Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

28 Ιανουαρίου 2011

Παιχνίδια μισθοφόρων στην Σομαλία (1)

Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα κι όμως υπάρχει στον κόσμο μας μια χώρα που δεν είναι χώρα αλλά συνονθύλευμα τσιφλικιών. Φυσικά, αναφέρομαι στην Σομαλία, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει πάψει -ουσιαστικά- να υπάρχει ως κράτος. Ποιος δεν ξέρει για τους πειρατές που λυμαίνονται τις θάλασσές της και ποιος δεν έχει ακούσει ότι το να επιχειρήσεις να διασχίσεις την Σομαλία ισοδυναμεί με αυτοκτονία, εκτός αν "τα βρεις" με τους κατά τόπους πολέμαρχους; Εν πάση περιπτώσει, ας ρίξουμε μια ματιά σε όσα συμβαίνουν εκεί. Είμαι σίγουρος ότι θα βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα.

Μπορεί να ακούγεται ως ανέκδοτο αλλά στην Σομαλία υπάρχει μια κεντρική κυβέρνηση, έστω για τα μάτια του κόσμου. Φυσικά, μιλάμε για κυβέρνηση ανδρεικέλων, δοτή και διορισμένη από τον "παγκόσμιο χωροφύλακα", τις ΗΠΑ. Αυτή η κυβέρνηση, λοιπόν, αποφάσισε να επαναφέρει την τάξη στην χώρα. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, σχεδιάζει να αναθέσει στην ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων Saracen International την εκπαίδευση χιλίων ενόπλων μιας νέας χερσαίας "αντιπειρατικής δύναμης". Η ίδια εταιρεία έχει αναλάβει ήδη την εκπαίδευση άλλων χιλίων ανδρών στο Πούντλαντ, μια ημιαυτόνομη περιοχή στον βορρά της Σομαλίας, με άγνωστης προέλευσης ξένη χρηματοδότηση και την πρωταγωνιστική συμμετοχή του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ για εγκλήματα πολέμου (2001-2005) Πιερ Πρόσπερ, του πρώην υποδιευθυντή της CIA στην Ανατολική Αφρική Μάικλ Σάνκλιν και άλλων Αμερικανών πρώην στρατιωτικών αξιωματούχων.

Θε περίμενε κανείς ότι όλα αυτά θα καλύπτονταν από άκρα μυστικότητα. Όμως, το θέμα δημοσιοποιήθηκε από το Ασσοσιέιτεντ Πρες, όταν "ξέφυγαν" από τον Σομαλό πρέσβη στην Κένυα Μοχάμεντ Αλί Νουρ πληροφορίες για την υπό συγκρότηση "αντιπειρατική δύναμη", η οποία θα εδρεύει στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου και θα χτυπά επί τόπου τους πειρατές. Ο Αλί Νουρ ισχυρίστηκε ότι η υπό συγκρότηση δύναμη θα χτυπά εκεί όπου δεν θα μπορεί να φτάνει η διεθνής δύναμη, η οποία περιπολεί ανοιχτά του κόλπου του Άντεν, με απώτερο στόχο τον έλεγχο κρίσιμων γεωπολιτικών και ναυτιλιακών περασμάτων.

Το σχεδιάκι ακούγεται ενδιαφέρον αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια, η οποία το κάνει ύποπτο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η "αντιπειρατική δύναμη" θα εκπαιδευτεί και θα δρα στο Μογκαντίσου, όπου δεν υπάρχουν πειρατές αλλά μόνον ισλαμιστές ένοπλοι που μάχονται το στρατό και την εκεί ένοπλη αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης. Τι είναι αυτή η ένοπλη αποστολή; Θα το δούμε παρακάτω.

Ας επιστρέψουμε στον Αλί Νουρ. Ο πρέσβης διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση για την εκπαίδευση των χιλίων ανδρών θα ληφθεί πολύ σύντομα και ότι ως τότε θα έχει αποφασιστεί και η τύχη ενός ακόμη προγράμματος για την εκπαίδευση 300 μελών της προεδρικής φρουράς. Εάν, τελικώς, η Saracen πάρει την ανάθεση και των δύο προγραμμάτων, τότε θα έχει αναλάβει την εκπαίδευση περίπου 2.500 σομαλών ενόπλων, οι οποίοι θα αποτελούν το στήριγμα της δοτής φιλοαμερικανικής σομαλικής κυβέρνησης.

Προηγουμένως, κάναμε λόγο για άγνωστης προέλευσης ξένη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον σομαλό πρέσβη, οι μυστηριώδεις δωρητές (δημοσιογραφικές φήμες τους φέρουν να είναι Σαουδάραβες) αυτού του προγράμματος έχουν υποσχεθεί να πληρώσουν για το συνολικό εξοπλισμό και τους μισθούς της υπό συγκρότησης "αντιπειρατικής δύναμης", εκτός από τον οπλισμό τους. Το συνολικό κόστος ενός τέτοιου προγράμματος δεν έγινε γνωστό, αν και υπολογίζεται πως θα ξεπερνά αρκετά τα 10.000.000 δολλάρια. Παρόμοιο πρόγραμμα εκπαίδευσης περίπου 2.000 σομαλών στρατιωτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κοστολογηθεί με περίπου 13.200.000 δολλάρια.

Δεν νομίζετε ότι η όλη ιστορία αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον; Γιατί μη μου πείτε ότι δεν έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι κανένας δεν μπορεί να κάνει ζάφτι τους λιμασμένους σομαλούς πειρατές και η μόνη λύση που βρέθηκε είναι να εκπαιδευτούν μερικοί άλλοι λιμασμένοι, που θα λύσουν το πρόβλημα το οποίο δεν μπορούν να λύσουν αμερικανοί, ρώσοι και κινέζοι;

Τα καλυτερα έρχονται. Λίγη υπομονή ως αύριο, που θα δούμε τι πράμα είναι αυτή η Saracen. Στο μεταξύ, μη προσπαθήστε να επισκεφθείτε τον ιστότοπό της γιατί εδώ και μέρες βρίσκεται "υπό ανακατασκευή". Όμως, όσοι δεν έχετε πρόβλημα με τα αγγλικά σας, διαβάστε ένα ενδιαφέρον κείμενο του δημοσιογράφου Σαΐντ Ντουάλεχ, σχετικά με την κατάσταση στην Σομαλία και τον ρόλο της Saracen.

Δεν υπάρχουν σχόλια: