To Cogito ergo sum συλλογάται λέφτερα και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ατέχνως.
Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα, η αντιγραφή επιτρέπεται.

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

(...) ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα κι ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό κι ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η δικαιοσύνη και ο νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί το σύννεφο που περνάει, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά αν γίνεται μέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και τελικά, για να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ας ιδιωτικοποιηθούν και τα κράτη, παραδίδοντας για κάποιο χρονικό διάστημα την εκμετάλλευσή τους σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα λειτουργούν σε καθεστώς διεθνούς ανταγωνισμού. Εκεί βρίσκεται η σωτηρία τού κόσμου...

Και τώρα, ας ιδιωτικοποιηθεί επίσης και η πουτάνα που τους γέννησε όλους.


[Ζοζέ Σαραμάγκου, "Τετράδια του Λαντσαρότε - Ημερολόγιο ΙΙΙ, 1993-1995" - Μετάφραση από τα πορτογαλικά: Cogito ergo sum]

10 Φεβρουαρίου 2011

Ο μύθος των "τεμπέληδων ελλήνων"

Πάνω στο μύθο περί "τεμπέληδων ελλήνων" στηρίχθηκε η αστική προπαγάνδα των τελευταίων χρόνων για να δικαιολογηθούν όλα τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Με τον ίδιο μύθο η σημερινή κυβέρνηση (έχοντας στο πλευρό της και όσους υποστηρίζουν με τον έναν ή άλλο τρόπο το μνημόνιο) επιχειρεί να περάσει όλα τα πρωτοφανή σε σκληρότητα μέτρα. Και, φυσικά, στο ίδιο πλαίσιο είναι ενταγμένες οι παπαριές που αμολάει κάθε λίγο και λιγάκι ο Πάγκαλος, υποστηρίζοντας ότι "μαζί τα φάγαμε", με τους "κοπρίτες".

Ο μύθος αυτός έχει καταρριφθεί πολλάκις και έχει καταντήσει πια μια σκέτη σπέκουλα ελεεινής μορφής. Τελευταία φορά που απεδείχθη ότι όλα τα περί τεμπελοκοπριτών ελλήνων είναι ψέμματα, ήταν στις 20 του περασμένου Δεκέμβρη, όταν δόθηκε στην δημοσιότητα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως προκύπτει απ' αυτή την έκθεση, οι έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν 2.120 ώρες το χρόνο και καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι γερμανοί έρχονται προτελευταίοι με 1.432 ώρες και οι ολλανδοί τελευταίοι με 1.389 ώρες! Δεύτεροι μετά τους έλληνες, έρχονται οι τσέχοι με 1.992 ώρες και ακολουθούν οι ούγγροι με 1.988 ώρες και οι πολωνοί με 1.969 ώρες (τα στοιχεία αφορούν το 2008). Οι δύσπιστοι μπορούν να βρουν όλη την έκθεση στο διαδίκτυο και τα παραπάνω στοιχεία στην σελίδα 28.

Μια άλλη αξιοσημείωτη παρατήρηση αφορά στην έκταση της μερικής απασχόλησης στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Γερμανία, παραδείγματος χάριν, το 26,3% του εργατικού δυναμικού δουλεύει υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης ενώ στην Ολλανδία το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 48,2% του εργατικού δυναμικού. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των εργαζομένων σε καθεστώς μερικής απασχόλησης είναι 6% (ή, τουλάχιστον, τόσο ήταν μέχρι προ τινος). Ιδού, λοιπόν, γιατί έχουν σκυλιάσει οι τροϊκανοί και πιέζουν αφόρητα για επέκταση της ελαστικής απασχόλησης.

Από τα παραπάνω ποσοστά μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί η Γερμανία και η Ολλανδία εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά ανεργίας αφού ένας μερικά εργαζόμενος (ακόμη και με μία ώρα δουλειά τη βδομάδα) βγαίνει από τον κατάλογο των ανέργων, ενώ επί της ουσίας είναι άνεργος. Φυσικά, αυτό συμβαίνει παντού. Έτσι, λοιπόν, πολύ θα βολευόταν η "σοσιαλιστική" μας κυβέρνηση αν, για παράδειγμα, αντικαθίστανταν 10 άτομα που δουλεύουν οκτάωρο σε κάποιο εργοστάσιο, με 40 άτομα που θα δούλευαν δίωρο. Δεν είναι μικρό πράγμα να διαγράφεις 30 άτομα από τις λίστες ανεργίας δίχως να δημιουργήσεις έστω μία θέση εργασίας!

Πριν κλείσουμε το σημερινό σημείωμα, επιβάλλεται να σημειώσουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε με στόχο να αρχίσει η "διαβούλευση" για τις διάφορες "εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά την επανεξέταση των κανόνων για το χρόνο εργασίας". Καταλαβαίνουμε όλοι πολύ καλά τι σημαίνει αυτό.


Σημείωση: Δεν ξέρω ποιος αναγνώστης μπήκε στον πειρασμό να κάνει την διαίρεση 2.120 / 52. Εγώ την έκανα και πήρα πηλίκο 40,77. Αυτό σημαίνει ότι, όποιος δουλεύει 2.120 ώρες ετησίως, δίχως να πάρει καθόλου άδεια, δουλεύει πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα. Αντίστοιχα, για όποιον παίρνει κανονικά την άδειά του, η διαίρεση 2.120 / 48 βγάζει πάνω από 44 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας. Πού πας, μωρή τεμπέλα Μέρκελ, με λιγότερες από 30 ώρες δουλειάς την εβδομάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: