Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

11 Σεπτεμβρίου 2010

Τα μα, σα και τα σα, μάσα τα!

Να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, για την καταβολή όσων εισφορών χρωστούν στα Ταμεία, καλεί το υπουργείο Εργασίας τους εργοδότες, ισχυριζόμενο ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων. Τις ρυθμίσεις αυτές κατοχυρώνει και ο πρόσφατος νόμος για το Ασφαλιστικό και παρέχουν έκπτωση 80% στις προσαυξήσεις των οφειλών ενώ για το συνολικά οφειλόμενο ποσό δεν θα καταβάλλεται προκαταβολή και θα μπορεί να καταβληθεί με δόσεις.

Το μέτρο φαίνεται πως θα ανακουφίσει τους χειμαζόμενους επιχειρηματίες. Αλλά είναι κοινό μυστικό ότι τέτοιες ρυθμίσεις προωθούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις κάθε 1-2 χρόνια. Έτσι, οι μεγαλοεργοδότες, με το πολυάριθμο προσωπικό και τις υψηλές μηνιαίες εισφορές, δεν έχουν συμφέρον να είναι συνεπείς στις μηνιαίες πληρωμές τους. Είναι προτιμότερο να κατακρατούν τις πληρωμές στα ασφαλιστικά ταμεία παρά να παίρνουν δάνεια από τις τράπεζες και να επιβαρύνονται με τόκους.

Παράλληλα, οι επιχειρηματίες που θέλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους (είτε συνειδητά είτε επειδή χρειάζονται συχνά ασφαλιστική ενημερότητα για τις δουλειές τους), δικαιολογημένα αισθάνονται μαλάκες κάθε φορά που εξαγγέλεται τέτοιου τύπου ευνοϊκή ρύθμιση. Θα μπορούσαμε, δηλαδή, να ισχυριστούμε με απόλυτη ασφάλεια ότι η συνήθεια της εκάστοτε κυβέρνησης να βγάζει τέτοιες ρυθμίσεις μάλλον ευνοεί την εισφοροδιαφυγή παρά την καταπολεμά!

Η πλάκα είναι ότι το υπουργείο εμφανίζεται να συμπονά -τάχατες- τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες συνθλίβονται από τον ανταγωνισμό. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε ότι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του ΙΚΑ χρωστάει 125 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα παλεύει να μη κλείσει η επιχείρησή του. Πώς την βλέπετε αυτή την "κατανόηση" της πολιτείας; Εγώ, πάντως, δεν περίμενα ποτέ να ακούσω από επίσημα χείλη ότι οι εισφορές στο ΙΚΑ (για τις οποίες ας μη ξεχνάμε ότι κατά ένα τμήμα τους έχουν παρακρατηθεί από τους μισθούς των εργαζομένων) αποτελούν τον λόγο που κλείνουν σήμερα οι επιχειρήσεις.

Να δω πότε θα καταλάβουν οι κρατούντες ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καθίστανται προβληματικά από την ακολουθούμενη εκ μέρους της πολιτείας πολιτική. Και τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν όσο στις διοικήσεις των ταμείων τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτικοί και όσο τα αποθεματικά των ταμείων είτε θα τζογάρονται στο χρηματιστήριο είτε θα χρησιμοποιούνται για την στήριξη ηετέρων επιχειρηματιών.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση της ανεργίας και της "ελαστικής" απασχόλησης προκαλεί τεράστια ζημιά. Οπως παραδέχεται η ίδια η κυβέρνηση, για κάθε επιπλέον 100.000 ανέργους προκαλούνται απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο!

Κι ενώ έτσι αποδεικνύεται πόσο επιβεβλημένη είναι -και από αυτήν την πλευρά- η ριζική αντιμετώπιση της ανεργίας, η κυβέρνηση καλλιεργεί μια λογική ιδιαίτερα επικίνδυνη. Για παράδειγμα: εφέτος το καλοκαίρι ξοδεύτηκαν 75 εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις των εργοδοτικών εισφορών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, επειδή ο Λοβέρδος ισχυρίστηκε ότι "η επιδότηση των εργοδοτικών οφειλών στα ξενοδοχεία αποτελεί μέτρο πάταξης της ανασφάλιστης εργασίας" (!!!)

Ήμαρτον, υπουργέ μου! Δηλαδή, για να πάψουν να δουλεύουν οι εργαζόμενοι εντελώς ανασφάλιστοι, πρέπει το κράτος να καλύπτει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών; Δηλαδή, η εισφορά του εργαζομένου θα παρακρατείται από τον μισθό του και η εισφορά του εργοδότη θα καλύπτεται από το κράτος με τα λεφτά που πληρώνει ο εργαζόμενος ως φόρους;  Δηλαδή, "τα μα, σα και τα σα, μάσα τα", όπως έλεγε εδώ και πολλά χρόνια ο Χάρρυ Κλυνν;

Τ' άκουσες, κορόιδο εργαζόμενε; Άμα θες ασφάλιση, πλήρωνέ τη από την τσέπη σου! Μην ανησυχείς, όμως. Αυτά τα έκανε ο Λοβέρδος. Τώρα που ήρθε η Κατσέλη, θα φτιάξουν τα πράγματα...γαμώ τον σοσιαλιστικό μου μετασχηματισμό, γαμώ!


ΥΓ: Αν, παρ' ελπίδα, κάποιος δεν την κατάλαβε, η ατάκα του Χάρρυ Κλυνν σημαίνει "τα δικά μου, δικά σου και τα δικά σου, δικά σου"

Δεν υπάρχουν σχόλια: