Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

24 Νοεμβρίου 2010

Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ και μια φακλάνα

Ψωμί-φαΐ δεν είχαμε, Λισσαβώνα ήθελε ο πρωθυπουργός μας. Μπας και κλάσει το ΝΑΤΟ κι αυτός δεν είναι εκεί για να απολαύσει το άρωμα. Διότι σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ δίχως την παρουσία του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πού ακούστηκε; Στέκεται σοσιαλισμός δίχως ΝΑΤΟ; Μη τρελλαθούμε κιόλας!

Μαζεύτηκαν, λοιπόν, όλα τα νατοϊκά φυντάνια στην Λισσαβώνα, για να συνυπογράψουν το νέο στρατηγικό δόγμα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Τώρα, γιατί το λένε "Βορειοατλαντικό", ενώ κοντεύει να εξαπλωθεί σ' όλο τον κόσμο όπως ο ΟΗΕ, δεν γνωρίζω. Με 28 κράτη-μέλη και ειδικές σχέσεις με Ισραήλ και Ρωσσία, δεν νομίζετε ότι παραμεγάλωσε ο Ατλαντικός (και, μάλιστα, ο Βόρειος); Εν πάση περιπτώσει, προσέξτε μια μικρή λεπτομέρεια: ενώ μέχρι τώρα γινόταν λόγος για "αμυντικό" δόγμα, τώρα μιλάμε για "στρατηγικό" δόγμα. Αυτό είναι φυσικό. Για να υπάρξει κάτι αμυντικό, πρέπει να υπάρχει και κάτι επιθετικό. Έτσι όπως είναι σήμερα η παγκόσμια κατάσταση, σε τι θα αμυνθεί το ΝΑΤΟ; Σε πιθανή εισβολή εξωγήινων;

Υπεγράφη, λοιπόν, το νεό στρατηγικό δόγμα. Και δεν μιλάμε για δόγμα του κώλου, έτσι; Δωδεκαμελής ομάδα ειδικών το επεξεργάστηκε. Και τι ομάδα! Με επί κεφαλής εκείνη την ασυμπάθητη φακλάνα, την Μαντλήν Ωλμπράιτ! Ε, δεν αξίζει τον κόπο να δούμε τι είδους στρατηγικές προτείνουν όλα αυτά τα φωτισμένα μυαλά, υπό την καθοδήγηση της "πεφωτισμένης" (albright); Ορίστε, λοιπόν:

- Πολιτικοποίηση του ΝΑΤΟ. Συνίσταται στο ότι διευρύνονται οι "απειλές", τις οποίες αξιοποιεί προσχηματικά η λυκοσυμμαχία, προκειμένου να επέμβει κατασταλτικά-πολεμικά. Στην λίστα με τις απειλές προστίθενται οι κλιματικές αλλαγές, οι ενεργειακές κρίσεις, οι ανθρωπιστικές καταστροφές, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, το ζήτημα της μετανάστευσης κλπ.
- Στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων. Συνεπάγεται τη διεύρυνση των πολέμων και των στρατιωτικών επεμβάσεων. Οι "τρομοκρατικές επιθέσεις" και οι "εθνικές συγκρούσεις" μπαίνουν στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ και δίνουν το πλαίσιο της δράσης του για την διεξαγωγή προληπτικών πολέμων και επεμβάσεων.
- Παγκοσμιοποίηση του ρόλου και της δράσης του ΝΑΤΟ. Βασική συνιστώσα της ίδιας της ύπαρξής του, σε συνθήκες ιμπεριαλισμού.

Την επόμενη δεκαετία, λοιπόν, το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τέσσερις μεγάλες αποστολές (σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στην Λισσαβώνα):
- Υπεράσπιση των χωρών-μελών έναντι οποιασδήποτε απειλής-επίθεσης. [Παρατήρηση: αφού η συγκεκριμένη περίπτωση δεν περιλαμβάνει απειλές μεταξύ χωρών-μελών, μάλλον δεν συμφέρει να είναι και ο εχθρός σου στο ΝΑΤΟ - βλέπε σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, όπου το ΝΑΤΟ δηλώνει αναρμόδιο να ανακατευτεί.]
- Εκστρατευτικές δυνατότητες για στρατιωτικές επιχειρήσεις πέραν της ζώνης της συμμαχίας. [Παρατήρηση: όπως στο Αφγανιστάν, σαν να λέμε, όπου δεν χρειάζονται και προσχήματα.]
- Συνεργασία με άλλους εταίρους εκτός ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίζονται οι νέες απειλές (κυβερνοεπιθέσεις, πειρατεία, διάδοση των βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων, κίνδυνος έλλειψης ενέργειας). [Παρατήρηση: αυτή η περίπτωση ισχύει από παλιά και είχε μπει για να καλύψει την συνεργασία με το Ισραήλ, ενώ τώρα χρησιμοποιείται για να βάλει στο παιχνίδι και την νέα ιμπεριαλιστική υπερδύναμη, την Ρωσσία.]
- Χορήγηση βοήθειας για το σχηματισμό αστυνομίας και στρατού στις χώρες που ήδη έχουν μπει στο στόχαστρο (Ιράκ, Αφγανιστάν, Κόσσοβο), ώστε "η Βορειοατλαντική Συμμαχία να συμβάλει στη διεθνή ασφάλεια". [Παρατήρηση: εννοείται ότι αυτή η βοήθεια θα παρέχεται μόνο σε κυβερνήσεις της αρεσκείας του ΝΑΤΟ, γιατί οι μη αρεστές κυβερνήσεις, απλώς, θα...ανατρέπονται.]

Παρένθεση στην τελευταία παρατήρηση. Αυτό το τελευταίο δεν σας κάνει κάτι σε ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας; Τέτοια γλύκα την ξέρουμε καλά στην Ελλάδα από την εποχή των βάσεων, όταν ο οποιοσδήποτε αμερικανός στρατιώτης μπορούσε μέχρι και φόνο να κάνει, δίχως να έχει δικαίωμα η ελληνική δικαιοσύνη να τον δικάσει. Κλείνει η παρένθεση.

Ενα πρόπλασμα του μελλοντικού νατοϊκού στρατού είναι η "Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO response force - NRF)", με την οποία προωθείται η συγκρότηση ενός πολεμικού σώματος, τα στελέχη και οι επιμέρους μονάδες του οποίου -μαζί με τον εξοπλισμό και τις υποδομές- δεν θα υπόκεινται σε εθνικούς περιορισμούς αλλά θα υπάγονται κατευθείαν στα νατοϊκά όργανα. Ως νομιμοποιητική βάση, προβάλλονται οι "συμβατικές υποχρεώσεις" της κάθε χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Προσοχή: η NRF δεν έχει σχέση με τις κατοχικές αποστολές που ήδη έχει το ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με ενημερωτικό κείμενο του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η NRF αριθμεί (ως τώρα) 13.000 στελέχη παγκοσμίως και η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να καλύπτει σταθερά το 4% αυτής της δύναμης. Η χώρα μας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, συμμετείχε με 22 επιτελείς στο δανική διοίκηση χερσαίων δυνάμεων, ενώ βρίσκεται σε ετοιμότητα και μία συνολική δύναμη 1.150 περίπου ανδρών, διαφόρων ειδικοτήτων.

Θέλετε και το κερασάκι στην τούρτα; Πάρτε το από το στόμα τής ως άνω αναφερθείσης φακλάνας: "Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επιδιώξει έναν ευέλικτο συνδυασμό συμβατικών όπλων, πυρηνικών όπλων και αντιπυραυλικής ασπίδας".

Έτσι, για να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδυα.


ΥΓ:  Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αναγνώστες, οι οποίοι στέλνουν (επωνύμως ή ανωνύμως) σχόλια, παρατηρήσεις αλλά και διορθώσεις λαθών. Η βοήθειά τους είναι πολύτιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: