Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

3 Μαΐου 2018

ΟΠΑΠ: Η μεθόδευση του ξεπουλήματος (8)

Ας αλλάξουμε κλίμα κι ας γυρίσουμε λίγο πίσω στον χρόνο, κάπου στα τέλη τής προηγούμενης χιλιετίας. Στο "Φαληρικό Δέλτα", εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", βρίσκεται ο ιππόδρομος, ένα από τα σημεία αναφοράς τής κοσμικής ζωής των αθηναίων κατά τον περασμένο αιώνα. Το ιπποδρομιακό στοίχημα διαχειρίζεται ο κρατικός Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), ένας ακόμη εξαιρετικά κερδοφόρος οργανισμός τού δημοσίου. Όχι για πολύ ακόμη, δυστυχώς.

Το 1999 και με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η κυβέρνηση Σημίτη αποφασίζει να μην εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις τού Φαλήρου αλλά να διατάξει τον ΟΔΙΕ να μετεγκαταστήσει τον ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο, κάπου στην μέση του πουθενά, αγνοώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των φιλίππων. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο στα αφτιά των άσχετων, ο ιππόδρομος στο Δέλτα είχε κίνηση όχι μόνο τις ώρες των αγώνων αλλά όλη μέρα, κάτι που δεν θα γινόταν στις απομακρυσμένες εγκαταστάσεις που σχεδιάζονταν στο Μαρκόπουλο (*).

Το Φαληρικό Δέλτα και η λεωφόρος Συγγρού σε φωτογραφία του 1960. Αριστερά ο ιππόδρομος.

Για να καλύψει το κόστος τόσο των νέων εγκαταστάσεων όσο και των αναγκαίων απαλλοτριώσεων, ο ΟΔΙΕ αναγκάζεται να πάρει δάνειο από την Royal Bank of Scotland και την ABN-Amro Bank, ύψους 210 εκατ. ευρώ (45% πάνω από τα 49 δισ. δραχμών, που είχε υπολογίσει ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης), 80 για απαλλοτριώσεις και 130 για κατασκευές. Τελικά, το νέο Ιπποδρομιακό Κέντρο ολοκληρώθηκε και έγινε ένα από τα πλέον σύγχρονα όλης της Ευρώπης αλλά το κόστος τού δανείου, σε συνδυασμό με τα μειωμένα έσοδα, κατέστησε σύντομα τον ΟΔΙΕ προβληματικό. Ο ετήσιος τζίρος πέφτει από τα 260 εκατ. στα 75 εκατ. ευρώ και αντί για κέρδη σωρεύονται ζημίες. Το δημόσιο αναγκάζεται να ενισχύει τον οργανισμό με 20 εκατ. ετησίως ενώ, παράλληλα, οι θέσεις εργασίας μειώνονται κατά 40%.

Οι ενισχύσεις που δόθηκαν στον ΟΔΙΕ για να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις, μπήκαν στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τον Φεβρουάριο του 2012 πέταξε την βόμβα: αν ο οργανισμός είναι προβληματικός, πρέπει να κλείσει. Έτσι, στις αρχές τού 2013, η κυβέρνηση Σαμαρά αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος και προκήρυξε τον σχετικό διαγωνισμό.

Ενδιαφέρον εκδήλωσαν δυο κοινοπραξίες. Από την μια, εκείνη της γαλλικής Pari Mutuel Urbain (PMU - η μεγαλύτερη εταιρεία ιπποδρομιακού στοιχήματος στον κόσμο) με την νοτιοαφρικανική Phumelela και, από την άλλη, εκείνη της γνωστής μας Intralot με την αργεντίνικη Hipódromo Argentino de Palermo (**). Σύντομα, όμως, η PMU αποσύρθηκε, διαφωνώντας με το ύψος τού ενοικίου που ζητούσε το ΤΑΙΠΕΔ για τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις τού Μαρκόπουλου. Ο δρόμος, πλέον, ήταν ανοιχτός για τον Σωκράτη Κόκκαλη και την Intralot.

Ο ΟΠΑΠ δεν είχε κανένα λόγο να είναι ευχαριστημένος. Δεν έφτανε που του είχαν φορέσει την Intralot ως τεχνολογικό προμηθευτή μέχρι το 2018, τώρα θα την έκαναν και ανταγωνιστή του στον τζόγο, σπάζοντας το μονοπώλιό του; Βέβαια, το ιπποδρομιακό στοίχημα είναι αμελητέο ως τζίρος στο σύνολο του τζόγου αλλά διαθέτει 450 πρακτορεία σε όλη την χώρα, από τα οποία τα 50 είναι καθαρά δικά του και τα άλλα 400 συστεγάζονται σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Ο νέος  ιδιοκτήτης θα μπορούσε να ανοίξει κι άλλα δικά του πρακτορεία, απαγορεύοντας ταυτόχρονα την συστέγαση με τον ΟΠΑΠ. Έτσι, θα στηνόταν μια ολόκληρη δομή, έτοιμη να υποδεχτεί και άλλες μορφές τζόγου, πέραν των ιπποδρομιακών στοιχημάτων. Ο Μελισσανίδης έχει κάθε λόγο να εντείνει την κόντρα με τον Κόκκαλη.

Η Intralot καταθέτει προσφορά 2,75 εκατ. ευρώ για την άδεια διεξαγωγής τού στοιχήματος και άλλα 2,5 εκατ. ετησίως ως ενοίκιο για τις εγκαταστάσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ ζητάει βελτιωμένη προσφορά, αφού εκτιμάει ότι το μηνιαίο ενοίκιο πρέπει να κυμαίνεται γύρω στα 500 χιλιάρικα. Η Intralot ανεβάζει την προσφορά της στα 12 εκατ. ευρώ αλλά θέλει να συναρτήσει το ενοίκιο με την πορεία των κερδών της από το στοίχημα. Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων τού ΤΑΙΠΕΔ κρίνει το τελικό τίμημα ως χαμηλό και η διοίκηση του υπερταμείου αναγκάζεται να κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο και να προκηρύξει νέο.

Μπορεί ο Κόκκαλης να βγάζει καπνούς από τα αφτιά αλλά οι άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά αν δεν θέλουν να πάνε φυλακή. Στα χέρια τους έχουν μια εγγυητική επιστολή ενός άλλου ενδιαφερομένου, ο οποίος προσφέρει μίνιμουμ 40 εκατ. ευρώ για να του ανατεθεί το ιποοδρομιακό στοίχημα! Ο ενδιαφερόμενος είναι μια κοινοπραξία μεταξύ ενός fund της BC Partners (την θυμάστε μεταξύ των οκτώ υποψηφίων για τον ΟΠΑΠ;) και της εταιρείας επανδύσεων OPAP Investments, προφανέστατα θυγατρικής τού ΟΠΑΠ. Βέβαια, η νέα προσφορά είναι ξεκάθαρα εκτός διαδικασίας και εξώφθαλμα εκπρόθεσμη αλλά ποιός παίρνει την ευθύνη να αποδεχτεί την πώληση ενός προϊόντος προς 12 εκατομμύρια, όταν υπάρχει κάποιος που προσφέρει 40 για το ίδιο προϊόν;

Ο νέος διαγωνισμός λήγει στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 και η προσφορά τής κοινοπραξίας OPAP Investments - Global Family Partners γίνεται δεκτή. Η Intralot αντιδρά, προσφεύγοντας τόσο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς για τον Κόκκαλη, όμως, η πρώτη εγκρίνει την πώληση και η δεύτερη δεν φέρνει αντίρρηση. Την τελική συμφωνία δεν θα αμφισβητήσει ούτε η νέα, αριστερή κυβέρνηση της χώρας. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2015, η θυγατρική εταιρεία του ΟΠΑΠ "Ιπποδρομίες Α.Ε." αποκτά το μονοπωλιακό δικαίωμα διοργάνωσης και διεξαγωγής ιπποδρομιακού στοιχήματος και ιπποδρομιών στην Ελλάδα. Το σύνολο του πάλαι ποτέ κρατικού τζόγου (προπό, στοίχημα, τυχερά παιχνίδια, ιππόδρομος, λαχεία) έχει περάσει πλέον στα χέρια των ιδιοκτητών του ιδιωτικού ΟΠΑΠ.

Το Ιπποδρόμιο Αθηνών στο Μαρκόπουλο, στην "μέση του πουθενά" (2009)

Πριν κλείσουμε, το καθιερωμένο μας κερασάκι. Η Φίλιππος Ένωσις της Ελλάδος (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από το υπουργείο πολιτισμού) υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την ανάληψη των ιπποδρομιών από τον ΟΠΑΠ. Μετά την συμφωνία, σε εκδήλωση στην οποία οι εκπρόσωποι της "Ιπποδρομίες Α.Ε." παρουσίασαν τη στρατηγική της εταιρίας, ο πρόεδρος της ΦΕΕ είπε στον χαιρετισμό του: "Έρχονται τώρα καλύτερες μέρες. Η ελπίδα, η οποία είχε χαθεί, επανήλθε στον χώρο του ιπποδρόμου. Και ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ κύριος Ziegler και όλα τα μέλη που αποτελούν τις ελληνικές Ιπποδρομίες μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι ενδιαφέρονται για τον ελληνικό Ιππόδρομο, ενδιαφέρονται για τις ελληνικές Ιπποδρομίες και όλοι μαζί εμείς θα είμαστε δίπλα τους να τους βοηθήσουμε".

Λεπτομέρεια: Πρόεδρος της ΦΕΕ ήταν τότε (και μέχρι την 12/12/2017) ο "καπετάνιος" Γιώργος Βαρδινογιάννης.


-----------------------------------------------
(*) Πολλοί παίκτες του ιπποδρομιακού στοιχήματος κατέβαιναν από το πρωί στον ιππόδρομο, για να κουβεντιάσουν μεταξύ τους αλλά και για να παρακολουθήσουν τις προπονήσεις των αλόγων στα οποία ενδιαφέρονταν να στοιχηματίσουν. Π.χ., οι "πεταλάδες" αρέσκονταν στο να εντοπίζουν ποιο άλογο φορούσε καινούργια πέταλα, θεωρώντας κάτι τέτοιο ως ένδειξη ότι το απόγευμα αυτό το άλογο θα "χτύπαγε" την κούρσα.

(**) Η Intralot έχει από χρόνια ανοίξει δουλειές με την Αργεντινή: "Intralot expands in the large argentinean lottery market through a significant acquisition", 14/1/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: