Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

25 Απριλίου 2014

Βρουτσειές

Διάβασα με προσοχή το κείμενο της ομιλίας που έβγαλε ο υπουργός ανεργίας και ξεθεμελιώματος εργατικών δικαιωμάτων Γιάννης "απελευθερωτής" Βρούτσης χτες στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεττανία, κατά το ετήσιο συνέδριο του "Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ)". Πρέπει να παραδεχτώ ότι ο τρισμέγιστος δικαιολόγησε πλήρως το παρωνύμιο "απελευθερωτής", το οποίο του το κόλλησα μετά την διαβόητη παλιότερη δήλωσή του ότι κατά το παρελθόν η εργασία στην Ελλάδα υπέφερε από νομοθετήματα σοβιετικού τύπου και οι μεταρρυθμίσεις τής κυβέρνησης Σαμαρά την απελευθέρωσαν από τα βαρίδια της. Μπορείτε να την διαβάσετε και σεις, ακολουθώντας τον παραπάνω διασύνδεσμο αλλά, σε περίπτωση που είτε βαριέστε είτε σιχαίνεστε, επιτρέψτε μου να αποδελτιώσω τα βασικά, προσθέτοντας και ορισμένα σχόλια:


Είναι φανερό ότι αυτή την περίοδο, μετά από μια δύσκολη και επώδυνη διαδρομή περνάμε τον «κάβο» της ύφεσης και των μνημονίων. Μπαίνουμε στη φάση της οικονομικής ανάκαμψης. Στην τελική ευθεία για την οριστική έξοδο από τη μεγάλη κρίση, στην οποία βυθίστηκε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν ήταν καθόλου τυχαία. Αποτελεί, ουσιαστικά, το ώριμο στάδιο μιας διαδρομής, ενός «οδικού χάρτη» που χάραξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς (σ.σ.: η υπογράμμιση δεν είναι δική μου), και στον οποίο όλοι μας κινηθήκαμε με προσεκτικά, υπεύθυνα και μελετημένα βήματα.

Βρουτσειές ορίτζιναλ. Ένα μάτσο μαλακίες και ψέματα σε λίγες αράδες. Ενώ σύμπασα η υφήλιος παλεύει να μη βουλιάξει στην κρίση που δεν λέει να τελειώσει, εμείς περνάμε τον κάβο και πάμε για ανάκαμψη! Άσχετα αν βγήκαμε για δανεικά πριν καλά-καλά ξαλεγράρουμε. Κι όλα τα οφείλουμε στον πρωτοκαπετάνιο μας, στον Αντώνη μας τον ανοιξιάτικο. Όλα αυτός τα σχεδίασε. Τι υπουργοί και υφυπουργοί και επιτροπές και αρχίδια μου λέτε τώρα; Μαλακίες. Όλοι αυτοί είναι άχρηστοι. Ο Αντώνης τα σχεδίασε όλα, Με το μυαλό του. Δίχως να πάρει τυφλοσούρτη από τις Βρυξέλλες και δίχως να αντιγράψει από το γραφτό τής Μέρκελ.


Η ανεργία, μετά από περίπου πέντε χρόνια, και μετά τη σταθεροποίηση που επέδειξε εντός του 2013, δείχνει πλέον να εισέρχεται σε φάση αποκλιμάκωσης. Όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει.

Βέεεεεεβαια! Και γαμώ τις αποκλιμακώσεις δείχνει η ανεργία. Και κεφάλια ανέργων που μετράνε, πάλι οι άνεργοι αβγαταίνουν. Σκέψου να μετράγανε εργατοώρες. Σκέψου, δηλαδή, να υπολογίζονταν δυο τετραωρίτες ως ένας εργαζόμενος κι ένας άνεργος. Για να μην αναφέρουμε τους πενταμηνίτες, οι οποίοι, ενώ δεν θεωρούνται εργαζόμενοι αλλά ωφελούμενοι (για να μην έχουν οποιοδήποτε δικαίωμα ή ασφάλιση), δεν μετράνε ως άνεργοι αλλά ως εργαζόμενοι. Βρούτσειες πατέντες.


Διευκολύνουμε τις νέες προσλήψεις, περιορίζοντας δραστικά το μη μισθολογικό κόστος εργασίας κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες.

Δηλαδή, μειώνοντας το μηνιαίο κόστος ενός εργαζόμενου κατά 29 ευρώ, οι επιχειρηματίες θα ξεσκιστούν στις προσλήψεις; Και για να το πω ανάποδα: αν οι εργοδοτικές εισφορές ήσαν κατά 5% χαμηλότερες, δεν θα απολύονταν τόσες χιλιάδες εργαζομένων, ε; Το 5% έφταιξε; Χέστηκε η Φατμέ στο Γενή-Τζαμί, υπουργέ! Η διαφορά θα μπει στο πεντελόνι των επιχειρηματιών και θα λείψει από τα ταμεία τού ΙΚΑ. Παναπεί, στο φινάλε θα την φορτωθούν οι εργαζόμενοι. Όθεν, την βρουτσίσαμε.


Θεσμοθετήσαμε νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού σε όλη την οικονομία, στο πρότυπο των πλέον προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Ναι, να σε χαρώ, αλλά πες το σωστά. Πες "μειώσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 22% για τους άνω των 25 ετών και κατά 32% για τους νεώτερους", ώστε να καταλάβουμε καλύτερα το πόσο ωραίο ήταν αυτό που κάνατε. Και πες ότι από δω και πέρα θα αποφασίζει δημοκρατικά ο υπουργός εργασίας για το ύψος τού κατώτατου μισθού, δίχως να μπλέκουμε με σοβιετικές μαλακίες τύπου συλλογικών συμβάσεων, εθνικών ή κλαδικών. Βρούτσειος δημοκρατία.


Προωθήσαμε την πιο αποτελεσματική οργάνωση του χρόνου εργασίας, με παράλληλο σεβασμό στο 40ωρο την εβδομάδα.

Τό 'πες το ψεματάκι σου, υπουργέ μου, έτσι; Τί σκατά σεβασμός στο 40ωρο είναι αυτός που δίνει δικαίωμα στην κάθε επιχείρηση να χρησιμοποιεί τον εργαζόμενο όποτε της γουστάρει μέχρι και 13 ώρες την ημέρα ή 65 ώρες την εβδομάδα; Λόγω αυτού του σεβασμού καταργήσατε και την αργία τής Κυριακής; Τί να πω τώρα; Έτσι να σε σεβαστούν και τα παιδιά σου. Με βρούτσειο σεβασμό.


Διευρύναμε τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αυξομειώνουν το προσωπικό τους με ευκολία, προσαρμόζοντας το κόστος αποζημίωσης απόλυσης στα μέσα κοινοτικά επίπεδα.

Πάλι μου τα θολώνεις, υπουργέ μου. Γιατί δεν λες στα ίσια "δώσαμε στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να διώχνουν όσους και όποτε γουστάρουν, δίχως να σκέφτονται τις αποζημιώσεις"; Γιατί δεν λες ότι σε μια εργασιακή σχέση μόνο ο εργοδότης έχει δικαιώματα ενώ ο εργαζόμενος αντιμετωπίζεται ως σκλάβος; Και γιατί δεν αποκαλύπτεις ότι η ιδέα αυτής της "μεταρρύθμισης" είναι να δώσετε στις επιχειρήσεις την δυνατότητα να διώξουν ανέξοδα -ή με ελάχιστο κόστος- τους "ακριβούς" εργαζόμενους και να τους αντικαταστήσουν με άλλους, λιγώτερους και φτηνότερους; Μίλα σπαθί κι άσε τους βρούτσειους ευφημισμούς


Καταπολεμούμε πλέον αποτελεσματικά τη μεγάλη «πληγή» της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Παπάρια μάντολες. Κατ' αρχήν, η ανασφάλιστη εργασία έχει την ευλογία σας, αν κρίνουμε από τους πενταμηνίτες που προανέφερα. Δεύτερον, δεν καταλαβαίνω πως συνδυάζεται η "καταπολέμηση" με την διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Δηλαδή, από δω και πέρα οι φραουλάδες π.χ. θα αναγγέλουν κανονικά τους πακιστανούς τους ή τους μπαγκλαντέζους τους και θα τους πληρώνουν και ΙΚΑ από πάνω; Μάλιστα. Βρούτσειο ανέκδοτο. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;


Στο ασφαλιστικό σύστημα, εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων. Εξυγιάναμε τα συστήματα της επικουρικής ασφάλισης και των παροχών εφάπαξ.

Την απρόσκοπτη καταβολή των ποιών;;;; Χα-χα-χα! Νά 'σαι καλά, ρε Βρούτσαρε, μ' έκανες και γέλασα! Πώς εξασφαλίσατε τις συντάξεις, ρε συ; Και πώς κάνατε εξυγίανση; Κόβοντας δώρα εορτών και επιδόματα αδειών; Κουρεύοντάς τις συντάξεις σε επίπεδα χαρτζηλικιού και τα εφάπαξ σε επίπεδα κοροϊδίας; Ξυρίζοντας -και μελλοντικά καταργώντας πρακτικά- τις επικουρικές; Ή εγγυώμενοι το ύψος των συντάξεων μέχρι τα 360 ευρώ τον μήνα; Ρε συ, μας γαμάτε που μας γαμάτε, μη μας δουλεύετε κι από πάνω!


Καταργήσαμε τους λεγόμενους και κατ' ευφημισμό «κοινωνικούς πόρους».

Τώρα δέσαμε! Αυτό κι αν αποτελεί επιτυχία! Να το εξηγήσω λιγάκι; Στο διάβα των χρόνων είχαν θεσμοθετηθεί ορισμένες εισφορές (π.χ. 20% επί του χαρτοσήμου, τα γνωστά τέλη εκτελωνισμού κλπ) υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων. Η ιδέα ήταν να έχουν έσοδα τα ασφαλιστικά ταμεία δίχως να επιβαρυνθούν οι μισθοδοτικές εισφορές. Τώρα καταργούνται αυτά τα έσοδα και, μάλιστα, σε συνδυασμό με την μείωση των εισφορών κατά 5%, όπως είπαμε πιο πάνω. Τι σημαίνει αυτό; Μια ετήσια τρύπα πάνω από 2 δισ. στα έσοδα των ταμείων. Πώς θα καλυφθεί αυτή η τρύπα; Έλα ντε! Βρουτσοκατάσταση.


Παράλληλα, συνεχίζουμε το μεγάλο έργο της αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ και προωθούμε μόνιμο μηχανισμό διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας. Εντατικοποιήσαμε την υλοποίηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με δράσεις από την καλύτερη ευρωπαϊκή εμπειρία: επιδότηση της απασχόλησης αλλά και της μικροεπιχειρηματικότητας, start-ups, ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση, μαθητεία, προώθηση της κοινωνικής οικονομίας, κ.λπ. Μέσα σε αυτές τις παρεμβάσεις, ξεχωριστή θέση έχει και το μεγάλο πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee). Με αυτό απευθυνόμαστε στους περίπου 240.000 νέους της χώρας μας, έως 24 ετών, που αυτή τη στιγμή ούτε εργάζονται, αλλά ούτε συμμετέχουν σε κάποιο κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Είτε με απευθείας προσφορά εργασίας, για να αποκτήσουν το πρώτο τους «ένσημο». Είτε με ουσιαστική και πιστοποιημένη ενίσχυση των προσόντων τους, με κατάρτιση, μαθητεία ή περαιτέρω εκπαίδευση, προκειμένου να πετύχουν την είσοδό τους στην απασχόληση το συντομότερο δυνατό.

Εδώ δεν θα σχολιάσω τίποτε. Παραθέτω το συγκεκριμένο απόσπασμα βρουτσειών μόνο και μόνο για να σας δώσω την ευκαιρία να ξεδώσετε γελώντας, βρίζοντας, βλαστημώντας, φασκελώνοντας ή όπως αλλοιώς θέλετε.


Ηθικόν δίδαγμα: Όταν πηγαίνουμε στην κάλπη, να προσέχουμε! Να μη βρουτσιζόμαστε!


Σημείωση: Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου, η ομιλία του υπουργού έγινε στο ξενοδοχείο Μ.Βρετάνια. Έτσι είναι. Άμα έχεις σπουδάσει σε Γερμάνια, Γάλλια, Ιτάλια ή Αμέρικα, μιλάς μορφωμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: