Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

16 Ιουλίου 2014

Κύματα αποκρατικοποιήσεων ή αναδημοτικοποιήσεων;

Σήμερα δεν θα πω πολλά. Απλώς, θα παραθέσω μερικούς πίνακες και θα παρακαλέσω τον αναγνώστη να τους μελετήσει με προσοχή:


Πίνακας 1: Πρόσφατες αναδημοτικοποιήσεις σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες

Η πρώτη στήλη δείχνει τον τομέα (νερό, ηλεκτρισμός, δημόσιες μεταφορές κλπ), η δεύτερη στήλη την εξέλιξη, η τρίτη στήλη την χώρα όπου γίνονται οι αναδημοτικοποιήσεις και η τέταρτη την αιτία η οποία οδήγησε σ' αυτές  (αποτυχία ιδιωτών, υψηλά κόστη, έλεγχος, ανεργία κλπ).


Πίνακας 2: Αναδημοτικοποιήσεις νερού στην Γαλλία

Στην δεύτερη στήλη αναφέρονται οι γαλλικές πόλεις που αποφάσισαν να διακόψουν την συνεργασία με ιδιώτες επιχειρηματίες νερού, στην πρώτη στήλη η χρονιά που πήραν αυτή την απόφαση, στην τρίτη ο πληθυσμός που υδρεύεται σε κάθε μια και στην τέταρτη σύντομη περιγραφή της κατάστασης σε κάθε πόλη.


Πίνακας 3:  Νέες δημόσιες μονάδες παραγωγής ενέργειας, αναδημοτικοποιήσεις δικτύων ενέργειας και άλλες αναδημοτικοποιήσεις στην Γερμανία (2007-2012)

Στην πρώτη στήλη αναφέρονται τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια, στην δεύτερη οι νέες δημόσιες μονάδες παραγωγής ενέργειας που έφτιαξε το καθένα, στην τρίτη οι μονάδες δικτύων ενέργειας που πέρασαν από τους ιδιώτες σε δημόσιο έλεγχο και πάλι και στην τελευταία οι υπόλοιπες αναδημοτικοποιήσεις.


Περισσότερες πληροφορίες για το κύμα αναδημοτικοποιήσεων που διογκώνεται σε όλη την Ευρώπη, καταδεικνύοντας την αποτυχία των ιδιωτών "επενδυτών" σε ζητήματα διαχείρισης κοινωνικών αγαθών, στις θαυμάσιες έρευνες "Re-municipalising municipal services in Europe" και "Energy liberalisation, privatisation and public ownership" του David Hall, από το πανεπιστήμιο του Γκρήνουιτς. Από τις έρευνες αυτές προέρχονται και οι παραπάνω πίνακες.

Ενδεικτικά, δείτε ακόμη: "Remunicipalisation - Putting water back into public hands" (για την επιστροφή τής διαχείρισης του νερού στο δημόσιο), "The Re-municipalization of the Hamburg Grid" (για την αναδημοτικοποίηση του ενεργειακού δικτύου στο Αμβούργο), "Water remunicipalisation Tracker" (ιστοτόπος με λεπτομέρειες για κάθε πόλη που αναδημοτικοποιεί την διαχείριση νερού), "Paris, London and Munich Re-municipalized! Is your communtiy following the trend?" (από τον ιστοτόπο τής ΕυρωπαΪκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες - EPSU)

Κι ας επιμένει ο πρωθυπουργός ότι "κύματα αποκρατικοποιήσεων σαρώνουν επί δεκαετίες όλες τις χώρες τής γης". Βυθισμένος στον βαθύ του ύπνο και χαμένος στην ασυναρτησία του, φαίνεται πως δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι τα "κύματα των αποκρατικοποιήσεων" έχουν αρχίσει να προκαλούν αντιδράσεις απ' όσους τα δέχτηκαν...

2 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Η έννοια του "ιδιωτικού" και της "αποκρατικοποίησης", δηλαδή κατ' ουσίαν της "αποκοινωνικοποίησης", ειδικά σε αγαθά αναγκαία για τη ζωή, όπως η ενέργεια και το νερό, αντιτίθεται στην ανθρώπινη φύση που είναι ισχυρά κοινωνική. Είναι άκρως αντικοινωνική κατάσταση, αντιανθρώπινη. Οι πολιτικοί φορείς της ιδεολογίας των ιδιωτικοποιήσεων των συγκεκριμένων αγαθών χαρακτηρίζονται κατά τη γνώμη μου από σοβαρές ελλείψεις ανθρωπίνων χαρακτηριστικών. Οι (κ)οπαδοί τους θα πρέπει να σκεφτούν αυτή την παράμετρο και να κοιταχτούν καλά στον καθρέφτη για να ανακαλύψουν στον εαυτό τους αυτά τα μη ανθρώπινα χαρακτηριστικά ώστε να προσπαθήσουν να θεραπευθούν στη διάρκεια της ζωής τους και να μη μεταδώσουν το πρόβλημα στους απογόνους τους.

Ανώνυμος είπε...

Ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης γνώρισε πριν από μας τη "γλύκα" των ιδιωτικοποιήσεων.
Ενδιαφέροντα στοιχεία που συσχετίζουν το συγκεκριμένο θέμα με την "ντιρεκτίβα Μπολκενστάϊν" και εν τέλει με το αν και ποια δημοκρατία (;) θέλουν οι ευρωπαίοι και εδώ http://www.redpepper.org.uk/Privatisation-in-Europe/
Θανάσης Μπ.