρρυ Κλυν "λαέ της Αθήνας, λαέ των Πετραλώνων, λαέ της οδού Μακεδονομάχων, αγαπητέ μου Θανάση"; Έτσι ακριβώς.


Τώρα, γίνεται σαφές το πώς θα έρθει η περίφημη ανάπτυξη. Αφού εμείς δεν έχουμε λεφτά για να κάνουμε δουλειές, θα τις εκχωρήσουμε στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα τις κάνουν με δικά τους λεφτά. Εμείς όσα λεφτά έχουμε... για την ακρίβεια, όσα μας έχουν απομείνει, θα τα δώσουμε για ξοφλήσουμε τα χρέη μας. Απλούστατον!

1 σχόλιο:

spiral architect είπε...

Συμμωρία: Μ' αρέσει η ετυμολογία σου!