Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

12 Φεβρουαρίου 2007

Ο Αββάς Πιερ



Στις 22 Ιανουαρίου απεδήμησε εις Κύριον σε ηλικία 94 ετών η δημοφιλέστερη και πιο σεβαστή προσωπικότητα της Γαλλίας της τελευταίας 50ετίας, ο Αββάς Πιερ. Αμείλικτος προστάτης των φτωχών, αδιάλλακτος μαχητής κατά της κοινωνικής ανισότητος και της αδικίας, είχε ιδρύσει από το 1949 το κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης "Εμμαούς", με υποδειγματική απήχηση στη Γαλλία αλλά στη συνέχεια και στον υπόλοιπο κόσμο. Δεκάδες χιλιάδες δωρητών στο ξεκίνημα και εκατοντάδες χιλιάδες στη συνέχεια προσέφεραν εντυπωσιακά ποσά υπέρ των αδικημένων και εξαθλιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία. Το 1954, ο Τσάρλι Τσάπλιν είχε προσφέρει 2 εκατομμύρια φράγκα, λέγοντας: "Δεν σας τα χαρίζω, σας αποδίδω αυτά που ανήκουν στους περιπλανώμενους αλήτες, ένας από τους οποίους υπήρξα και εγώ στη ζωή και στη συνέχεια στις ταινίες μου. Αυτή είναι η δίκαιη επαναφορά των πραγμάτων".

Κατά την τελευταία δεκαετία, ο εκλιπών δεν έπαυε να καταγγέλλει τη στροφή των κυβερνήσεων προς τον νεοφιλελευθερισμό και τις ολέθριες συνέπειες της επιλογής αυτής στο πεδίο της κοινωνικής αδικίας, των ανισοτήτων και των αποκλεισμών...

Η αυθόρμητη αλληλεγγύη της κοινωνίας προς τους φτωχούς δεν βρήκε ανάλογη απήχηση στις κυβερνητικές πολιτικές. Με πικρό χιούμορ, η σατιρική εφημερίσα "Κανάρ Ανσαϊνέ" εμφανίζει τον Αββά στην επιθανάτια κλίνη τουνα δηλώνει με νόημα: "Κληροδοτώ στα Παιδιά του Δον Κιχώτη όλες τις αθετημένες υποσχέσεις των κυβερνητικών υπευθύνων"...


Το παραπάνω κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το άρθρο του Κώστα Βεργόπουλου "Οι άθλιοι είναι εδώ", το οποίο δημοσιεύθηκε στην χθεσινή "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Το αναδημοσιεύω δίχως άδεια. Το μόνο που προσθέτω είναι η λύπη μου για το γεγονός ότι έπρεπε να πεθάνει ο Αββάς Πιερ για να μάθω γι' αυτόν και το έργο του.

Περισσότερες πληροφορίες στο εκτενέστατο λήμμα Abbé Pierre της Wikipedia και στο ηλεκτρονικό ημερολόγιο phronesisaical.

Δεν υπάρχουν σχόλια: