To Cogito ergo sum συλλογάται λέφτερα και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ατέχνως.
Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα, η αντιγραφή επιτρέπεται.

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

(...) ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα κι ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό κι ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η δικαιοσύνη και ο νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί το σύννεφο που περνάει, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά αν γίνεται μέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και τελικά, για να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ας ιδιωτικοποιηθούν και τα κράτη, παραδίδοντας για κάποιο χρονικό διάστημα την εκμετάλλευσή τους σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα λειτουργούν σε καθεστώς διεθνούς ανταγωνισμού. Εκεί βρίσκεται η σωτηρία τού κόσμου...

Και τώρα, ας ιδιωτικοποιηθεί επίσης και η πουτάνα που τους γέννησε όλους.


[Ζοζέ Σαραμάγκου, "Τετράδια του Λαντσαρότε - Ημερολόγιο ΙΙΙ, 1993-1995" - Μετάφραση από τα πορτογαλικά: Cogito ergo sum]

7 Απριλίου 2012

Ανώτατη εκπαίδευση επί πληρωμή; Το βρεττανικό παράδειγμα

Το μέλλον το οποίο σχεδιάζει για την νεολαία η παγκοσμιοποιημένη νέα τάξη πραγμάτων, αποτυπώνεται με ανατριχιαστική σαφήνεια στην προσωπική ιστορία τής Έμμας Γκρην. Η Έμμα είναι μια τυπική μεταπτυχιακή αγγλίδα φοιτήτρια, η οποία αδυνατούσε να καλύψει το υπέρογκο κόστος των σπουδών της. Μπροστά στον κίνδυνο να διακόψει άδοξα αυτές τις σπουδές και μη μπορώντας να βρει δουλειά, πήρε την απόφασή της:  

"Κάνω στριπτίζ μπροστά σε διαδικτυακές κάμερες για να πληρώνω τις σπουδές μου", δηλώνει θαρραλέα η Έμμα και αποκαλύπτει ότι δεν είναι η μόνη φοιτήτρια που καταφεύγει στην "βιομηχανία τού σεξ" για να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές της.

Σχετική έρευνα πανεπιστημίου του Λονδίνου αναφέρει ότι το 16% των φοιτητών είναι πρόθυμο να καταφύγει στην πορνεία προκειμένου να εξασφαλίσει τα δίδακτρά του, ενώ ένα επιπρόσθετο 11% δηλώνει πρόθυμο να εργαστεί σε γραφείο συνοδών. Ανάλογη έρευνα του πανεπιστημίου του Ληντς αναφέρει ότι το 25% των στριπτιζέζ και των εξωτερικών χορευτριών είναι φοιτήτριες. Προφανώς, σε όλους αυτούς εντάσσεται και η Έμμα, η οποία δηλώνει ότι κερδίζει 200 λίρες τη βδομάδα κάνοντας τρεις ώρες διαδικτυακό στριπτίζ την ημέρα, για λογαριασμό τής "Got Webcams".

Σημειωτέον ότι η Έμμα έχει μειωμένα έξοδα διαβίωσης, μιας και ζει με τους γονείς της, οπότε χρειάζεται αυτά τα χρήματα κυρίως για να πληρώνει τα δίδακτρα. Πριν στραφεί στο διαδικτυακό στριπτίζ, η Έμμα έκανε δουλειές του ποδαριού αλλά αυτές οι δουλειές είτε άρχισαν να σπανίζουν είτε ήσαν πολύ κακοπληρωμένες. "Πριν ήμουν σε απελπισία καθώς με το ζόρι επιβίωνα με 40 λίρες την εβδομάδα, ενώ το φοιτητικό χρέος με είχε πνίξει", δηλώνει αφοπλιστικά και ξεκαθαρίζει ότι "εάν βρω δουλειά πλήρους απασχόλησης θα σταματήσω".

Όμως, τόσο η Έμμα Γκρην όσο και αμέτρητοι άλλοι φοιτητές που στρέφονται στην "βιομηχανία τού σεξ" ή στον τζόγο ή γίνονται πειραματόζωα (συμμετέχουν επί πληρωμή σε ιατρικά πειράματα) για την χρηματοδότηση των σπουδών τους, είναι καταδικασμένοι να συνεχίσουν να υποθηκεύουν τη ζωή τους για ένα αβέβαιο και σκοτεινό μέλλον. Καταδικασμένοι, καθώς από εφέτος τα δίδακτρα τριπλασιάστηκαν, το ΕΜΑ (Education Maintenance Allowance: επίδομα για μαθητές και φοιτητές 18-29 ετών) συνθλίφτηκε, οι περικοπές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση γιγαντώθηκαν, η ανεργία θερίζει και οι συνολικές περικοπές, τις οποίες επιβάλλει η κυβέρνηση Κάμερον, βυθίζουν τα λαϊκά στρώματα στην ανέχεια.

Ο νόμος για τον τριπλασιασμό των διδάκτρων υιοθέτησε πλήρως την έκθεση της επιτροπής Μπράουν και ήταν από τους πρώτους που ψήφισε η κυβέρνηση Κάμερον, δείχνοντας σαφώς τις προθέσεις της. Προφανώς, η αστική βρεττανική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά ανησυχεί στην προοπτική να καταντήσει η ανώτατη παιδεία αποκλειστικό προνόμιο των τέκνων της ολιγαρχίας και ορισμένων που θα τύχουν της φιλανθρωπίας τους. Δεν είναι τυχαίο ότι επί κεφαλής της επιτροπής "ειδικών" ήταν ο λόρδος Τζων Μπράουν, πρώην γενικός διευθυντής του πετρελαϊκού κολοσσού ΒΡ.

Μάλλον αναμενόμενο, λοιπόν, ότι το πρώτο συμπέρασμα της επιτροπής ήταν η ανάγκη αύξησης των διδάκτρων. Έτσι, η επιτροπή πρότεινε την πλήρη απελευθέρωση των διδάκτρων ώστε να μειωθούν οι σχετικές κρατικές δαπάνες (στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δημοσίων δαπανών, την οποία -υποτίθεται- επιτάσσει το έλλειμμα της Βρεττανίας). Βέβαια, ο νόμος δεν θέσπισε την πλήρη απελευθέρωση, αλλά αύξησε το ανώτατο όριο διδάκτρων από τις 3.225 στις 9.000 στερλίνες. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα μειωθεί κατά 1,2 δισεκατομμύρια στερλίνες μέχρι το 2014.

Η δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια στην Βρεττανία. Η Θάτσερ άφησε κληρονομιά στην φοιτητιώσα νεολαία την πληρωμή διδάκτρων και οι διάδοχοί της (Μαίητζορ, Μπλαιρ, Μπράουν και Κάμερον, τόρρηδες και εργατικοί σε αγαστή συνεργασία) υπηρέτησαν και υπηρετούν την θατσερική κληρονομιά. Ως το 2000 το κόστος της απόκτησης πρώτου πτυχίου ήταν 1.000 λίρες ετησίως. Τότε το ποσό διπλασιάστηκε και το 2006 (επί εργατικού Μπλαιρ) αυξήθηκε εκ νέου κατά 60%. Εφέτος, ο Κάμερον το τριπλασίασε. Απόρροια όλης αυτής της "εμπνευσμένης" πολιτικής είναι η κατά 10% μείωση των φοιτητών το 2009 σε σχέση με το 2000.

Αυτά τα ολίγα. Αφιερωμένα σε όσους εξακολουθούν να πετροβολούν την δωρεάν ανώτατη παιδεία και να πιστεύουν ότι η επιβολή διδάκτρων θα "συνετίσει" τους φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: