Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

14 Δεκεμβρίου 2010

Φωτοβολταϊκά: το "παιχνίδι"

Κι αφού εξετάσαμε το πόσο "φιλική" είναι προς το περιβάλλον η κατασκευή των φωτοβολταϊκών πινάκων, ας δεχτούμε ότι η ενέργεια η οποία παράγεται απ' αυτούς έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος παραγωγής. Πράγματι, παρά το υψηλό κόστος των εγκαταστάσεων, το κόστος συντήρησής τους είναι αμελητέο και η πρώτη ύλη είναι, φυσικά, τζάμπα. Επομένως, αν παραβλέψουμε το θέμα του περιβάλλοντος, εμάς τους καταναλωτές μάς συμφέρει η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συγκροτήματα, αφού θα ωφεληθεί το πορτοφόλι μας.

Μη βιάζεστε, καλέ! Δεν είπα ότι η ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά θα πουλιέται φτηνά. Είπα ότι θα παράγεται φτηνά. Ελάτε στα συγκαλά σας! Στα σοβαρά περιμένετε να αγοράσετε φτηνό ρεύμα; Εν μέσω κεφαλαιοκρατικής παγκοσμιοποιημένης δικτατορίας; Ήμαρτον!

Η αλήθεια είναι ότι το κεφάλαιο άρχισε να στήνει πάρτυ. Η "καθαρή" ενέργεια, που παράγεται με χρήση φωτοβολταϊκών, πουλιέται από 264 (στην βιομηχανία) μέχρι και 550 ευρώ (στους οικιακούς καταναλωτές) η μεγαβαττώρα (MWh). Αν τα νούμερα δεν σας λένε κάτι, κοιτάξτε έναν λογαριασμό ρεύματος. Τώρα, παρακαλώ!...................................................Εν τάξει; Πώωωωως σας φαίνεται; Ναι, δεν κάνετε λάθος. Η "τζάμπα" ενέργεια πουλιέται 7-8 φορές ακριβότερα από την συμβατική που πουλάει η ΔΕΗ!! Τώρα, κλείστε το στόμα για να συνεχίσουμε.
 

Η κυβερνητική πολιτική είναι απλούστατη και το σκεπτικό της είναι το τυπικό σκεπτικό κάθε αστικής κυβερνήσεως: τις επενδύσεις που κάνει το κεφάλαιο τις πληρώνει ο καταναλωτής. Ακόμα και στις περιπτώσεις που χορηγούνται κρατικές επιδοτήσεις, τα λεφτά των φορολογουμένων πολιτών συνιστούν τις επιδοτήσεις αυτές. Παντού και πάντοτε έτσι γίνεται. Πάρτε ένα άλλο παράδειγμα: μπορεί εσύ να πληρώνεις σαν μαλάκας τους φόρους και τα τέλη κυκλοφορίας σου αλλά, όταν πρέπει να φτιαχτεί ένας δρόμος, έρχεται η κυβέρνηση, σκάει τις επιδοτήσεις στον -τάχαμ' τάχαμ'- επενδυτή και του παραχωρεί και το δικαίωμα είσπραξης διοδίων σε έναν δρόμο που ΘΑ φτιάξει. Και γαμώ τις διαδικασίες, δηλαδή.

Συμπέρασμα: Με αυτό το τερτίπι, όπως το περιγράψαμε με απλά λόγια, μια ακριβή -και ρυπογόνα στην βάση της- μορφή παραγωγής ενέργειας μετατρέπεται "μαγικά" σε μια εξαιρετική επένδυση για τους κεφαλαιοκράτες, οι οποίοι μπορούν να μοστράρουν και την περιβαλλοντική τους συνείδηση με κάθε ευκαιρία.

Παρ' όλα αυτά (μάλλον, εξ αιτίας όλων αυτών), η ηλιακή ηλεκτροπαραγωγή δεν μπορεί να μείνει στα χέρια των μικρών παραγωγών ή των αγροτών. Είναι κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στις μεγάλες μονάδες παραγωγής, στα περισσότερα υδροηλεκτρικά (που είναι τεράστια) και στα αιολικά, όπου εξαγοράζονται η μία μετά την άλλη μικρές και μεσαίες εταιρείες. Χιλιάδες υποψήφιοι μικροεπενδυτές, που αναζητούν μια θέση στον ήλιο ή ένα κομμάτι από το φωτοβολταϊκό όνειρο, αναμένεται να αποτύχουν. Πολλοί από αυτούς που κατάφεραν ή θα καταφέρουν να πάρουν μια άδεια, θα πέσουν με διάφορους τρόπους στα δίχτυα των τραπεζών ή των μεγάλων εταιρειών, αποκαμωμένοι από την αναμονή ή αποκλεισμένοι από τη χρηματοδότηση.

Όσο για τους οικιακούς παραγωγούς της στέγης, αυτοί απλώς θα ανακουφίσουν τις μεγάλες εταιρείες από τις πιέσεις για τις απαραίτητες επενδύσεις προς κάλυψη της ζήτησης σε ώρες αιχμής. Έτσι, αφού εγώ καλύπτομαι σε ώρες αιχμής από την εγκατάσταση που έχω στην ταράτσα μου, οι εταιρείες θα γλιτώσουν επνδύσεις "εφεδρείας" και θα μπορούν να διοχετεύουν την παραγωγή σε τρίτες χώρες σε πιο συμφέρουσες τιμές

Τελειώνω με ένα ερώτημα, την απάντηση του οποίου δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι: αλήθεια, τι θα απογίνουν εκείνοι οι αγρότες (και είναι και πολλοί!) που σταμάτησαν την αγροτική παραγωγή τους για να μετατρέψουν τα χωράφια τους σε "φωτοβολταϊκά πάρκα";

Καληνύχτα σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: