Άρχισε η προπαγάνδα -μέσω των ΜΜΕ- για τα "φιλολαϊκά" μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μέτρα τα οποία αποτελούν απλή "διαχείριση της φτώχειας", αφού η ουσία τους είναι πως παίρνουν κάτι από τους φτωχούς για να το δώσουν στους πιο φτωχούς. 'Ετσι, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα ρετουσάρει το στραπατσαρισμένο της κοινωνικό πρόσωπο, την ώρα που:
α) Χορηγεί το επόμενο πακέτο στήριξης στις τράπεζες, ύψους 25 δις ευρώ. Έτσι, η συνολική χορηγία του κράτους προς τους "αναξιοπαθούντες" τραπεζίτες φτάνει τα 78 δις ευρώ. Δηλαδή, κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο του δημόσιου χρέους, προς εξυπηρέτηση του οποίου έχουν βιασθεί μισθοί και συντάξεις.
β) Δρομολογείται η διοχέτευση 24 δις ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, προς τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στο μεταξύ, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσφέρονται κοροϊδευτικά προγράμματα του τύπου "πράσινος τουρισμός", "πράσινη επιχείρηση" κλπ. Οι μικρομεσαίοι αγωνιούν για το πώς θα επιβιώσουν και το κράτος τούς προσφέρει επιδοτήσεις για να βελτιώσουν την οικολογική τους συμπεριφορά. Κύριοι της κυβέρνησης, εάν πρόκειται να βάλω λουκέτο στο μαγαζί μου, στα παπάρια μου η οικολογία. Ξηγημένοι;
γ) Προωθείται, μέσω του αναπτυξιακού νόμου, ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων με 5,7 δις ευρώ και, παράλληλα, εξετάζεται η θέσπιση περαιτέρω φοροαπαλλαγών για τις μεγάλες επενδύσεις. Εξυπακούεται ότι η μικρομεσαία βιοτεχνία δεν πρόκειται να έχει καμμιά ωφέλεια απ' αυτόν τον νόμο.
δ) Απαλλάσονται οι ξενοδοχειακές μονάδες από την καταβολή των εργοδοτικών τους ασφαλιστικών εισφορών για τέταρτο κατά σειρά μήνα. Αυτό το "δώρο" στους ξενοδόχους αποτιμάται συνολικά στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έχουν καμμιά ωφέλεια απ' αυτό το μέτρο.
ε) Σχεδιάζεται η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας με ταυτόχρονο ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ και παράλληλη εκχώρηση της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας σε ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.
στ) Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την μείωση φορολογίας του κεφαλαίου στο 20%. Ο αρχικός προγραμματισμός αυτής της μείωσης ήταν για το 2012, αλλά οι κεφαλαιούχοι δεν μπορούν να περιμένουν, όπως φαίνεται.
ζ) Τα ποσά που διατέθηκαν για την διάσωση προβληματικών μεγάλων επιχειρήσεων ξεπέρασαν τα 50 δις ευρώ, μέσα στο 2009 (για το 2010 δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία). Πρόκειται για το περίφημο "άρθρο 99", όπου σπεύδουν να ενταχθούν όσοι βιομήχανοι πέταξαν το σκάφος τους στις ξέρες. Φυσικά, η προσωπική περιουσία όλων αυτών παραμένει στο απυρόβλητο, αφού είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα οι βιομηχανίες πτωχεύουν αλλά οι βιομήχανοι πλουτίζουν.
Το πιο προκλητικό, όμως, είναι ότι η κυβερνητική προπαγάνδα διατείνεται πως όλα αυτά που προαναφέραμε έχουν στόχο την ανάκαμψη, ώστε οι εργαζόμενοι να δουν καλύτερες μέρες στο μέλλον (!!). Πρόκειται, βέβαια, για φτύσιμο στα μούτρα του λαού και τίποτε περισσότερο. Προσέξτε τα παρακάτω δεδομένα: (α) το Α.Ε.Π. της χώρας ήταν 38 δις ευρώ το 1990 και το 2007 ανέβηκε στα 208 δις, (β) πάλι το 1990, τα κέρδη των επιχειρήσεων ήταν 575 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2007 ξεπέρασαν τα 16 δις ευρώ. Τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι από αυτή την εκρηκτική αύξηση του επιχειρησιακού πλούτου; Μερικές μόνο πενταροδεκάρες, τις οποίες έχασαν με το παραπάνω από τα εφετεινά κυβερνητικά μέτρα.
Η κοροϊδία που στήνεται στην Δ.Ε.Θ., δεν πρόκειται να ξεγελάσει εφέτος τον λαό. Όσα κι αν τάξει ο Γιωργάκης, δεν πρόκειται να τσιμπήσουμε. Όσο κι αν το θέλει ο ανερμάτιστος τριτοδρομικός πασοκικός ψευτοσοσιαλισμός κι όσο κι αν χτυπιέται ο πρετεντεροκαψικός μουμουέδικος χαφιεδισμός, οι λαϊκές μάζες δεν θα συγκατανεύσουν ποτέ στον μνημονιακό βιασμό τους. Μπορεί να βγήκαμε στο πεζοδρόμιο από ανάγκη, αλλά δεν καμαρώνουμε κιόλας που γίναμε πουτάνες. Οπότε, ας μη κοιμούνται ήσυχοι οι νταβατζήδες μας. Σύντομα θα ξυπνήσουμε.
Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει
- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".
[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου