Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

30 Ιουλίου 2011

Για την εγκληματικότητα δεν φταίει ο μετανάστης

Στο προχτεσινό σημείωμα ("Η πείνα δεν έχει εθνικότητα") αναφέρθηκα στα προβλήματα εγκληματικότητας τα οποία ταλανίζουν την χώρα μας, ιδιαίτερα δε στην σπέκουλα των αστικών κομμάτων πάνω σ' αυτά. Ας πούμε ότι το σημερινό σημείωμα αποτελεί λογική συνέχεια του προχτεσινού, μιας και θέλω να κάνω λεπτομερέστερη αναφορά σε τρία επί μέρους προβλήματα, τα οποία εκμεταλλεύονται κατά κόρον τόσο η εξουσία όσο και τα αστικά κόμματα.


1. Οι μετανάστες

Ολοι οι σπεκουλαδόροι, ανεξαρτήτως κομματικής στοίχισης, συνδέουν -άλλος λίγο κι άλλος πολύ- την αύξηση της εγκληματικότητας με την μετανάστευση. Προσπαθούν να κρύψουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα ευθύνεται, ουσιαστικά, για το πρόβλημα της μαζικής οικονομικής μετανάστευσης και της συγκέντρωσης άστεγων μεταναστών στον αστικό ιστό της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων. Προσπαθούν, επίσης, να κρύψουν και το ότι οι μετανάστες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές ήδη υποβαθμισμένες, εγκαταλειμμένες, με φτωχούς εργαζόμενους, έτοιμες να πουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί στα επιχειρηματικά συμφέροντα που καιροφυλακτούν.

Να τελειώνει το παραμύθι. Δεν φταίνε για όλα τα κακά της μοίρας μας οι μετανάστες. Όπως λένε κι οι ίδιοι, δεν ήρθαν στον τόπο μας για διακοπές αλλά για να βρουν μια καλύτερη τύχη. Σε τελική ανάλυση, οι μετανάστες είναι ταξικά αδέλφια των λαϊκών ανθρώπων, έστω κι αν έχουν διαφορετική εθνικότητα ή διαφορετικό θρήσκευμα. Πρόκειται για ανθρώπους ουσιαστικά εγκλωβισμένους στην χώρα μας αφού δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν στις πατρίδες τους (τουλάχιστον η συντριπτική τους πλειοψηφία) για πρακτικούς λόγους και όχι από ευαισθησία για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Επίσης, το κράτος δεν μπορεί να επιτρέψει την μετακίνησή τους σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. επειδή δεσμεύεται από τον Κανονισμό "Δουβλίνο II". Σημειώστε ότι αυτός ο κανονισμός έχει ψηφιστεί στην ευρωβουλή από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ.


2. Τα ναρκωτικά

Τα 15 τελευταία χρόνια που φούντωσε το πρόβλημα των ναρκωτικών, η επίσημη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παρουσιάζει την υποκατάσταση ως λύση. Σήμερα, ομολογούν οι ίδιοι ότι η παρουσία της Μονάδας Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ αυξάνει τον αριθμό των χρηστών και διευκολύνει τη διακίνηση (μιλούν για 2.500 χρήστες-μικροδιακινητές μόνο στο κέντρο της Αθήνας!). Αυτοί είναι που χαρακτηρίζουν τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ ως προγράμματα "υποκατάστασης" και "συντήρησης" κι όχι "θεραπευτικά". Κι ενώ παραδέχονται ότι με την πολιτική αυτή αυξάνεται η χρήση και η διακίνηση, προτείνουν να μεταφερθούν αυτά τα στέκια στα...νοσοκομεία. Δηλαδή, σε έναν χώρο του οποίου προορισμός είναι να κάνει τους ανθρώπους καλά, οι χιλιάδες εξαρτημένοι θα καταφεύγουν για να εξασφαλίσουν την "νόμιμη" δόση τους, ίσα-ίσα για να "κουλάρουν" κι όχι για να θεραπευθούν. Υπέρ αυτής της θέσης έχει ταχθεί αναφανδόν ως και ο Καρατζατέτοιος του ΛΑΟΣ. Με απλά λόγια: το σύστημα πάει να λύσει το πρόβλημα των ναρκωτικών με υποκατάστατα και με την αστυνομία αντί να εκπονήσει μια σωστή θεραπευτική και προληπτική πολιτική.


3. Το παρεμπόριο

Το συγκεκριμένο πρόβλημα αξιοποιείται για την καλλιέργεια ρατσιστικών αντανακλαστικών από οργανωμένες ομάδες, με επικεφαλής γνωστά στελέχη του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής αλλά και από τον λεγόμενο "εμπορικό κόσμο" (εμπορικοί σύλλογοι,  σύλλογοι τουριστικών καταστημάτων κλπ). Μέσα από την παράθεση της επίσημης τοποθέτησης του ΣΔΟΕ, η εξουσία παραδέχεται ότι δεν είναι εφικτός ο έλεγχοςτων εμπορευμάτων επειδή η εισαγωγή τους γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, μας λένε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της γνωστής ελευθερίας κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, δηλαδή αποτέλεσμα του Μάαστριχτ. Κι ενώ οργιάζει το κυνηγητό του νιγηριανού με τα σιντί ή τα γυαλιά ηλίου, αποκρύπτεται το γεγονός ότι πίσω από τα κινέζικα μαγαζιά και τους αλλοδαπούς μικροπωλητές υπάρχουν τεράστιες εισαγωγικές και μεταφορικές επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ελεγχθούν αν υπήρχε πολιτική βούληση. Όλοι αυτοί γνωρίζουν καλά ότι η "νόμιμη" καπιταλιστική ελληνική οικονομία αλληλοσυμπληρώνεται με την παράνομη, τα κεφάλαια εισρέουν από τη μία στην άλλη, ξεπλένονται και επανεπενδύονται. Τα περί αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών είναι δικαιολογίες. Τι διάολο, για το κυνήγι του νιγηριανού πώς υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός;

Είναι αποπροσανατολισμός η προπαγάνδα ότι για την αναδουλειά και την πτώση του τζίρου ευθύνονται κυρίως οι παράνομοι μικροπωλητές. Αυτοί είναι ο εύκολος στόχος για να μη θιγεί η κυριαρχία των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών αλυσίδων που, με επίσημα στοιχεία, καθημερινά απορροφούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου και συγχρόνως απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, προνόμια και επιδοτήσεις. Φτηνά εμπορεύματα από την Κίνα, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν κλπ πουλάνε (και, μάλιστα, σε πολύ μεγαλύτερο όγκο από τους αλλοδαπούς μικροπωλητές) όλα τα πολυκαταστήματα και οι εμπορικές αλυσίδες. Ρίξτε μια ματιά στην προέλευση των εμπορευμάτων π.χ. του Τζάμπο και σας διαβεβαιώ ότι θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάτι που να μη προέρχεται από τέτοιες χώρες.

Ειλικρινά, βάζω τα γέλια και τα κλάμματα όταν βλέπω τους εμπόρους να φωνάζουν πως τάχατες χάνουν πελάτες εξ αιτίας του κάθε πλανόδιου μαυρούκου. Ήμαρτον, ρε σεις! Ξέρω ότι με 5-10 ευρώ που δίνω στον μαυρούκο δεν αγοράζω αυθεντικό Λακόστ ή γνήσια Λουί Βυτόν. Το μόνο που αγοράζω είναι ένα μπλουζάκι της πλάκας ή μια τσάντα του κώλου επειδή είναι φτηνά κι επειδή δεν έχω την δυνατότητα να μπω στα μαγαζιά σας και να πληρώσω 100 ευρώ για ένα γνήσιο Λακόστ ή 500 ευρώ για μια γνήσια Λουί Βυτόν. Ούτε εσείς χάνετε πελάτες ούτε το κράτος χάνει φόρους, μιας και στα μαγαζιά σας δεν θα έμπαινα ακόμα κι αν δεν υπήρχε ο μαυρούκος. Γκέγκε;


Συμπέρασμα: η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται αποκλειστικά στην στρεβλή -έως ανύπαρκτη- κοινωνική πολιτική τής αστικής εξουσίας και στα ύποπτα παιχνίδια που παίζονται "εν κρυπτώ και παραβύστω" με σκοπό το κέρδος κάποιων. Σε μας που μπορούμε και σκεπτόμαστε, δεν είναι δυνατόν να φταίνε οι κακομοίρηδες τούτης της γης απ' όπου κι αν προέρχονται. Εμείς ξέρουμε ότι δεν μας φταίει ο μετανάστης αλλά εκείνος που τον εκμεταλλεύεται.


Υστερόγραφο: Όσον αφορά τα παιγνίδια που παίζονται εις βάρος των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να κονομήσουν κάποιοι "εκλεκτοί", θα επανέλθω λίαν συντόμως. Τ' ακούς Πέτρο; Υπομονή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: