Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

8 Απριλίου 2014

Έξοδος στις αγορές: το ψευδεπίγραφο μήνυμα

Να, λοιπόν, που βρέθηκε καινούργια καραμέλλα για να μας δώσουν να πιπιλίσουμε. Έξοδος στις αγορές! Ποιος την χάρη μας, δηλαδή. Και να πανηγύρια οι συγκυβερνήτες... και να πανηγύρια οι συν αυτοίς μωροί και τυφλοί... και να πανηγύρια ο δημοσιογραφικός εσμός τής πλύσης εγκεφάλου των οκτώ... και να πανηγύρια οι αναλυτές στα τηλετραπέζια παράλληλων μονολόγων και στις φυλλάδες τών μεγαλοεργολάβων-εκδοτών... Κι από δίπλα, ο κάθε άσχετος κι αταξικός φουκαράς να ελπίζει πως τα χειρότερα πέρασαν και πως κάτι θα γίνει από δω και πέρα.

Το κακό είναι πως όλα τούτα τα πανηγύρια δεν έχουν καμμιά βάση, ανεξάρτητα από την σκοπιά που εξετάζει κανείς την κατάσταση. Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι όσοι πανηγυρίζουν. Εδώ βρίσκεται η εξήγηση στο ότι το μοναδικό θετικό σημείο που βρίσκουν σε τούτη την έξοδο στις αγορές είναι πως η Ελλάδα στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο και πως πλησιάζει η στιγμή που θ' αρχίσει η ανάκαμψη. Με απλά λόγια, δηλαδή, ετούτη η πολυθρύλητη έξοδος γίνεται έτσι, για να δοθεί ένα μήνυμα.

Είναι να τρελλαίνεσαι. Ώστε κυβερνώντες και αναλυτές στήνουνε ολόκληρο πανηγύρι για να στείλουν ένα μήνυμα; Μάλιστα. Πού; Στις αγορές, λέτε; Μπα! Και τί είναι, καλέ, οι αγορές; Κανένας χαχόλος τηλεθεατής, που καταπίνει αμάσητο ό,τι του σερβίρουν; Λες και οι αγορές δεν καταλαβαίνουν το τι συμβαίνει στ' αλήθεια και χρειάζονται επεξηγηματικό μήνυμα. Ή -ακόμη χειρότερα- λες και δεν είναι οι αγορές που βάζουν τους όρους τού παιχνιδιού και πρέπει να πάμε εμείς να τους υπενθυμίσουμε. Ώρες είναι να μας πουν ότι οι αγορές έπεσαν από τα σύννεφα μόλις άκουσαν πως ετοιμαζόμαστε να κάνουμε έξοδο!

Μην αναζητήσετε λογική σε τούτο το εγχείρημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει λογική! Η αλήθεια είναι αδυσώπητη: όταν ένα κράτος είναι πτωχευμένο, δεν πρέπει να συνάπτει δάνεια είτε με το εσωτερικό είτε με το εξωτερικό, έως ότου διευθετήσει πλήρως τα παλαιά του χρέη. Αυτό υποστηρίζει η οικονομική επιστήμη κι αυτό θα διαβάσει κανείς όποιο σχετικό οικονομικό σύγγραμμα κι αν ανοίξει. Κι αλήθεια, πόση λογική χρειάζεται για να καταλάβεις ότι δεν είναι δείγμα υγείας να αναλαμβάνεις νέα χρέη προτού τακτοποιήσεις τα παλιά;

Προσέξτε τον όρο "διευθέτηση". Αυτός ο όρος μπορεί να περιλαμβάνει είτε την μονομερή διαγραφή τού χρέους είτε το κούρεμά του ώσπου να καταστεί βιώσιμο. Θυμηθείτε τώρα πώς επιμένουν πολλοί (π.χ. Βενιζέλος, Στουρνάρας, Σόιμπλε κλπ) ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, αρκεί η προσπάθεια να συνεχιστεί και να μη χαλαρώσει. Όσο κι αν δεν το λένε στα ίσια, όλοι αυτοί καταλαβαίνουν πως, υπό τις παρούσες υφεσιακές συνθήκες και με το υφιστάμενο χρέος σε δυσθεώρητα ύψη, κάθε νέο δάνειο (ακόμη και με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους) δεν συνιστά λόγο πανηγυρισμών αλλά σφίξιμο της θηλειάς στον λαιμό τής χώρας (και των πολιτών της).

Πάντως, για να τελειώνουμε, όντως η έξοδός μας στις αγορές στέλνει ένα μήνυμα. Μόνο που δεν το στέλνει προς τις αγορές. Το στέλνει, εν όψει εκλογών, προς το εσωτερικό τής χώρας και έχει ως αποδέκτη τον κάθε άσχετο κι αταξικό φουκαρά που αναφέραμε στην αρχή τού κειμένου.Πρόκειται για μήνυμα εμφανέστατα ψευδεπίγραφο, το οποίο δεν στοχεύει παρά μόνο στην υφαρπαγή τής λαϊκής ψήφου προς όφελος της αστικής εξουσίας.

2 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Αχ αυτός ο εγκληματίας, ο "κάθε άσχετος κι αταξικός φουκαράς", που όλο κάνει τον ανήξερο και όλο φοράει τις θηλειές σε κάθε λαιμό...

"Δε λυπάμαι τα γηρατειά που φεύγουν - τα μωράκια που έρχονται άθελά τους να ζήσουν σκλάβοι, να πεθάνουν σκλάβοι, σ' έναν κόσμο ελεύθερων αφεντάδων. Θα τους μαθαίνουν: η σκλαβιά τους χρέος εθνικόν και σοφία του Πανάγαθου!... Πότε θ' αναστηθούν οι σκοτωμένοι;"
ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗΣ 20.10.1973

spiral architect είπε...

Έξοδος στις αγορές - the song:
You own the money;
You control the witness.
I'll leave you lonely.
Don't monkey with my business