To Cogito ergo sum συλλογάται λέφτερα και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ατέχνως.
Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα, η αντιγραφή επιτρέπεται.

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

(...) ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα κι ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό κι ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η δικαιοσύνη και ο νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί το σύννεφο που περνάει, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά αν γίνεται μέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και τελικά, για να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ας ιδιωτικοποιηθούν και τα κράτη, παραδίδοντας για κάποιο χρονικό διάστημα την εκμετάλλευσή τους σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα λειτουργούν σε καθεστώς διεθνούς ανταγωνισμού. Εκεί βρίσκεται η σωτηρία τού κόσμου...

Και τώρα, ας ιδιωτικοποιηθεί επίσης και η πουτάνα που τους γέννησε όλους.


[Ζοζέ Σαραμάγκου, "Τετράδια του Λαντσαρότε - Ημερολόγιο ΙΙΙ, 1993-1995" - Μετάφραση από τα πορτογαλικά: Cogito ergo sum]

12 Δεκεμβρίου 2010

"Ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας"

Ενώ ο περισσότερος κόσμος αγαπάει την Ιστορία, είναι παρατηρημένο ότι ελάχιστοι επιλέγουν ένα ιστορικό βιβλίο (αυθεντικά ιστορικό, όχι ιστορικό μυθιστόρημα) όταν θέλουν να διαβάσουν κάτι. Οι λόγοι πρέπει, ίσως, να αναζητηθούν στον φρικτό τρόπο με τον οποίο διδάσκεται η Ιστορία στα σχολεία, κάτι που κάνει το βλέμμα μας να αποστρέφεται τα ιστορικά βιβλία. Ίσως, πάλι, να ευθύνεται το ότι τα περισσότερα ιστορικά βιβλία είναι ογκώδη και περιέχουν πλήθος λεπτομερειών, οι οποίες ενδιαφέρουν -κατά κανόνα- μόνο τους μελετητές της ιστορίας.

Όσοι διακρίνετε τον εαυτό σας στα παραπάνω λόγια, χαμογελάστε! Πώς σας φαίνεται η δυνατότητα να διαβάσετε την σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας μέσα σε λιγότερες από 150 σελίδες; Απίθανη; Κι όμως, ο Χαμίτ Μποζαρσλάν χρειάστηκε μόλις 120 σελίδες καθαρού κειμένου για να μας ταξιδέψει στην Τουρκία του εικοστού αιώνα!

Αναφέρομαι στην "Ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας" ενός πραγματικά σπουδαίου καθηγητή, του τούρκου ιστορικού και κοινωνιολόγου Χαμίτ Μποζαρσλάν. Ο μεστός λόγος του Μποζαρσλάν κυλάει ηχώντας όπως ηχούσαν στ' αφτιά μας τα παραμύθια της γιαγιάς και καταφέρνει να χωρέσει έναν αιώνα ιστορίας μέσα σε λίγες σελίδες. Δίχως περιττά φτιασιδώματα και με καθαρά ιστορικό ύφος, ο Μποζαρσλάν χρειάζεται 5-6 σελίδες για να μας εξηγήσει το πώς κατέρρευσε η οθωμανική αυτοκρατορία, 2-3 σελίδες για να μας παρουσιάσει το κίνημα των νεοτούρκων και δυόμιση σελίδες για να αναλύσει την γενοκτονία των αρμενίων (δεχόμενος, βεβαίως, ότι πρόκειται περί γενοκτονίας). Σπαταλά λιγότερες από 30 σελίδες για να μας ταξιδέψει στην τριακονταετία του κεμαλικού κράτους, κάπου είκοσι σελίδες για να μας μιλήσει για μια εικοσιπενταετία στρατιωτικών κινημάτων και ανάλογο χώρο για να μας δώσει να καταλάβουμε τόσο τα σύγχρονα προβλήματα της γείτονος χώρας όσο και τα σχέδιά της για το μέλλον.

Η "Ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας" παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τον έλληνα αναγνώστη, αφού -είτε μας αρέσει είτε όχι- η ιστορία της Ελλάδας ήταν, είναι και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη συνυφασμένη με την ιστορία της Τουρκίας. Ο Μποζαρσλάν μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα την ελληνική ιστορία, κατανοώντας τι συμβαίνει (αλλά και γιατί συμβαίνει) στο σπίτι των γειτόνων μας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Σαββάλας" και είναι άψογο, αφού περιλαμβάνει σύντομο χρονολόγιο, ευρετήριο ονομάτων, γλωσσάρι, βιβλιογραφία και χάρτες που διευκολύνουν την ανάγνωση. Αν σκεφτείτε ότι η "Ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας" θα εξάψει το ενδιαφέρον σας για τα βιβλία Ιστορίας, το ποσό των 12 ευρώ (ίσως πάρετε και ρέστα) που θα ξοδέψετε για να το αποκτήσετε θα σας φανεί ευτελέστατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: