Φαίνεται πως ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, δεν άναψε απλώς το φυτίλι αλλά εκσφενδόνισε κιόλας την βόμβα-μολότωφ που άναψε φωτιές στο πολιτικό μας σκηνικό. Στην ηλεκτρονική μου γραμματοθυρίδα έφτασαν ήδη τρεις ηλεκτρονικές επιστολές που με καλούν να ασχοληθώ με το θέμα σε τούτον εδώ τον ιστοτόπο.
Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα την παρότρυνση των φίλων αναγνωστών για να ψάξω το τι συμβαίνει. Επειδή, όμως, δεν επιτρέπω στον εαυτό μου βιαστικά σχόλια, πρέπει να περάσει λίγος χρόνος πριν αφιερώσω κείμενο στον κύριο Γιούνκερ και τις δηλώσεις του. Ως τότε όμως, μπορώ με άνεση να διατυπώσω τις πρώτες μου σκέψεις:
1) Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεν είναι άτομο με μειωμένη κριτική ικανότητα. Εκτός αυτού, είναι και μαχητικός ευρωπαϊστής. Είχε δώσει σκληρές μάχες για να ψηφιστεί από όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. το Ευρωσύνταγμα. Η κόντρα του, μάλιστα, με τους "αντιευρωπαϊστές" βρεττανούς προκάλεσαν εκ μέρους του μερικά ιστορικά "ευρωμπινελίκια". Τι του ήρθε, λοιπόν, τώρα και δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας ήξεραν το οικονομικό μας χάλι αλλά παρίσταναν τους τυφλούς επειδή έτσι τους συνέφερε, μιας και κονόμαγαν σε βάρος μας; Η απάντηση δεν είναι προφανής.
2) Η συνεργασία του Γιουρογκρούπ με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι δεδομένη. Δεδομένη είναι και η καλή σχέση των δυο προέδρων, του Γιούνκερ και του Τρισσέ (Ζαν-Κλωντ κι οι δυο). Γιατί, λοιπόν, ο Γιούνκερ καρφώνει τον Τρισσέ λέγοντας ότι "κι αυτός ήξερε"; Έλα ντε! Πάντως, τέτοια δήλωση και σε τέτοιο επίπεδο δεν γίνεται ποτέ "κατά λάθος".
3) Δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά οι σχέσεις του Γιούνκερ με τον Γιώργο Παπανδρέου είναι εξαιρετικές. Στις 10 Μαρτίου 2010, ο Γιούνκερ με τον Παπανδρέου έστειλαν στον Μανουέλ Μπαρόζο (πρόεδρο της Κομισσιόν) και τον ισπανό πρωθυπουργό Ζοζέ Λουίς Θαπατέρο (τότε προεδρεύοντα της Ε.Ε.) μια επιστολή, την οποία προσυπέγραφαν η Μέρκελ κι ο Σαρκοζύ. Με αυτή την επιστολή, ζητούσαν κεντρικό έλεγχο "για το ρόλο και τις συνέπειες των κερδοσκοπικών πρακτικών σε σχέση με τις συναλλαγές των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου (Credit Default Swaps, CDS) στα κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών (...) προκειμένου να αποτραπεί αδικαιολόγητη κερδοσκοπία, να προάγουμε τη διαφάνεια και να βελτιώσουμε την αξιοπιστία και την ασφάλεια των συναλλαγών σε παράγωγα" (σημ.: παράγωγα!!!) Πιο κάτω σημείωναν: "Εάν η έρευνα διαπιστώσει κατάχρηση στις αγορές ή ότι υπάρχει βάσιμη υποψία ότι οι πρακτικές κερδοσκοπίας έχουν σημαντικές συνέπειες στις εξελίξεις των αποδόσεων, θα πρέπει τάχιστα να εξετάσουμε μέτρα για να καθορίσουμε αν είναι κατάλληλα και, αν χρειαστεί, να υιοθετήσουμε την κατάλληλη νομοθεσία. Η διερεύνηση αυτή θα πρέπει επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης ελάχιστων περιόδων διακράτησης στην εμπορία των CDS, την απαγόρευση των κερδοσκοπικών συναλλαγών CDS, καθώς και την απαγόρευση της απόκτησης CDS που δε χρησιμοποιούνται για σκοπούς αντιστάθμισης των κινδύνων". Και τελείωναν με την παρατήρηση: "θα πρέπει τώρα να προχωρήσουμε και να εντείνουμε τις υφιστάμενες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση της διαφάνειας σχετικά με τις αγορές παραγώγων, βάσει των αποφάσεων των G20".
(Παρένθεση δι' αρχαρίους: Αν δεν καταλάβατε, Γιούνκερ και Παπανδρέου τα "χώνουν" στους κερδοσκόπους, αναζητώντας άλλοθι για τα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζονταν όχι μόνο για τους έλληνες αλλά για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Κατανοητό; Κλείνει η παρένθεση.)
Συνεχίζω. Δεν ξέρω σε ποιον πρωθυπουργό της Ελλάδος αποδίδει ο Γιούνκερ την δήλωση ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα. Δυο πράγματα, όμως, με παραξενεύουν:
1) Παρακολούθησα δελτία ειδήσεων σε αρκετούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Πουθενά δεν είδα δημοσιογράφους να ασχολούνται με την αποκάλυψη του Γιούνκερ ότι Γαλλία και Γερμανία ήξεραν το οικονομικό μας χάλι αλλά το έκαναν μαστίχα (την οποία έφτυσαν όταν φοβήθηκαν ότι μπορεί να πάψουμε να πληρώνουμε). Όλοι ασχολούνταν με το ποιον πρωθυπουργό εννοούσε ο Γιούνκερ κι αν ήταν νυν, τέως ή πρώην. Α προπό, στα παπάρια μας όποιος κι αν ήταν.
2) Και καλά ο Γιούνκερ. Ας πούμε ότι άκουσε για "διεφθαρμένη χώρα" κι εξεπλάγη. Εμείς δεν το ξέρουμε ότι μας κυβερνάει η διαφθορά; Τον -νυν, τέως ή πρώην- πρωθυπουργό μας περιμένουμε να μας το πει; Προς τι, λοιπόν, τόση φασαρία; Ή, μήπως, τσινάμε επειδή (σύμφωνα με την λαϊκή ρήση) "την πουτάνα, απαγορεύεται να την αποκαλέσεις πουτάνα", έστω κι αν είναι "ευρωπουτάνα" σε "ευρωμπουρδέλο";
Φυσικά, θα επανέλθουμε.
Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει
- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".
[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου