Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

24 Νοεμβρίου 2012

Η κυρία Σούλα και το ΝΑΤΟ

Πριν κάμποσες βδομάδες το πανελλήνιο γέλασε, όταν ο Οίκος Εποχής "Σούλα" έγινε χορηγός της ομάδας "Βουκεφάλας" τής Λάρισας. Βλέπετε, ο εν λόγω "Οίκος Εποχής" δεν είναι παρά αυτό που λέμε "οίκος ανοχής", κοινώς μπορντέλλο. Τί να κάνουν, όμως, τα παιδιά τού "Βουκεφάλα"; Πού να βρουν λεφτά για φανέλλες και σωβρακάκια, λεφτά για φόρμες, λεφτά για μπάλλες κλπ; Στην απελπισία τους, χτύπησαν την πόρτα τής κυρίας Σούλας. Και η κυρία Σούλα "έτεινεν ευήκοον ους". Κοινώς, τους άκουσε με κατανόηση κι αποφάσισε να βάλει το χέρι στην τσέπη. Και νά λεφτά για στολές...και νά λεφτά για μπάλλες...και νά λεφτά τσιρότα και ιώδιο...και, γενικά, νά λεφτά για όσα χρειάζεται μια ομαδούλα προκειμένου να παίξει ποδόσφαιρο. Και νά γέλια το πανελλήνιο, δίχως να μπορώ να καταλάβω προς τί τα γέλια.

Πριν λίγες μέρες, το πανελλήνιο ανατρίχιασε, όταν ο ίδιος "Οίκος Εποχής" αποφάσισε να γίνει χορηγός ενός δημοτικού σχολείου τής Πάτρας. Είδε κι απόειδε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων τού σχολείου, πήρε χαμπάρι ότι στην Ελλάδα των μνημονίων δεν υπάρχει σέντσι διαθέσιμο για "δωρεάν" παιδεία κι αποφάσισε να απευθυνθεί στην καλόκαρδη κυρία Σούλα, προκειμένου να αποκτήσει το σχολείο ένα ρημαδοφωτοτυπικό και μια ρημαδοβιβλιοθήκη. Έτσι, λοιπόν, εκεί που το γαμημένο το κράτος κωφεύει, ο γαμηστρώνας τής Σούλας έδειξε κατανόηση και δώρισε στο σχολείο 3.000 ευρώ για να αγοραστούν φωτοτυπικό και βιβλιοθήκη.

Καταλαβαίνετε τι επακολούθησε. Έγινε της πουτάνας με την δωρεά που έκανε η πουτάνα στο σχολείο. Νά τα "δεν είναι δυνατόν...", νά τα "ντροπή, τα παιδιά μας...", νά τα "αμάν, ξεφτίλα μας...", ξαναείδε και ξανααπόειδε ο σύλλογος κι έβγαλε ανακοίνωση: "Μετά τις διαστάσεις που έλαβε η δωρεά στον σύλλογό μας, αν και η δωρήτρια προσέγγισε τον σύλλογο μας ως φυσικό πρόσωπο και όχι με την επαγγελματική της ιδιότητα με σκοπό τη διαφήμισή της, αποφασίστηκε να επιστρέψουμε τη δωρεά, μη παραλείποντας να την ευχαριστήσουμε για την πρόθεσή της. Η κάλυψη των όποιων αναγκών και ελλείψεων θα αιτείται πλέον από τη διοίκηση".

Ποιά διοίκηση; Μπας και νομίζετε ότι σήμερα το σχολείο διαθέτει φωτοτυπικό ή βιβλιοθήκη; Παπάρια. Ο αντιδήμαρχος παιδείας της Πάτρας, Ανδρέας Φίλιας, έκανε λόγο για "κατάντια του ελληνικού κράτους" αλλά δεν βαριέστε... Ο περίφημος "εξορθολογισμός των δαπανών" δεν έχει περισσευούμενα λεφτά για φωτοτυπικά και βιβλιοθήκες, ενώ το περιλάλητο "σύγχρονο σχολείο" τής αλήστου μνήμης Αννούλας οφείλει να ψάξει χορηγούς προκειμένου να αντιμτωπίσει τις ανάγκες του.

Κι ενώ η "καθώς πρέπει" κοινωνία αποδοκίμαζε την αγαθή δωρεά τής κυρίας Σούλας (λες και το μπορντέλλο περίμενε να πιάσει πελάτες τα σχολιαρούδια τού δημοτικού), ήρθε το ΝΑΤΟ να γίνει χορηγός των σχολείων τού νομού Χανίων. Με έγγραφο που έστειλε το "Πεδίο Βολής Κρήτης" στα σχολεία τού νομού, το ΝΑΤΟ δήλωνε την πρόθεσή του να γίνει χορηγός των σχολείων, υπό την προϋπόθεση ότι οι "ευεργετημένοι" θα ανακοινώσουν (μέσω των τοπικών ΜΜΕ) τις δημόσιες ευχαριστίες τους προς το ΝΑΤΟ και το Πεδίο Βολής Κρήτης.

Εδώ θα έπρεπε να ανατριχιάσουμε και όχι με την δωρεά τής κυρίας Σούλας. Στο κάτω-κάτω, η κυρία Σούλα έχει ένα μαγαζί όπου μπορεί να πάει όποιος θέλει να γαμήσει ελεύθερα. Αντίθετα, το ΝΑΤΟ είναι ένα μαγαζί που γαμεί όποιον εκείνο γουστάρει, δίχως να ρωτήσει κανέναν.

Βέβαια, θα βρεθούν κι αυτοί που θα υποστηρίξουν πως η προβολή τού μαγαζιού τής κυρίας Σούλας μπορεί να εκληφθεί από τα παιδιά ως αποενοχοποίηση των μπορντέλλων. Σωστό. Η παιδεία δεν μπορεί να αφήνεται στο έλεος των χορηγιών είτε της κυρίας Σούλας είτε οποιουδήποτε άλλου μπορντέλλου (είτε κυριολεκτικώς είτε μεταφορικώς). Όμως, χίλιες φορές καλύτερα να δεχτούμε μια δωρεά που θα αποενοχοποιεί τα μπορντέλλα (λες και τα μπορντέλλα είναι οίκοι ενοχής κι όχι ανοχής), παρά να αποδεχτούμε μια δωρεά που θα αποενοχοποιεί το ΝΑΤΟ, δηλαδή τον ένοχο των μεγαλύτερων εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί -κι εξακολουθούν να διαπράττονται- κατά της ανθρωπότητας.

Χίλιες φορές καλύτερα τα μπορντέλλα όπου πάνε και γαμούν οι φαντάροι παρά το μπορντέλλο που χρησιμοποιεί τους φαντάρους για να γαμήσει τους λαούς.

Και χίλιες φορές καλύτερα να συμβιβαστούν τα παιδιά με την ιδέα ότι υπάρχουν κάποια μαγαζιά όπου μπορεί να πάει κάποιος να γαμήσει εξασφαλίζοντας το μεροκάματο σε κάποια πουτάνα, παρά να συνηθίσουν στην αποδοχή κάποιου μαγαζιού που μπορεί ανεξέλεγκτα να γαμεί, να δέρνει και να σκοτώνει τους λαούς εξασφαλίζοντας τα άνομα συμφέροντα κάποιων καπιταλιστών.

Κάπου μέσα μου, λυπάμαι το σχολείο που υποχρεώθηκε να απορρίψει την προσφορά τής κυρίας Σούλας αλλά χειροκροτώ τα σχολεία των Χανίων που αποφάσισαν να απορρίψουν την πρόταση των σφαγέων τού ΝΑΤΟ. Και, βεβαίως, σιχτιρίζω την ηγεσία τού υπουργείου παιδείας που προτρέπει τα σχολεία να κάνουν ο,τιδήποτε, αρκεί να μη γίνονται "ενοχλητικά", διεκδικώντας παροχές για πραγματικά δωρεάν παιδεία.

Αν μη τι άλλο, η "φιλοσοφία" τού υπουργείου παιδείας εξισώνει τα μπορντέλλα με το ΝΑΤΟ. Κάτι είναι κι αυτό...

4 σχόλια:

Ntina είπε...

Δεν είναι καθόλου για γέλια...
αλλά εγώ έχω πέσει κάτω.

Ανώνυμος είπε...

Ξεχνάς και την απόπειρα χορηγίας απο τη Coca Cola σε σχολείο. Μάθανε ότι... πλακώσαν και οι χορηγοί!!

gazarin είπε...

Περισσεύει το θράσος,κύριε όταν αποπειράσθε να αμφισβητήσετε τις μελετημένες επιλογές του υπογείου παιδείας-nato-cia.
Ποίος είναι ο θεσμικός σας ρόλος ?
Δεν υπάρχουν,γίγαντες του πνεύματος να ορθώσουν το αναστημά τους...? ?
Αδάμαντες ηθικής,προαγωγοί νέων και ήθους,Ογκόλιθιοι των γραμμάτων.
Εθνικός τους πόθος κύριε,είναι η προσφορά στην βιολογική μας εξέλιξη-θα μας μάθουν να περπατάμε με τη ΓΛΩΣΣΑ.(τι προσφορά !!!)
Κύριε,χρόνια εφαρμόζονται αυτοί οι τρόποι χρηματοδότησης και εις την ανωτέραν και ανωτάτην εκ πέδεψη....
Ακούς… "γαμήσι,πουτάνες ,μπορντέλα,
Σουλα"… μαααα, Σούλα? αιδώς
ΥΓ.παρακαλώ υμάς,όπως διατηρήσητε το ύφος και την ορθογραφίαν,(διότι διακρίνω και μιαν ολοκληρωτικήν αντίληψην στο λίβελο όν εξακοντίσατε)οπότε ενδεχομένως να επιχειρήσετε να μας λογοκρίνετε.

buenas dias

Sparrow είπε...

Όταν μια μέρα, προκειμένου να εξαγνίσουν ακόμα περισσότερο την επιχειρηματικότητα, μεταμορφωθούν απευθείας οι καπιτάλες- χωρίς τη διαμεσολάβηση του κράτους τους - σε χορηγούς σχεδόν των πάντων, πχ φαρμάκων για απόρους, συσσιτίων, αναλώσιμων των σχολείων, νοσοκομείων κλπ θα πιάσει το κόλπο του καλοπιάσματος;
ή μήπως τότε, πιο συνειδητά θα σπάσουμε τη διασωλήνωση της εξάρτησης της ζωής μας από δαύτους; το λέω επειδή τότε η κοροϊδία θα είναι εξώφθαλμη και στην τελική δε μπορείς να ζεις με το χέρι τεντωμένο συνεχώς.
Σήμερα στο μυαλό του κάθε κυρ Μήτσου υπάρχει μια ανταποδοτική σχέση μεταξύ κράτους και πολίτη. Πληρώνω φόρους, απαιτώ σχολεία, νοσοκομεία κλπ. Αντίθετα με τους χορηγούς, δεν απαιτείς, δέχεσαι ό,τι προαιρούνται. Κι αυτό ιστορικά, είναι βήμα προς τα πίσω, δεν νομίζω να μας πείσουν για τις αγαθές τους προθέσεις, αντίθετα θα γίνουν το κόκκινο πανί για όλους, επειδή ποτέ οι χορηγίες τους δεν πρόκειται να καλύψουν τις ανάγκες μας.