Το πόσο εκνευρίζομαι όταν ακούω μερικούς να μας συγκρίνουν με τους εγγλέζους και να θεωρούν εκείνους καλύτερους από μας, δεν περιγράφεται. Ας συμφωνήσω ότι, πιθανώς, σε ορισμένες ασήμαντες λεπτομέρειες, εκείνοι να υπερτερούν κάπως. Όμως, σε βασικότατα θέματα, εμείς είτε υπερτερούμε είτε προηγούμεθα. Και, μάλιστα, με διαφορά.
Υπερτερούμε, για παράδειγμα, στο ότι έχουμε διαολοστείλει τους βασιλιάδες εδώ και χρόνια. Κι όχι μόνο τους έχουμε διαολοστείλει αλλά λυνόμαστε στα γέλια και τους πλακώνουμε στα φάσκελα όποτε τους βλέπουμε στην τηλεόραση. Ενώ οι εγγλέζοι παραμένουν απτόητα προσκολλημένοι στον πιο παρωχημένο πολιτικό θεσμό του κόσμου και εξακολουθούν να εκδηλώνουν βαθύτατο σεβασμό σε μια κυρούλα, την οποία εμείς με άνεση θα αποκαλούσαμε "κωλόγρια", αν ήταν βασίλισσα της Ελλάδος.
Από την άλλη, προηγούμεθα των εγγλέζων στο δικομματικό παιχνίδι. Για παράδειγμα, προσέξτε τι κάναμε εμείς: φέραμε τον Αντρέα για να βάλει την δεξιά "στο χρονοντούλαπο της ιστορίας", μετά φωνάξαμε τον "αποστάτη" του 1965 για να στείλει φυλακή τον Αντρέα λόγω σκανδάλων, κατόπιν ξαναφωνάξαμε τον Αντρέα για να τιμωρήσουμε τον πνιγμένο στα σκάνδαλα "αρχάγγελο της κάθαρσης", ύστερα βάλαμε τον Σημίτη να μας απαλλάξει από τον παπανδρεϊσμό και να εκσυγχρονίσει το κράτος, στην συνέχεια απογοητευτήκαμε από τους εκσυγχρονιστές που τεμπέλιαζαν και φέραμε τον παιδοβούβαλο να βάλει τάξη στο διαλυμένο κράτος και, τελικά, πήραμε τον Γιωργάκη (με τον οποίο γελάγαμε μέχρι δακρύων ως τότε), τον κάναμε "Γιώργο" και τον βάλαμε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και να μας μοιράσει τα...λεφτά που υπήρχαν. Σοφός ο ελληνικός λαός!
Οι εγγλέζοι μας ζήλεψαν. Δείτε: αφού τους ξεκώλιασε η Θάτσερ, βάλανε την μαριονέτα της (τον Μαίητζορ) να τους ανακουφίσει, μετά φωνάξανε τους εργατικούς του Μπλαιρ να τους γλιτώσει από το πήδημα των Τόρρυδων, ύστερα σιχαθήκανε τις μαλακίες του Μπλαιρ κι αναπέθεσαν τις ελπίδες τους στα χέρια τού Μπράουν (που πήγαινε για χασάπης αλλά έγινε πρωθυπουργός) και, όταν ο -παρά λίγο- χασάπης έκανε σκατά τα οικονομικά, έφεραν ξανά τους Τόρρυδες του Νταίηβιντ Κάμερον για να ανασάνουν. Σοφός κι ο αγγλικός λαός, λοιπόν, αλλά μας αντιγράφει.
Ας μείνουμε λίγο στην Αγγλία και στον Κάμερον. Μεγάλο μυαλό! Διάβασε τις μελέτες των άλλων μεγάλων μυαλών που πήρανε εφέτος το νόμπελ οικονομίας (μιλήσαμε σχετικά στο κείμενο "Φωτισμένα μυαλά!") και απεφάνθη: "Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: αν είστε σε θέση να εργάζεστε, τότε δεν αποτελεί πλέον επιλογή για σας μια ζωή που να εξαρτάται από επιδόματα". Τι κατάλαβε, δηλαδή, ο άγγλος πρωθυπουργός; Ότι υπεύθυνοι για την ανεργία είναι οι...άνεργοι, οι οποίοι επιλέγουν "μια ζωή που εξαρτάται από τα επιδόματα», αντί να εργάζονται"(!!!)
Οι άνεργοι στην Μεγάλη Βρεττανία υπολογίζονται περίπου στα 2,5 εκατομμύρια, όμως το 40% αυτών ΔΕΝ παίρνει επίδομα ανεργίας. Παρεμπιπτόντως, εκεί το επίδομα ανεργίας είναι περίπου 75 ευρώ την βδομάδα και στην Ελλάδα 452 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή, τι υποστηρίζει ο Κάμερον; ότι οι 6 στους 10 άνεργοι άγγλοι βολεύονται με 300 ευρώ εκεί που οι έλληνες άνεργοι πεθαίνουν με 450; Πώς το κάνουν αυτό οι εγγλέζοι, ρε πούστη μου; (*)
Μεταξύ των μέτρων που προωθεί η βρεττανική κυβέρνηση είναι η απώλεια του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους που θα αρνηθούν προσφορά οποιασδήποτε εργασίας. Το μέτρο αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε γελοίες καταστάσεις, όπως στην περίπτωση της άνεργης νοσοκόμας στη Δανία ή της άνεργης δασκάλας στη Γερμανία στις οποίες προσφέρθηκε θέση βοηθού σε...οίκο ανοχής και, επειδή αρνήθηκαν, έχασαν το επίδομα ανεργίας! Άλλωστε, ο Κάμερον το είπε φόρα-παρτίδα: "Αν οι άνθρωποι είναι σε θέση να εργάζονται και τους προτείνουν δουλειά θα πρέπει να την παίρνουν". Συμπλήρωσε δε, ότι η σκλήρυνση των μέτρων "θα ξαναφέρει τον κόσμο στην εργασία"!!!
Γελάτε; Και πού να ακούσετε και το καλύτερο! Το άκρον άωτον της πολιτικής των Τόρρυδων είναι η καθιέρωση της λεγόμενης "κοινωνικής εργασίας". Τι είναι αυτό; Για να παίρνουν επίδομα οι άνεργοι, πρέπει να προσφέρουν εβδομαδιαία εργασία 30 ωρών για κοινωνικούς σκοπούς!!! Καταλάβαμε τι σημαίνει 300 ευρώ τον μήνα για εβδομαδιαίο τριαντάωρο; Σημαίνει 400 ευρώ για κανονικό ωράριο! Όποιος γνωρίζει ιστορία, έχει ήδη κάνει στο μυαλό του τον συσχετισμό αυτού του μέτρου με τα περίφημα "τάγματα εργασίας" που καθιέρωσε ο Χίτλερ στην Γερμανία, πριν το ξέσπασμα του πολέμου, για να απορροφηθούν οι άνεργοι. Παραδέχομαι ότι εδώ μας πρόλαβαν οι εγγλέζοι. Όμως, δεν ανησυχώ. Είναι ζήτημα ημερών να αντιγράψουν οι δικοί μας φωστήρες τέτοια παπαριά. Βάζετε στοίχημα;
Ρε, γαμώ την λαϊκή μου σοφία, προσπαθούν πολύ οι λαοί για να δώσουν την εξουσία σε τέτοιους μαλάκες ή το πετυχαίνουν με την πρώτη;
(*) Συγγνώμη για την λέξη αλλά παρασύρθηκα μιλώντας για τον Κάμερον...
Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει
- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".
[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου