Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

27 Ιουλίου 2016

Φοροδιαφυγή με την ευλογία του νόμου (Ι)

Σε επίπεδο θεωρίας, δεν θα διαφωνήσω ότι η φοροδιαφυγή πλήττει τον οικονομικό σχεδιασμό ενός κράτους και αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής του πολιτικής. Όμως, θα διαφωνήσω έντονα με όσους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια της φοροδιαφυγής και με όσους βλέπουν ως βασική παράμετρο εξόδου από την κρίση την πάταξη της φοροδιαφυγής. Κυρίως δε, θα εναντιωθώ σε όσους επιμένουν να παραβλέπουν ότι ο συντριπτικά μεγαλύτερος όγκος φοροδιαφυγής πραγματοποιείται με την ευλογία του νόμου. Βεβαίως, αναφέρομαι στην νόμιμη φοροδιαφυγή: την φοροαποφυγή.

Έχετε ψωνίσει ποτέ από τον ΑΒ-Βασιλόπουλο ή τον Μαρινόπουλο χωρίς απόδειξη; Έχετε ταξιδέψει ποτέ με την Aegean ή την Blue Ferries χωρίς νόμιμο εισιτήριο; Έχετε κάνει ποτέ συναλλαγή με τράπεζα χωρίς να εκδοθεί παραστατικό; Ποτέ. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν λόγο να φοροδιαφυγήσουν παρανόμως εφ' όσον μπορούν να φοροαποφυγήσουν νομίμως. Για παράδειγμα, η Attica Group (Blue Ferries) κατά το 2015 σημείωσε κέρδη 33,4 εκατ. στα οποία αναλογεί φόρος 217 χιλιάδες. Όταν ο συντελεστής φορολόγησής σου είναι 0,65%, γιατί να μην είσαι νόμιμος;

Διάγραμμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, με τα ποσοστά των φόρων που πλήρωσαν στο Βέλγιο
μερικές γερμανικές επιχειρήσεις το 2011. Με μπλε χρώμα ο επίσημος εταιρικός φορολογικός συντελεστής

Η αδήριτη πραγματικότητα είναι ότι καμμιά χώρα δεν αναμετράται με το τέρας τής φοροαποφυγής των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, μιας και όλες οι κυβερνήσεις στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία είναι ταγμένες στην υπηρεσία των αγορών. Όλες οι κυβερνήσεις επιδεικνύουν άριστα αποτελέσματα στο κυνήγι των μικρομεσαίων φοροφυγάδων και όλες τους στερούνται αναστολών προκειμένου να στείλουν φυλακή αυτούς τους φουκαράδες ή να κλείσουν την επιχείρησή τους. Την ίδια στιγμή, όλες δείχνουν εξαιρετική αδυναμία στην αντιμετώπιση των τεχνασμάτων που χρησιμοποιούν οι μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να αποφύγουν την φορολόγησή τους.

Η αλήθεια είναι πως το θέσφατο της ελεύθερης οικονομίας, σύμφωνα με το οποίο η διακίνηση κεφαλαίων πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα, έχει αποτελέσει την στιβαρή βάση πάνω στην οποία έχουν χτιστεί πάμπολλα νόμιμα τεχνάσματα φοροαποφυγής. Όπως, για παράδειγμα, οι πολλαπλοί τιμοκατάλογοι μιας μητρικής πολυεθνικής προς τις θυγατρικές της (ανάλογα με το φορολογικό καθεστώς κάθε χώρας), τα δάνεια των μητρικών προς τις θυγατρικές τους με κατά περίπτωση βολικό επιτόκιο, η κατά το δοκούν τιμολόγηση άυλων στοιχείων (π.χ. δικαίωμα χρήσης σήματος), η μεταφορά ζημιών και κερδών από ή προς τις θυγατρικές κλπ.

Η πλάκα είναι ότι, ενώ ο λουξεμβουργιανός Γιούνκερ έχει επανειλημμένα στηλιτεύσει αυτό το φαινόμενο, η χώρα που άνοιξε διάπλατα την λεωφόρο τής νόμιμης φοροαποφυγής είναι το διπλανό του Βέλγιο, χάρη στα περίφημα Kέντρα Συντονισμού (Coordination Center), τα οποία ιδρύθηκαν το 1983 στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της Ευρώπης (!), φυσικά με νόμο τού βελγικού κράτους. Θεωρητικά, σκοπός αυτών των Κέντρων είναι ο συντονισμός των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων μητρικών και θυγατρικών. Μέχρι το 1990, είχαν συσταθεί στο Βέλγιο διακόσια τέτοια Κέντρα από ισάριθμες πολυεθνικές (*), οι οποίες δέχτηκαν ευχαρίστως την πρόσκληση της βελγικής κυβερνήσεως για εγκατάσταση στην χώρα, με δέλεαρ την εξαιρετικά χαμηλή φορολόγηση των κερδών τους (**).


Αν, όμως, το Βέλγιο άνοιξε διάπλατα την λεωφόρο της, η σύγχρονη Μέκκα τής φοροαποφυγής είναι η Ολλανδία. Ακούγεται απίστευτο αλλά αυτή η χώρα, οι ηγέτες της οποίας κουνάνε διαρκώς το δάχτυλό τους στην μούρη των ελλήνων, θεωρείται σήμερα ο κορυφαίος φορολογικός παράδεισος της Ευρώπης, κάνοντας το Λουξεμβούργο να ωχριά. Πάμε μια βόλτα από εκεί, να την δούμε καλύτερα.

Κάπου στα νότια του Άμστερνταμ, καμμιά διακοσαριά μέτρα βορειοδυτικά τού σιδηροδρομικού σταθμού Άμστελ, στον αριθμό 200 της
ό της, "αν ψάχνετε για μία επιχειρηματική υποδομή υψηλής ποιότητας, για ευνοϊκές φορολογικές συνθήκες και για εξυπηρέτηση από πρώτο χέρι, τότε η Intertrust είναι το γραφείο σας". Η εταιρεία διαθέτει 37 υποκαταστήματα με 1.714 υπαλλήλους σε 26 χώρες και εξυπηρετεί 17.000 πελάτες από 100 χώρες.

Το κτηριάκι της Intertrust δίπλα στον ποταμό Άμστελ

Φυσικά, στον ολλανδικό παράδεισο δεν φυτρώνει μόνο η Intertrust. Την ίδια δουλειά κάνουν δεκάδες άλλες παρόμοιες εταιρείες αφού η ζήτηση είναι μεγάλη. Οι εξευτελιστικά χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές έχουν προσελκύσει στην χώρα περισσότερες από δώδεκα χιλιάδες ξένες μεγάλες εταιρείες, οι οποίες έχουν ιδρύσει εκεί χρηματοπιστωτικές θυγατρικές χωρίς προσωπικό. Επίσημα, αυτές οι θυγατρικές αποκαλούνται "ειδικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα" αλλά στην γλώσσα της αγοράς είναι γνωστές ως "εταιρείες γραμματοκιβωτίου" (letterbox companies).

Επειδή έχουμε πολλά να πούμε, θα συνεχίσουμε αύριο την βόλτα μας στην Ολλανδία. Για να σας δελεάσω, μπορώ να σας πω από σήμερα ότι μεταξύ των "εταιρειών γραμματοκιβωτίου" που έχουν στηθεί στην Ολλανδία, υπάρχουν και μερικές με ελληνικό χρώμα. Μεταξύ αυτών η Τρία Έψιλον (CocaCola), η Lamda Development (του ομίλου Λάτση, που του χαρίσαμε το Ελληνικό) και ο Όμιλος Αντέννα (που μας απειλούσε με εθνική καταστροφή αν βγαίναμε από το ευρώ). 


--------------------------------------------------------
(*) Ενδεικτικά: 3Μ, Adecco, AT&T, BASF, BMW, Carrefour, Continental, Daikin, Daimler, Du Pont, Estee Lauder, Exxon Mobil, Ferrero, General Motors, Glaxo, Goodyear, Henkel, Hertz, Hewlett Packard, Kodak, Kraft, L'oreal, Nestle, Shell, Siemens, Volvo, Whirlpool, Yves Rocher κλπ. Περισσότερα για τα Coordination Center και για τα Financial Center του Βελγίου, στο: Marius Petter Styczen, "Financial Centers in Belgium", 2010.

(**) Το 2003, το CC της Volkswagen κατέγραψε 81 εκατ. κέρδη για τα οποί πλήρωσε 87 χιλ. φόρο (0,107%) ενώ συνολικά 207 CC κατέγραψαν κέρδη 5 δισ. και κατέβαλαν φόρους 73 εκατ. (1,46%).

13 σχόλια:

Claus Stoertebecker είπε...

Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι ισχύουν αυτά που γράφεις. Το εντυπωσιακό είναι που τα ανακάλυψες σήμερα.

Τα στοιχεία που αναφέρεις αποτελούν κοινό τόπο γιά οποιονδήποτε πολίτη (μέσης μόρφωσης και ενημέρωσης) του δυτικού κόσμου. Αν ο μέσος γερμανός τύχει να διαβάσει το κείμενο σου, θα αναρωτηθεί "ε, και;".

Μου λείπει η εποικοδομητική πρόταση στο κείμενο. Ισχύουν μεν όσα λες, αλλά τι προτείνεις γιά όλα αυτά; Εκτός αν κάπου στον τίτλο υπάρχει η φράση "ΣΟΚ ! ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ" και εγώ δεν την είδα. ;-)

Το πιό δυσάρεστο σε όλη την ιστορία είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία έχει αποδεχτεί το δόγμα "ότιδηποτε ωφελεί τις εταιρείες ωφελεί και τους ανθρώπους".

Κάποτε (σε άλλο διαδικτυακό μαγαζί) που είχα προτείνει βαρύτατη φορολόγηση των εταιρειών, έπεσαν απλοί και λογικοί άνθρωποι να με φάνε. Με το επιχείρημα "αν οι εταιρείες αναγκαστούν να πληρώσουν φόρους, θα απολύσουν εργαζόμενους και θα πεινάσουμε".

Πριν αρχίσουμε λοιπόν να καταγγέλλουμε ότι ένα παραμάγαζο της VW πληρώνει 0% φόρο στο Βέλγιο και 0,75% φόρο στην Ολλανδία (so what? ), θα πρέπει πρώτα να αποδείξουμε σε όλους τους ανθρώπους ότι το καλό των εταιρειών ΔΕΝ ταυτίζεται με το γενικό καλό.

Μήπως διαθέτεις κανένα τέτοιο κείμενο;

teddygr είπε...

@ Claus Stoertebecker

Τι να κάνω; Βλέπεις, εγώ δεν γεννήθηκα μορφωμένος και πρέπει να διαβάζω για να μαθαίνω. Ελπίζω να φανεί επιεικής μαζί μου "οποιοσδήποτε πολίτης (μέσης μόρφωσης και ενημέρωσης) του δυτικού κόσμου", συμπεριλαμβανομένων των μέσων γερμανών.

Παρεμπιπτόντως, το τι θα γράψω και το τι θα δημοσιεύσω στο ιστολόγιό ΜΟΥ είναι 100% δική μου δουλειά.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως, εφόσον, φυσικά, δεν πρόκειται περί ανεπιδέκτου μαθήσεως.

Καλέ μου Claus Stoertebecker, πιστεύω πως διαφωνώντας εκ συστήματος σε πράγματα που ξέρεις καλά (ή τουλάχιστον όφειλες να ξέρεις) πως είναι έτσι και δεν είναι αλλιώς, ψυχοθεραπεύεσαι, κοινώς ''κάνεις την πλάκα'' σου, παίζοντας με τα νεύρα μας, λες κι έχουμε λίγα προβλήματα. Προσωπικά, σε ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας αφού αυτή η αμετανόητα , καθ'υποτροπήν, παραβατική συμπεριφορά σου με τιμά, αναγορεύοντάς με σε Κοινωνικό Λειτουργό, Καλό Σαμαρείτη και, κυρίως, ''Μέγα Χορηγό'' σου. Γιατί ελπίζω να συμφωνείς πως δεν απαιτείται πτυχίο Οικονομικών Επιστημών για να καταλάβεις ότι, ψυχοθεραπευόμενος αζημίως στην καμπούρα μου, γίνεσαι, χάρη σ'εμένα, πλουσιότερος κατά τα 50 ευρώ που παίρνει (στη ξεφτίλα) ο ψυχολόγος για κάθε (αμφιβόλου αποτελεσματικότητας) συνεδρία. Με εκτίμηση, Αιωνίως Ευγνώμων.

Ανώνυμος 19 Ιουλίου 2016 - 10:12 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

''Κάποτε (σε άλλο διαδικτυακό μαγαζί) που είχα προτείνει βαρύτατη φορολόγηση των εταιρειών, έπεσαν απλοί και λογικοί άνθρωποι να με φάνε.'' Κατά ομολογίαν του ίδιου του Claus Stoertebecker, η ευδόκιμος μακρά θητεία του στα (κατ'αυτόν) ''διαδικτυακά μαγαζιά'' είχε τραγικό απολογισμό εκατόμβες Θυμάτων Του. Και γεννάται το ερώτημα : Μήπως η υποχρέωση στοιχειώδους προστασίας των αναγνωστών από την εκ συστήματος (κι άνευ νοήματος) αηδιαστική προκλητικότητα του Claus Stoertebecker -Είμαι σπουδαίος, μοναδικός κι ασύγκριτος με ιδανικές προτάσεις επί παντός επιστητού, όλοι εσείς δεν πιάνετε χαρτοσιά μπροστά μου, ηλίθιοι Δοξάστε Με- ανάγεται στο δεδομένο δικαίωμα μη εγκρίσεως της δημοσιεύσεως σχολίων από τον ιδιοκτήτη του ιστολογίου - διαδικτυακό μαγαζάτορα (κατά Claus Stoertebecker) ?

Ανώνυμος είπε...

Είναι φορές που σε πνίγει το δίκιο σου, αισθάνεσαι οργή, αηδία και μίσος, θέλεις να σκοτώσεις μα σιχαίνεσαι τη βία, τα μαχαίρια, τα πιστόλια, το αίμα και τη φυλακή. Η Λύση ?

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=uAdzumM2qIE#t=55

Ανώνυμος είπε...

Κατά αυτόπτες μάρτυρες, πανικοβλημένος ο θεός ψέλλισε ''ουδείς αναμάρτητος'', όπως είπε κι ο Αντώνης στην Άνγκελα, και σαν πλέον πειστική έμπρακτη μετάνοια για τη δημιουργία του Claus Stoertebecker δημιούργησε το Μάνο.

https://youtu.be/I5XSXspGQf0?list=PLk4_gYF6fc-BL4BBLFiJwTmNb1KRjWx2D&t=37

Και ξέροντας, ως πάνσοφος, πως η συγνώμη δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, δημιούργησε ''καπάκι'' και τον άλλο Μάνο.

https://youtu.be/H6TQIg4CDQU?list=PLk4_gYF6fc-BL4BBLFiJwTmNb1KRjWx2D&t=23

teddygr είπε...

@ Ανώνυμος 28/7/2016 - 1:38 π.μ.

Αγαπητέ, το ιστολόγιο ασπάζεται με θρησκευτική ευλάβεια την γνωστή βολταιρική ρήση, σύμφωνα με την οποία μπορείς να διαφωνείς έως θανάτου με την άποψη κάποιου αλλά οφείλεις και να υπερασπίζεσαι έως θανάτου το δικαίωμά του να την διατυπώνει.

Διευκρίνιση: Επειδή, δυστυχώς, απέχω πολύ από τα να γίνω Βολταίρος, υπάρχουν ορισμένα σχόλια που όντως τα κόβω. Τα μόνα με τα οποία δεν γίνεται και δεν επιτρέπεται να γίνεται διάλογος. Τα χρυσαυγήτικα.

Claus Stoertebecker είπε...

Κρίνοντας απο την ομοβροντία των σχολίων εναντίον μου, συμπεραίνω ότι κάτι δεν πάει καλά (με εμένα). Επειδή σε κανέναν δεν αρέσει να είναι ανεπιθύμητος, κάνω μιά τελευταία προσπάθεια να γίνω κατανοητός/αρεστός στην ομήγυρη και αν δεν πετύχει θα εξαφανιστώ.

--- Ο σεβαστός ιδιοκτήτης του ιστολογίου θεώρησε ότι θέλω να του υποβάλλω το τι θα γράψει. Φυσικά, ούτε που μου πέρασε από το μυαλό κάτι τέτοιο. Δυστυχώς δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Δεν μπορώ δλδ. να τον πείσω γιά τις καλές προθέσεις μου, λυπάμαι μόνο γιά την παρεξήγηση.
Στην ταμπακιέρα: υποστηρίζω ότι το να καταγγέλλουμε - όπως κάνει το άρθρο - το απαράδεκτο φορολογικό καθεστώς υπέρ των εταιρειών δεν βοηθάει στο να αλλάξει κάτι. Κι αυτό επειδή ο πολύς κόσμος έχει ταυτίσει το καλό των εταιρειών με το γενικό καλό. Μπορεί αυτό που υποστηρίζω να είναι λάθος. Επ' ουδενί αποτελεί όμως προσπάθεια να υποβάλλω σε κάποιον το τι θα γράψει.

--- Τους ανώνυμους τους ξεχωρίζω μόνο από το ύφος. Ένα ψευδώνυμο θα βοηθούσε να ξέρουμε ποιός γράφει τι, αλλά ποιός είμαι εγώ να κάνω υποδείξεις; Ο ένας ανώνυμος μου γράφει - σταθερά εδώ και 4-5 άρθρα - ότι εγώ ψυχοθεραπεύομαι παίζοντας με τα νεύρα του. Δηλαδή όσες απόψεις δεν συμφωνούν με τις δικές του παίζουν με τα νεύρα του; Θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης νευροπάθειας, αφού δεν μπορώ να φανταστώ πολλούς να συμφωνούν μαζί του. Αν ήξερα τι θεωρεί αυτός λογικό θα μπορούσαμε ίσως να συζητήσουμε. Αλλά το μόνο που λέει είναι ότι τον νευριάζω. Γιά όσα γράφω δεν έχει να πει τίποτα, οπότε τι να σχολιάσω;

--- Ένας άλλος ανώνυμος ακολουθεί μια πολύ συνηθισμένη (και εντελώς ανόητη) τακτική:
Μου προσάπτει ότι είμαι ξιπασμένος, θέλω να με δοξάζουν, έχω γνώμη γιά όλα, θεωρώ την γνώμη μου μεγαλειώδη, υποτιμώ την γνώμη των άλλων κλπ. κλπ.
Ωραία, έστω ότι ισχύουν όλα αυτά. Η δικιά του γνώμη πάνω σ' αυτά που έγραψε ο Teddy που βρίσκεται διατυπωμένη;
Μπορεί εγώ να είμαι ένας ξιπασμένος μεγαλομανής, με μεγάλη ιδέα γιά τον εαυτό μου κλπ. Αλλά προσωπική επίθεση δεν έκανα ποτέ σε κανέναν.
Αποφασίστε λοιπόν πρώτα αν αυτό το ιστολόγιο αποτελεί τόπο ανταλλαγής απόψεων ή τόπο ad hominem ξεκατινινιασμάτων. Αν αποτελεί τόπο ανταλλαγής απόψεων, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

--- Γενικά προς όλους: Ξαναδιαβάστε αν θέλετε όλα τα σχόλια, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στα προηγούμενα ποστ. Αφαιρέστε όλους τους χαρακτηρισμούς εναντίον μου (ακόμα κι αν οι χαρακτηρισμοί σας είναι σωστοί). Τι μένει που να ασχολείται πραγματικά με αυτά που γράφει ο Teddy; Ο άθρωπος παραθέτει στοιχεία, απόψεις. Εγώ τουλάχιστον τις βρίσκω ενδιαφέρουσες. Εσείς;
Κρίνοντας από αυτά που γράφετε, περισσότερο σαν ενδιαφέρει να επισημάνετε το πόσο χάλια είμαι εγώ από αυτά που γράφει ο Teddy.

Αυτά και διατελώ.

experience είπε...

Κλαους συγνώμη, εμείς δεν έχουμε ζήσει στην προηγμένη Δύση όπως εσύ και καθώς το φως δεν έχει φτάσει ακόμα εδώ ασχολούμαστε ακόμα με τετριμμένη γνώση. Οπότε κάλή ανάγνωση σε πιο προχωρημένα ιστολόγια/σελίδες μάλλον του εξωτερικού καθώς σε εμάς φαντάζει πάνσοφος ο μέσος Ευρωπαίος και ας απολαύσουν αυτοί τα σχόλια και την επιμόρφωση που τους θα τους παρέχεις για να μην ταλαιπωρείσαι κιόλας. Και κάποια στιγμή ίσως να καταλάβετε το αυτονόητο ότι όποιος βγάζει δισεκατομμύρια ε ας πληρώσει και κανένα φόρο όπως όλοι εμείς.

Ανώνυμος είπε...

Μα πώς μπορεί το καλό μιας εταιρείας στον Καπιταλισμό το οποίο ανάγεται ουσιαστικά μόνο στην μεγιστοποίηση του Κέρδους των ιδιοκτητών της να ταυτίζεται έστω και λίγο με το καλό όλων των ανθρώπων γενικά;

Ακόμα και αυτή η επιβίωση μιας εταιρείας δεν εμπίπτει στους στόχους της.

Πόσες φορές εταιρείες πουλιούνται σε ανταγωνιστές με κέρδος των μετόχων μεν αλλά κλείσιμο/περιορισμό των εργασιών της και φυσικά απόλυση εργαζομένων; Το λένε "εξαγορά"! Πόσες εταιρείες κλείνουν έστω και με κέρδη γιατί αυτό "συμφέρει";

Οι βρετανοί βουλευτές προχτές ανακάλυψαν το "unacceptable face of Capitalism" (το απαράδκτο πρόσωπο του Καπιταλισμού) διερευνώντας τη κατάρρευση της εταιρείας BHS και την τρύπα £750 εκ. που άφησε ο ιδιοκτήτης Sir - σιγά ταυγά - Philip Green στο ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων της. Μόνο που δεν μας λένε οι βουλευτές είναι πόση κλεψιά τελικά είναι το "acceptable (αποδεκτό) face of Capitalism"; Κάτι τις λιγότερη - το 1/2; το 1/3; το 1/10; - από την κλεψιά του Green; Γιατί ότι είναι κλεψιά ο Καπιταλισμός είναι. (Δες απόδειξη Καρλ Μαρξ)

Μήπως να ξεκινήσουμε αυτό το "πρόγραμμα" αποδείξεων των αυταπόδεικτων με το ότι το καλό των βασιλιάδων δΕΝ ταυτίζεται με το γενικό καλό; (παρεμπιπτόντως και εγώ μια φορά είπα  σε μια pub να ρίξουν τα ξόανα στον τάμεση και έπεσαν - εγγλέζοι και μη - να με φάνε λέγοντας ότι θα πεινάσουν γιατί θα πέσει ο τουρισμός).

Και ένα σύντομο αλλά ξεκαρδιστικό ανέκδοτο για να σπάσει την μονοτονία των αποδείξεων:

I know you’re working around the clock, I know you’re doing your best, and I know that sometimes life can be a struggle. The government I lead will be driven not by the interests of the privileged few, but by yours.

We will do everything we can to give you more control over your lives. When we take the big calls, we’ll think not of the powerful, but you. When we pass new laws, we’ll listen not to the mighty but to you. When it comes to taxes, we’ll prioritise not the wealthy, but you. When it comes to opportunity, we won’t entrench the advantages of the fortunate few. We will do everything we can to help anybody, whatever your background, to go as far as your talents will take you

... The government I lead will be driven not by the interests of the privileged few, but by yours ...
(Η κυβέρνηση που ηγούμαι θα οδηγείται όχι από τα συμφέροντα των λίγων αλλά από τα δικά σας)

... to go as far as your talents will take you ...
(να φτάσεται όσο σας παίρνει το ταλέντο σας)

... When we pass new laws, we’ll listen not to the mighty but to you ...
(όταν νομοθετούμε θα ακούμε όχι τους δυνατούς αλλά ΕΣΑΣ)

όχι δεν τα λέει κανένας "βοναπάρτης" σε ψυχιατρείο αλλά η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας. Να σε καλά ρε Μέη μας έκανε; πάλι να γελάσουμε...

ΑΧΠ

Παρις είπε...

Φιλε Θοδωρη.
Ειμαι μηχανικος, ζω και δουλευω στη Γερμανια τα τελευταια 20 χρονια και κατα συνεπεια εχω επαφες με μηχανικους, αρχιτεκτονες, δικηγορους(σαν συνεργατες) και σαν πελατες γιατρους, οικονομολογους κλπ. Η προσωπικη μου εμπειρια δειχνει οτι, εκτος απο την αναπτυγμενη συνειδηση αυτης της ταξης Γερμανων για θεματα οικολογιας, βιολογικων προιοντων κλπ, οι πολιτικες τους πεποιθησεις κατα κανονα δεν ειναι παρα αναχαρασμα των γερμανικων ΜΜΕ θυμιζοντας τους αμερικανους της δεκαετιας του 80 (τους οποιους επισης εζησα). Γιαυτο λοιπον επικροτω τον κοπο σου και μην πτοεισαι απ΄το λιβανι του πειρατη για τους ομοιδεατες του.

Ανώνυμος είπε...

Προς Claus Stoertebecker που, διατελών εν δικαίω, είπε 28 Ιουλίου 2016 - 7:58 π.μ.

''Αν ήξερα τι θεωρεί αυτός λογικό θα μπορούσαμε ίσως να συζητήσουμε. Αλλά το μόνο που λέει είναι ότι τον νευριάζω. Γιά όσα γράφω δεν έχει να πει τίποτα, οπότε τι να σχολιάσω;''

Τραγικέ συκοφάντη Claus, αναλογίσου μόνο πως, αυτοαμυνόμενος χωρίς περίσκεψιν, λύπην, αιδώ και, κυρίως, έστω και μία τυπική συγνώμη, ψεύδεσαι ασυστόλως επί αυταπόδεικτων γεγονότων. Ξέρεις καλά πως διαφωνώντας μαζί σου σχολίασα τα σχόλιά σου στις αναρτήσεις των 14/07/2016 και 26/07/2016 εκφράζοντας επ'αυτών συγκεκριμένες διαφωνίες. Ξέρεις επίσης καλά πως προς απάντησιν αυτών των διαφωνιών μου, εισέπραξα την συναινετική σιωπή σοφού ενόχου που ξέρει πως αν προσπαθήσει, καταδικασμένα πάντα, να ''μπαλώσει'', εκούσια ή ακούσια, ψευδομαρτυρία του θα παγιδευτεί περισσότερο, ως υπότροπος, στη δεδομένη ενώπιον θεού και ανθρώπων υποδικίαν του και το δις εξαμαρτείν.....

Καλέ μου Claus, είσαι ό,τι συγκλονιστικότερο απάντησα στον μέσω blogs και sites πηγαιμό για την Ιθάκη.

Ανώνυμος είπε...

Προς Teddy 28 Ιουλίου 2016 - 5:53 π.μ.

Θα'θελα, αν συμφωνείτε, να κολυμπήσουμε για λίγο σε ''βαθιά νερά''. Προσωπικά, περνώντας τα χρόνια, αναθεώρησα τις απόψεις μου για ''πράγματα'' που κατά το παρελθόν είχα αποκηρύξει μετά βδελυγμίας. Έτσι λ.χ. διαπίστωσα πως υπάρχει, κατά περίσταση, Καλός, Άγιος κι Ευλογημένος Φασισμός. Συγκεκριμένα είχα την τύχη, επ'ευκαιρία παρουσιάσεως βιβλίου, να παρακολουθήσω διάλεξη του, κατά πάσα πιθανότητα, τελευταίου Έλληνα Διανοητή Κ.Τ. περί Μονοθεϊστικών Θρησκειών και της δομικής σχέσεώς τους με τα Μνημόνια, με τον Ομιλητή να δηλώνει προκαταβολικά πως δε θα δεχτεί ερωτήσεις. Κι έκατσα και σκέφτηκα : Σε περίπτωση που δεχόταν ερωτήσεις, ποιός θα τον προστάτευε από ακροατές που, θεωρώντας ιστορική πρόσκληση, πρόκληση κι απαίτηση να κοντραριστούν - αναμετρηθούν με τον Ομιλητή (Claus μη γελάς, σε βλέπω), θα τον πλάκωναν στις μ@λ@κίες τους προκειμένου να καταξιωθούν ως ''Αντίπαλα Δέη'' Του ? ποιός θα τον προστάτευε από την, σαν ευχαριστώ για την υπέροχη διάλεξή του, ενδεχόμενα μοιραία αναμέτρησή του με την κρυφή γοητεία του Δαφνιού, του Δρομοκαϊτειου και των βαρέων εγκεφαλικών ή εμφραγμάτων, ανάλογα με την οργανική του προδιάθεση ? ποιός θα τον προστάτευε από την ενδεχόμενα μοιραία πίστη του, με θρησκευτική ευλάβεια, στην γνωστή βολταιρική ρήση κατά την οποία μπορείς να διαφωνείς έως θανάτου με την άποψη κάποιου αλλά οφείλεις και να υπερασπίζεσαι έως θανάτου το δικαίωμά του να την διατυπώνει ? Κάτω λοιπόν κάθε μορφή κομφορμισμού, ποτέ μην πεις ποτέ καθώς εδώ που φτάσαμε ο σώζων εαυτόν σωθήτω.