Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

5 Απριλίου 2014

Κρατικός έλεγχος μαύρου χρήματος; Ας γελάσουμε!

Δεν ξέρω πόσο καλοί είσαστε στην γεωγραφία αλλά θα στοιχημάτιζα με άνεση ότι δεν έχετε ιδέα για την Δημοκρατία τής Ανγκουίλας. Πρόκειται για ένα νησιωτικό κρατίδιο δεκαπέντε χιλιάδων κατοίκων, χαμένο κάπου στην Καραϊβική. Πώς και το θυμήθηκα τώρα; Προσέξτε:

Στις 23 Ιουνίου 2005, η κυβέρνηση Καραμανλή συνάπτει με την Ανγκουίλα συμφωνία, η οποία έχει ως σκοπό την "αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά τα έσοδα από αποταμιεύσεις με την μορφή τόκων" και η εν λόγω συμφωνία κυρώθηκε με τον νόμο 3399/2005 (ΦΕΚ 155/23-06-2005). Βάσει της συμφωνίας αυτής, η ελληνική κυβέρνηση θα λάμβανε πληροφορίες από την κυβέρνηση της Ανγκουίλας, σχετικά με τις αποταμιεύσεις ελλήνων καταθετών στο εν λόγω κρατίδιο. Βλέπετε, η Ανγκουίλα συγκαταλέγεται στους ανά την υφήλιο φορολογικούς παραδείσους, μιας και το νομοθετικό της πλαίσιο ευνοεί όσους ψάχνουν τόπο για να κρύψουν τα χρήματά τους. Άλλωστε, δεν νομίζω ότι αυτό το κρατίδιο έχει άλλον λόγο ύπαρξης.

Όλα καλά και άγια ως εδώ, έτσι; Μόνο που τα ωραία πράγματα δεν κρατάνε πολύ όταν δεν βολεύουν κάποιους. Έτσι, φτάνουμε στο σωτήριον έτος 2012, οπότε στην κυβέρνηση προΐσταται ο τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος και στο υπουργείο οικονομικών ο πολύς Βαγγέλας Βενιζέλος.

Στις 12 Μαρτίου 2012, λοιπόν, ψηφίζεται στην βουλή ο νόμος 4056 με τίτλο "Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις". Αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει η λειτουργία των ελληνικών κτηνοτροφικών μονάδων με την Ανγκουίλα, ακολουθήστε τον διασύνδεσμο και πηγαίνετε στο άρθρο 19 τού νόμου 4056/2012, το οποίο αφορά την κατάργηση ορισμένων διατάξεων. Εκεί, στο εδάφιο β της πρώτης παραγράφου διαβάζουμε: "Το άρθρο 4 του ν. 3399/2005 (Α ́89) καταργείται μετά τις 30.6.2012". Πάμε τώρα στον προηγούμενο διασύνδεσμο να δούμε στο ΦΕΚ το καταργούμενο άρθρο:

Νόμος 3399/2005 
Άρθρο 4: Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών
1. Η αρμόδια αρχή του συμβαλλόμενου μέρους στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο φορέαςπληρωμής κοινοποιεί τις πληδοφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 8 της οδηγίας στην αρμόδια αρχή του άλλου συμβαλλόμενου μέρους κατοικίας του πραγματικού δικαιούχου.
2. Η κοινοποίηση πληροφοριών διεξάγεται αυτομάτως τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, εντός εξαμήνου μετά τη λήξη του φορολογικού έτους στο συμβαλλόμενο μέρος του φορέα πληρωμής, για το σύνολο των τόκων που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους αυτού.
3. Στο πλαίσιο της παρούσας Συμβάσεως, τα συμβαλλόμενα μέρη προβαίνουν στην ανταλλαγή πληροφοριών κατά τρόπο σύμφωνο προς τις διατάξεις του άρθρου 7 της οδηγίας 77/799/ΕΟΚ.

Κάπου εδώ αρχίζεις να τραβάς τα μαλλιά σου επειδή παύεις να καταλαβαίνεις. Μάταια αναρωτιέσαι πώς γίνεται και η βουλή ψηφίζει έναν νόμο για την κτηνοτροφία αλλά μέσα του παρεισφρύει μια φρασούλα η οποία αναιρεί όλα όσα διατυμπανίζουν οι πάσης φύσεως εθνοσωτήρες περί πάταξης της φοροδιαφυγής, δίωξης του μαύρου χρήματος κλπ. Και, μάλιστα, αυτό γίνεται σε μια περίοδο που η ίδια βουλή ψηφίζει απανωτά μνημόνια, νόμους, μεσοπρόθεσμα προγράμματα και κάθε είδους μέτρα που τσακίζουν τον κάθε απλό πολίτη.

Ηρέμησε, αναγνώστη μου, άσε τα μαλλιά σου στην ησυχία τους και σκέψου. Μα, σε καλό σου, πίστεψες ποτέ ότι τούτο το καθεστώς, που είναι ταγμένο να υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες τής αστικής τάξης και των κάθε λογής λεφτάδων, είναι ποτέ δυνατόν να ασκήσει σοβαρό έλεγχο σ' εκείνους που προστατεύει; Πρόσεξε:

Η οδηγία 77/799/ΕΟΚ, την οποία είδες πιο πάνω, έχει υποστεί απανωτές τροποποιήσεις από την κεντρική εξουσία τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και σήμερα ισχύει για την "παροχή αμοιβαίας συνδρομής από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών στον τομέα της άμεσης φορολογίας και των φόρων επί των ασφαλίστρων". Δηλαδή, ο έλεγχος και η αμοιβαία συνδρομή περιορίζονται στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μη ξεφεύγουν από την κεντρική ευρωπαϊκή εξουσία. Αφού, λοιπόν, η Ανγκουίλα δεν ανήκει στην Ε.Ε., τα εγχώρια τζιμάνια βρήκαν την ευκαιρία να καταργήσουν ουσιαστικά την σύμβαση του 2005, η οποία -προφανώς, προφανέστατα- δημιουργούσε προβλήματα σε κάποια "δικά μας παιδιά". Κατάλαβες τώρα; Άντε μπράβο!


Και μιας και βρισκόμαστε σε παραμονές εκλογών, ας σημειώσουμε τα ονόματα των υπουργών που υπογράφουν αυτόν τον νόμο με την κατάπτυστη διάταξη ώστε να τους έχουμε υπ' όψη μας και να τους τιμήσουμε καταλλήλως, είτε τους ίδιους είτε τα κόμματά τους:

- Ευάγγελος Βενιζέλος. αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών.
- Αναστάσιος Γιαννίτσης, υπουργός εσωτερικών.
- Δημήτριος Αβραμόπουλος, υπουργός εθνικής άμυνας.
- Άννα Διαμαντοπούλου, υπουργός ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας.
- Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, υπουργός περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.
- Γεώργιος Μπαμπινιώτης, υπουργός παιδείας, διά βίου μάθησης και θρησκευμάτων.
- Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης, υπουργός μεταφορών, υποδομών και δικτύων.
- Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης.
- Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων.
- Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, υπουργός δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης, υπουργός προστασίας του πολίτη.
- Παύλος Γερουλάνος, υπουργός πολιτισμού και τουρισμού. 


Σημείωση: Αν και, μεταξύ των παραπάνω υπουργών, ο επισήμως "αδιάβαστος" είναι ο Μιχάλης ο Αυτοκράτωρ, βάζω στοίχημα ότι κανένας τους δεν διάβασε τι υπέγραψε. Εκτός, βεβαίως, από τον Βαγγέλα τον πολυπράγμονα, ο οποίος ειδικεύεται σε κάτι τέτοιες μανούβρες.

3 σχόλια:

Γεώργιος Σινανίδης είπε...

Τι ξνα πὠ Θὀδωρε.Απλἀ υποκλίνομαι.

Γιώργος

εκ τἠς Μόσχας ορμὠμενος.

Ανώνυμος είπε...

Το δυστυχες ειναι, οτι το πλειστον του κοσμου δεν ενδιαφεται να "χασει" χρονο και να δει/αντιληφθει πραγματικα τι γινεται γιαυτον χωρις αυτον..
Αντιλαμβανομαι ολους αυτους τους "τσομπανηδες" - ντοπιους, "ξενους", εχει σημασια? - που βλεποντας ενα "απολιτικ" κοσμο που διαβαζει με το ζορι τιτλους αρθρων, ποσο ευκολα μπορει να τους παιξει οπως θελει.Λυπαμαι..
Νεφελη

Emmanuel Goldstein είπε...

Οπως πάντα μας εκπλήσεις.
Ψάξε και τον 4099 , ΦΕΚ 250Α 20/12/2012, άρθρο 165 παρ 7 και γιατί ποτέ δεν αναγνώστηκε στη βουλή
σε καμμία ανάγνωση...