Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

11 Σεπτεμβρίου 2012

"Μη μισθολογικό κόστος" και άλλες μπούρδες

Στην αρχή μάς πιπίλισαν το μυαλό με το "μη μισθολογικό κόστος" των επιχειρήσεων. Ανερμάτιστοι πολιτικάντηδες, φληναφούντες αναλυτές, παρλαπιπίζοντες δημοσιολόγοι και πομφολυγούντες δημοσιογραφίσκοι έχουν αποδυθεί εδώ και μια τριετία σε έναν υπέρ πάντων αγώνα να "ενημερώσουν" τους πολίτες για τις δυσμενείς επιπτώσεις (τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην οικονομία γενικώτερα) αυτού του περίφημου "μη μισθολογικού κόστους".

Αλήθεια, είχε ακούσει ποτέ κανείς από τους μεγαλύτερους να γίνεται παλιά λόγος για "μη μισθολογικό κόστος"; Όχι βέβαια! Ο συγκεκριμένος όρος αποτελεί ευφημιστική εφεύρεση (πώς λέμε το ξύδι "γλυκάδι", την Μαύρη Θάλασσα "Εύξεινο Πόντο" και τον ωκεανό που καταπίνει ολόκληρα νησιά "Ειρηνικό";) γι' αυτό που πάντοτε λεγόταν "εργοδοτικές εισφορές" και που πάντοτε αποτελούσε σαφώς μισθοδοτικό κόστος. Όσα βιβλία κι αν ανοίξετε, πουθενά δεν θα βρείτε να γίνεται λόγος για "μη μισθοδοτικό κόστος". Αλλά, πριν συνεχίσουμε και για να είμαστε σαφέστεροι, ας δούμε ένα παράδειγμα:

Ας πάρουμε έναν εργαζόμενο με μισθό 1.000 ευρώ (ναι, ναι, υπάρχουν τέτοιοι μισθοί ακόμη και σήμερα!). Ο εργοδότης αφαιρεί, ως ασφαλιστικές κρατήσεις, 165 ευρώ (16,5%) και αποδίδει στον εργαζόμενο 835. Ταυτόχρονα, προσθέτει άλλα 285,60 (28,56%), ως εργοδοτική εισφορά, αποδίδοντας στο ΙΚΑ συνολικά 450,6 ευρώ (45,06%). Καλά ως εδώ; Ε, λοιπόν, εδώ είναι που έρχονται οι "καλοθελητές" και λένε πώς δεν είναι σωστό να πληρώνει η επιχείρηση 1.285,60 κι ο εργαζόμενος να βάζει στην τσέπη μόνο 835 και το κράτος είναι ρουφήχτρα και αντιαναπτυξιακό κλπ κλπ.

Και, γαμώ το φελέκι μου, υπάρχουν πολλοί ανεγκέφαλοι εργαζόμενοι που συμφωνούν μ' όλη τούτη την σπέκουλα, λες και τα 450,6 που παίρνει το ΙΚΑ δεν αποτελούν εισόδημα για τον εργαζόμενο, λες και δεν πληρώνονται απ' αυτά τα λεφτά οι συντάξεις του, η φαρμακευτική του περίθαλψη, τα επιδόματα ανεργίας του, η εργατική του κατοικία, ο κοινωνικός τουρισμός του κλπ κλπ! Κι έμαθαν όλοι τούτοι οι κακομοιραίοι να κατηγορούν κι αυτοί το κράτος και να μιλάνε κι αυτοί για "μη μισθολογικό κόστος"... Μισθολογικό κόστος είναι κι αυτό, ζώα! Μισθολογικώτατο!! Κι αν κοπεί, από σας θα λείψει, όχι από τ' αφεντικά σας!

Στην αρχή, λοιπόν, ήρθε η σπέκουλα, η πλύση εγκεφάλου. "Ενημερώθηκε" ο πολίτης. Ψήθηκε, που λέμε. Έτσι, σήμερα έφτασε η ώρα να μειωθεί αυτό το "μη μισθολογικό κόστος" κατά 5 μονάδες. Παναπεί, στο παραπάνω παράδειγμα η επιχείρηση θα πληρώσει 50 ευρώ λιγώτερα στο ΙΚΑ, τάχα πως έτσι θα φτηνύνει το τελικό της προϊόν και η επιχείρηση θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Μάαααλιστα! Παναπεί ότι τώρα η ΦΑΓΕ θα βγάλει φτηνότερα τα γιαούρτια της και ο Υφαντής φτηνότερα τα σαλάμια του, ε; Τέλεια; Δόξα σοι ο θεός, ανατρίχιασα, ο πούστης!

Ώρα να ξυπνήσουμε, ρε σεις. Αν η επιχείρηση του παραδείγματός μας έχει, ας πούμε, χίλιους εργαζόμενους (δηλαδή, όσους μια μεσαία αλυσίδα σούπερ-μάρκετ), ο επιχειρηματίας θα κερδίζει πενήντα χιλιάρικα κάθε μήνα ή εφτακόσια ολοστρόγγυλα χιλιάρικα κάθε χρόνο! Έχετε την εντύπωση ότι θα μετακυλίσει αυτή την ωφέλεια στο ράφι του; Δηλαδή, ενώ θα έχει την άνεση να τσεπώσει εφτακόσια χιλιάρικα τον χρόνο, θα τα χαρίσει στον καταναλωτή; Παπάρια μάντολες, λεβέντες μου! Ούτε φτηνότερο γιαούρτι θα φάμε ούτε φτηνότερο σαλάμι. Απλώς, ο επιχειρηματίας θα...αναπτυχθεἰ, δηλαδή θα γίνει πλουσιώτερος κατά εφτακόσια χιλιάρικα. Εις βάρος του ασφαλιστικού μας ταμείου, φυσικά.

Πάμε λίγο παρακάτω τώρα; Το ΙΚΑ (έτσι μας λένε, τουλάχιστον) έχει τρύπα κάποιων δισ., έτσι; Με χίλιες επιχειρήσεις σαν του παραδείγματός μας, η τρύπα μεγαλώνει αυτομάτως κατά 7 δισεκατομμυριάκια. Ποιός θα την μπαλώσει αυτήν την τρύπα; Αφού την ανοίγει ο επιχειρηματίας, θα την μπαλώσει ο εργαζόμενος (απαρασάλευτος καπιταλιστικός νόμος). Πώς; Απλούστατο: τσοντάροντας κάτι από την σύνταξή του, από την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, από τα επιδόματα ανεργίας του κλπ. Παναπεί, εμείς θα την μπαλώσουμε την τρύπα από τις κάθε λογής αποδοχές μας. Δηλαδή, σε τελική ανάλυση, το περίφημο "μη μισθολογικό κόστος" αποδεικνύεται μισθολογικό. Μισθολογικώτατο του κερατά! Τόσο μισθολογικό ώστε τώρα πια θα αναλαμβάνει να το καλύψει ο εργαζόμενος κατ' ευθείαν από τον μισθό του.

Χαίρετε και καλά ξυπνητούρια!


ΥΓ: Α προπό, μ' εμένα τον μικροεπαγγελματία που πληρώνω ΤΕΒΕ τί θα γίνει; Θα μειωθούν και οι δικές μου εισφορές ή θα μείνουν όπως είναι επειδή δεν παίρνω μισθό άρα δεν έχω "μη μισθολογικό κόστος"; Κι αν μειωθούν οι εισφορές μου, θα μειωθεί και η σύνταξη που θα πάρω αύριο, οπότε δώρον άδωρον και πάλι εγώ θα πληρώσω την λέζα;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eγώ που πληρώνω ΟΓΑ θα αυξηθούν οι εισφορές διάβασα,
δλδ θα πάρω και περισσότερη σύνταξη;
(εδώ γελάμε)

Ηλίας.

Ntina είπε...

Παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν την νύχτα..
προς όλους αυτούς..Σταματήστε να κοιμόσαστε την ημέρα !

Σύλβια είπε...

Τελικά και μια φορά είπαν την αλήθεια οι ειδήσεις !! προχθές άκουσα ότι ένας στους δυο δεν πληρώνει εισφορές στο ΤΕΒΕ, σε εμάς τους δύο εσύ είσαι αυτός που πληρώνει ακόμα. Για την φορολογική δήλωση του 2012 θα είναι τεκμήριο εάν έχεις πληρώσει εισφορές στο ΤΕΒΕ