To Cogito ergo sum συλλογάται λέφτερα και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ατέχνως.
Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα, η αντιγραφή επιτρέπεται.

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

(...) ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα κι ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό κι ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η δικαιοσύνη και ο νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί το σύννεφο που περνάει, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά αν γίνεται μέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και τελικά, για να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ας ιδιωτικοποιηθούν και τα κράτη, παραδίδοντας για κάποιο χρονικό διάστημα την εκμετάλλευσή τους σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα λειτουργούν σε καθεστώς διεθνούς ανταγωνισμού. Εκεί βρίσκεται η σωτηρία τού κόσμου...

Και τώρα, ας ιδιωτικοποιηθεί επίσης και η πουτάνα που τους γέννησε όλους.


[Ζοζέ Σαραμάγκου, "Τετράδια του Λαντσαρότε - Ημερολόγιο ΙΙΙ, 1993-1995" - Μετάφραση από τα πορτογαλικά: Cogito ergo sum]

31 Ιανουαρίου 2011

Παιχνίδια μισθοφόρων στην Σομαλία (3)

Ας επιστρέψουμε στην Saracen. Αντιπρόεδρος και επιχειρησιακός διευθυντής της εταιρείαςείναι κάποιος Μπιλ Πέλσερ, πρώην κομμάντο της Νότιας Αφρικής. Ο Πέλσερ, προκειμένου να τα λεχει καλά και με το "μεγάλο αφεντικό", προσέλαβε ως συμβούλους έναν πρώην αξιωματούχο της CIA και έναν υψηλοβαθμο συνεργάτη των Μπους (πατρός τε και υιού). Την σχετική πληροφορία δημοσίευσε ο Guardian, σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, όπου κάνει λόγο και για την "άγνωστη μουσουλμανική χώρα" που χρηματοδοτεί την εκπαίδευση των σομαλών από την Saracen (όπως γράψαμε στο πρώτο μέρος αυτού του αφιερώματος).

Φυσικά, οι Μπούσηδες δεν είδαν με καλό μάτι το ανακάτεμα του ονόματός τους με μια "άγνωστη μουσουλμανική χώρα" που χρηματοδοτεί μισθοφόρους κλπ και, προφανώς, έβαλαν τις φωνές στον Πέλσερ. Τι να κάνει κι αυτός ο φουκαράς; Πάνω στην αμηχανία και στην ταραχή του, ισχυρίστηκε ότι καμμία από τις μονάδες του δεν εμπλέκεται στην Σομαλία, ότι σίγουρα πρόκειται για κάποια άλλη εταιρεία που έχει το ίδιο όνομα με την δική του (!!) και ότι θα στραφεί νομικά κατά των μέσων ενημέρωσης που τόλμησαν...κλπ κλπ (διαβάστε το ξεκαρδιστικό δημοσίευμα του GolisNews, μαζί με μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες).

Πρέπει να συμπληρώσω εδώ ότι η Saracen είναι κανονική πολυεθνική, με παραρτήματα σε Τανζανία, Αγκόλα, Σουδάν, Κένυα και Ζάμπια. Μια σωστή πολυεθνική δεν δένεται στην ουρά μιας μόνο χώρας, έστω κι αν αυτή είναι οι ΗΠΑ. Έτσι, ο Σαλίμ Σάλεχ και ο Πέλσερ φροντίζουν να κρατούν ισορροπίες και διορίζουν σε διάφορες θέσεις πρώην αξιωματούχους του στρατού και της αστυνομίας από χώρες όπως η Μεγάλη Βρεττανία και η Νότιος Αφρική. Σωστοί οι παίκτες, ε; Άμα υπάρχει ψωμάκι για όλους...

Με την εκπαίδευση της "αντιπειρατικής δύναμης" του Μογκαντίσου (όπου, ξανατονίζω, δεν υπάρχουν πειρατές), είναι βέβαιο ότι η Saracen θα ρίξει νερό στο μύλο των ακραίων ισλαμιστών της οργάνωσης "Αλ Σαμπάαμπ", η οποία αντιμάχεται την δοτή σομαλική κυβέρνηση και τους στρατιώτες της Aφρικανικής Ένωσης, κατηγορώντας τους πως δεν αποβλέπουν στην ειρήνη, αλλά στην υστερόβουλη κατοχή της Σομαλίας και σε κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, προ ημερών, ξένοι διπλωμάτες θύμιζαν σε δημοσιογράφους της κενυατικής εφημερίδας "The East African" ότι η δράση της Saracan στηn Σομαλία ξυπνά φαντάσματα από τo Κογκό. Η ιστορία με δυο λόγια: το 1998, δυνάμεις του στρατού της Ουγκάντας είχαν σταλεί στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό για να αντιμετωπίσουν αντικυβερνητικούς αντάρτες αλλά γρήγορα ενεπλάκησαν σε αιματηρό πόλεμο και στην καταλήστευση του κογκολέζικου ορυκτού πλούτου.

Βέβαια, δεν είναι μόνον η Saracen International που έχει αναλάβει τέτοια βρώμικα παιχνίδια στη Σομαλία. Με πρόσχημα την πειρατεία στον κόλπο του Άντεν, διάφορες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες μισθοφόρων έπαιξαν και παίζουν ρόλο στην περιοχή, όπου διακυβεύονται συμφέροντα της διεθνούς ναυτιλίας και αντικατοπτρίζονται ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για τον έλεγχο της μεταφοράς ενέργειας. Παράδειγμα, είναι οι αμερικανικές εταιρείες μισθοφόρων Xe Services LLC (γνωστή με το προηγούμενο όνομά της, Blackwater) και Hollowpoint και η -ανάλογων δραστηριοτήτων- βρετανική εταιρεία "Οlive Group", οι οποίες τα τελευταία χρόνια μισθώνονται από μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες για να φρουρούν τεράστια δεξαμενόπλοια και να αποτρέπουν τις επιθέσεις Σομαλών πειρατών.

Όλα αυτά γίνονται, βεβαίως-βεβαίως, σε βάρος του σομαλικού λαού. Ενός λαού ο οποίος, εδώ και πολλά χρόνια, υποφέρει από τις εκάστοτε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πληρώνοντας με τη ζωή του βαρύ φόρο αίματος και υποθηκεύοντας παράλληλα το μέλλον των επόμενων γενεών.


ΥΓ: Όσοι δεν έχετε πρόβλημα με τα αγγλικά σας, ακολουθήστε τους συνδέσμους του κειμένου. Εκτός από την τεκμηρίωση όσων γράφω, θα ανακαλύψετε κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: