Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

6 Δεκεμβρίου 2010

ΑΟΖ: (ε) Τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου

Ας δούμε τώρα και τον ρόλο του Ισραήλ στο όλο παιγνίδι. Τις έρευνες αλλά και τις άδειες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Ισραήλ έχει αναλάβει η αμερικανική εταιρεία Noble Energy Ltd (σε κοινοπραξία με ισραηλινές εταιρείες), ενώ στην ίδια αμερικανική εταιρία έχει ανατεθεί η άδεια για την έρευνα του παρακείμενου κυπριακού "Οικοπέδου 12""Cyprus A", όπως έχει ονομαστεί). Η Noble Energy, σε χάρτη τον οποίο είχε παρουσιάσει στο Χιούστον, αποτύπωνε ως εναλλακτικές οδούς μεταφοράς του φυσικού αερίου της περιοχής είτε με πλοία σε υγροποιημένη μορφή είτε με υποθαλάσσιο αγωγό προς την Ελλάδα είτε με αγωγό που από το Ισραήλ θα φθάνει στην Τουρκία και από εκεί θα εντάσσεται στο ευρύτερο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, που αποτελεί και μια φθηνή λύση.

Η κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία υποχρεώνει το Τελ Αβίβ να είναι προετοιμασμένο για όλα τα ενδεχόμενα. Σε αυτό το πλαίσιο πιθανόν εντάσσεται και το δημοσίευμα των ισραηλινών ΜΜΕ ότι ο Βενιαμίν Νετανιάχου πρότεινε στον Γιώργο Παπανδρέου την ιδέα κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες και θα αποτελεί τον ασφαλή τρόπο εξαγωγής ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο ενεργειακός πυρετός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν πρόκειται να περιοριστεί το επόμενο διάστημα, όπου θα συνεχιστούν οι έρευνες της Noble Energy στο κοίτασμα Λεβιάθαν που με το σύμπλεγμα των κοιτασμάτων Ταμάρ (με διαπιστωμένα ανακτήσιμα αποθέματα 240 δισ. m3) και το Νταλίτ (με απολήψιμα αποθέματα 15 δισ. m3), αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων την τελευταία διετία. Το κοίτασμα "Cyprus A" με πιθανά αποθέματα 300 δισ. m3, αποτελεί μια ενότητα με το Λεβιάθαν, του οποίου τα πιθανά ανακτήσιμα αποθέματα φθάνουν τα 450 δισ. m3 φυσικού αερίου(!).

Να πούμε δυο λόγια παραπάνω για το κοίτασμα Λεβιάθαν. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Εκτείνεται σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή η οποία καλύπτει μέρος των ΑΟΖ του Ισραήλ (το μεγαλύτερο κομμάτι), του Λιβάνου, της Κύπρου και -κατά πάσα πιθανότητα- της Αιγύπτου και της Ελλάδας (λόγω Καστελλόριζου). Επίσης, εκτιμάται ότι κάτω από τα στρώματα φυσικού αερίου υπάχουν κοιτάσματα πετρελαίου πάνω από 3 δισ. βαρέλια! Σύμφωνα με τους ισραηλινούς, η αξιοποίηση του Λεβιάθαν θα επιτρέψει στο Ισραήλ ακόμη και να εξάγει φυσικό αέριο προς την Ασία και την Ευρώπη, γεγονός που εκτιμάται ότι θα του εξοικονομήσει 40 δισεκατομμύρια δολλάρια σε βάθος χρόνου, εκ των οποίων 16 δισεκατομμύρια θα πηγαίνουν κατευθείαν στα κρατικά ταμεία ως έσοδα. Ακόμη, λοιπόν, και χωρίς το κοίτασμα πετρελαίου, η τόσο μεγάλη ποσότητα αερίου καθιστά μεγάλο εξαγωγέα ενέργειας όποιον ελέγχει το κοίτασμα.

Σύμφωνα με τον δρ Ηλία Κονοφάγο (σύμβουλο ενεργειακών επιχειρήσεων και τέως γενικό διευθυντή Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων στα ΕΛΠΕ), οι πρώτες μελέτες έγκυρων διεθνών οίκων που αφορούν περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου, "δείχνουν την ύπαρξη σοβαρών δυνατοτήτων ανακάλυψης παρόμοιων γιγαντιαίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη μείζονα περιοχή μεταξύ Κρήτης-Κύπρου-Αιγύπτου, που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη. Παρά το μεγάλο θαλάσσιο βάθος των κοιτασμάτων, οι διαπιστωθείσες εξαιρετικά υψηλές πιέσεις και παροχές φυσικού αερίου ανά γεώτρηση προδικάζουν ένα αρκετά χαμηλό κόστος ανάπτυξης και παραγωγής στην περιοχή, χωρίς παρουσία πολυδάπανων θαλάσσιων πλωτών εξεδρών".

Καταλαβαίνουμε τώρα γιατί έχει λυσσάξει η Τουρκία με το Καστελλόριζο; Αντιλαμβανόμαστε τον λόγο για τον οποίο έπιασε τους Τούρκους η καλωσύνη να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα και να κοντραριστούν με τους Ισραηλινούς; Συνειδητοποιούμε τον λόγο για τον οποίο το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στον αιώνα τον άπαντα την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στην Γάζα (ένα τέτοιο κράτος θα είχε και ΑΟΖ!); Γίνεται σαφές γιατί το Ισραήλ επιδιώκει ανοιχτή σύγκρουση με τον Λίβανο (ελπίζοντας ότι θα "κόψει" κάποιο κομμάτι του και θα αβγατίσει την ΑΟΖ του επί του Λεβιάθαν); Παίρνουμε απάντηση στο ερώτημα τι στο διάολο θέλει ο Ερντογάν και πηγαινοέρχεται στην Αθήνα;

Όλα αυτά τα καταλαβαίνουμε. Και, μάλιστα, πολύ εύκολα. Εκείνο που είναι αδύνατον να καταλάβουμε είναι γιατί, που να πάρει ο διάολος, δεν βρίσκεται ένας -στοιχειωδώς πατριώτης- έλληνας πολιτικός που να τα πει όλα αυτά στον λαό και να πιέσει την κάθε ξενόδουλη κυβέρνησή μας να ορίσει -επί τέλους!- την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στα 200 μίλια; Τόσο άχρηστοι ή τόσο ξεπουλημένοι είναι όλοι τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: