Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

29 Οκτωβρίου 2011

Είμαστε διχασμένοι!

Κανονικά, σήμερα έπρεπε να συνεχίσουμε την σειρά των κειμένων για τον νεοφιλελευθερισμό. Όμως, κάθε ιστολόγιο που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να παρατηρεί και την καθημερινότητα. Έτσι, δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε ασχολίαστα τα όσα έγιναν χτες με τις παρελάσεις σε όλη την χώρα. Οπότε, ας αφήσουμε το Μπρέτον Γουντς για την Δευτέρα κι ας δούμε δυο από τις δηλώσεις που ακούστηκαν χτες: 

"Αυταρχισμός είναι και η προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν απόψεις, ακόμα και διακόπτοντας εθνικές παρελάσεις, την ώρα που χιλιάδες παιδιά, πολίτες και οικογένειες τιμούν σ' όλη τη χώρα με υπερηφάνεια τον εθνικό μας αγώνα για την απελευθέρωση. Αυταρχισμός είναι, όταν κάποιοι ελάχιστοι επιλέγουν να προσβάλουν τις εκδηλώσεις τιμής στους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας, ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυταρχισμός είναι να θέλουν να διαιρούν το λαό σε εθνικόφρονες και μη. Και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει αυτές τις ακραίες συμπεριφορές. Διότι αυτές οι συμπεριφορές δεν τραυματίζουν κάποιους αντιπάλους, τραυματίζουν βαθιά τις δημοκρατικές μας παραδόσεις και το δημοκρατικό ήθος του λαού μας".

"Όσοι χαίρονται που τραυμάτισαν την εθνική μας γιορτή, να ξέρουν ότι οι ίδιοι πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια, οι ίδιοι αμαύρωσαν την εικόνα όλων των Ελλήνων, οι ίδιοι πρόσβαλαν τη μνήμη των ηρώων μας. Σε μια στιγμή που η χώρα μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν θα έπρεπε να μπερδεύουν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους."

Η πρώτη από τις παραπάνω δηλώσεις ανήκει στον πρωθυπουργό και η δεύτερη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προφανώς κι αυτός που κυβερνάει σήμερα το δοβλέτι αλλά κι αυτός που ορέγεται το αυριανό γκουβέρνο είτε έχουν τρικυμία εν κρανίω είτε έχουν ακατάσχετη ροπή προς την παπαρολογία. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Αυταρχισμός, κύριε πρωθυπουργέ, είναι να με πλακώνεις στα χαρατσόχαρτα, τιμωρώντας με για κάτι που δεν έκανα. Αυταρχισμός είναι να με καταδικάζεις σε φτώχεια κι ανεργία δίχως να έχω φταίξει στο παραμικρό. Αυταρχισμός είναι να επιβάλλεις μια πολιτική για την οποία δεν σου έχω δώσει την έγκρισή μου. Αυταρχισμός είναι να ξεπουλάς, παρά τις διαμαρτυρίες μου, όσα μάζεψα ψίχουλο-ψίχουλο, με τον ιδρώτα και το αίμα μου. Κυρίως δε, αυταρχισμός είναι να καπηλεύεσαι τις δημοκρατικές μου παραδόσεις και το δημοκρατικό μου ήθος εσύ που δεν διαθέτεις ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Όσο για σας, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την εθνική μας γιορτή την τραυματίζετε σεις οι οποίοι συναινείτε στο ξεπούλημα του τόπου και στον εξανδραποδισμό των κατοίκων του. Την μνήμη των ηρώων μας την προσβάλλετε σεις οι οποίοι καπηλεύεστε τους αγώνες τους και προδίδετε το αίμα που έχυσαν. Επίσης, μάθετε πως όσα έγιναν χτες όχι μόνο δεν πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια αλλά, αντιθέτως, την τόνωσαν. Όσο για την φράση σας "οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους", ένα έχω να πω: μεγάλο λάθος και μεγάλο ψέμα ταυτόχρονα. Οι εχθροί μας ΔΕΝ μας θέλουν διχασμένους, γι' αυτό έχουν λυσσάξει να προωθήσουν την μαλακία περί "εθνικής συναίνεσης", την οποία πιπιλίζει με θαυμαστή αρμονία όλο το πολιτικό κατεστημένο.

Εμείς, ο απλός λαός, θέλουμε τον διχασμό που δεν σας βολεύει. Για μας, το σύστημά σας είναι απέναντι και δεν γουστάρουμε να το υπηρετήσουμε. Όταν εμείς βγήκαμε στα βουνά να πολεμήσουμε τον εισβολέα και τον κατακτητή, σεις είτε τον υπηρετήσατε πειθήνια είτε αράζατε στην Μέση Ανατολή κι όπου αλλού, σχεδιάζοντας με τους εγγλέζους πάτρονές σας την επάνοδό σας στην εξουσία. Όταν εμείς φτύναμε αίμα για να χτίσουμε την μεταπολεμική Ελλάδα, σεις χτίζατε περιουσίες στις πλάτες μας. Όταν εμείς αφήναμε τα κόκκαλά μας στα ξερονήσια, σεις πουλάγατε τον τόπο στον διεθνή ιμπεριαλισμό. Όταν εμείς στήναμε Νομικές και Πολυτεχνεία, σεις...διαβάζατε. Όταν οι δικοί μας γονείς έκαναν το σκατό τους παξιμάδι για να μας στείλουν στο πανεπιστήμιο, σεις πουλάγατε μούρη στα αμερικάνικα πανεπιστήμια χάρη στον μπεζαχτά που οι δικοί σας γονείς είχαν μαζέψει κλέβοντας τους δικούς μας. Όταν εμείς θλιβόμαστε με την ερήμωση των νησιών μας, σεις τρίβετε τα χέρια σας σχεδιάζοντας τουριστικές επενδύσεις. Όταν εμείς πεθαίνουμε επειδή δεν βρίσκουμε κρεββάτι στο νοσοκομείο, σεις κλείνετε νοσηλευτικές μονάδες. Όταν εμείς μαζεύουμε τα σάπια φρούτα στις λαϊκές αγορές, σεις κουρεύετε μισθούς και συντάξεις. Όταν τα παιδιά μας στα σχολεία λιποθυμούν από την πείνα, σεις ρημάζετε κάθε έννοια δωρεάν παιδείας είτε κλείνοντας σχολεία είτε στερώντας τα από εκπαιδευτικό προσωπικό. Κι όταν εμείς αγαναχτούμε με τις προσβολές της τρόικας, σεις πανηγυρίζετε επειδή μετατρέπετε τον τόπο σε προτεκτοράτο του διεθνούς κεφαλαίου.

Είτε το θέλετε είτε όχι, είμαστε διχασμένοι επειδή εμείς, αντίθετα με σας, αγαπάμε τούτον εδώ τον τόπο και το έχουμε αποδείξει επανειλημμένα. Κι επειδή εμείς τιμούμε τις εθνικές επετείους, καλώς κάναμε και σας προγγήξαμε από τις παρελάσεις. Μήπως νομίζετε ότι οι ήρωες των εθνικών αγώνων θα καταδέχονταν ποτέ να παρελάσουν μπροστά σας; Οι ήρωες, τους οποίους εμείς τιμούμε, ούτε την ροχάλα τους δεν θα χαράμιζαν για τα μούτρα σας. Άλλωστε, ένας απ' αυτούς, ο Μανώλης Γλέζος, σας το είπε καθαρά και ξάστερα:

"Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Πριν 71 χρόνια, ο ελληνικός λαός, είπε όχι στον εισβολέα. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη και όπως μαθαίνω και στην Πάτρα και στο Ηράκλειο και στο Βόλο και στα Τρίκαλα και σε άλλα μέρη, ο λαός, διατρανώνει το ΟΧΙ του στην υποταγή της χώρας στην τρόικα και τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο. Η κυβέρνηση υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρήσει. Στην ουσία το επίσημο κράτος αποσύρθηκε, αυτοκαταλύθηκε. Οι πολιτικοί φορείς και οι πολιτικές οργανώσεις παρήλασαν μπροστά στο Λαό."

Είμαστε διχασμένοι. Από δω η συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία κι από κει σεις οι πουλημένοι και τα τσουτσούνια σας. Και θα μείνουμε απέναντί σας μέχρι να σας στείλουμε στον διάολο. Οριστικά και αμετάκλητα.