..."Για τα συνταξιοδοτικά - ασφαλιστικά συστήματα πλασάρεται συστηματικά η άποψη ότι το ...2060, σε μισό δηλαδή αιώνα από σήμερα, αυτά δε θα είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες (...) και δεν υπάρχει κανείς να αντιτείνει την εύλογη παρατήρηση πως η ίδια η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να προβλέψει μια επερχόμενη χρηματοοικονομική κρίση μόλις λίγους μήνες πριν αυτή ξεσπάσει και είναι σε θέση να προβλέψει τι θα συμβεί σε πενήντα χρόνια; (...) δεν λαμβάνει υπόψη στους υπολογισμούς την συνεχή αύξηση της παραγωγικότητας (...) δεν υπολογίζει την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας (...) οι ηγέτες μας τα γνωρίζουν αυτά αλλά δεν θέλουν να τα βάλουν στη ζυγαριά γιατί θα ανέτρεπαν τις ιδέες που έχουν για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού του ΑΕΠ που κατευθύνεται στην εργασία (...) θέλουν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του νέου ΑΕΠ να πηγαίνει στις επιχειρήσεις (...) είναι ίσως η μεγαλύτερη πολιτικο-οικονομική απάτη που έχουμε αποδεχθει ως εξ αποκαλύψεως" (στην "Ημερησία").
..."Μειώθηκε το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2009 κατά 2% και μάλιστα στη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ιαπωνία η πτώση ξεπέρασε το 5%. Πώς γίνεται όμως ενώ ολόκληρος ο κόσμος φτωχαίνει την ίδια χρονιά η περιουσία των εκατομμυριούχων να αυξάνεται κατά 19% σε απόλυτα μεγέθη; Μόνο μέσω μιας ανακατανομής του κοινωνικού πλούτου σε τεράστια κλίμακα. Σε απλά ελληνικά δηλαδή οι κυβερνήσεις πήραν τρισεκατομμύρια δολάρια από τους φτωχούς και μέσω των μέτρων που εφάρμοσαν τα έδωσαν στους πλούσιους" (στο "Έθνος").
..."Εσπευσε ο υπουργός Εργασίας να επιφέρει ορισμένες αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δύο μέρες πριν ολοκληρωθεί η συζήτησή του στη Βουλή (...) Είναι δευτερεύουσας σημασίας (...) Το νομοσχέδιο στιγματίζεται από άλλες διατάξεις του που επιφέρουν μεγάλες ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώνουν τις συντάξεις (...) Αυτή είναι η ουσία του νέου ασφαλιστικού και δεν μπορούν να την εξωραΐσουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής" (στην "Ελευθεροτυπία").
..."Κάποιοι συνάδελφοι, κυρίως της τηλεόρασης, προθυμοποιούνται να παίζουν ρόλους για τους οποίους άλλοι είναι επιφορτισμένοι. Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα των μεγάλων ή μικρών απεργιακών κινητοποιήσεων, αναλαμβάνουν να απαξιώνουν συνδικαλιστικούς αγώνες, κινητοποιήσεις εργαζομένων, διεκδικήσεις και γενικά ό,τι μπορεί να ενοχλήσει εργοδοτικά συμφέροντα. Τους ακούσαμε να φωνάζουν για τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι, για εκείνες ενάντια στο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο, για μια σειρά ακόμα διεκδικήσεις. Δουλειά των δημοσιογράφων είναι να καταγράφουν ειδήσεις και γεγονότα και σίγουρα έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν κρίσεις πάνω σε αυτά. Αλλά όταν τα δύο αυτά πράγματα μπλέκουν επικίνδυνα, τότε δεν πρόκειται για πληροφόρηση, αλλά για προπαγάνδα. Και μάλιστα, με ιδιαίτερα ταπεινά ελατήρια (...) Αρκετά αρνητικά φορτισμένη είναι η κοινωνία με το δημοσιογραφικό επάγγελμα, ας μην το επιβαρύνουν περισσότερο" (στην "Ελευθεροτυπία").
..."Για τους πολύ πλούσιους, η κρίση τελείωσε. Οχι βέβαια οριστικά, αλλά τουλάχιστον για την ώρα τα πάνε μια χαρά. Το πιστοποιεί η επενδυτική τράπεζα Μέριλ Λιντς με τη φετινή της έκθεση για τον παγκόσμιο πλούτο. Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν πού πηγαίνουν τα δισεκατομμύρια που εισπράττουν οι κυβερνήσεις από τους φορολογούμενους "για να σωθούν οι τράπεζες". Πηγαίνουν στους πολύ πλούσιους. Δικαιωματικά, αφού αυτοί βρίσκονται πίσω από τις τράπεζες. Η έκθεση αναφέρεται στους ΗΝWΙ. Οχι, δεν πρόκειται για μια νέα μετάλλαξη του ιού Η5Ν1, αλλά για τους "high net worth individuals", όπως τους λένε στα αγγλικά και που εμείς πιο απλά θα τους πούμε σούπερ πλούσιους (...) η συνολική περιουσία τους έφτασε στα 39 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009 (...) και όπως σχολιάζει ο οικονομολόγος Ζαν Γκαντρέ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λίλλης, σίγουρα θα πρέπει να χρωστούν ευγνωμοσύνη γι' αυτό στο γνωστό κάλεσμα που απηύθυναν οι κυβερνήσεις: "Φορολογούμενοι όλων των χωρών ενωθείτε για να βοηθήσουμε τους πάμπλουτους" (...) Ο κόσμος είναι απίστευτα πλούσιος, διαπιστώνει ο καθηγητής Γκαντρέ. Μέσα σε έναν χρόνο, οι πάμπλουτοι ανέκτησαν τα κέρδη τους. Έτσι εξηγείται λοιπόν γιατί "δεν υπάρχει σάλιο", γιατί τα δημόσια ταμεία είναι άδεια, γιατί όλοι χρωστάνε παντού και γιατί τα χρέη πληρώνονται από τους μισθούς και τις συντάξεις: όλα αυτά είναι όροι εκ των ων ουκ άνευ για να σωθούν οι πλούσιοι από όλους τους άλλους" (στα "Νέα").
Αυτά. Σήμερα, λόγω...απεργίας, το έρριξα στην αντιγραφή. Τώρα λείπει ο Πάγκαλος για να μας πει ότι λέω ψέμματα και όλα αυτά τα έχω αντιγράψει από τον "Ριζοσπάστη". Τρομάρα του!
Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει
- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".
[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου