Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

4 Δεκεμβρίου 2010

ΑΟΖ: (δ) Η στάση της Τουρκίας

Στο προηγούμενο σημείωμά μας είδαμε την αλλοπρόσαλλη (για να μη πω προδοτική) στάση των ελληνικών κυβερνήσεων σχετικά με τον (μη) ορισμό της εθνικής μας ΑΟΖ. Ας δούμε τώρα την στάση της Τουρκίας στο ίδιο θέμα.

Η Τουρκία, όπως είδαμε σε προηγούμενα σημειώματα, φρόντισε κατ' αρχήν να ρυθμίσει γρήγορα-γρήγορα το ζήτημα των ΑΟΖ στον Εύξεινο Πόντο με τις άλλες παρευξείνιες χώρες. Άλλωστε, εκεί δεν έχει περιθώρια για "χοντρό παιχνίδι", μιας και στον Εύξεινο Πόντο έχει λόγο και η πανίσχυρη Ρωσσία.

Στην συνέχεια, φρόντισε να "ψήσει" την Ευρωπαϊκή Ένωση να μη κάνει χρήση του δικαιώματος των διακοσίων μιλίων στην Μεσόγειο. Κι αφού τα κατάφερε, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε δυο ζητήματα. Πρώτον, να εξαιρεθεί το Καστελλόριζο από την οποιαδήποτε χάραξη ελληνικής ΑΟΖ. Και, δεύτερον, να εξαιρεθούν από την οποιαδήποτε ελληνική ΑΟΖ όλες οι περιοχές του Αιγαίου τις οποίες η Τουρκία θεωρεί αμφισβητήσιμες ("γκρίζες ζώνες").

Ας ρίξουμε άλλη μια ματιά στον χάρτη του χτεσινού σημειώματος. Είπαμε ότι η ύπαρξη του Καστελλόριζου προσφέρει στην Ελλάδα το δικαίωμα της αποκλειστικής εκμετάλλευσης μιας θαλάσσιας περιοχής μεγαλύτερης σε μέγεθος από την Πελοπόννησο. Δείτε τώρα στον ίδιο χάρτη την ωφέλεια (με μαύρο χρώμα) της Τουρκίας από την εξαίρεση του Καστελλόριζου.


Σημειώστε ότι η εξαίρεση του Καστελλόριζου επιτρέπει στην τουρκική ΑΟΖ να αποκτήσει σύνορο με την αιγυπτιακή. Επίσης, προσπαθείστε να υπολογίσετε τις αλλαγές που θα συμβούν στις ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας-Λιβάνου, υποθέτοντας ότι η κατεχόμενη Κύπρος αναγνωρίζεται ως ξεχωριστό κράτος. Συγκρατείστε τα συμπεράσματά σας, γιατί θα τα χρειαστούμε στο επόμενο σημείωμα.

Όσον αφορά το Αιγαίο, η Τουρκία εκμεταλλεύεται την υποτονική (έως ανύπαρκτη) ελληνική αντίδραση και επιχειρεί να καλύψει το κενό του μη ορισμού ελληνικής ΑΟΖ με μονομερείς ενέργειες, κάνοντας -μέσω των ερευνών για υποθαλάσσια κοιτάσματα- ένα είδος μονομερούς οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Με απλά λόγια, η Τουρκία προσπαθεί να διαμορφώσει στο Αιγαίο μια ντε φάκτο κατάσταση, στηριζόμενη στις νατοϊκές διευθετήσεις (μη ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει την μη διενέργεια ασκήσεων σε όσες περιοχές θεωρεί "γκρίζες" η Τουρκία). Φυσικά, τυχόν εξασφάλιση τουρκικού δικαιώματος οικονομικής εκμετάλλευσης των θαλάσσιων περιοχών που εκτείνονται ανάμεσα σε δύο τμήματα της ελληνικής επικράτειας (πολύ περισσότερο όλης της θαλάσσιας περιοχής γύρω από ελληνικά νησιά) θα είχε άμεσες συνέπειες σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας.

Η υιοθέτηση μιας τέτοιας λύσης θα οδηγούσε σε περικύκλωση ελληνικών νησιών από τουρκική ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα ή σε παρεμβολή τουρκικής ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και τουρκική παρεμβολή στους θαλάσσιους δρόμους επικοινωνίας των ελληνικών νησιών. Δείτε στον επόμενο χάρτη πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο Αιγαίο με τις δυο τουρκικές προτάσεις:
Χάρτης που αποτυπώνει τις τουρκικές προτάσεις για την οικονομική εκμετάλλευση του Αιγαίου. Πρόταση 1: η Τουρκία εκμεταλλεύεται την θαλάσσια περιοχή ανατολικά της διακεκκομένης γραμμής που κόβει το Αιγαίο στην μέση από βορρά προς νότο. Πρόταση 2 ή "πρόταση των δαχτύλων": η Τουρκία εκμεταλλεύεται τις περιοχές ανάμεσα στα ελληνικά νησιά. Στον χάρτη, το σκούρο μπλε δείχνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια και το ανοιχτό μπλέ στα 12 μίλια.
Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι ανάμεσα στα ελληνικά νησιά, ενδεχομένως, θα στήνονταν τουρκικές πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου, ανεμογεννήτριες κ.λπ., πράγμα που θα συμπαρέσυρε τον έλεγχο του εναέριου χώρου, την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης αλλά και το συνολικό επιχειρησιακό-στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής αυτής, αφού η Τουρκία θα επικαλείται την προστασία και την ασφάλεια των "ζωτικών συμφερόντων" της, τα οποία η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί με τη Συμφωνία της Μαδρίτης του 1997.

Η υποβάθμιση του ελληνικού δικαιώματος σε ΑΟΖ δεν είναι κάτι άσχετο με όσα συντελούνται σε επίπεδο μυστικής διπλωματίας. Η τουρκική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει στις διμερείς μυστικές διαπραγματεύσεις ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί το δικαίωμα της Ελλάδας να ορίσει ΑΟΖ εκεί όπου θεωρεί ότι έχει "ζωτικά συμφέροντα". Και φροντίζει να μας τα θυμίζει με διάφορους τρόπους όλα αυτά. Θυμηθείτε το νορβηγικό πλοίο "Malene Ostervold" που πριν δυο χρόνια έκανε έρευνες σε ελληνικά χωρικά ύδατα για λογαριασμό της Τουρκίας αλλά και το "Πίρι Ρέις" που πρόσφατα έκανε το ίδιο νοτίως του Καστελλόριζου.

Το μόνο που δέχεται η τουρκική πλευρά είναι μια κουτσουρεμένη ελληνική ΑΟΖ, η οποία παραπέμπει στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με όσα ορίζονταν στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1958, όπου αυτή οριοθετούνταν μέχρι τα 200 μέτρα βάθος βυθού, δηλαδή όσα είχε πει πρόσφατα ο Πάγκαλος περί υφαλοκρηπίδας. Απώτερος στόχος είναι να ανοίξουν οι δρόμοι για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου από εταιρείες των δυο χωρών και πολυεθνικούς ομίλους. Προσέξτε την χρονολογία: 1958! Τότε πράγματι είχε γίνει λόγος για εκμετάλλευση μέχρι 200 μέτρα βυθού, για τον απλούστατο λόγο ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχε δυνατότητα εκμετάλευσης μεγαλύτερου βάθους. Γι' αυτό και στο Δίκαιο των Θαλασσών έχει απαλειφθεί ο συγκεκριμένος περιορισμός. Επειδή, λοιπόν, ο κύριος Πάγκαλος έχει διατελέσει κατ' επανάληψη υπουργός εξωτερικών και θα έπρεπε να τα γνωρίζει όλα αυτά, είτε μας δουλεύει ψιλό γαζί είτε είναι πουλημένος είτε έχει αρχίσει να το χάνει.

Άσκηση για αρχαρίους: Μετά από όλα όσα είπαμε ως εδώ, τι νομίζετε ότι έρχεται να κουβεντιάσει ο Ερντογάν στην Αθήνα; Για να βοηθήσω, σας λέω ότι πάντως δεν κουβεντιάζει ούτε για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ούτε για τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: