Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

19 Οκτωβρίου 2010

Η ροχάλα

Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος κόσμος εξεπλάγη από την νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Πρώτη φορά είναι που κυβέρνηση αυτού του τόπου πηδάει τον απλό πολίτη ενώ ταυτόχρονα στήνει κώλο στο κεφάλαιο; Μήπως ξεχάσαμε, για παράδειγμα, τις πενταροδεκάρες που πλήρωνε χρόνια και χρόνια η "Πεσινέ"; Προς τι, λοιπόν, η έκπληξη όταν μάθαμε πως όσο περισσότερο ρεύμα καταναλώνεις τόσο λιγώτερα θα πληρώνεις; Καθαρά πράγματα: ας είχες θερμαινόμενη πισίνα, κύριε, να σου κάνω έκπτωση να ζεστάνεις το νερό. Αν το μόνο νερό που ζεσταίνεις είναι για καφέ ή για να ξεσκατώσεις το μωρό, κάτσε να σε πηδήξω.

Το θέμα είναι ότι, εκτός από το πήδημα, έρχεται και η ροχάλα. Θα προστατέψει -λέει- η κυβέρνηση τους οικονομικά ασθενέστερους, εφαρμόζοντας το "κοινωνικό τιμολόγιο". Μιλάμε για ΤΗΝ κοροϊδία. Την ώρα που εφαρμόζονται μέτρα τα οποία εξυπηρετούν απόλυτα τα μεγάλα ενεργειακά συμφέροντα (που απαίτησαν τιμές διασφάλισης των υπερκερδών τους και ένα μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμών που θα εγγυάται αυτόματες αναπροσαρμογές πέρα από κάθε πολιτική παρέμβαση) και την ώρα που καλείται ο πολίτης να επωμισθεί το βάρος του ξεπουλήματος του κολοσσού που λέγεται ΔΕΗ, η κοινωνία δέχεται κατάμουτρα την ροχάλα του "κοινωνικού τιμολογίου". Τι σημαίνει, όμως, στην πράξη "κοινωνικό τιμολόγιο";

Μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία, εξαιρετικά χαμηλόμισθοι κλπ περιπαίζονται ασύστολα. Αφού φορτώθηκαν τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των τελών των λογαριασμών (μέχρι και την ρύπανση των ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων αλλά και τις σταλίες των τελωνείων πληρώνουμε πλέον!), έρχεται το "κοινωνικό τιμολόγιο" να τους εξασφαλίσει εκπτώσεις της τάξεως των 3-4 ευρώ τον μήνα! Αλλά κι αυτή η -ο θεός να την κάνει- έκπτωση θα χορηγείται σε όσους δεν ξεπερνούν τις 1000 κιλοβατώρες το τετράμηνο ενώ, ταυτόχρονα, δεν πρέπει να καταναλώνουν κάτω από 200 κιλοβατώρες τον μήνα.

Ρε, γαμώ τον ευρωσοσιαλισμό μου, τέτοια σκατά έχουν στο κεφάλι τους; Άκου πάνω από 200 τον μήνα αλλά κάτω από 1000 το τεράμηνο! Δηλαδή, πρέπει κάθε πρωί ο καταναλωτής να τσεκάρει το ρολόι της ΔΕΗ; Κι άμα δει ότι δεν φτάνει τις 200 ως το τέλος του μηνός, τι να κάνει; Να αφήνει αναμμένα θερμοσίφωνες και φούρνους όλο το 24ωρο για να πιάσει το κάτω όριο; Ή να την πέσει σε σπαρματσέτα και λάμπες πετρελαίου αν διαπιστώσει κίνδυνο υπέρβασης του πάνω ορίου μέσα στο τεράμηνο;

Και κοντά σ' αυτά, έρχεται το κόστος της αλλαγής ονόματος στους λογαριασμούς, αν ο λογαριασμός δεν εκδίδεται στο όνομα εκείνου που δικαιούται "κοινωνικό τιμολόγιο" (που είναι νοικάρης, δηλαδή). Κόστος αλλαγής; 50 ευρώ προκαταβολή που θέλει η ΔΕΗ και κανα κατοστάρικο ο ηλεκτρολόγος για το σχέδιο εγκατάστασης (αν έχουν περάσει 14 χρόνια από την προηγούμενη υποβολή τέτοιου σχεδίου στην ΔΕΗ), φτάσαμε τα 150 ευρώ. Εκατόν πενήντα ευρώ παγκουέ, για να έχεις έκπτωση 3 ευρώ τον μήνα (κι αυτά υπό προϋποθέσεις). Ευφυέστατον!

Πάντως, η κυβέρνηση έδειξε κατανόηση στο πρόβλημα και θέσπισε...διευκολύνσεις: η προκαταβολή δεν θα καταβάλλεται εφ' άπαξ αλλά σε 6 δόσεις μέσω του λογαριασμού, το δε σχέδιο μπορεί να υποβληθεί μέσα σε ένα εξάμηνο. Τέτοιες "διευκολύνσεις" λέμε! Άμα έχεις σοσιαλιστική κυβέρνηση...

Για να καταλάβουμε καλύτερα την ροχάλα, ας δούμε ποιοι έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στο "κοινωνικό τιμολόγιο":
    * Οσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ, λαμβάνουν έκπτωση 10%.
    * Οι τρίτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 22.500 ευρώ, έκπτωση επίσης 10% (με όριο κατανάλωσης τις 1.200 κιλοβατώρες).
    * Οι μακροχρόνια άνεργοι. Αυτοί για να δικαιούνται την έκπτωση θα πρέπει στις 30 του Νοέμβρη του έτους πριν από την ένταξή τους στο νέο καθεστώς να έχουν περισσότερους από 12 μήνες ανεργίας και οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Η έκπτωση σε αυτήν την κατηγορία είναι 20% αλλά, αν μέσα στον χρόνο τολμήσεις και κάνεις έστω ένα μεροκάματο, ξέχνα την.
    * Τα άτομα με αναπηρία από 67% και άνω ή όσοι βαρύνονται με αυτά και εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω του ατομικού αφορολόγητου ορίου, λαμβάνουν έκπτωση 20%.

Μη μπερδευτείτε. Οι εκπτώσεις έχουν να κάνουν μόνο με την αξία του ρεύματος, όχι με όλο το κατεβατό των φόρων και τελών που περιλαμβάνονται στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Εν τάξει; Το καταλάβαμε το κόλπο; Καταλάβαμε ότι δεν είναι βροχή αυτό που νοιώθουμε στα μούτρα αλλά ροχάλα; Μπράβο. Άντε τώρα να πάμε στις κάλπες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: