To Cogito ergo sum συλλογάται λέφτερα και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ατέχνως.
Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα, η αντιγραφή επιτρέπεται.

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

(...) ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα κι ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό κι ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η δικαιοσύνη και ο νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί το σύννεφο που περνάει, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά αν γίνεται μέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και τελικά, για να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ας ιδιωτικοποιηθούν και τα κράτη, παραδίδοντας για κάποιο χρονικό διάστημα την εκμετάλλευσή τους σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα λειτουργούν σε καθεστώς διεθνούς ανταγωνισμού. Εκεί βρίσκεται η σωτηρία τού κόσμου...

Και τώρα, ας ιδιωτικοποιηθεί επίσης και η πουτάνα που τους γέννησε όλους.


[Ζοζέ Σαραμάγκου, "Τετράδια του Λαντσαρότε - Ημερολόγιο ΙΙΙ, 1993-1995" - Μετάφραση από τα πορτογαλικά: Cogito ergo sum]

5 Μαρτίου 2014

Δισεκατομμύρια και... χέσε ψηλά!

Οι επιδόσεις των δισεκατομμυριούχων τού κόσμου εξακολουθούν να σκαρφαλώνουν σε νέα ύψη και να απλώνονται σε νέες περιοχές τού πλανήτη. Μετρήσαμε παγκοσμίως 1.645 δισεκατομμυριούχους, με συνολική καθαρή περιουσία 6,4 τρισεκατομμύρια δολλάρια, δηλαδή ένα τρισ. περισσότερο από τα 5,4 τρισ. της προηγούμενης χρονιάς. Ο αριθμός αυτός αποτελεί νέο ρεκόρ, αφού περιλαμβάνει 268 νέους δισεκατομμυριούχους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, από τους οποίους οι 42 είναι γυναίκες (άλλο ένα ρεκόρ). Συνολικά, υπάρχουν στην λίστα 172 γυναίκες, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά (...) Κατά προσέγγιση, τα δύο τρίτα των δισεκατομμυριούχων είναι αυτοδημιούργητοι, το 13% απλώς κληρονόμησε την περιουσία του και το 21% αύξησε τον πλούτο του. (...)

Πάντως, δεν είχαν όλοι οι λεφτάδες μια καλή χρονιά. Η Τουρκία έχασε 19 δισεκατομμυριούχους λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού, της πτώσης τού χρηματιστηρίου της και της υποτίμησης του νομίσματός της. Η Ινδονησία, της οποίας το νόμισμα υποτιμήθηκε 20% έναντι του δολλαρίου, έχασε 8 ονόματα από την λίστα. Συνολικά, 100 άτομα βγήκαν έξω από την λίστα ενώ άλλα 16 πέθαναν.


(Από τον ιστοτόπο τού περιοδικού Forbes)


Τέτοιες μέρες πέρυσι είχαμε ρίξει και πάλι "Μια ματιά στην λίστα Forbes". Σήμερα, θα περιοριστούμε να συνοψίσουμε όσο μπορούμε τα παραπάνω νούμερα, να προσθέσουμε μερικά ακόμη και να κάνουμε μερικές ακόμη σκέψεις:

(α) Με τον πλανήτη να διανύει την έβδομη συνεχόμενη χρονιά παγκόσμιας κρίσης, οι όπου γης δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 20% περίπου ενώ κατά παρόμοιο ποσοστό αυξήθηκε και ο πλούτος που κατέχουν.

(β) Με δεδομένα ότι ο πληθυσμός τής γης είναι λίγο πάνω από 7 δισ. ψυχές και το παγκόσμιο ΑΕΠ τα 70 τρισ. δολλάρια, η λίστα Forbes αποδεικνύει ότι το 0,002% του πληθυσμού κατέχει το 9% του παραγόμενου πλούτου.

(γ) Τα ακριβώς προηγούμενα νούμερα καταδεικνύουν μέσο κατά κεφαλήν παγκόσμιο ΑΕΠ ίσο με 10.000 δολλάρια. Κι όμως, σχεδόν ένας στους πέντε κάτοικοι αυτού του έρμου του πλανήτη είναι καταδικασμένοι να ζουν (;) με λιγότερα από ένα δολλάριο την ημέρα και ένας στους δύο με λιγότερα από 2 δολλάρια την ημέρα.

(δ) Η συνολική περιουσία των τριών πλουσιώτερων της λίστας Forbes ξεπερνάει το συνολικό ΑΕΠ των 43 φτωχότερων χωρών τού πλανήτη, στις οποίες ζουν πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι.

(ε) Το σύνολο των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών σε συμβατικά μόνο όπλα ανήλθε το 2011 σε 1,738 τρισ. δολλάρια, ενώ μόνο οι πωλήσεις όπλων έφτασαν τα 420 δισ. δολλάρια. Οι διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις (Unicef, ActionAid κλπ) υπολογίζουν ότι 40 δισ. είναι αρκετά για να μειωθεί η παγκόσμια φτώχεια στο μισό ενώ 150 δισ. αρκούν για να την εξαλείψουν οριστικά.


Κατά τα άλλα, εκείνο που φταίει και δεν έρχεται η ανάπτυξη είναι τα ακριβά μεροκάματα και οι αγκυλώσεις τού παρελθόντος, ε; Και όοοοολα αυτά θα φτιάξουν όχι με ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος αλλά με διάλογο, ε; Προφανώς, με διάλογο ανάμεσα σε λεφτάδες και μπατίρηδες, ε; Μάλιστα. Χέσε ψηλά κι αγνάντευε, δηλαδή!


Υστερόγραφο: Εκείνο που με εντυπωσίασε σχετικά με την λίστα είναι το γεγονός ότι "η Τουρκία έχασε 19 δισεκατομμυριούχους". Πόσους είχε, ρε, γαμώ την Ευρωπαϊκή μου Ένωση μέσα;

3 σχόλια:

Emmanuel Goldstein είπε...

και ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ειναι το θέμα
Να σαι καλα Θοδωρή

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς.
Τα νούμερα είναι πιο δραματικά
το 0.00002% (οχι το 0.002%) του πληθυσμού κατέχει το 9% του πλούτου

Teddy είπε...

@ Ανώνυμος

Για την κατάντια τού καπιταλισμού φταίνε πολλοί αλλά όχι τα μαθηματικά *γέλια* Ή το 0,002% θα πούμε ή το 0,00002 σκέτο.