Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

2 Μαΐου 2018

ΟΠΑΠ: Η μεθόδευση του ξεπουλήματος (7)

Στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά στον τελικό αγοραστή τού ΟΠΑΠ, δηλαδή στην εταιρεία Emma Delta Hellenic Holdings Ltd. Ενδεχομένως, ο αναγνώστης είχε ήδη υπ' όψη του πολλά απ' αυτά που είπαμε ως τώρα αλλά σήμερα μάλλον θα αποζημιωθεί, αφού τα περισσότερα από όσα ακολουθούν δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστά. Και όμως, η πρόσβαση σ' αυτά δεν είναι δύσκολη, εφ' όσον πρόκειται για στοιχεία τα οποία η εταιρεία έχει δημοσιεύσει η ίδια, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι νόμοι περί δημοσιότητας. Πριν συνεχίσουμε, θυμηθείτε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού βγήκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2012, τελική ημερομηνία κατάθεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος ήταν η  19 Οκτωβρίου 2012 και οι τελευταίες υπογραφές, με τις οποίες ολοκληρώθηκε η πώληση, έπεσαν στις 12 Αυγούστου 2013. Κρατήστε αυτές τις ημερομηνίες.

Στις 21 Μαρτίου 2013 ιδρύεται στην Κύπρο η εταιρεία Anejoda Ltd. Όσο κι αν έψαξα, η λέξη Anejoda δεν σημαίνει ο,τιδήποτε σε οποιαδήποτε γλώσσα του κόσμου. Ίσως να είναι απλώς ένα παράξενο όνομα. Το σίγουρο, όμως είναι ότι, αν την πληκτρολογήσουμε με το πληκτρολόγιό μας γυρισμένο στα ελληνικά, θα προκύψει η λέξη Ανέξοδα. Ποιός ξέρει; Ίσως ο εμπνευστής αυτής της ονομασίας είχε διάθεση για λίγη πλάκα. Πάντως, στις 2 Αυγούστου 2013, η εταιρεία αλλάζει το όνομά της και από Anejoda Ltd γίνεται... Emma Delta Hellenic Holdings Ltd. Τόμπολα;

Απορία πρώτη: Αφού η εταιρεία ιδρύεται στις 21 Μαρτίου 2013, πώς καταθέτει εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2012; Και, μάλιστα, όχι με την επωνυμία σύστασής της αλλά με εκείνη που υιοθέτησε στις 2 Αυγούστου 2013; 

Μέγαρο Μαξίμου, 15/7/2013: Στιγμιότυπο από την συνάντηση των τραπεζιτών με τον πρωθυπουργό.

Πάμε παρακάτω. Σύμφωνα με το καταστατικό της, η Anejoda Ltd ιδρύεται με κεφάλαιο μόλις 1.200 ευρώ (1.200 μετοχές τού ενός ευρώ η καθεμιά). Από κει και πέρα, βέβαια, η εταιρεία προβαίνει σε διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου, εκδίδοντας:
- στις 10/10/2013, 10.000 μετοχές ονομαστικής αξίας ενός ευρώ η καθεμιά, σε τιμή 27.200 ευρώ εκάστη, ήτοι 27.199 ευρώ υπέρ το άρτιο,
- στις 8/11/2013, άλλες 8 μετοχές ονομαστικής αξίας ενός ευρώ η καθεμιά, σε τιμή 62.500 ευρώ εκάστη, ήτοι 62.499 ευρώ υπέρ το άρτιο και
- στις 10/12/2013, ακόμη 2 μετοχές ονομαστικής αξίας ενός ευρώ η καθεμιά, σε τιμή 50.000 ευρώ εκάστη, ήτοι 49.999 ευρώ υπέρ το άρτιο.
Έτσι, στα τέλη του 2013, η Emma Delta Hellenic Holdings Ltd βρίσκεται να διαθέτει συνολικό κεφάλαιο 272.601.200 ευρώ, προερχόμενο από την ονομαστική αξία 11.210 μετοχών τού ενός ευρώ συν 272.589.990 από εκδόσεις υπέρ το άρτιο.

Απορία δεύτερη: Πόση σημασία έπαιξε στην τελική επιλογή πλειοδότη και στην κατάρτιση της σύμβασης πώλησης ότι, την ώρα που έπεφταν οι υπογραφές στις 12 Αυγούστου, ο αγοραστής διέθετε κεφάλαιο μόλις 1.200 ευρώ; Πόσο κοινή επιχειρηματική πρακτική αποτελεί το να κλείνεις δουλειές με κάποιον που απλώς υπόσχεται ότι ΘΑ βρει τα λεφτά για να τις κάνει;

Προχωρούμε. Ακόμη και μετά τις απανωτές αυξήσεις κεφαλαίου, από τα συρτάρια τής εταιρείας λείπουν κάπου 380 εκατομμύρια για να συμπληρωθεί το συμφωνημένο αντίτιμο των 652 εκατ. ευρώ της πώλησης. Έτσι, στις 25 Σεπτεμβρίου 2013, η Emma Delta Hellenic Holdings Ltd ανακοινώνει ότι προβαίνει στην έκδοση δυο ομολογιακών δανείων σε συνεργασία με τον λονδρέζικο οίκο Jefferies και την Εθνική Τράπεζα, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ. Βέβαια, για την έκδοση τέτοιων δανείων απαιτούνται εγγυήσεις και ενέχυρα αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα: η σύμβαση προβλέπει ότι η εταιρεία μπορεί να πάρει δάνειο με ενέχυρο τις μετοχές τού ΟΠΑΠ. Το ότι εκείνη την δεδομένη στιγμή η εταιρεία δεν έχει ακόμη στα χέρια της αυτές τις μετοχές (η μεταβίβαση θα ολοκληρωνόταν γύρω στα μέσα Οκτωβρίου) είναι λεπτομέρεια άνευ ουσιώδους σημασίας.

Στο μεταξύ, τα ήσυχα νερά έχουν ήδη ταραχτεί αφού λίγες μέρες νωρίτερα διέρρευσε η πληροφορία ότι, πλήν των 400 εκατ. ευρώ που αναφέραμε, έχουν εγκριθεί άλλα 200 εκατ. από την Πειραιώς. Το έδαφος γι' αυτές τις συμφωνίες είχε στρωθεί κατά την συνάντηση που είχαν στις 15 Ιουλίου οι επί κεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Μαξίμου. Εννοείται ότι για την πρωθυπουργική πρωτοβουλία προκειμένου να προχωρήσει η πώληση του ΟΠΑΠ ήταν ενήμεροι τόσο ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Απορία τρίτη: Πόσο κοινά παραδεκτή πρακτική είναι να πουλάω κάποιο αντικείμενο αξίας επειδή έχω ανάγκη τα λεφτά και μετά να δίνω δάνειο στον αγοραστή για να με ξεπληρώσει; Και, μάλιστα, με εγγύηση το ίδιο το πωλούμενο αντικείμενο; Πόσο φυσιολογικό είναι να καμαρώνω για την προσέλκυση επενδυτών, οι οποίοι επενδύουν τα δάνεια που τους δίνω; Και πόσο υπερβολική μπορεί να είναι αυτή η απορία, αν αναλογιστούμε ποιος φρόντισε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες όταν είχαν πρόβλημα ρευστότητας;

Δεκαπενταύγουστος 2011: Εγκαίνια του "Μελισσανιδείου Μελάθρου", δίπλα στην μονή Παναγίας Σουμελά.
Από αριστερά: Πάρις Κουκουλόπουλος (υφυπουργός εσωτερικών), Αντώνης Σαμαράς (απλώς πρόεδρος ΝΔ), 
Ιάκωβος και Δημήτρης Μελισσανίδης, μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων.

Πολλές απορίες βάλαμε σήμερα και λέω να κλείσουμε κάπου εδώ, προσθέτοντας ένα -συνηθισμένο σε τέτοιες περιπτώσεις- κερασάκι. Όπως διηγούνται κάποιοι που παρευρίσκονταν στην τελετή των υπογραφών τής 12ης Αυγούστου, την ώρα που έδιναν τα χέρια ο Στουρνάρας με τον Μελισσανίδη, εν μέσω χαμόγελων ο υπουργός ρώτησε "και πότε με το καλό θα δούμε τα λεφτά;", για να εισπράξει την κυνική απάντηση "σιγά μη δείτε και λεφτά".

Απ' ό,τι φαίνεται, αν πράγματι ο Μελισσανίδης είπε κάτι τέτοιο, ήξερε τι έλεγε. Τα 600 από τα 652 εκατομμύρια του τιμήματος θα τα έβαζαν οι τράπεζες, τα 30 προβλεπόταν από την σύμβαση να καταβληθούν σε δέκα ετήσιες δόσεις των τριών εκατ. ευρώ και για τα υπόλοιπα 22... είχε ο θεός. Πάντως, το ρεπορτάζ τής Καθημερινής στις 13/8/2013, κατέληγε ως εξής (υπογραμμίσεις δικές μου): "Παρά το γεγονός ότι τα μέλη του fund διαβεβαιώνουν ότι τα χρήματα για την αγορά του ΟΠΑΠ υπάρχουν, πηγές της «Κ» στο Λονδίνο διαβεβαιώνουν ότι ο γνωστός οίκος Jefferies και το δικηγορικό γραφείο Κλίφορντ Τσανς έχουν εντολή να επεξεργαστούν τη χρηματοδοτική λύση είτε με ομολογιακό είτε με κοινοπρακτικό δάνειο. Πηγές της αγοράστριας εταιρείας διαβεβαίωναν πάντως ότι τα περίπου 200 εκατομμύρια που επιθυμεί να «σηκώσει» από την αγορά δεν αφορούν την αγορά του οργανισμού αλλά μελλοντικά σχέδια". Χρήματα υπάρχουν. Πάντοτε υπήρχαν, άλλωστε...

--------------------------------------------
Σημειώσεις:
- Τα στοιχεία για την σύσταση της Anejoda Ltd και τις αυξήσεις κεφαλαίων άντλησα από το "Emma Delta Hellenic Holdings Limited - Report and financial statements for the period from 21 March 2013 to 31 December 2013".
- Για το ομολογιακό δάνειο των 400 εκατ. ευρώ, δείτε λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ τού Βαγγέλη Μανδραβέλη "Ομόλογα 400 εκατ. από την Emma Delta για χρηματοδότηση εξαγοράς του ΟΠΑΠ", Καθημερινή, 25/9/2013.
- Για το δάνειο των 200 εκατ. ευρώ και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, διαβάστε το ρεπορτάζ τού Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου "Μπίζνες με ξένα κόλλυβα: Με δανεικά αγόρασαν τον ΟΠΑΠ" στο περιοδικό Unfollow, τεύχος 21 (Σεπτέμβριος 2013).

Δεν υπάρχουν σχόλια: