Και "πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις", άρχισαν οι απαντήσεις στα ερωτηματικά που διατύπωσα στο χτεσινό κείμενο περί των όσων συμβαίνουν στον αραβικό κόσμο. Για την ακρίβεια, οι απαντήσεις πάντοτε υπάρχουν αλλά περιμένουν να τις ανακαλύψουμε. Έτσι, ένα κείμενο του Νίκου Μπογιόπουλου με έβαλε στο τριπάκι κι άρχισα να ψάχνω το διαδίκτυο, ανακαλύπτοντας πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Στο χτεσινό κείμενο, λοιπόν, έγραφα επί λέξει: "Επίσης, ποιος θα μας εξηγήσει τί ακριβώς θέλουν να αλλάξουν οι κάτοικοι στην Λιβύη; Γιατί το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας βασίζεται σε 1.500 τοπικά κονγκρέσσα (στα οποία συμμετέχει κάθε λίβυος), τα οποία συνιστούν 12 μεγαλύτερα περιφερειακά κονγκρέσσα κι αυτά εκπροσωπούνται στο εθνικό κονγκρέσσο. Επειδή, λοιπόν, είναι δύσκολο να σκεφτώ δημοκρατικότερη πολιτειακή δομή, μάλλον πρέπει να πιστέψω ότι οι λίβυοι ξεσηκώθηκαν ξαφνικά επειδή βαρέθηκαν τον Καντάφι. Αλήθεια, στα πλαίσια αυτής της "βαρεμάρας" άρχισαν να καίνε την σημαία της "Τζαμαχιριγιανής δημοκρατίας" και να αναρτούν την παλιά, βασιλική σημαία του ιταλόδουλου Ίντρις;"
Ψάχνοντας το διαδίκτυο, έφτασα στον ιστότοπο "Global Arab Network". Εκεί βρήκα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσίευση της 8ης Δεκεμβρίου 2009 (πριν 15 μήνες δηλαδή, σε τελείως ανύποπτο χρόνο) με τίτλο: "Το Δ.Ν.Τ. χαιρετίζει τις μακροοικονομικές επιδόσεις και τις δομικές αλλαγές της Λιβύης". Η δημοσίευση είναι στα αγγλικά και επιβάλλεται να την διαβάσουν όσοι δεν έχουν πρόβλημα γλώσσας. Για τους υπολοίπους, παραθέτω μια σύντομη μετάφραση μερικών βασικών σημείων:
...Το ΔΝΤ καλωσόρισε τις μακροοικονομικές επιδόσεις της Λιβύης και την σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον οικονομικό τομέα. Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στην Λιβύη έχουν περιοριστεί σε μείωση των πετρελαιικών εσόδων και η εκτός πετρελαίου ανάπτυξη παρέμεινε υψηλή. Η μεσοπρόθεσμη προοπτική της Λιβύης παραμένει ισχυρή. Το ΔΝΤ υπογράμμισε την σπουδαιότητα περαιτέρω προσπαθειών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πλεονάζουσας ρευστότητας, να βελτιωθεί η δημοσιονομική διαχείριση και να προωθηθούν δομικές αλλαγές που θα υποστηρίζουν την επιδίωξη των αρχών να αποστρέψουν την οικονομία από το πετρέλαιο και να προωθήσουν τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα...
...Το ΔΝΤ σχολίασε τις βελτιώσεις που έγιναν στην ιδιωτικοποίηση και την αναδόμηση των τραπεζών. Ιδιαίτερα, χαιρέτισε την πρόσφατη ίδρυση μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων...και την μερική ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας....
...Το ΔΝΤ αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στη φιλελευθεροποίηση και το άνοιγμα της οικονομίας, που υποστηρίχθηκε από την τεχνική βοήθεια του Ταμείου. Ενθάρρυνε τις συνεχείς προσπάθειες να ενισχυθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω το επιχειρησιακό κλίμα και να προωθηθεί η δραστηριότητα ιδιωτικού τομέα. Η καλοδεχούμενη ενίσχυση της διαχείρισης φόρων και δασμών (σημ.: δηλαδή, του φοροεισπρακτικού μηχανισμού) πρέπει να συνοδευτεί από χαμηλά ποσοστά εταιρικών φόρων και δασμών, με λίγες παρεμβάσεις και περιορισμένες απαλλαγές.
...Το ΔΝΤ ενθάρρυνε τις αρχές να συνεχίσουν να βελτιώνουν τις χρηματοοικονομικές στατιστικές...
Ωραίο; Κι όλα αυτά στην Λιβύη του Καντάφι! Ο οποίος Καντάφι έμεινε ακλόνητος στην θέση του 40 και πλέον χρόνια, με την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου να πίνει νερό στο όνομά του επί δεκαετίες αλλά άρκεσαν δυο-τρία χρόνια φιλικών χτυπημάτων στην πλάτη από το ΔΝΤ για να πάρουν φωτιά τα μπατζάκια του.
Και τώρα, το κερασάκι στην τούρτα. Στις 15 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του ΔΝΤ η έκθεση του Ταμείου, σύμφωνα με την οποία το μέλλον της Λιβύης προδιαγράφεται ευνοϊκώτατο. Στις 15 Φεβρουαρίου! Πότε είπατε ότι ξέσπασε η λαϊκή οργή;
Τοκ-τοκ! Ακούτε, κύριε Παπανδρέου ή πέρα βρέχει;
Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει
- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".
[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου