Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

12 Μαρτίου 2012

Κι άλλες ομορφιές

Κοντά στις προχτεσινές, υπάρχουν κι άλλες ομορφιές που με διασκεδάζουν τις τελευταίες μέρες. Μια εξαιρετικής ποιότητας ομορφιά ήταν και η συνέντευξη του Βενιζέλου στον Παπαδάκη, όπου ο υπουργός είπε επί λέξει: "Φέτος η χώρα θα τείνει να έχει αρνητικό πληθωρισμό. Η χώρα πηγαίνει σε αποπληθωρισμό. Αν δείτε το δείκτη τιμών καταναλωτή, θα δείτε ότι όταν υπολογίζουμε όλα, αλλά πρέπει να υπολογίσουμε και το πόσο πέφτουν τα ενοίκια, πρέπει να υπολογίσουμε πόσο πέφτουν οι ηλεκτρικές συσκευές, πρέπει να υπολογίσουμε πόσο πέφτουν οι τιμές των ακινήτων... Η Ελλάδα θα πάει τώρα σε αποπληθωρισμό, σε αρνητικό πληθωρισμό και κανονικά θα πρέπει να μειωθεί πάρα πολύ και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών".

Ο άσχετος περί τα οικονομικά πολίτης θα σκεφτεί, μάλλον, ότι αφού θα μειωθούν οι τιμές καταναλωτή και θα μειωθεί "πάρα πολύ" το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ε! δεν μπορεί, ρε παιδί μου, καλό πράμα θα είναι ο αποπληθωρισμός. Έλα όμως που ο ίδιος ο Βενιζέλος είχε δηλώσει στις 22 Νοεμβρίου 2011, πάλι επί λέξει: "Η σταθερότητα των τιμών που είναι το δόγμα πάνω στο οποίο οικοδομείται η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτή τη στιγμή οδηγεί στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού"! Μπερδευτήκατε, ε; Αυτό που πρωτακούστηκε καλό στ' αυτιά σας, ήταν "κίνδυνος" πριν 3,5 μήνες!

Για να μη ξεχάσουμε τις πέντε αράδες κολλυβογράμματα που μάθαμε όταν σπουδάσαμε, ας ξεκαθαρίσουμε ότι ο αποπληθωρισμός δεν είναι ποτέ καλός αν δεν αποτελεί στόχο και αποτέλεσμα συνειδητών πολιτικοοικονομικών επιλογών. Σε μια ελεύθερη (διάβαζε: ασύδοτη) και άναρχη οικονομία, ο αποπληθωρισμός εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ύφεσης και το μέγεθός του συνιστά ένδειξη της έκτασης της ύφεσης. Τελεία και παύλα. 

Συνεπώς, όταν ο Βενιζέλος μιλούσε πέρυσι περί κινδύνου, ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Τώρα, όμως, στην προσπάθειά του να στηρίξει τόσο τις εγχώριες όσο και τις ευρωενωσιακές επιλογές, δεν διστάζει να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο. Κάποιοι θα τσιμπήσουν, έτσι Βαγγέλη;

Χτες, είχαμε άλλη μια ομορφιά. Ο Πάνος Καμμένος έδωσε στην δημοσιότητα την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός του. "Ανεξάρτητοι ¨Ελληνες" λέει. Μπροστάρης ο ίδιος, πουλαίν η Κουντουρά η μοντέλα και κράχτης ο Μανώλης ο εργατοπατέρας. Και ιδεολογικό υπόβαθρο σαφές, έτσι; Όπως είπε ο πρόεδρος: "είμαστε δεξιοί, είμαστε κεντρώοι, είμαστε αριστεροί, αλλά πάνω απ' όλα είμαστε Έλληνες". 

Όλοι μαζί, λοιπόν, όλοι στον γύρο και βάλτε να πάνε. Αρκεί που είμαστε έλληνες. Άντε, να ξαναθυμηθούμε το Μεσολόγγι, το Κούγκι και τα Δερβενάκια. Άντε, να κάνουμε γιούργια κι όποιον πάρει ο χάρος. Και μόλις τους σαρώσουμε, να φωνάξουμε και τον Όθωνα να κάνει κουμάντο, μιας κι εμείς μόνο για την γιούργια νοιαζόμαστε. Το τι θα ξημερώσει και πώς θα πορευτούμε από αύριο το πρωί δεν μας απαχολεί.

Α! Και μη διανοηθεί καμμιά κουφάλα αλλοδαπός και μας ψηφίσει στις εκλογές, γιατί θα τον σκίσουμε. Εμείς είμαστε έλληνες (συγγνώμη, "Έλληνες" ήθελα να πω, με κεφαλαίο έψιλον) και δεν έχουμε ανάγκη τους αλλοδαπούς. 

Και μια τελευταία ομορφιά. Πριν λίγο, με ενημέρωσε μια φίλη, η οποία δουλεύει σε αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, ότι προχτές η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να μειώσει κατά 22% τις αμοιβές τού προσωπικού και να καταργήσει το επίδομα γάμου. Στις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, η απάντηση που δόθηκε ήταν πληρωμένη: "παιδιά, σας καταλαβαίνουμε αλλά τα παράπονά σας στον Βενιζέλο και στον Παπαδήμο".

Τί έγινε, ρε Κουτρουμάνη; Τελικά, υποχρεώνετε τους εργοδότες να κάνουν μειώσεις στους μισθούς ή απλώς τους δίνετε δικαίωμα να τις κάνουν; Πολύ έχω μπερδευτεί, ρε γαμώτο... 

Α! Μια τελευταία πινελιά ομορφιάς: η εν λόγω αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, η οποία έσπευσε να εκμεταλλευτεί τα αντεργατικά νομοθετήματα του "Μαύρου Μετώπου", λέγεται..."Αράπης"! Καλό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: