Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

18 Σεπτεμβρίου 2013

Η ξετσίπωτη δημοκρατία τού Μπάμπη.

Προχτές, Δευτέρα, έκανε πρεμιέρα το νέο δελτίο ειδήσεων των οκτώ στο Σταρ. Κι επειδή η περιέργεια είναι ελάττωμα μεν ανθρώπινο δε, είπα να ρίξω μια ματιά. Τα γνωστά παράθυρα. Στο κέντρο, παρουσιάστρια με ζορισμένο χαμόγελο, η Μάρα, η νύφη τού ταχυδρόμου. Πάνω αριστερά, ο γκριζαρισμένος e-Νίκος με την γνωστή σοβαρότητά του. Από κάτω του η ειδική πασοκολόγος Κάτια και δίπλα του ο ειδικός παπαρολόγος Κουβαράς. Δεξιά, δυο βαθυστόχαστοι δημοσιογράφοι: πάνω ο Λυγερός και κάτω ο Στούπας. Το θέμα ήταν οι τραμπουκισμοί τής Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και τον Μελιγαλά. Το λόγο είχε ο Λυγερός, ο οποίος μιλούσε για μια "έρπουσα φιλολογία που θέλει την Χρυσή Αυγή δεκανίκι τής Νέας Δημοκρατίας, ότι δηλαδή η Χρυσή Αυγή θα στηρίξει μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας". Εκεί ήταν που πετάχτηκε ο Χατζηνικολάου: "Εντάξει τώρα, έρπουσα φιλολογία... Το είπε ο Μπάμπης στον Σκάι!".

Η αλήθεια είναι ότι η παρέμβαση Χατζηνικολάου με έκανε να γελάσω με την καρδιά μου. Χτες, όμως, είπα να ψάξω λίγο περισσότερο να δω τι ακριβώς είπε ο μέγας Μπάμπης. Δεν δυσκολεύτηκα, νά 'ναι καλά τα webTV των καναλιών:

"Σε τελευταία ανάλυση, να σας πω κάτι. Θέλετε το ΚΚΕ; Ωραία, πάρτε το [σ.σ.: εδώ πετιέται σαν πορδή η Κοσιώνη για να σχολιάσει χαζογελώντας: "μα δεν τους παίρνει το ΚΚΕ, Μπάμπη μου!"]. Αλλά γιατί όχι μετά όμως, μια σοβαρότερη Χρυσή Αυγή να μη την δεχτούμε να υποστηρίξει -όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως συνέβη χτες στην Νορβηγία- μια συντηρητική συμμαχία; Άρα έχουμε μπροστά να ξάσουμε πολύ μαλλί."

Έτσι είναι. Άμα είναι μορφωμένος ο άνθρωπος, ρε πούστη μου, έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο σκέψης που σε αφήνει κάγκελο. Τί μας είπε ο Μπάμπης; Να το δούμε ψύχραιμα:

Πρώτα-πρώτα μίλησε για Νορβηγία. Ωραία. Τί έγινε στην Νορβηγία; Στις εκλογές τής περασμένης εβδομάδας πρώτευσε το συντηρητικό κόμμα αλλά δίχως να πετύχει απόλυτη πλειοψηφία  Η νορβηγική βουλή έχει 169 έδρες, άρα για να κάνεις κυβέρνηση χρειάζονται 85 βουλευτές. Οι συντηρητικοί πήραν 48, οι χριστιανοδημοκράτες 10 και οι φιλελεύθεροι 9, το όλον 67. Έλα, όμως, που το ακροδεξιό-ναζιστικό "Κόμμα της Προόδου" πήρε 29.  Επειδή 67 συν 29 ίσον 96 και επειδή η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, οι "δημοκράτες" δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν με τους ναζί ώστε να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη.

Μικρή λεπτομέρεια: μέλος του "Κόμματος της Προόδου" ήταν ο πασίγνωστος Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος πριν δυο χρόνια μπουκάρησε σε μια κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος και δολοφόνησε 77 παιδιά. Προφανώς, ο Μπάμπης αγνοούσε αυτή την μικρή λεπτομέρεια.

Δεύτερον, ο Μπάμπης μίλησε για "συντηρητική συμμαχία". Μάλιστα. Συμμαχία για ποιον λόγο ή εναντίον τίνος, Μπάμπη μου; Δεν μας το εξήγησες αυτό, ρε γαμώτο. Καθ' ότι συμμαχίες γίνονται μόνον όταν έχουμε είτε κοινό στόχο είτε κοινούς στόχους είτε κοινούς εχθρούς. Τί είδους κοινούς στόχους μπορούν να έχουν τα βλαμμένα ναζιστάκια τής συφοράς με την Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ, λοιπόν; Ή ποιός είναι ο κοινός εχθρός τον οποίο η εν λόγω συμμαχία καλείται να αντιμετωπίσει;

Το τρίτο που μας είπε -εμμέσως πλην σαφώς- ο Μπάμπης, είναι "τί ΚΚΕ, τί Χρυσή Αυγή, το ίδιο πράμα". Βέβαια, αυτή η παρομοίωση έχει φορεθεί -και θα συνεχίσει να φοριέται πολύ αλλά τούτες τις ημέρες, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα να βρίσκονται σε έξαρση, η αναφορά τού Μπάμπη έχει την δική της σημασία. Θα μπορούσε να εκληφθεί και ως προτροπή σε όσους διαμαρτύρονται ότι δεν είναι ανάγκη να στραφούν στο ΠΑΜΕ και στο ΚΚΕ αφού την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει εξ ίσου καλά και το ναζιστικό μόρφωμα των μιχαλολιακοκασιδιαραίων.


Κι επειδή μπορεί κάποιοι να μη κατάλαβαν, ο Μπάμπης επανέρχεται στις 13 Σεπτεμβρίου, στην Καθημερινή, με άρθρο του υπό τον τίτλο "Ενοχλητικές αντιπαραθέσεις" για να διευκρινήσει:

"Ο σημερινός χώρος των εθνικιστών και άλλων πολιτών που αναδεικνύουν, δημοσκοπικώς, τη Χ.Α. σε ρυθμιστικό παράγοντα, εύκολα θα συμπαραταχθεί σε μια Συντηρητική Συμμαχία, εγκαταλείποντας ορισμένες ακραία αποτρόπαιες συμπεριφορές. Ας το ξανασκεφτούν όσοι, στην ευρύτερη Αριστερά, συνεχίζουν να παίζουν με τη φωτιά, υποσχόμενοι στον λαό παροχές και ανατροπές που δεν θα μπορούσαν ποτέ να πραγματοποιήσουν. Σε τελευταία ανάλυση, ο εθνικισμός δεν είναι ντροπή!"


Καταλάβαμε, Μπάμπη μου. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ούτε ναζιστικό-φασιστικό κόμμα ούτε εγκληματική οργάνωση που γαμεί και δέρνει όποιον δεν γουστάρει αλλά, απλώς, κάπου-κάπου, καμμιά φορά, πού και πού και σπανίως, παρουσιάζει ορισμένες, κάτι λίγες, ανάξιες λόγου βρε αδερφέ, "ακραία αποτρόπαιες συμπεριφορές" (*). Κυρίως, όμως, καταλάβαμε ότι ο εθνικισμός δεν είναι ντροπή. Μια χαρά.

Να σου πω κι εγώ κάτι, ρε συ Μπάμπη; Ξέραμε ότι η δημοκρατία σας δεν έχει αδιέξοδα αλλά τώρα μάθαμε ότι δεν έχει ούτε ντροπή, κοινώς τσίπα. Μόνο που στην ξετσίπωτη δημοκρατία σας εμείς δεν έχουμε θέση.


(*) Η λέξη "συμπεριφορά" δεν νοείται σε πληθυντικό αριθμό αλλά μη περιμένουμε προσοχή σε τέτοιες λεπτομέρειες από τύπους σαν τον Μπάμπη. Η σωστή φράση είναι "ακραία αποτρόπαιες πράξεις" αλλά χτυπάει άσχημα στο αφτί, πράγμα που σίγουρα δεν ήθελε ο Μπάμπης.

2 σχόλια:

ακυβέρνητος είπε...

Προφανώς ο Μπάμπης δεν γνώριζε για την εγκληματική επίθεση που θα γινόταν λίγες μέρες μετά στο Κερατσίνι από δολοφόνους χρυσαβγίτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει νεκρός.
Να διαβάσουμε και επόμενα άρθρα του εν λόγω παπάρα να δούμε αν η δολοφονία ήταν και αυτή απότοκος ...ενοχλητικής αντιπαράθεσης!

RED..GO... είπε...

Δύσκολα βρίσκω παρατηρήσεις σε αυτά που λες καθ’ ότι «κυκλώνεις το τετράγωνο». Αλλά βρε αδελφέ, δε σου έκανε εντύπωση ότι στο ζάπινγκ πια θα πέφτεις πάνω σε δύο Μουστόγριες? Στο μεγκάλο την αλλήθωρη και σε αυτό της πάλε ποτέ Ορθούλας τη κυρία Ρουσοπούλου . Μπλιάχ ευτυχώς που έχω σταματήσει να βλέπω και βρήκα την υγεία μου. Το ίδιο επιθυμώ και δι’ υμάς. Κατά τα άλλα δε θα μπορούσα να συμφωνήσω με τον Χατζι-κύρος. Ο Μπάμπης κυρ Νίκο μου είναι το ένα Γραφείο Τύπου των χρυσαύγουλων, το άλλο είναι ο κομιστής πρωτοθέμος. RED…GO…