Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

21 Νοεμβρίου 2012

Το μαντρί

Χτες την γλίτωσα. Ομολογώ ότι περίμενα αντιδράσεις για το "χώσιμο" στον ΣυΡιζΑ αλλά, τελικά, δεν άνοιξε ρουθούνι. Κι επειδή δεν είναι να δώσεις θάρρος στον χωριάτη, συνεχίζω.

Ο πρόεδρος της εν αναμονή "αριστεράς", σε πρόσφατη αποστροφή του, χαρακτήρισε τα συγκυβερνώντα κόμματα ως "μερκελιστές". Παράλληλα, τόσο ο ΣυΡιζΑ όσο και άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα (Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή) αλλά και διάφορα ο-θεός-να-τα-κάνει κινήματα (τύπου Σπίθας, Πλατείας κλπ) διατυμπανίζουν την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό κατοχή, ότι οι κυβερνώντες είναι υποτελείς στους ξένους, ότι στην εξουσία τής χώρας βρίσκονται σύγχρονοι Τσολάκογλου και Ράλληδες, ότι η Γερμανία οικοδομεί το Δ' Ράιχ και επιχειρεί να υποδουλώσει την Ευρώπη με όπλο την οικονομία κλπ.

Είναι γεγονός ότι τα παραπάνω ιδεολογήματα έχουν γίνει καραμέλλα όχι μόνο στις καφετέριες και τις παρέες αλλά και στην συντριπτική μερίδα τού αντιπολιτευόμενου (και όχι μόνο) τύπου. Με κάποιον περίεργο τρόπο, η παλινωδούσα ελληνική κοινωνία έχει χωριστεί σε δυο στρατόπεδα: στους "αντιμνημονιακούς" και στους -κατά Τσίπρα- "μερκελιστές". Κι επειδή οι πρώτοι συνιστούν την συντριπτική πλειοψηφία, ας πούμε (λέω: ας πούμε) ότι συμφωνούμε με δαύτους. Συμφωνούμε και δεχόμαστε τα περί υποτέλειας, κατοχής κλπ. Εν τάξει ως εδώ; Ας πάμε παρακάτω, λοιπόν.

Όλοι οι παραπάνω (ή, έστω, σχεδόν όλοι) δηλώνουν προσηλωμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανατριχιάζουν όταν σκέφτονται το ενδεχόμενο να βγει η χώρα από την ευρωζώνη και οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο πάντοτε μέσα στο ευρωπαϊκό μαντρί. Εδώ είναι που μπλοκάρει η λογική μου. Μήπως δεν είναι η Γερμανία που, μαζί με τους δορυφόρους της (Ολλανδία, Αυστρία κλπ) διαφεντεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη; Αυτή, η ίδια Γερμανία που οικοδομεί το Δ' Ράιχ; Αυτή που θέλει να υποδουλώσει την Ευρώπη; Αυτή στην οποία υποκλίνονται οι προσκυνημένοι κυβερνήτες μας; Αυτή δεν είναι ο λύκος που βρίσκεται μέσα στο μαντρί και απειλεί τα πρόβατα; Αυτή είναι.

Κι εμείς, δηλαδή, τί ακριβώς επιθυμούμε όταν φωνάζουμε ότι η θέση μας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη; Να παραμείνουμε στο μαντρί μαζί με τον λύκο; Μάλιστα. Ελπίζοντας σε τί ακριβώς; Να αλλάξουμε τον λύκο; Αυτό το ξέρει κι η κουτσή Μαρία πως δεν γίνεται, ο λύκος μόνο τρίχα αλλάζει, όχι γνώμη. Μήπως να τον εξημερώσουμε; Εδώ γελάμε (πότε εξημερώθηκε το κεφάλαιο που θα εξημερωθεί τώρα;). Μήπως να συνεργαστούμε όλα τα ευρω-πρόβατα και να τον εξοντώσουμε; Αυτό ακούγεται ενδιαφέρον. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει μετά την εξόντωση του λύκου. Διότι είναι δεδομένο ότι υπάρχουν κάμποσα λυκόπουλα έτοιμα να τον διαδεχτούν. Δύσκολα πράγματα... Αλήθεια, την περίπτωση να φύγουμε τελείως από το μαντρί γιατί δεν την σκεφτόμαστε;

Συνεχίζουμε. Μπροστά στον γερμανό "κατακτητή", πέφτει στο τραπέζι και η συζήτηση για αποδέσμευση από τον γερμανικό παράγοντα. Ο Τσίπρας π.χ. λιγουρεύεται την πολιτική Ομπάμα. Κάποιοι άλλοι επιζητούν προσεταιρισμό των ρώσων ή των αράβων. Κάποιοι τρίτοι βλέπουν ως την Κίνα και την Ινδία. Και κάποιοι από δίπλα κόπτονται υπέρ της στενώτερης συνεργασίας των χωρών τού νότου. Μάλιστα. Δηλαδή, το ξεπούλημα του Πειραιά στην Cosco δεν συνιστά εθνική μειοδοσία επειδή δόθηκε σε κινέζους κι όχι σε γερμανούς; Ή μπας και πρέπει να νοιώσω εθνικά περήφανος αν αύριο εκχωρήσουμε τα πετρέλαιά μας στην γαλλική Total ή στην ισπανική Repsol επειδή θα πρόκειται για μονοπώλια τού ευρωπαϊκού νότου κι όχι για την μισητή ολλανδική Shell; Ωραία! Ρε σεις, τα θέλετε και τα λέτε ή σας ξεφεύγουν;

Αα τελειώνουμε με το παραμύθι. Ούτε πρόβλημα υποτέλειας υπάρχει, ούτε πρόβλημα κατοχής. Μέσα στο διεθνές καπιταλιστικό δοβλέτι, κάθε αστική εξουσία κάνει ό,τι μπορεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τού κεφαλαίου. Δεν χρειάζεται να την πολυζορίσεις για να ξεπουληθεί αφού είναι στην φύση της να είναι ξεπουλημένη. Δεν χρειάζεται να την πολυπιέσεις για να ξεζουμίσει τους εργαζόμενους αφού ο λόγος ύπαρξής της είναι να βοηθάει στην αύξηση κερδοφορίας τού κεφαλαίου. Δεν είναι υποτελής σε κανέναν ξένο: το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα.

Το πρόβλημα είναι απλό: δεν μπορείς να κάνεις ισότιμο αλισβερίσι με άλλες καπιταλιστικές χώρες επειδή η ανισομετρία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του καπιταλισμού. Με απλά λόγια: όσο κι αν θες να παριστάνεις τον ίσο με κάποιους ευρωσυνεταίρους σου, πάντοτε θα βρίσκεσαι σε υποδεέστερη θέση από κάποιους και -ίσως- σε καλύτερη από κάποιους άλλους. Δηλαδή, πάντοτε θα υπάρχει κάποιος λύκος που θα θέλει να σε κατασπαράξει, όσο κι αν εσύ, με την σειρά σου, γίνεσαι λύκος για κάποια άλλα αρνιά. Στον καπιταλισμό, μείγμα διαχείρισης όπου όλοι θα είμαστε ίσοι δεν υπάρχει. Τόσο απλό.


ΥΓ: Σκέφτομαι εκείνο το "φονιάδες των λαών, αμερικάνοι" ή εκείνο το "γιάνκις γκόου χόουμ" και τα σχετικά, καθώς ακούω τον Τσίπρα να θαυμάζει τον Ομπάμα.... Μπρρρρ! Ανατριχίλα!

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και αν νομοθετήσουμε ότι είμαστε όλοι ίσοι? Αν δώσουμε κίνητρα σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να οργανώσουν δράσεις, να πιέσουν, να παν στις γειτονιές να κάνουν κάμπινγκ με δανειστική βιβλιοθήκη?

Αν κάνει μια δήλωση ο Μπόνο? Οτι είμαστε όλοι ίσοι ρε παιδί μου, όταν πάει να δει τον Πάπα. Να φορέσει ο Δαλάι Λάμα τα ράσα του ανάποδα? Κάτι με νόημα τέλοςπάντων.

Να κάνουν μια συναυλία, να δραστηριοποιηθεί ο κόσμος επιτέλους. Να κυκλοφορήσουν μπλουζάκια και μπρελόκ.

Να παίξουν μπάσκετ Γκούγκολ και Μαικροσοφτ? Να γίνουν σκίτσα, γκραφίτι. Να βγουν οι ωραίες και έξυπνες κοπέλλες στην πλατεία, χαρμανιάσαμε όσοι δεν πάμε ορθάδικα πια!

Αντε ρε κοπέλια, ένα ντου να κάνουμε να γίνουμε όλοι ίσοι.

Ολη αυτή η κατάσταση μου θυμίζει την αναζήτηση του αεικίνητου από επίδοξους πλην ημιμαθής ιδεολόγους.

Η ΙΚΑΕ σταμάτησε να πουλάει καναπέδες!
ΕΧΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ενάντια στις συλλογικές συμβάσεις που θέλουν να επιβάλουν στους "σκλάβους" - νομίσανε ότι είναι κρατούμενοι στην Αν.Γερμανία, τα τέρατα.

Στο ποιο ευαίσθητο και στρατηγικό σημείο του εχθρού απεργία! Τέρνινκγ πόιντ παιδιά, σταμάτησαν να τροφοδοτούν με καναπέδες τους μικροαστούς.

Θα νικήσουμε,

ΑΧΠ

ακυβέρνητος είπε...

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αστικό καπιταλιστικό κόμμα που ποτέ δεν υπήρξε αριστερό … συνεχώς μετεξελίσσεται … παλινωδεί … κοροϊδεύει το πόπολο … στρατεύεται με τη πλουτοκρατία … δεκανίκι του συστήματος … μπλα μπλα μπλα κλπ μπλα.

Αυτά και άλλα χειρότερα είναι ο Τσίπρας και οι όμοιοί του. Όσοι τον ακολουθούν πλανεμένοι, δήθεν αριστεροί, πρώην Πασοκτσήδες ή ακόμη και μπαχαλάκηδες.

Από την άλλη, η ξεκάθαρη θέση του Περισσού μπορεί να συμπυκνωθεί στις παρακάτω γραμμές (από το http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2251669):
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει στην Ελλάδα ένα τμήμα επιχειρηματιών, το λεγόμενο λόμπι της δραχμής, κατήγγειλε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σα να ακούω το Σαμαρά, το Βενιζέλο, τον Γιούνκερ ή τον Ρομπάι. Η συντρόφισσα Αλέκα της οποίας ο διακαής πόθος είναι να αποχωρήσουμε από την Ε.Ε., καταγγέλλει τον Τσίπρα ότι θέλει να επιστρέψουμε στη δραχμή, και μάλιστα όταν αυτό γίνει θα είναι προς εξυπηρέτηση μερίδας επιχειρηματικών συμφερόντων.
Ναι, αυτό!

Επειδή τα τελευταία χρόνια η θέση του ΚΚΕ γίνεται όλο και πιο ακαταλαβίστικη και διαρκώς πιο απρόσιτη (τουλάχιστον σ’ εμένα - αν και τα εκλογικά αποτελέσματα δεν δείχνουν ακριβώς αυτό) πείτε μου σας παρακαλώ πως θα βγούμε από την Ε.Ε αλλά θα κρατήσουμε το ευρώ;
Να ’χουμε να λέμε Αλέκα μου, να ’χουμε να λέμε.

ΥΓ1 (για όσους δεν κατάλαβαν): Δεν ψηφίζω Τσίπρα. Απλά, επειδή δεν ψηφίζω (πια) ΚΚΕ και δεν τα έχω όλα λυμένα, έχω κάποιες απορίες.
ΥΓ2: Για να μάθεις άλλη φορά να δίνεις θάρρος στο χωριάτη…

teddygr είπε...

Αγαπητέ Πέτρο,

κατ' αρχάς, μερσί για την αντίδραση γιατί με έτρωγε ο ποφτός μου!

Δεύτερον: Όταν θέλω να δω τί λέει το ΚΚΕ, ανατρέχω στον Ριζοσπάστη, στην Κομμουνιστική Επιθεώρηση ήσ το kke.gr. Δεν περιμένω τα παραποιημένα σχόλια της Ναυτεμπορικής ή οποιουδήποτε τρίτου (αντικομμουνιστή ή μη). Αν είναι έτσι, να πάω στον ιστοτόπο τής Χρυσής Αυγής (ναι, ναι, έχει κι αυτή "ντοκουμέντα" για το ΚΚΕ).

Τρίτον: Έστω ότι συμφωνώ απολύτως με όσα υποστηρίζεις. Σου λέω, λοιπόν, ότι και λίγα λες. Τί αλλάζει σε όσα υποστήριξα; Εκτός αν εκτιμάς ότι το οικοδόμημα δεν θέλει κατεδάφιση (όπως λέω εγώ) αλλά μπορεί να πάρει τα πάνω του με μια αλλαγή διαχειριστή.

Τέταρτον και σημαντικώτερον: Το δίλημμα "δραχμή ή ευρώ" δεν με απασχολεί. Ούτε το "μέσα ή έξω από την Ε.Ε." λέει κάτι από μόνο του. Το θέμα είναι να διαγουμίζει ο λαός τις τύχες του και να απολαμβάνει αυτός τον πλούτο που παράγει. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν γίνεται μέσα στην Ε.Ε. Αλλά, αν είναι να βγούμε από την Ε.Ε. και ο πλούτος να παραμείνει στα χέρια εκείνων που τον καρπώνονται και σήμερα...χαίρω πολύ, Θοδωρής.

ΥΓ: Αν μου βρεις επίσημο κείμενο του ΚΚΕ που να παίρνει θέση υπέρ οποιουδήποτε νομίσματος προκειμένου να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσω ΠαΣοΚ! Όχι, δηλαδή, πως είμαι ειδικός στις θέσεις τού ΚΚΕ αλλά είμαι σίγουρος για το τι λέει ο Μαρξ πάνω στο θέμα.

ακυβέρνητος είπε...

Αγαπητέ Θοδωρή,
όντως, σε τρώει ο ποφτός σου. Αν αμφισβητείς ότι τα παραπάνω ειπώθηκαν από την Παπαρήγα ή αν παραποιήθηκαν από οιονδήποτε αντικομμουνιστή, δεν έχεις παρά να ρίξεις μια ματιά στο παρακάτω βίντεο
http://www.youtube.com/watch?v=ynl5o1RZGEI
και για να μη κουράζεσαι πήγαινε κατευθείαν στο 20’.

Το ότι το ΚΚΕ δεν παίρνει θέση υπέρ οποιουδήποτε νομίσματος, προσωπικά δεν το θεωρώ πολιτική θέση, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε το λέω. Το ΚΚΕ, τουλάχιστον από εποχής Παπαρήγα, είναι συνηθισμένο στη πολιτική του «λέω ότι να’ ναι, δεν παίρνω θέση στα δύσκολα, διατυπώνω απόψεις απλά αντίθετες από τους άλλους, υποστηρίζω κάθε πικραμένο είτε έχει δίκιο είτε όχι».
Ας καθίσει λοιπόν ΜΙΑ φορά να ασχοληθεί σοβαρά (όχι μαλακίες) με το πρόβλημα της Ελλάδας και του λαού της. Ας καθίσει να εκπονήσει ένα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ πρόγραμμα με προτάσεις, λύσεις και προοπτική εξόδου από την κρίση. Με αναθέματα και κουτσαβακισμούς άκρη δεν βγαίνει και κυρίως ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ.

Κάποιοι λένε ότι και το ΚΚΕ ευθύνεται για τη σημερινή κατάντια, που εξωθούσε το συνδικαλιστικό κίνημα και υποδαύλιζε τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις του. Προσωπικά διαφωνώ κάθετα με αυτή την άποψη. Ο εργαζόμενος πρέπει συνεχώς να διεκδικεί και να αγωνίζεται για το δίκιο του (αν και διαφωνώ με το ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ πολιτικό πατρονάρισμα). Άσε που θεωρώ ηλίθιο και πούστικο να υπερασπίζεται κάποιος την άποψη πως οι μισθοί και το κοινωνικό κράτος οδήγησαν στη κρίση. Δε πιστεύεις όμως, ότι και το ΚΚΕ καλείται σήμερα να πάρει θέση με σχέδιο και όραμα; Θες να παραμείνει σε αυτά που έλεγε προ δεκαετίας, όπως το 1500 € κατώτερο μισθό; Καλό ακούγεται, αλλά από πού θα τα βρει; Από τους πλούσιους; Και τι σε κάνει να πιστεύεις ότι αυτοί οι καριόληδες αν αυξηθούν η φορολογία και οι μισθοί δεν θα σηκωθούν να φύγουν από Ελλάδα ή δεν θα μετακυλήσουν το κόστος στα προϊόντα τους;

Κι εγώ Θοδωρή μου μπορώ να κάθομαι στην απόξω και να λέω ότι παπάρα μου κατέβει. Τσάμπα είναι, λογαριασμό δε δίνω. Κι όταν έρθει η ώρα να αναλάβω ευθύνες να στρίψω. Εσύ πως το κρίνεις κάτι τέτοιο; Κάπως έτσι έκρινε και ο λαός το ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές (και το κρίνει στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις). Ο λαός, έχω την εντύπωση, ότι θέλει λύσεις ΤΩΡΑ! Και αν ρωτήσεις τη πλειοψηφία: «θες επενδύσεις και δουλειές με φθηνά μεροκάματα, ή να στείλουμε το Κεφάλαιο στο διάολο να κρατικοποιήσουμε τις επιχειρήσεις και να ζήσουμε με μισθούς και καθεστώς Κούβας ή Β. Κορέας;» τι νομίζεις πως θα απαντήσει; Μαντεύεις;

Είναι βολικό και εύκολο να υποστηρίζει το ΚΚΕ ότι ο λαός έχει πέσει σε πλάνη. Ας καθίσει να σκεφτεί μήπως δεν φταίει μόνο ο λαός, τα ΜΜΕ, τα αστικά κόμματα, το κεφάλαιο, οι τράπεζες. Μήπως φταίει και το ίδιο;

Κλείνω με κάτι άσχετο (μιας και διαβάζεις Ριζοσπάστη). Μήπως διάβασες την ανακοίνωση του ΚΚΕ για το θάνατο του Χ. Μίσσιου; Και αν ναι, πως τη χαρακτηρίζεις;

Υ.Γ: Ελπίζω καμιά φορά να βρεθούμε για κανα τσιπουράκι μετά μεζέδων.
Να μου τα χώσεις και να στα χώσω.
Τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς…

gazarin είπε...

Φίλοι,είναι φανερό ότι είστε ενήμεροι,πως η γραμματεία του σφυριζαεκμ,αποφάσισε να "νερώσει με περηέ"την τακτική του κινήματος,εξ'αιτίας της κριτικής που δέχτηκε απο γνωστή φράξια τορναδόρων(η κριτική έβαζε το ζήτημα)"αν μπορεί να χτιστεί μπατικός τοίχος σε μια ΜΟΝΟ χώρα"τη στιγμή μάλιστα που η αλέκα μάλλον "δουλεύει" για το NGULTRUM(νόμισμα) του ΜΠΟΥΤΑΝ,ο αντώνης για το PULA της ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ ενώ είναι γνωστό όπως διατείνεται ο αρχηγός ΑΛΕΞΗ,πως η χώρα θα σωθεί απο εβρό και PATACA ,ξέρετε του ΜΑΚΑΟ(με λίγο PULA)
Η φήμη ,πως και οι μανάβηδες οργανώνουν φράξια επίσης, εξ'αιτίας του γνωστού κινήματος διαψεύστηκε κατηγορηματικά.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή με λίγα λόγια, επιστροφή στην Δραχμή και μέσα στην ΕΕ εξυπηρετεί τους σπεκουλαδόρους, τους μαυραγορίτες, αυτούς που θα έχουν το σκληρό νόμισμα για να αγοράζουν φιλέτα κτλ.

Επιστροφή στην Δραχμή μα εκτός ΕΕ είναι ίσως καλύτερα γιατί το κράτος θα έχει την εξουσία να βάζει περιορισμούς στη κίνηση κεφαλαίου, στις αγορές και στις πωλήσεις, φόρους πολυτελείας κτλ. Δηλαδή οι θεωρίες Καζάκη που ακούγονται ωραίες στην τηλεόραση.

Το ερώτημα είναι, ναι εκτός ΕΕ το κράτος θα έχει την εξουσία για τα παραπάνω μα θα την ασκήσει? Οχι δα. Θα γίνει το ίδιο που γίνεται με την λίστα Λαγκάρτ και τις καταγγελίες για την βία της Χ.Α. Μηδέν γιατι το κράτος είναι αυτοί που εναντίον τους θα πρέπει να στραφεί. Το πολύ πολύ να βρεθεί κανένας αποδιοπομπιαίος, π.χ. ο Τζοχάδας.

Ομως, αν ο λαός πάρει τα μέσα παραγωγής στα χέρια του, κρατικοποιήσει μεγάλα μονοπώλια, και κατάσχει περιουσία όσων προσπαθήσουν να πάρουν την δήθεν περιουσία τους και να την κάνουν για την αλλοδαπή, ε τότε
οι συσχετισμοί θα αλλάξουν και το κράτος πράγματι θα ανήκει στην πρωτοπορία και πρωτοποριακά θα λειτουργεί*.

Αρα εκούσια ή ακούσια επιστροφή στην Δραχμή χωρίς κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής θα είναι χρυσή ευκαιρία για το κεφάλαιο να πραγματοποιήσει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη και να δέσει χειροπόδαρα και με συρματόσχοινο πλέον την εργατική τάξη στην χώρα. Οποιου η πολιτική ενέχει αυτό το ρίσκο μα χωρίς την κοινωνικοποίηση θα κάνει μεγάλο κακό.

Μόνο το ΚΚΕ λέει και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και έξοδος απο ΕΕ. Και αυτό ακριβώς θα πράξει όταν θα έχει την στήριξη αυτών που θα διαχειρίζονται τα μέσα παραγωγής. Εμάς δηλαδή.

Δυστυχώς το σύστημα είναι μέσα μας και το αναπαράγουμε πλέον και είναι πολύ δύσκολο να δούμε ποιό μακρυά από αυτό. Για αυτό όπου κάτσεις και σταθείς ακούς διάφορα ωραία αλλά θα ήταν καλύτερα να καταλαβαίναμε και να χωνεύαμε αυτό που είπε ο Θοδωρής, ότι στον καπιταλισμό μείγμα διαχείρισης όπου όλοι θα είμαστε ίσοι δεν υπάρχει. Τόσο απλό (Αγιος Βασίλης δεν υπάρχει).

* Οσο για αυτόν το αστερίσκο, ε ως πότε θα λειτουργεί πρωτοποριακά, αυτή είναι η ερώτηση και εκεί κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να εστιάζεται η καλόπιστη κριτική στο ΚΚΕ.

ΑΧΠ

teddygr είπε...

Πέτρο,

(α) Στο ευαγγέλιο του Λουκά (ιβ', 20) υπάρχει η φράση "είπεν άφρων εν τη καρδία αυτού, ουκ εστιν θεός". Αν απομονώσω τις τρεις λέξεις μετά το κόμμα, μπορώ να ισχυριστώ ότι το ευαγγέλιο παραδέχεται πως δεν υπάρχει θεός, δίχως να έχω παραποιήσει απολύτως τίποτε. Καταλαβαινόμαστε νομίζω.

(β) Το τί θέλει ο λαός, σηκώνει πολλή κουβέντα. Το να κρίνουμε τις επιλογές μας με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών ή τις δημοσκοπήσεις είναι σαν να λέμε ότι η γη όφειλε να είναι επίπεδη επειδή έτσι νόμιζε η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων επί αιώνες. Λεπτομέρεια: όλες τις επαναστάσεις τις ξεκίνησε μια δράκα ανθρώπων, άσχετα αν στην συνέχεια ακολούθησαν και συντάχθηκαν μαζί της πλατειά λαϊκά στρώματα.

(γ) Έχεις την εντύπωση πως, έτσι και γκρεμίσουμε το σάπιο σύστημα, θα μας γνοιάξει τι θα κάνουν οι "καριόληδες" οι πλούσιοι; Στα μπελερίνια μας και δυο αβγά οθωμανικής προελεύσεως!

(δ) Αν το "τσιπουράκι μετά μεζέδων" δεν συνοδεύεται από αλληλοχωσίματα, δεν έχει ενδιαφέρον, έτσι δεν είναι;

Αδημονώ...αγωνιστικά πάντα!

gazarin είπε...

Αγαπητοί Πέτρο και άλλοι...
Η Αλέκα δε λέει τίποτα καινούργιο,παρά μόνο ΟΤΙ έχουν αποφασίσει στο κόμμα ,που εκπροσωπεί εκείνη την τάξη, που παράγει οτι βλέπεται γύρω σας για ενα κομμάτι ψωμί,την εργατική τάξη.Ζητάτε απ'το ΚΚΕ να προτείνει διέξοδο απο την κρίση ? Αλλά, λέτε:"κωφεύει,κρύβεται,αποφεύγει.."
Λέμε,
Μα το ΚΚΕ προτείνει διέξοδο οριστική, λέει:
1.τα μέσα παραγωγής
2.η γης(κι'απο κάτω της)
3.η θάλασσα(και μέσα της)
4.η τεχνολογία και η επιστήμη
5.τα ακίνητα (και τα κινήτα)
6.τα χέρια μας και το μυαλό μας και όλα τ'άλλα...
Να'ναι της τάξης μας.
Που χτίσαμε,χτίζουμε,καιθα χτίζουμε στον αιώνα...
Τα λεφτά να τα βάλουν αυτοί που τα'χουν...όπου χωράνε-ξέρουν αυτοί.
Η εργατική τάξη θα τα καταργήσει,οσονούπω (καλό ??)
Παρεπιπτόντως στην Ηρωϊκή ΚΟΥΒΑ αλλά και στην Β.ΚΟΡΕΑ ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ:1.ΑΝΕΡΓΟΙ
2.ΑΣΤΕΓΟΙ
3.ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ
4.ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ
5.ΠΡΕΖΑ
6.ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΕΙΑ
7.ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ
8..9..10..11..Παρά το εμπάργκο και τον αποκλεισμό 50χρόνια τώρα για το έγκλημά τους να καταργήσουν την εκμετάλευση απο άνθρωπο ?? σε άνθρωπο-σκέψου να μην υπήρχε το εμπάργκο.
Αυτά φίλε ΔΕΝ τα γράφει η "ναυτοτέτοια"ούτε ο "επεν-γδυτής)
Υ/Γ στις πίσω σελίδες του Ριζοσπάστη ΤΙΜΑΜΕ δέκα Μίσσιους τη βδομάδα.
ταπεινά

ακυβέρνητος είπε...

@ gazarin
Για Β. Κορέα δεν έχω ιδέα τι γίνεται, όπως υποθέτω και ΚΑΝΕΙΣ άλλος. Μπορώ μόνο να υποθέσω από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα απ’ τη κηδεία του Κιμ Γιονγκ Ιλ, με τις χιλιάδες λαού που έκλαιγε …αυθόρμητα (!) για καμιά βδομάδα.
Κάτι «λίγα» ξέρω μόνο από Κούβα. Και που ’σαι, όχι από ιμπεριαλιστές αμερικάνους, έχω κουμπάρο συνταξιούχο ναυτικό που παντρεύτηκε Κουβανή πριν καμιά 50ριά χρόνια. Το ζευγάρι λοιπόν ταξιδεύει συχνά στη Κούβα, τουλάχιστον μια φορά κάθε 2 χρόνια. Να σε πληροφορήσω λοιπόν, αν δεν μου λένε μονίμως ψέματα αυτή (η Κουβανή) και ο άντρας της πως η πορνεία δίνει και παίρνει, η φτώχεια χτυπάει κόκκινο (αν εννοούμε το ίδιο πράγμα όταν αναφερόμαστε στη φτώχεια), κουμάντο κάνουν οι …. (δεν θυμάμαι πως τους λένε), οι ρουφιάνοι τελοσπάντων που τους στέλνει το κόμμα καθημερινά στις γειτονιές να ελέγχουν τον κόσμο. Ξέρουν τι χρώμα βρακί φοράς, πότε και από πού το πήρες. Ξέρουν ποια έμεινε έγκυος, ποιο παιδί δεν πήγε σχολείο, ποιος μάλωσε με ποιον. Μου είπαν πως για να αγοράσουν οι ντόπιοι ένα αρνί για να γιορτάσουν τον ερχομό τους, έστειλαν να το αγοράσει ο Έλληνας (μόνο σε αυτόν επιτρεπόταν επειδή έφερε το συνάλλαγμα). Στο δρόμο για την επιστροφή στο σπίτι τους σταμάτησαν 2 φορές για έλεγχο (είχαν πέσει τα σχετικά τηλέφωνα). Όποιος έχει κότες του επιτρέπεται να καταναλώνει συγκεκριμένο αριθμό αυγών το μήνα, τα υπόλοιπα υποχρεούται να τα παραδίδει στο κράτος, χωρίς χρήματα. Και άλλα τέτοια.
Προσωπικά αγαπητέ gazarin μια τέτοια ζωή δεν θα μου άρεσε να τη ζήσω. Όποιος το επιθυμεί, δικαίωμά του, δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα. Ας ανοίξει όμως τα σύνορα η Κούβα και να δούμε αν το επιθυμεί και ο λαός να παραμείνει. Ούτε εκλογές δε γίνονται. Αποσύρθηκε ο Κάστρο και ανέλαβε ο …αδελφός του. Κι αν δεν είχε θα έπαιρνε την εξουσία ο ξάδελφος; Η θεία;
Δεν θα αναφερθώ σε άλλα μέρη του πρώην ανατολικού μπλοκ όπου εφαρμόσθηκε ο κομμουνισμός γιατί το σχόλιο θα καταντήσει σεντόνι.
Το θέμα μου αγαπητέ gazarin και λοιποί, επειδή δεν αποδέχομαι το ρόλο του πρόβατου σε κανένα κοπάδι (μιας και η ανάρτηση έχει τίτλο «Μαντρί») είναι το να υπάρχει ελευθερία επιλογής στον καθένα μας. Καθεστώτα που με κρατούν εσώκλειστο σα καλόγρια σε μοναστήρι μήπως και χάσω τη παρθενιά μου τα απεχθάνομαι.
Πράγματι, ο κομμουνισμός έχει και σωστά στοιχεία και σωστές ιδέες. Να σε ρωτήσω όμως κάτι: μόνο τέτοια έχει; Έχει και πάρα πολλά στραβά, που δεν καταλαβαίνω γιατί συνειδητά τα αγνοείτε.
Η κωλοκατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας δεν θεωρώ ότι πρέπει να μετατραπεί σε μια άλλη κωλοκατάσταση όπου όλοι θα δουλεύουμε για το κράτος και το κόμμα, όλοι θα έχουμε τις ίδιες παροχές και απολαβές, όσο τεμπέληδες και τενεκέδες κι αν είμαστε, δεν θα έχουμε δικαίωμα ούτε να φύγουμε, θα μας παρακολουθούν σε κάθε μας βήμα.
Κι εγώ αν σας κλείσω φυλακή, ούτε πείνα θα έχετε (θα τρώτε αυτό που θέλω), ούτε αυτοκτονίες θα έχετε (αλήθεια, αυτό που το ξέρουμε;), ούτε πρέζα (εκτός και σας τη πουλάω εγώ) κλπ κλπ.
Πάντως, ευχαριστώ για το σχόλιο.

gazarin είπε...

Φίλε δεν ξέρω πως ζείς αλλά πολλά απ'αυτά που περιγράφεις αναφέρονται στην εποχή μπατίστα αλλά και... στην πατρίδα μας ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ... ή και δίπλα στην Αϊτη. Έχουν αντίρρηση άλλωστε σάυτά που λές και κ'ανά εξάρι χιλιάδες Αμερικάνοι επιστήμονες - κυρίως γιατροί (και όχι μόνο αυτοί) ,που τους σπούδασε ΔΩΡΕΑΝ ο φτωχός αλλά ΗΡΩΪΚΟΣ κουβανέζικος λαός. Την κουμπάρα παρεπιπτόντως πως τη γνωρίσαμε ?? Ο ΕΡΩΤΑΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ είναι βλέπεις συστατικό της ζωής-ΖΩΗ και όχι εικόνες...
Παντως αν μου επιτρέπει κι ο νοικοκύρης, θα σου πρότεινα να διαβάσεις Daniel Chavarria,που διδάσκει και αρχαία ελληνικά στο πανεπιστήμιο της Αβάνας( ήτο και νάπτης σε ελληνικά παπόρια)

buenos dias

gazarin είπε...

Φίλε Πέτρο
διάβασε κι'αυτό
http://www.unicef.gr/pdfs/Children_in_Greece_2012.pdf

ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ , ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ Β.ΚΟΡΕΑ

Ανώνυμος είπε...

Στην Αγγλία το 1945 ο πρωθυπουργός Ατλη ίδρυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο έσωσε τις ζωές πολλών φτωχών, κρατικοποίησε την Εθνική Τράπεζα(!), Ανθρακωρυχεία, Σιδηροδρόμους, Ηλεκτρισμό, Τηλεφωνία, ... Χαλυβουργία ... το 20% της Βρετανικής οικονομίας είχε κρατικοποιηθεί ως το 1950. Ακόμα και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση τότε μόνο έγινε δωρεάν και δικαίωμα για κάθε παιδί, μαζί με πρωτοπόρα κοινωνική μέριμνα. Ισως η πιό επαναστατική στιγμή στην σύγχρονη ιστορία της Αγγλίας ... Φευ δεν ήταν παρά μια διαχείριση αφού ήρθε η Θάτσερ απολύτως δημοκρατικά (ε όσο το επιτρέπει το σύστημα και οι πλουτοκράτες) και άρχισε να πουλάει τις κρατικές εταιρείες και να κλείνει τις βιβλιοθήκες ... αποτελέσματα τραγικά με αποκορύφωμα τον θάνατο δεκάδων επιβατών σε σιδηροδρομικά ατυχήματα την δεκαετία του 90 λόγω ελλιπούς συντήρησης από τις ιδιωτικές εταιρείες. Σαλάτα δηλαδή τα έκανε η μέγαιρα. Σαλάτα την οποία λάδιασε ο σοσιαλιστής Μπλαιρ και τώρα "ξυδιάζει" ο Συντηρητικός Κάμερον με τον Φιλελεύθερο Πωςτονλένε. Χιλιάδες ζωές θα χαθούνε με τις μεταρυθμίσεις στο ΕΣΥ, ενώ η εκπαίδευση έχει πλέον (για την πλέμπα) επίπεδο Μακτόναλτς, δηλαδή κολυβογράμματα όσο για να διαβάζουνε την πλύση εγκεφάλου που τους πασάρουνε με τις δωρεάν εφημερίδες και τα ρεάλιτι και να ξέρουν τι ώρα θα πάνε δουλεία. Στα εργασιακά αυτά που νομοθετούν τώρα στην Ελλάδα με τα μνημόνια, είχαν έρθει στην Αγγλία εδώ και 25 τουλάχιστον χρόνια...

Κατά τα άλλα αυτά που λες Πέτρο, μου θυμίζουν μάθημα θρησκευτικών στο Λύκειο όπου μας γινόταν μια διαρκής αλλά άτσαλη πλύση εγκεφάλου σχετικά με τις χώρες του Υπαρκτού. Αυτά όλα που έγραψες παραπάνω συν ότι ακόμα και το χαρτί τουαλέττας στην Σ.Ενωση ήταν πολύ σκληρό για τα τρυφερά οπίσθια του τρυφηλού κύριου καθηγητού Χ. Βέβαια ο κύριος Χ. δεν επισκέφτηκε το εξελιγμένο και ωφελημένο από 400 χρόνια καπιταλισμού Λονδίνο - εγώ όμως το επισκέφτηκα και έζησα εκεί από το '90 ... Έμενα σε ένα σπίτι που η τουαλέττα του ήταν έξω στην αυλή, σε ένα καμαράκι, και που η φυματίωση θέριζε κόσμο. Ακόμα και φέτος τα κρούσματα της ασθένειας αυτής αυξήθηκαν κατα 8% στην χώρα που κόπτεται τόσο πολύ να ζήσουν τα παιδάκια στην Συρία και στην Λιβύη "ελεύθερα".

Ανώνυμος είπε...

(συνέχεια)

Ο σκεπτόμενος άνθρωπος, ακόμα και αυτός που τα βγάζει πέρα, δεν έχει να περιμένει τίποτε από Καπιταλιστές ή τούς Διαχειριστές τους που σπέρνουν αυταπάτες. Το μέλλον είναι κομμουνιστικό και είναι στα χέρια μας αν θα επαναληφθούν τα κακά που έγιναν στην Σ.Ενωση. (Εν πάσει περιπτώσει αυτά δεν πρέπει να απομονώνονται από το ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό πλαίσιο της εποχής τους και να σερβίρονται τώρα σαν φτηνός αντι-κομμουνισμός. Αυτό δεν βοηθά την συζήτηση.)

Ενώ ο Μαρξ έχει αποδείξη επιστημονικά το μέλλον του Καπιταλισμού και *το ζούμε τώρα*, δεν ξέρω καμιά μελέτη που να αποδεικνύει ότι το μέλλον του κομμουνισμού είναι οι ρουφιάνοι στις γειτονιές της Αβάνας ή το κότα στην κατανάλωση αυγών. Αυτό είναι στα χέρια μας αν θα γίνει ή όχι και όσο πιο πολλοί συμμετέχουμε στην διαδικασία τόσο λιγότερη η πιθανότητα ποδηγέτησης. Μαγιά υπάρχει μπόλικη, ρίξε μια ματιά στις πίσω σελίδες του Ριζοσπάστη, όπως λέει και ο gazarin, και θα δεις.

Η πρωτοφανής σε μένος και μίσος επίθεση κατά της Ελλάδας (δηλαδή κατά της εργατικής τάξης της Ελλάδας για να 'ξηγούμαστε) δεν έχει να κάνει με τον Β.Παγκ.Πόλεμο και τα σχέδια των Γερμανών Ναζί που απέτυχαν, όπως αφελώς λέει ο Γλέζος στο τελευταίο του βιβλίο. Εχει να κάνει με το σθένος του Ελληνα κομμουνιστή και γενικά Αριστερού που για 40 χρόνια απο το 1936 σάπιζε στα ξερονήσια και τις φυλακές (χωρίς να ξεχνά και το εθνικό του καθήκον στο μεταξύ ε!) και δεν Υπέγραψε. Πολλοί εκεί γεννήθηκαν, αντρώθηκαν, παντρεύτηκαν, έκαναν παιδιά, πέθαναν.

Αυτό φοβούνται πιο πολύ, αυτό προσπαθούν να τσακίσουν, τα τέρατα.

Ευτυχώς για αυτούς, αυτή η χώρα έχει μια αστική τάξη που όμοια της σε δουλοπρέπεια δεν έχει φανεί πουθενά αλλού στον κόσμο και θα τους εξυπηρετήσει πολύ καλά όπως το έκαναν σε όλη την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Είμαι, δυστυχώς, σίγουρος ότι θα νικήσουν γιατί έχουν τον καλύτερο σύμμαχο, τέτοιους νάχε και ο Ξέρξης.

ΑΧΠ

Ανώνυμος είπε...

(συνέχεια...)

ΥΓ1. Ο Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες έγραψε το "Η βρώμικη τριλογία της Αβάνας" και εκεί έχει πολλές ιστορίες που για πολλές δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω, αλλά για μένα η παιδική θνησιμότητα μετράει κάτι τις παραπάνω
(Η Κούβα είναι πιό μπροστά από τον Kαναδά και την Eλλάδα σε αυτό, δες εδώ).

ΥΓ2. Είδα εδώ μιά αναφορά στον Δημήτριο Ψαρρό (του κλέψανε το άγαλμα και το λιώσανε) και τον έψαξα στην Βικιπαίδεια. Εκεί λέει πολλά και ωραία και για την ΕΚΚΑ (Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωσις). Μου θύμισε τόσο πολύ τον ΣυΡιΖα και ειδικά τις διαβόητες συνιστώσες.

Παραθέτω από Βικιπαίδεια:

*Μετά από υποσχέσεις της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής και του ΕΑΜ οι Δημήτριος Ψαρρός και Γεώργιος Καρτάλης, συγκατατέθηκαν να ανασυγκροτήσουν τη μονάδα τους

*Προεδρεύων ήταν ο Γεώργιος Καρτάλης, ο οποίος αθετώντας την συμφωνία με το ΕΑΜ, «κρυφίως απεργαζόταν με τους Πυρομάγλου και Γουντχάουζ στρατηγικές παρακώλυσης»

*Μέσα στις τάξεις του 5/42 θα συγκεντρωθούν αντιθετικές δυνάμεις, από τις οποίες οι μισές θα θέλουν συμμαχία με το ΕΑΜ (π.χ Μπαρκιρτζής,Λαγγουράνης) στο οποίο και θα προσχωρήσουν,[11] ενώ άλλες τη σύγκρουση. Οι φιλομοναρχικές δυνάμεις θα φτάσουν στο σημείο να αποκηρύξουν τη πολιτική έκφραση της ΕΚΚΑ και να μην υπακούν στις εντολές του στρατιωτικού αρχηγού Δημήτρη Ψαρρού καθώς και θα εκτελέσουν έναν υπεύθυνο του ΕΑΜ.

και το πιο ωραίο:

*94 επιζήσαντες, που κατάφεραν να διαπεραιωθούν στον Κορινθιακό κόλπο, αιχμαλωτίστηκαν από τους Γερμανούς και οι περισσότεροι, υπό την ηγεσία του ταγματάρχη Γεώργιο Καπετζώνη, κατατάχθηκαν στα Τάγματα Ασφαλείας

ΑΧΠ (με απολογίες)