Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

23 Νοεμβρίου 2012

Βουλευτικές απορίες

Πολλή κουβέντα έγινε και πολύ μελάνι χύθηκε πάνω στο ζήτημα του μισθού των βουλευτών. Της "βουλευτικής αποζημίωσης" όπως λέγεται, λες και οι βουλευτές είναι υπεράνω και δουλεύουν αμισθί αλλά, απλώς, παίρνουν κατιτίς ως αποζημίωση για τον χρόνο και τον κόπο τους.

Κάθε φορά που γίνεται τέτοια κουβέντα, με πιάνει αναγούλα από τις παπαριές που ακούω. Για παράδειγμα, η συντριπτική πλειοψηφία όσων τοποθετούνται σχετικά, υποστηρίζει ότι οι βουλευτές πρέπει να είναι καλά αμειβόμενοι (προσέξτε: κανείς δεν λέει καλά αποζημιωμένοι) ώστε να μην είναι επιρρεπείς σε χρηματισμό ή σε οποιουδήποτε είδους αντιπαροχή επί...εξυπηρετήσει. Και, γαμώ το φελέκι μου μέσα, αυτή την άποψη την υποστηρίζουν και άτομα σκεπτόμενα (και καλά).

Πρώτα-πρώτα, τί ακριβώς εννοούμε με τον όρο καλά αμειβόμενοι; Από ποιό ποσό και πάνω θεωρείται κάποιος βουλευτής καλά αμειβόμενος; Από τα πέντε χιλιάρικα τον μήνα; Από τα έξι; Από τα οκτώ; Εγώ θα το τραβήξω και θα πω από τα δέκα. Και νά 'χει και τα ρέστα του, όπως επιτροπές, ατέλειες, τζάμπα εισιτήρια, τζάμπα αυτοκίνητο, τζάμπα τηλέφωνα, τζάμπα καφέδες και τα τοιαύτα. Να φτάνει, δηλαδή, μια δεκαπεντάρα μηνιαίως. Και επιεικώς, λόγω κρίσεως. Ευχαριστημένοι; Ωραία. Πάμε παρακάτω.

Απορία πρώτη και απλούστατη. Δηλαδή, αν ο Άκης έπαιρνε κάθε μήνα τριάντα μωβ (πού έλεγε κι η Ντάλια), δεν θα έμπαινε στον πειρασμό να τσιμπήσει και μερικές δεκάδες χιλιάδες μωβ ως μίζες; Ούτε ο Βουλγαράκης θα έστηνε περισσότερες υπεράκτιες εταιρείες απ' όσα μπουρδέλα είχε κάποτε η Τρούμπα; Ή μπας κι ο Χριστοφοράκος δεν θα εύρισκε κανέναν για να σπρώξει τα φράγκα τής Ζήμενς; Δεν περιμένω απάντηση καθ' ότι ούτε εγώ είμαι ανεγκέφαλος ούτε τους αναγνώστες μου υποτιμώ.

Απορία δεύτερη και επώδυνη. Από πότε η ευθύτης και η τιμιότης θεωρούνται ευθέως εξαρτημένες από την οικονομική θέση κάποιου; Δηλαδή, ένας σκυλομπατίρης δικαιούται να κλέβει; Εμφάνισε ποτέ κλέφτης σε δικαστήριο χαρτί απορίας προκειμένου να αθωωθεί; Εκτός αν οι βουλευτές ανήκουν σε ξεχωριστή συνομοταξία.

Απορία τρίτη και δηλητηριώδης. Οι ίδιοι οι βουλευτές συμφωνούν με την παραπάνω τοποθέτηση περί καλής αμοιβής; Προφανώς ναι, εφ' όσον δεν είδα ποτέ κανέναν απ' αυτούς να βγαίνει στα κεραμίδια και να διαμαρτύρεται. Μήπως, λοιπόν, πρέπει να συμπεράνουμε ότι όντως έχουν βγάλει την τιμιότητά τους στο σφυρί;

Απορία τέταρτη και βλακώδης. Πριν κάμποσα χρόνια, ο Δημήτρης Κατσικόπουλος (τότε βουλευτής Αχαΐας τού ΠαΣοΚ) είχε δηλώσει ότι τα αυτοκίνητα των βουλευτών θα έπρεπε να είναι τζάμπα στα 2400 κυβικά κι όχι στα 2000, επειδή "είμαστε συνέχεια στους δρόμους" (σ.σ.: κοίτα τι θυμήθηκα, ο πούστης!). Άραγε, ο καθηγητής από το Αγρίνιο, ο οποίος έχει τοποθετηθεί ως ωρομίσθιος σε γυμνάσιο της Πάτρας και πηγαινοέρχεται καθημερινά (τρώγοντας τα 4/5 τού "μισθού" του σε έξοδα κίνησης), τί αυτοκίνητο θα πρέπει να απαιτήσει από το υπουργείο παιδείας; Επίσης, με το δεδομένο ότι κάθε επαρχιώτης βουλευτής είχε μέχρι σήμερα τζάμπα ξενοδοχείο κι από δω και πέρα θα παίρνει 1000 ευρώ κάθε μήνα ως έξοδα στέγασης στην πρωτεύουσα, γιατί εκείνος ο δόλιος ο καρδιτσιώτης γιατρός, που τον στέλνουν να κάνει αγροτικό στην Κάσο, παίρνει τα ....άντε μην πω τώρα;

Η ιστορία θα μπορούσε να είναι αστεία αν δεν ήταν τραγική. Προσωπικά, όμως, δεν με εκπλήσσει. Ένα σάπιο καθεστώς δεν μπορεί να μη στηρίζεται σε σάπια στηρίγματα.


ΥΓ: Επειδή "κολιός και κολιός απ' άλλο βαρέλι", οφείλω να εξαιρέσω από τα παραπάνω τους βουλευτές τού Κομμουνιστικού Κόμματος. Καλά μου τα χώνουν οι Συριζαίοι, ας γλιτώσω τουλάχιστον από τους Κουκουέδες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι βουλευτές δεν είναι μόνοι τους.
Στην ίδια συνομοταξία είναι και οι δικαστές.

TALIBAN

gazarin είπε...

Πρωτοχρονιάτικο

Σαράντα σβέρκοι βωδινοὶ μὲ λαδωμένες μποῦκλες
σκεμπέδες, σταβροθόλωτοι καὶ βρώμιες ποδαροῦκλες
ξετσίπωτοι, ἀκαμάτηδες, τσιμπούρια καὶ κορέοι
ντυμένοι στὰ μαλάματα κ᾿ ἐπίσημοι κι ὡραῖοι.

Σαράντα λύκοι μὲ προβιὰ (γι᾿ αὐτοὺς χτυπᾷ ἡ καμπάνα)
καθένας γουρουνόπουλο, καθένας νταμιτζάνα!
Κι ἀπὲ ρεβάμενοι βαθιὰ ξαπλώσανε στὸ τζάκι,
κι ἀβάσταγες ἐνιώσανε φαγοῦρες στὸ μπατζάκι.

Ὄξ᾿ ὁ κοσμάκης φώναζε: «Πεινᾶμε τέτοιες μέρες»
γερόντοι καὶ γερόντισσες, παιδάκια καὶ μητέρες
κ᾿ οἱ τῶν ἐπίγειων ἀγαθῶν σφιχτοὶ νοικοκυρέοι
ἀνοῖξαν τὰ παράθυρα καὶ κράξαν: «Εἶστε ἀθέοι».
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ