Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

Οι Δικαστές και Εισαγγελείς εφαρμόζουν, κατά κόρον, την τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Όταν εμφανίζεται στο Δικαστήριο κάνας κακομοίρης, τον αποπαίρνουν. Όταν ένας Κατηγορούμενος μακρηγορεί, του λένε: αυτό είναι εκτός θέματος. Όταν βλέπουν έναν υψηλά ιστάμενο, του γλείφουν τον κώλο. Όταν ένας νεαρός Δικηγόρος αγορεύει, τον διακόπτουν με το περίφημο συντομεύετε. Όταν καταθέτει ένας Αστυνομικός, τον ακούνε ευλαβώς. Όταν δικάζεται ένας Αστυνομικός, τον αθωώνουν ή τον απαλλάσσουν. Όταν προσέρχεται στην έδρα του Δικαστηρίου μία γόησσα, οι Δικαστές σαλιαρίζουν. Όταν κάθεται στο εδώλιο κάνας αναρχικός, του γαμούν την Παναγία. Όταν ένα μασόνος Συνήγορος κάνει την μυστική χειρονομία των τεκτόνων, τον περιποιούνται και, εν πάση περιπτώσει, αποκλείεται να χάσει την δίκη. (...) Τώρα οι Δικαστές και Εισαγγελείς μάχονται κατά της Εκτελεστικής Εξουσίας, για να αυξήσουν την δικιά τους Εξουσία. Οι πολιτικάντηδες είναι επικίνδυνοι. Οι Δικαστικοί είναι επικινδυνωδέστεροι.

[Ηλίας Πετρόπουλος, "Ο κουραδοκόφτης", εκδόσεις Νεφέλη, 2002 (σελ.: 112-113, 115)]

28 Οκτωβρίου 2010

Το αποκορύφωμα της προστυχιάς

Ωραία τα είπε ο εθνικός μας τραπεζίτης, Γιώργος Προβόπουλος, έτσι; Να κοπούν για μια πενταετία οι δωρεάν διακοπές στα ΚΑΠΗ, να επανεξεταστούν (προφανώς, για να κοπούν) οι δαπάνες για την μεταφορά στα σχολεία των μαθητών απομακρυσμένων χωριών, να παγώσουν οι προσλήψεις στην εκπαίδευση, να μπει ψαλίδι στις λειτουργικές δαπάνες των ΤΕΙ, να αυξηθούν τα εισιτήρια στις δημόσιες συγκοινωνίες... Κι όλα αυτά τα είπε μέσω μιας έκθεσης που παρουσίασε στην Βουλή. Ο Προβόπουλος αυτή τη φορά θέλησε να ξεφύγει από τις γενικόλογες κατευθύνσεις και να περάσει σε συγκεκριμένες ιδέες, προφανώς για να γίνει περισσότερο χρήσιμος στο σύστημα.

Δεν περίμεναμε, βέβαια, να ακούσουμε κάτι διαφορετικό από έναν κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος την ίδια στιγμή εκφράζει την ικανοποίησή του επειδή τα χειρότερα για τις τράπεζες έχουν περάσει. Άλλωστε, τον Γκαργκάνα διαδέχτηκε και τα μυαλά εκείνου κουμαντάρει. Πρόστυχος ήταν εκείνος, πρόστυχος είναι και τούτος. Χεσμένο τον είχε τον φτωχό λαό εκείνος που αποτελούσε δεξί χέρι του Σημίτη, χεσμένο τον έχει και τούτος που αποτελεί δεξί χέρι του Παπανδρέου.

Δεν θα πω περισσότερα. Αφήνω να μιλήσει η αποκάλυψη της εφημερίδας "Veto", που έγινε στο φύλλο της 6ης Δεκεμβρίου 2009. Το είχα πολύ καιρό στην "αναμονή", μιας κι ήμουν σίγουρος ότι κάποια αφορμή θα μου έδινε ο μεγαλοτραπεζίτης μας για να το αναδημοσιεύσω. Ορίστε λοιπόν:Το κεἰμενο της εφημερίδας:


"Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος δεν χάνει ευκαιρία να υποδεικνύει στον ελληνικό λαό και τις κυβερνήσεις του τι πρέπει να κάνουν, πόσο πρέπει να ζοριστούν, τι χρειάζεται να περικόψουν, πόσο περισσότερο πρέπει να δουλέψουν -ενδεχομένως χωρίς αμοιβή ή με σημαντικά μειωμένη αμοιβή- και άλλα τέτοια, για το καλό βεβαίως της οικονομίας και τη σταθερότητα του συστήματος. Το πρόβλημα είναι ότι ο κύριος διοικητής αποφεύγει όπως «ο διάβολος το λιβάνι» να δώσει το... καλό παράδειγμα και ας διοχέτευσε παρασκηνιακά την πληροφορία ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση των βασικών του αποδοχών κατά 20%. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι η σχετική φήμη διαρρεόταν αφότου έγινε γνωστή η πρόθεση του VEΤΟ να ασχοληθεί με το κρατικό στέλεχος που δηλώνει για το 2008 έσοδα που φτάνουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα φροντίζει για τον προσωπικό του πλουτισμό, εκτινάσσοντας μάλιστα την οικογενειακή του ευμάρεια -και μάλιστα εν μέσω κρίσης- σε δυσθεώρητα ύψη. Οι συνολικές του αμοιβές, ως κορυφαίου στελέχους πιστωτικών ιδρυμάτων, είναι πραγματικά υπέρμετρες, ειδικά σε μια χώρα ο λαός της οποίας μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Μόνο τα τρία τελευταία χρόνια ο κ. Προβόπουλος εισέπραξε με νόμιμο τρόπο το ποσό των 8.767.147,03 ευρώ, αλλά και πάλι μπαίνει το ερώτημα εάν το νόμιμο είναι και... ηθικό. Το ποσό των 3.993.349,11 ευρώ που έλαβε το 2008 -και μάλιστα φορολογήθηκε αυτοτελώς στην πηγή, ανεξαρτήτως του αν προέρχεται από μετοχές, από συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου ή από οιουδήποτε είδους αμοιβές και αποζημιώσεις- μόνο ως εξωφρενικό μπορεί να χαρακτηριστεί από το μέσο Ελληνα. Πολλώ δε μάλλον όταν ο ίδιος με διαφορά μόλις λίγων ημερών διατυπώνει διαφορετικές απόψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αναλόγως του ποιος κυβερνά. Και έρχεται εκ των υστέρων να υποστηρίξει ότι είχε ενημερώσει ιδιωτικώς τους πολιτικούς αρχηγούς."

Χωρίς περαιτέρω σχόλια. Η προστυχιά στο αποκορύφωμά της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: