Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

6 Φεβρουαρίου 2011

"Ο λοχαγός Αλατρίστε"

Τούτο το ιστολόγιο κάνει σήμερα την πρώτη επαφή του με έναν από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους εκπροσώπους της ισπανικής λογοτεχνίας. Ο λόγος για τον Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, ο οποίος γεννήθηκε στην Καρθαγένη το 1951. Ο Πέρεθ-Ρεβέρτε αποτελεί επιτυχημένη περίπτωση δημοσιογράφου-συγγραφέα. Για την ακρίβεια, επιτυχημένου δημοσιογράφου και διακεκριμένου συγγραφέα.

Ανάμεσα στα έργα του Πέρεθ-Ρεβέρτε, ξαχωριστή θέση κατέχει η σειρά ιστορικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον Διέγο Αλατρίστε υ Τενόριο, έναν γενναίο ισπανό πολεμιστή που πολέμησε στην Φλάνδρα, τον 17ο αιώνα. Οι ιστορίες του Αλατρίστε δίνουν την ευκαιρία στον Πέρεθ-Ρεβέρτε να ξεφλουδίσει τόσο πολύ το ιστορικό περίγραμμα ώστε ο αναγνώστης έχει έντονη την αίσθηση ότι ο συγγραφέας πραγματοποιεί κανονική ανατομία της εποχής.

Σίγουρα, ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσει κανείς τόσο τον Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε όσο και τον αγαπημένο πρωταγωνιστή του, είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς, με τίτλο "Ο λοχαγός Αλατρίστε". Ο συγγραφέας κάνει τις συστάσεις από την πρώτη πρόταση: "Δεν ήταν ο πιο τίμιος ή ο πιο θεοσεβούμενος άνθρωπος, ήταν όμως γενναίος άντρας". Όντως, ο λοχαγός Αλατρίστε είναι γενναίος, επαναστάτης, αυθεντικός καλλιτέχνης και θερμός εραστής. Αδιαφορεί για το αν θέτει σε κίνδυνο την ζωή του και φέρνει σε πέρας μια σειρά από ριψοκίνδυνες αποστολές, που συμπεριλαμβάνουν πληρωμένες δολοφονίες εναντίον σημαινόντων προσώπων. Την ίδια περίοδο προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην απόλαυση που του προσφέρουν τα λυρικά ποιήματα και η θερμή αγκαλιά της διάσημης ηθοποιού Μαρία Ντε Κάστρο.

Η εικόνα της εποχής αποδίδεται με πολύ έντονα χρώματα από τον συγγραφέα. Τα μίση, οι δολοπλοκίες και οι μηχανορραφίες ανθούν. Οι αυτοκρατορικοί ισπανικοί πόλεμοι μόλις έχουν τελειώσει και οι αιρετικοί αμφισβητούν την απόλυτη κυριαρχία της καθολικής εκκλησίας. Η Ιερά Εξέταση βρίσκεται στο φόρτε της και τα όσα βυσσοδομούνται στα σκοτεινά δωμάτια της αρχιεπισκοπής μάς αφήνουν άφωνους.

Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, ο λοχαγός Αλατρίστε, ένας γεννημένος στρατιώτης και πνεύμα ανήσυχο, μετά το τέλος του πολέμου, επιστρέφει στην Μαδρίτη των αντιθέσεων και των κοινωνικών χασμάτων. Στην τελευταία μάχη, ο αδερφικός φίλος του πεθαίνει και ψυχορραγώντας ζητάει από τον Αλατρίστε να φροντίσει τον μοναχογιό του. Ο λοχαγός παίρνει υπό την προστασία του τον νεαρό Ίνιγο, ο οποίος αναλαμβάνει και τον ρόλο του αφηγητή των περιπετειών του προστάτη του. Μέσα από τα μάτια του, παρακολουθούμετην απαξίωση της ηθικής στο βωμό της κοινωνικής ανέλιξης, την αγνωμοσύνη απέναντι σε όσους πολέμησαν για το στέμμα, την προδοσία και την τιμή.

Σίγουρα, "Ο λοχαγός Αλατρίστε" θα αφήσει ικανοποιημένο τον αναγνώστη. Μέσα σε 250 σελίδες, οι οποίες κυλούν ευχάριστα και γρήγορα, ξεδιπλώνεται μια εποχή και μια κοινωνία για τις οποίες δεν μάθαμε πολλά στο σχολείο. Κυκλοφορεί από τις "Εκδόσεις Πατάκη" και η απόκτησή του κοστίζει λιγότερο από 12 ευρώ.

Σημείωση: Αν έχετε δει την ταινία "Αλατρίστε" (σε σκηνοθεσία Αγουστίν Δίας Γιάνες, με τον Βίγκο Μόρτενσεν στον κεντρικό ρόλο), μη μπερδευτείτε. Ο σκηνοθέτης έβαλε σε μια ταινία και τα 5 βιβλία που έγραψε ο Πέρεθ-Ρεβέρτε με πρωταγωνιστή τον λοχαγό Αλατρίστε! Ιδού ένας ακόμη λόγος που δεν με συγκινούν οι μεταφορές βιβλίων στην οθόνη.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ωραία παρουσίαση. Φαίνεται πώς σου άρεσε το βιβλίο. Εγώ θέλω να διαβάσω ολόκληρη τη σειρά με τον Αλατρίστε από την αρχή, αφού όπως φαίνεται ο συγγραφέας αποτυπώνει με επιτυχία την κοινωνία και την εποχή (17ος αιώνας).