Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

12 Μαΐου 2012

Διάβασα και σχολιάζω

*** "Ολοι γνωρίζουν ότι το ευρώ είναι καλό νόμισμα....Αν το ευρώ «διαλυθεί» θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η δραχμή να γίνει εξίσου δυνατή. Εκτός ευρώ, ο στόχος αυτός θα απαιτήσει πολύ βαθύτερη λιτότητα, τεράστιες θυσίες και πολύ σκληρή δουλειά. Συμφέρον μας είναι και η Ευρωζώνη να μείνει ακέραιη και εμείς να μείνουμε γερά δεμένοι μαζί της. Αλλωστε, με λίγη προσοχή η Ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί." (Ο Μπάμπης "ένας-είναι-ο Μπάμπης" Παπαδημητρίου στην εφημερίδα Καθημερινή) 

Αναρωτιέμαι τι εννοεί ο αρθρογράφος όταν λέει ότι θα την κάτσουμε την βάρκα αν φύγουμε από το ευρώ. Εκείνο που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι, αφού μια μελλοντική δραχμή θα χρειαστεί "τεράστιες θυσίες" για να γίνει δυνατό νόμισμα, τώρα έχουμε ένα "καλό νόμισμα" το οποίο δεν μας αξίζει. Επομένως, τί προτείνει ο Μπάμπης; Να συνεχίσουμε να κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους μένοντας στην ευρωζώνη και ελπίζοντας ότι οι κουτόφραγκοι δεν θα πάρουν χαμπάρι ότι τους...εκμεταλλευόμαστε;


*** "Ο Μπαρόζο υπογράμμισε ότι «σέβεται την ελληνική δημοκρατία και το ελληνικό κοινοβούλιο». Όμως «θα πρέπει επίσης να σεβαστώ και τα άλλα 16 εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης που ενέκριναν το σχέδιο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα», συνέχισε. «Όλοι θα πρέπει να σεβαστούν τις συμφωνίες», τόνισε, σημειώνοντας: «Δεν θέλω να μιλήσω για μια συγκεκριμένη χώρα αλλά αν μια χώρα δεν σέβεται τους κανόνες, θα ήταν προτιμότερο να φύγει»." (Δημοσίευμα από την εφημερίδα Ημερησία)

Σε ποιες ακριβώς συμφωνίες αναφέρεσαι και ποιοι ακριβώς πρέπει να τις σέβονται, σενιόρ Ζοζέ Μανουέλ "είμαι-σοσιαλιστής-και-φαίνομαι" Μπαρόζο; Όπως απεδείχθη στις τελευταίες εκλογές, εκείνο το κοινοβούλιο που υπέγραψε τις όποιες συμφωνίες δεν εκπροσωπούσε παρά το ένα τρίτο τού ελληνικού λαού. Μη θες, λοιπόν, να σεβαστώ ο,τιδήποτε υπέγραψε για πάρτη μου κάποιος που δεν με εκπροσωπούσε νόμιμα. Διάολε, όχι δανεικά αλλά αντίγραφο κίνησης λογαριασμού μου να πάει κάποιος να πάρει από μια τράπεζα, θα του ζητήσουν νόμιμη εξουσιοδότηση, έτσι δεν είναι; Εκείνα τα σκουτόπανα που υπέγραψαν τις συμφωνίες στις οποίες αναφέρεσαι, είχαν τέτοια εξουσιοδότηση; Προφανώς και δεν είχαν, αφού σήμερα βρίσκονται στον σκουπιδοντενεκέ τής Ιστορίας. Κι αν γουστάρεις και λίγο τσαμπουκά, μέσα είμαι: εγώ φεύγω, εσύ μ' αφήνεις να φύγω; Έλα ντε! Άει στο γεροδιάολο, λοιπόν, ψευτόμαγκα.


*** "Αρχίζω να πιστεύω πως στην ΟΝΕ μάς έβαλαν όχι με ψεύτικα στοιχεία αλλά με ψεύτικες εντυπώσεις. Μας πήραν για άλλους. Νόμιζαν ότι έχουν να κάνουν με μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Και βρέθηκαν να έχουν φορτωθεί την τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης." (Ο Γιάννης "λέω-μαλακίες-και-δεν-πληρώνω-πρόστιμο" Πρετεντέρης στην εφημερίδα Τα Νέα)

Το μάθαμε κι αυτό! Η χώρα που συμφώνησε να μπει στην ΕΟΚ επί Κωνσταντίνου "εθνάρχη" Καραμανλή, που μπήκε επί Ανδρέα "ΕΟΚ-και-ΝΑΤΟ-το-ίδιο-συνδικάτο" Παπανδρέου, που χώθηκε στην ευρωζώνη επί Κώστα "λογιστή" Σημίτη, που πιάστηκε αδιάβαστη κατά την επέλαση της κρίσης επί Κώστα "σεμνά-και-ταπεινά" Καραμανλή και που παραδόθηκε στις ορέξεις τής Διεθνούς των Τοκογλύφων επί Γιώργου "σήκω-Αντρέα-για-να-δεις-το-παιδί-της-αλλαγής" Παπανδρέου, συνιστά την "τελευταία κομμουνιστική χώρα τής Ευρώπης"!!! Δηλαδή, εγώ που εμφορούμαι από κομμουνιστικές αντιλήψεις, είμαι άνθρωπος του συστήματος κι ανήκω στο κατεστημένο, το οποίο η πρετεντέρειος συνομοταξία απεχθάνεται και θέλει να το ανατρέψει! Έτσι είναι, κυρ-Γιάννη μου. Τί να λέμε τώρα; Άμα είσαι "έγκριτος", μπορείς να λες όποια παπαριά σου κατεβαίνει στο κεφάλι και να σε πληρώνουν από πάνω...


*** "Ο λαός δε χρωστάει τίποτα, σε κανέναν και πολύ περισσότερο σε εκείνους που του πίνουν το αίμα και που τους πληρώνει - αδιαλείπτως - από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Αυτή η πολιτική, που συμπυκνώνεται σε μια φράση, «ή θα πτωχεύσει ο λαός, ή θα πτωχεύσει η πλουτοκρατία», είναι απόλυτα συνυφασμένη με την προοπτική της λαϊκής εξουσίας, της μόνης ικανής να επιβάλει τους όρους του λαού και να σταθεί αποτελεσματικά απέναντι στους ντόπιους και διεθνείς κεφαλαιοκράτες και τους οργανισμούς τους. Αυτή η πολιτική είχε περιγραφεί από τον Λένιν με τα παρακάτω λόγια: «"Δημόσια χρέη"! Η εργατική τάξη ξέρει ότι αυτά τα χρέη δεν είναι δικά της και όταν πάρει την εξουσία θα αναθέσει την εξόφλησή τους σε εκείνους που τα έκαναν». (Ο Νίκος "είναι-ο-καπιταλισμός-ηλίθιε" Μπογιόπουλος στην εφημερίδα Ριζοσπάστης)

Συμφωνώ και προσυπογράφω, αγαπητέ Νίκο αλλά θα μου επιτρέψεις μια μικρή παρατήρηση, έστω και επουσιώδη. Όντως, η παραπάνω φράση είναι καταγεγραμμένη από τον Λένιν αλλά μέσα σε εισαγωγικά, μιας και ο Βλαδίμηρος την είχε αντιγράψει από κείμενο των Μαρξ-΄Ενγκελς (Λένιν, "Άπαντα", τόμος 33, σημείωση 182). Πάντως, όταν έρθει η ώρα να πληρώσουν εκείνοι που πραγματικά χρωστάνε, δεν θα έχει καμμιά σημασία ποιανού τα λόγια θα επαληθευθούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: