Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

23 Ιουλίου 2010

Δικαιοσύνη λάστιχο;

Η είδηση:

"Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και 400.000 ευρώ χρηματική εγγύηση αφέθηκε, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια για την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο Γιάννης Αγγέλου διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή."

Οι αντιδράσεις:

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος: "Η μεταχείριση, που επιφυλάχθηκε στον Γιάννη Αγγέλου παραβιάζει βασικές Αρχές της Δικονομίας και του Ποινικού Δικαίου. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που καταλαβαίνουν, πλέον, όλοι είναι ότι αυτό που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, ούτε η διερεύνησή της μέχρι το τέλος. Το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, να κατασκευάσει, δήθεν, ενόχους εκ των προτέρων και να εκτρέψει την προσοχή του Ελληνικού Λαού από τα πελώρια λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησής του, που μας οδήγησαν στην τριμερή επιτήρηση."

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Τάσος Νεράντζης: "Προκαλεί κατάπληξη η μεταχείριση που επιφυλάχτηκε στον Αγγέλου, μια μεταχείριση που υπερακοντίζει σαφώς τους σκοπούς του νόμου, μια μεταχείριση που ταιριάζει σε ομολογημένα ή πολλαπλώς τεκμηριωμένα αδικήματα, μια μεταχείριση που αφορά άλλους κατηγορούμενους για άλλα αδικήματα."

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας: "Είναι αδιανόητο η δικαιοσύνη να συναγωνίζεται σε εντυπώσεις τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων."

Η βουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ δήλωσε ότι η επιβολή του ποσού της εγγύησης παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, έκανε λόγο για παράλογη κίνηση λέγοντας ότι το παράλογο οδηγεί στο άδικο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι πολλές φορές η δικαιοσύνη παρασύρεται από το κλίμα που πολλές διαμορφώνουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Κοντά στις παραπάνω αντιδράσεις πρέπει να προστεθούν και οι "ανεξάρτητοι" δημοσιογράφοι, οι οποίοι αναλώθηκαν σε επικριτικά σχόλια για την δικαστική απόφαση. Ειδικά, στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Αλαφούζου έγινε διαγωνισμός μεταξύ Πορτοσάλτε και Μάνδρου (υπό την διεύθυνση της παρουσιάστριας Μπόλλα) για το ποιος από τους δυο θα αποδειχθεί πειστικότερος στην καταδίκη της εν λόγω απόφασης.


Γιατί τα λέω όλα αυτά; Μα, επειδή αυτοί που ξιφουλκούν τώρα κατά μιας δικαστικής απόφασης, είναι εκείνοι ακριβώς που πριν λίγες μέρες εξαπέλυαν μύδρους κατά των απεργών ναυτεργατών επειδή συνέχιζαν την απεργία τους παρά την δικαστική απόφαση η οποία χαρακτήριζε την απεργία ως παράνομη και καταχρηστική. Τότε, όλοι αυτοί διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους επειδή οι απεργοί δεν συμμορφώνονταν με τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Κι όταν τόλμησε κάποιος απεργός να πει ότι οι ναυτεργάτες δεν αναγνωρίζουν αποφάσεις βγαλμένες από "δικαστές λουκουμάδες", χύμηξαν πάνω του τα κοράκια της ενημέρωσης μαζί με τους πολιτικούς για να τον φάνε. Το Κ.Κ.Ε. και το Π.Α.Μ.Ε. βρέθηκαν στον στόχο κομμάτων και Μ(έσων) Μ(αζικής) Ε(ξαπάτησης) κι οι πολίτες της χώρας δέχτηκαν σωρεία μαθημάτων περί του αξιοσεβάστου της δικαιοσύνης. Ακόμα κι ο Άδωνις παρέδωσε μαθήματα δημοκρατίας! Μέχρι και αξιωματικοί του Λιμενικού βρέθηκαν κατηγορούμενοι επειδή δεν πλάκωσαν στο ξύλο τους απεργούς "εις εφαρμογήν της δικαστικής αποφάσεως".

Τώρα; Τι έγινε τώρα, μάγκες; Τόσο απροκάλυπτα ξεσκισμένες είναι οι εξουσίες σας (μη ξεχνάμε ότι ο τύπος αποτελεί την "τέταρτη εξουσία"), ώστε να εκθειάζουν ή να αμφισβητούν την έννοια της δικαιοσύνης ανάλογα με το πότε βολεύεστε; Μα τόσο ξεσκισμένες; Τότε όλοι μαζί κατά των απεργών, τώρα όλοι μαζί υπέρ του Αγγέλου; Δικαιοσύνη-λάστιχο δεν μπορεί να είναι δικαιοσύνη.

Και κάτι τελευταίο. Μετά την πρόσφατη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, ο Πάνος Σόμπολος δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρόκειται να φοβηθούν από τέτοιες ενέργειες και θα συνεχίσουν να υπηρετούν την ενημέρωση. Πολύ σωστή τοποθέτηση και την επικροτώ. Μόνο που η ενημέρωση πρέπει να είναι πραγματική ενημέρωση κι όχι χειραγωγία της κοινής γνώμης. Υποθέτω ότι συμφωνείτε, κύριε Σόμπολε.

1 σχόλιο:

ακυβέρνητος είπε...

Κάτι σχετικό έγραψα και εγώ προχθές:

http://logoplokies.blogspot.com/2010/07/blog-post_23.html

Τώρα που σε βρήκα, θα τα λέμε συχνά...