Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

26 Ιουλίου 2011

Ένα μνημόσυνο για την Ηλέκτρα

"Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ιατροδικαστής Πέτρος Τζαφέρης, μεταβάς σήμερον την 26ην Ιουλίου 1944 εις το ενταύθα νεκροτομείον, ενήργησα λεπτομερώς αυτοψίαν και νεκροψίαν επί του πτώματος αγνώστου γυναικός ετών 33 περίπου.

Πληροφορίαι: Μετεφέρθη διά του υπ' αριθ. 234 εγγράφου του Σταθμού Α' Βοηθειών παραληφθείσα εκ του ξενοδοχείου "Κρυστάλ" (σημ.: εκεί στεγαζόταν η Ειδική Ασφάλεια).

Αυτοψία: Το τριχωτόν της κεφαλής έχει αποκοπή ατέχνως και ανωμάλως διά μαχαιριδίου. Κατά το πρόσθιον τμήμα της κόμης παρατηρείται φρύξις (σημ.: κάψιμο) των τριχών. Από της ρινός και του στόματος φαίνεται εκρεύσαν αίμα. Από της μιάς μασχάλης προς την ετέραν διά του στήθους και συνεχιζόμενα όπισθεν του κορμού υπάρχουσιν δύο παράλληλα εντυπώματα, δίδοντα την εντύπωσιν ότι παρήχθησαν εκ της πιέσεως χονδρού σχοινίου. Φαίνεται ότι το σώμα της θανούσης απαιωρήθη (σημ.: κρεμάστηκε) εν ζωή διά των μασχαλών. Κατά τους καρπούς των χειρών παρατηρούνται εντυπώματα εκ σχοινίου. Κατά την ράχιν της ρινός και αμφοτέρας τας παρειάς και τα βλέφαρα παρατηρούνται εκχυμώσεις κυανώδεις ως και εξοίδησις (σημ.: πρήξιμο). Οι χαρακτήρες δεικνύουσιν ότι εγένοντο συνεπεία γρονθοκοπημάτων. Κατά τας οπισθίας επιφανείας αμφοτέρων των βραχιόνων παρατηρούνται εκχυμώσεις. Κατά τους γλουτούς, μηρούς, κνήμας και άκρους πόδας υπάρχουσιν εκχυμώσεις συρρέουσαι, ταινιοειδείς, χρώματος κυανώδους, λίαν πυκναί και έντονοι. Κατά τα κατώτερα των κνημών και άκρους πόδας παρατηρείται και εξοίδησις κυανού βαθμού. Αι εκχυμώσεις αύται ως και αι των βραχιόνων παρήχθησαν κατόπιν δράσεως σκληρών και αμβλέων οργάνων (οίον μαστιγίου, βουνεύρου [σημ.: βοϊδόπουτσας], πλεκτού σύρματος, σχοινίου, αλύσεως κλπ) βιαιότατα κατανεχθέντων. Το τριχωτόν της κεφαλής παρουσιάζει φρύξιν των τριχών. Κατά την ραχιαίαν επιφάνειαν του αριστερού άκρου ποδός παρατηρείται έγκαυμα δευτέρου βαθμού εκτάσεως ταλλήρου. Κατά την μετάρσιον χώραν του αυτού ποδός έτερον έγκαυμα δίδον όμως τους χαρακτήρας του μετά θάνατον γενομένου. Αι τρίχες των μηρών και κνημών παρουσιάζουν φρύξιν. Φαίνεται ότι τα εγκαύματα και η φρύξις οφείλονται εις επίθεσιν (σημ.: τοποθέτηση) κατ' αυτά ανημμένων σιγαρέττων.

Νεκροψία: Η διάνοιξις των μαλακών μορίων της κεφαλής έδειξεν διασπάρτους εκχυμώσεις κατ' αυτά. Η διάνοιξις της κρανιακής κάψης έδειξεν οίδημα της λεπτής μήνιγγος και διεύρυνσιν των αγγείων αυτής. Ο στόμαχος περιείχε τροφάς εξ άρτου και τομάτας.

Συμπέρασμα: Επί του πτώματος βεβαιούνται κακώσεις προκληθείσαι εκ μαστιγώσεως ήτις εγένετο διά διαφόρων οργάνων (μαστιγίου, βουνεύρου, αλύσεως, πλεκτού σύρματος) άτινα έδρασαν αλλεπαλλήλως και βιαιότατα ως και κακώσεις εξ απαιωρήσεως από των μασχαλών, επίσης δε εγκαύματα εν ζωή και μετά θάνατον γενόμενα. Ο θάνατος οφείλεται κυρίως εις τας κακώσεις καθ' όσον τα εγκαύματα είναι μικράς εκτάσεως.

Σημείωσις: Η ταυτότης της θανούσης εξηκριβώθη υπό της σημάνσεως ένθα ήτο σεσημασμένη ως κομμουνίστρια υπ' αριθ. 59953. Το πτώμα ανήκει εις την Αποστόλου Ηλέκτραν του Νικολάου."



Το παραπάνω κείμενο αποτελεί την έκθεση του ιατροδικαστή, ο οποίος εξέτασε το πτώμα τής αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Ηλέκτρας Αποστόλου, η οποία συνελήφθη από την ομάδα του δοσίλογου Ευσέβιου Παρθενίου την Τρίτη 25 Ιουλίου 1944, στις 7.30' το πρωί. Ο Νίκος Καρκάνης στο βιβλίο του "Οι δοσίλογοι της κατοχής" σημειώνει:

"Εκείνη τη βραδιά η Ασφάλεια πρόσφερε κρασί στα όργανά της. Πανηγύριζαν την τόσο σημαντική σύλληψη. Ήξεραν ότι σφάζοντας την Ηλέκτρα, γκρέμιζαν έναν από τους στύλους της Εθνικής Αντίστασης. Ένα μερόνυχτο κράτησε το μαρτύριο. Μες στο μερόνυχτο την αποτελείωσαν."

Μετά την  κατοχή,  ο δοσίλογος αρχιβασανιστής Παρθενίου, τυφλό όργανο των Γερμανών και δολοφόνος δεκάδων ελλήνων πατριωτών, καταδικάστηκε σε ισόβια σε μια δίκη-παρωδία. Εννοείται ότι στις φυλακές δεν έκανε παρά ολιγοήμερες διακοπές. Ας σημειώσουμε, επίσης, ότι ο Παρθενίου δικάστηκε από το μετακατοχικό κράτος για 28 φόνους κομμουνιστών. Μπορείτε να μαντέψετε για πόσες από αυτές τις κατηγορίες αθωώθηκε; Για...28!!!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.sarantakos.com/antistas.html και αυτό για την Ηλέκτρα αλλά και για τους ανώνυμους που πέθαναν μαζί της κομμουνιστές και μη...