Δεν σας παραξενεύει, αλήθεια, η απόλυτη σιωπή των ΜΜΕ για όσα συμβαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο; Ολόκληρο κράτος-σφραγίδα στήθηκε στην γειτονιά μας κι αμέτρητοι κανόνες διεθνούς δικαίου καταστρατηγήθηκαν για το στήσιμο αυτό αλλά από τους επιφορτισμένους για την ενημέρωσή μας...άκρα του τάφου σιωπή. Κοντεύει να πάρει φωτιά ο κώλος μας κι αυτοί...μούγκα. Για να δούμε, λοιπόν, τι συμβαίνει "εν κρυπτώ και παραβύστω" στην γειτονιά μας.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Σερβία παρέδωσε το Κοσσυφοπέδιο στις ορέξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Σας φαίνεται απίστευτο; Ε, λοιπόν, όχι! Η Σερβία, στις 9 Σεπτεμβρίου, υπέβαλε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης όπου αναφέρεται ρητώς ο ηγετικός ρόλος της Ε.Ε. στις περαιτέρω εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και ανατίθεται στην Ε.Ε. η διαδικασία διαλόγου για εξεύρεση λύσης. Τώρα, τι στο διάβολο "διάλογο" θα κάνει η Ε.Ε., με δεδομένο τό ότι τα 4/5 των χωρών-μελών της έχουν αναγνωρίσει το νατοϊκό εξάμβλωμα, ένας θεός ξέρει. Φυσικά, το συγκεκριμένο σχέδιο ψηφίσματος έγινε ομόφωνα δεκτό.
Οπως αναφέρεται στο κείμενο, ο διάλογος αυτός "από μόνος του συνιστά παράγοντα για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή ...και θα είναι για να προωθηθεί η συνεργασία, για να βελτιωθεί η ζωή των λαών και να επιτευχθεί πρόοδος στο μονοπάτι για ένταξη και των δύο πλευρών στην Ε.Ε...". Αν δεν το καταλάβατε, να το πω με απλά λόγια: Η κυβέρνηση της Σερβίας απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο έναντι της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προφανώς, οι δυτικοθρεμμένοι "φιλελεύθεροι" κυβερνήτες της ξέχασαν ότι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν που το 1999 προσυπέγραψε με τις Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ τους βομβαρδισμούς, τάχατες για να προστατευτούν τα "ανθρώπινα δικαιώματα" των κοσσοβάρων αλβανόφωνων. Και ξέχασαν, ακόμα-ακόμα, ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμφωνούσε, το μεν θέμα του ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου ούτε καν θα είχε τεθεί ποτέ, ο δε Χασίμ Θάτσι θα βρισκόταν κρατούμενος στην Χάγη για εγκλήματα πολέμου (ως ηγέτης του "ΟυΤσεΚα") αντί να παριστάνει τον πρωθυπουργό ενός -ντε και καλά- κράτους
Να σημειώσουμε εδώ ότι δεν είναι μόνο η σερβική κυβέρνηση πουλημένη αλλά και η σερβική μείζων αντιπολίτευση. Ο "ανανεωτής" Βουκ Ντράσκοβιτς έσπευσε να συγχαρεί τον Μπόρις Τάντιτς γιατί επέδειξε "ετοιμότητα και ικανότητα για μία στρατηγική πολιτική επιλογή που θα οδηγήσει τη Σερβία στην Ε.Ε.". Οι "φιλελεύθεροι δημοκράτες" του Τσεντομίρ Γιοβάνοβιτς μίλησαν για "το πρώτο βήμα προκειμένου να σταματήσουν οι λανθασμένες πολιτικές για το Κοσσυφοπέδιο" και απαίτησαν την άμεση παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος ήταν αντίθετος στο ξεπούλημα. Μόνο το "Δημοκρατικό Κόμμα" (του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα) χαρακτήρισε το ψήφισμα "μεγάλο κακό, ντροπή και συνθηκολόγηση ενόψει των τελεσιγράφων από την Ε.Ε.και τις δυτικές δυνάμεις για να πάρουν το Κοσσυφοπέδιο".
Μετά το ομόφωνο ψήφισμα του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, είναι σαφές πως όποιος "διάλογος" και να στηθεί, όχι μόνον θα είναι προσχηματικός αλλά θα υποσκάψει περαιτέρω τα ήδη δοκιμασμένα και ταλαιπωρημένα θεμέλια της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Διότι όταν μία χώρα ενδίδει στις ιμπεριαλιστικές πιέσεις και προσυπογράφει τον ακρωτηριασμό σημαντικού τμήματος του εδάφους της, τότε δεν υπογράφει μόνον τη δική της θανατική καταδίκη αλλά βάζει φωτιά και στα σπίτια των γειτόνων της, αφού -πολύ απλά- η εξέλιξη σ' αυτή την ιστορία θα ενθαρρύνει νέες αποσχιστικές κινήσεις (με το κατάλληλο "σπρώξιμο", φυσικά).
Το ψήφισμα, βέβαια, είχε μπει στον φούρνο για ψήσιμο προ μηνών, με την γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας της Χάγης που έκρινε ότι δεν είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο η κήρυξη μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου τον Φεβρουάριο του 2008. Τώρα που βγήκε από τον φούρνο, στέλνει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα που λέει: "αφού πλέον η Σερβία δεν έχει πρόβλημα, τότε γιατί να έχουν άλλες χώρες και, επομένως, γιατί να μην αναγνωρίσουν το προτεκτοράτο;"
Τελειὠνω με λίγη "τροφή για σκέψη῾". Βάλτε την Δυτική Θράκη στην θέση του Κοσσυφοπεδίου και τους μουσουλμάνους της περιοχής στην θέση των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου. Δεν νοιώθετε να παίρνει φωτιά ο κώλος σας;
Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει
- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".
[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου