Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

5 Νοεμβρίου 2012

Αμόρφωτοι, αγενείς και πουλημένοι

Αν ήσαν απλώς ηλίθιοι, ίσως και να γελάγαμε μαζί τους κι αν ήσαν απλώς ανίκανοι, ίσως να διασκεδάζαμε με τις μαλακίες που κάνουν. Δυστυχώς, όμως, ούτε ηλίθιοι ούτε ανίκανοι είναι. Κάνουν πολύ καλά αυτό που τους ανατέθηκε να κάνουν.

Πρώτα-πρώτα, είναι αμόρφωτοι. Μα, θα μου πείτε, έχουν σπουδάσει στα καλύτερα πανεπιστήμια. Ε, και λοιπόν; Από πότε ο κάθε σπουδαγμένος είναι a priori και μορφωμένος; Λίγους μαλάκες έχετε συναντήσει στην ζωή σας που έχουν κορνιζαρισμένα πτυχία; Ή μήπως δεν υπάρχουν μορφωμένοι άνθρωποι που δεν έχουν περάσει ούτε απ' έξω από πανεπιστήμιο;

Δεύτερον, είναι αγενείς. Εμ τρώνε, εμ ρεύονται στα μούτρα μας. Εμ μας έχουν ξεσκίσει, εμ μας βαράνε κι από πάνω έτσι και κάνουμε πως διαμαρτυρόμαστε. Εμ μας καταδικάζουν, εμ έχουν την απαίτηση να τους ευγνωμονούμε. Εμ έχουν σμπαραλιάσει κάθε έννοια δημοκρατίας, εμ κόπτονται υπέρ της δημοκρατίας.

Τρίτον, είναι πουλημένοι. Ως ανερμάτιστοι, μη διαθέτοντες δική τους ιδεολογία, εκπορνεύονται (με την πιο αισχρή έννοια του όρου) και δεν διστάζουν να ξεπουληθούν προκειμένου να δικαιολογήσουν την υπαρκτή ανυπαρξία τους. Καμώνονται τους "καπετάν γαμάω", ενώ δεν είναι παρά οι φελλοί που προφυλάσσουν την τάξη τους από το ξεθύμασμα της μπόχας της. Παριστάνουν τους φωτισμένους, ενώ δεν είναι παρά ετερόφωτα σώματα που ζηλώνουν δόξαν ηλίου.

Πριν λίγο καιρό, ένας απ' αυτούς τους αμόρφωτους, αγενείς και πουλημένους, μας είπε ότι "η Ελλάδα στα εργασιακά λειτουργούσε ως σοβιέτ και όχι ως ελεύθερη οικονομία". Χτες, ένας άλλος (σίγουρα σπουδαγμένος στο ίδιο πανεπιστήμιο με τον προηγούμενο) μας είπε πως "πρέπει να παραδεχθούμε ότι στο θέμα των επαγγελμάτων πρέπει να ομολογήσουμε ότι είμαστε χειρότερα από την Κούβα". Και δεν θα παραξενευτούμε αν αύριο βρει κάποιος άλλος από την ίδια συμμωρία (συν+μωρία) και μας πει κάτι παρόμοιο.

Προφανώς, οι εν λόγω αμόρφωτοι δεν γνωρίζουν ότι εφέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τότε που η "δημοκρατική" δύση, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, επέβαλε εμπάργκο στην Κούβα. Δεν έχουν ιδέα για τα 50 ολόκληρα χρόνια ασφυξίας, η οποία έγινε θανατηφόρα μετά την κατάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Αν το ήξεραν, θα απέφευγαν τέτοιες ηλίθιες συγκρίσεις και δεν θα δάγκωναν τα νύχια τους αν κάποιος τούς ρωτούσε να μας πουν πόσο τοις εκατό ήταν η ανεργία στα σοβιέτ και πόσο τοις εκατό είναι σήμερα στην Κούβα.

Επίσης προφανώς, οι εν λόγω αμόρφωτοι και αγενείς δεν καταλαβαίνουν ότι δεν επιτρέπεται να μιλάνε για σοβιέτ σε μια κοινωνία που πεθαίνει από την ανεργία. Είναι τουλάχιστον άκομψο να απευθύνεσαι σε καταρρακωμένους ανέργους και σε φτωχούς εργαζόμενους των 400 ευρώ, μιλώντας τους για σοβιέτ και για Κούβα, όπου δεν υπάρχουν έννοιες όπως ανεργία, εκμετάλλευση εργαζομένου κλπ.

Και πάλι προφανώς, οι εν λόγω αμόρφωτοι, αγενείς και πουλημένοι δεν συνειδητοποιούν ότι γελοιοποιούνται όταν δεσμεύονται πως "αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία". Πρώτον, δεν τους πιστεύει κανένας. Δεύτερον, είναι σχεδόν αδύνατο να πάρουν άλλα τέτοια μέτρα: όταν έχεις ήδη εκτελέσει κάποιον, τί άλλο μπορείς να του κάνεις; Και, τρίτον, δεν μπορούν να αναλάβουν τέτοια δέσμευση απέναντι στον λαό, εφ' όσον αυτοί δεσμεύονται μόνον απέναντι στην τάξη που εκπροσωπούν: αν το κεφάλαιο απαιτήσει την λήψη και άλλων μέτρων, θα τα πάρουν.

Ας τελειώνουμε. Ενημερώνω τον κύριο Στουρνάρα, τον κύριο Βρούτση, τον κύριο αρχισυμμωρίτη τους και όλους του κυρίους του σιναφιού τους ότι δεν θα μας πείραζε καθόλου να ήμασταν εργαζόμενοι σε σοβιετικό ή κουβανικό καθεστώς: θα είχαμε όλοι δουλειά, θα σπουδάζαμε δίχως να χρειαζόμαστε φροντιστήρια, δεν θα βάζαμε ποτέ το χέρι στην τσέπη όταν θα αρρωσταίναμε, δεν θα νοιαζόμασταν για το μέλλον των παιδιών μας, δεν θα βλέπαμε ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαΐ, δεν θα είχαμε άστεγους...

Βέβαια, δεν θα είχαμε ούτε Μερσεντές, ούτε άιπαντ, ούτε εξοχικό με πισίνα. Και, κυρίως, δεν θα είχαμε εσάς. Δεν πειράζει. Αν είναι να σας ξεφορτωθώ, θυσιάζω και την Μερσεντές μου και το άιπαντ μου και το εξοχικό μου με την πισίνα του. Ας γλιτώσω από σας κι ας πάει και το παλιάμπελο.

4 σχόλια:

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

«… σε κάθε τόπο θα βρεθούνε κάμποσα φιλόδοξα και ιδιοτελή καθάρματα .. »

http://inconue.wordpress.com/2012/02/08/dans-chaque-lieu-on-trouvera-un-bon-nombre-de-batards-ambitieux-et-egoistes-in-each-place-there-will-be-found-quite-a-few-ambitious-and-selfish-bastards/

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την ανάλυση σου περί αμορφωσιάς.

Αλλά Τέντυ, νομίζω πέφτεις έξω εδώ: "Και, κυρίως, δεν θα είχαμε εσάς".

Οι φελλοί πάντα επιπλέουν όχι μόνο στο νερό μα και στα διάφορα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά συστήματα ακόμα. Ναι ακόμα θα μας είχαν από κάτω και εκεί. Νομοτέλεια.

Και μπαρδόν αν ακούγομαι κυνικός, δεν είμαι.

Τώρα που το σκέφτομαι, γιατί ρε παιδί μου αυτοί οι αμόρφωτοι δεν δοιικούν με κουκούλα σαν τους πάλαι ποτέ δήμιους ή τους πνευματικούς τους Γκουρού, τους κουκουλο-δοσίλογους και καταδότες της Κατοχής?

ΑΧΠ

Ntina είπε...

θΩΔΟΡΉ...Η βλαχομπουρζουαζία και το όνειρο της..τα θέλω όλα εδώ και τώρα.
Οταν το να έχεις είναι πάνω απο το να είσαι..η και το εχεις=είσαι, είμαστε εδώ που είμαστε.
Και μην μου πουν ότι όλοι εδώ έχουν εξοχικό με πισίνα και δίπλα παρκαρισμένη μερσεντες γιατί θα πρέπει να φορέσω αντι για γυαλιά κυάλια.

ΑΝΕΡΓΟΙ και ΑΦΡΑΓΚΟΙ είπε...

Θρασύδειλα ανθρωπάρια...
Του καπιταλισμού γεννήματα κ@λοπαιδάρια.
Της κοινωνίας ντροπή που τους ανέχεται
και των αστικών κομμάτων η χειρότερη ξεφτίλα.
Γιατί και η Χρυσή Αυγή αστικό κόμμα είναι.
Συμμορία υποκόσμου μεν, αστικό κόμμα δε.
Κόμμα τού καπιταλιστικού συστήματος,
όπως όλα που στηρίζουν και υπηρετούν τον καπιταλισμό, τους καπιταλιστές και τα κέρδη τους.

ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ