Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

4 Ιουλίου 2011

Τα όπλα μάς μάραναν!

Την θηλειά στο λαιμό μας έχει βάλει η τρόικα, ε; Και η σοσιαληστρική μας κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να ορθοποδήσει ο τόπος, ε; Κι οι περισπούδαστοι επιβήτορες της δημοσιογραφίας μας κουνάνε το δάχτυλο στη μούρη, απειλώντας μας πως θα καταστραφούμε αν δεν συγκατανεύσουμε στην σωτηρία μας, ε; Αμ, το άλλο, πώς το είπε ο Βενιζέλος, καλέ; Τα μέτρα, λέει, είναι επώδυνα και, ίσως, είναι και κάπου άδικα (αχ, πώς μ' ανακουφίζουν αυτό το "ίσως" κι αυτό το "κάπου"!) αλλά πρέπει να μαζευτούν τα λεφτά που προβλέπονται από το πρόγραμμα εξυγίανσης του τόπου!

Ωραία όλα αυτά. Αλλά έλα που πήρε το μάτι μου μια εκθεσούλα του "Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη" της Στοκχόλμης και έβγαλα καντήλες! Για δείτε:

Λέει, λοιπόν, το Ινστιτούτο ότι, από το 1974 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα κατέχει σταθερά μια από τις 10 πρώτες θέσεις παγκόσμια στις εισαγωγές οπλικών συστημάτων! Ειδικά το διάστημα 2007-2010 (προσοχή, είναι και τα χρόνια της κρίσης μέσα!) κατέχει την 5η θέση στη λίστα των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου, πραγματοποιώντας εισαγωγές όπλων που αντιστοιχούν στο 4% της παγκόσμιας δαπάνης για εισαγωγές όπλων! Μάλιστα, το 2009 καταλάβαμε την 4η θέση παγκόσμια! Στην ίδια λίστα των παγκόσμιων "πρωταθλητών" στις εισαγωγές όπλων για το διάστημα 2007-2010, την 1η θέση κατέχει η Ινδία, την 2η η Νότια Κορέα, την 3η το Πακιστάν, την 4η η Κίνα και, όπως προαναφέραμε, την 5η θέση η Ελλάδα. Ακολουθούν κατά σειρά:  Σιγκαπούρη, Αλγερία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Μαλαισία, Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Βενεζουέλα κ.λπ.

Όμως, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η διαχρονική εξέλιξη της δαπάνης της Ελλάδας για εισαγωγές όπλων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου και σε σταθερές τιμές 1990, η Ελλάδα δαπάνησε την 50ετία 1960-2010 περίπου 37 δισ. δολλάρια (13η θέση παγκόσμια), την περίοδο 1974-2010 περίπου 32 δισ.. δολλάρια (10η θέση παγκόσμια), την 30ετία 1980-2010 περίπου 26 δισ. δολλάρια (10η θέση παγκόσμια), την 20ετία 1990-2010 κάτι πάνω από 21 δισ. δολλάρια (7η θέση παγκόσμια) και την 10ετία 2000-2010 περίπου 11 δισ. δολάρια (4η θέση παγκόσμια). Επαναλαμβάνω, τα ποσά ανάγονται σε σταθερές τιμές 1990. Αν θέλουμε να κάνουμε αναγωγή στο παρόν, πρέπει να τριπλασιάσουμε (τουλάχιστον) αυτά τα ποσά.

Να δούμε κι αλλιώς αυτά τα νούμερα; Με το δεδομένο ότι το ΑΕΠ του 2010 ήταν περίπου 230 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας ένα απλό κομπιουτεράκι μπορούμε να βρούμε ότι από το 1974 μέχρι σήμερα διαθέσαμε για όπλα το 1/3 του περυσινού μας ΑΕΠ χωρίς τους τόκους! Και προσοχή: αυτό το ποσό αφορά μόνο την αξία των αγορασμένων όπλων και όχι το σύνολο της αμυντικής μας δαπάνης (μισθοδοσία προσωπικού, λειτουργικά έξοδα, υποδομές, συντήρηση, εισφορές στο ΝΑΤΟ, τόκοι, μίζες κλπ). Αν συνυπολογίσουμε και την "σάλτσα", τότε διαπιστώνουμε πανεύκολα ότι οι αμυντικές μας δαπάνες είναι υπεύθυνες σχεδόν για τα δύο τρίτα του σημερινού μας χρέους. Και να πεις χαλάλι για την άμυνά μας; Ούτε λόγος! Δείτε μερικές "ομορφιές":

Παραγγείλαμε 3 υποβρύχια Τ-214, πληρώσαμε 2,3 δισ. ευρώ για δαύτα κι έχουμε παραλάβει μόνο ένα, που γέρνει κιόλας! Το 2006 σκάσαμε 1,7 δισ. ευρώ για 170 γερμανικά άρματα Leopard, αλλά τα χρησιμοποιούμε μόνο στις παρελάσεις γιατί "ξεχάσαμε" να πάρουμε...πυρομαχικά! Λίγο πριν τις εκλογές του 2000, υπογράψαμε σύμβαση για αγορά 50 F-16, αλλά στην συμφωνημένη τιμή δεν περιλαμβάνονταν οι...κινητήρες των αεροσκαφών και χρειάστηκε να υπογράψουμε συμπληρωματική σύμβαση! Μετά το 1991, αγοράσαμε 5 αντιτορπιλλικά Adams, τα οποία είχαν ναυπηγήσει οι αμερικανοί...30 χρόνια πριν, επί 10 χρόνια πληρώσαμε ένα σκασμό λεφτά για να τα ανακατασκευάσουμε και να τα εκσυγχρονίσουμε και μετά...τα αποσύραμε! Φέραμε από Ρωσία και Ουκρανία 4 χόβερκραφτ Zubr, τα οποία το Πολεμικό ναυτικό δεν κατάφερε ποτέ να τα κάνει να δουλέψουν!

Και τώρα το ωραιότερο. Ποιοι ωφελήθηκαν απ' αυτήν την "εμπνευσμένη" πολιτική μας; Πρώτα-πρώτα, οι ΗΠΑ, που "μάσησαν" 15,5 δισ. δολλάρια (πάντοτε σε σταθερές τιμές 1990). Δεύτερη η Γερμανία, με 6,5 δισ. δολλάρια. Τρίτη η Γαλλία, με 4 δισ. δολλάρια. Κι από πίσω η Ολλανδία, η Ρωσσία, η Ιταλία κλπ. Δηλαδή, όλοι εκείνοι που σήμερα μας έχουν βάλει το μαχαίρι στον λαιμό και μας ζητάνε να ξοφλήσουμε τα χρέη μας με το αίμα μας. Η Γερμανία, μάλιστα, που μας τα έχει παρασκοτίσει με τις μαλακίες της Μέρκελ και του Σόιμπλε, μας πουλάει -κατά μέσο όρο- το 10% περίπου της ετήσιας παραγωγής της σε όπλα.

Α, ρε δόλιε έλληνα... Δεν είναι που σε ρίξανε στην ανεργία, σου κατάντησαν ελεημοσύνη τον μισθό, σου τσεκουρώσανε την σύνταξη, σου τσάκισαν την περίθαλψη, σε αφήνουν αγράμματο και θα πεθάνεις χρωστώντας. Είναι που σε τρώει ο καημός επειδή ξέρεις τι σου ζητούν να πληρώσεις.

Μη πληρώσεις, λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: