Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

28 Δεκεμβρίου 2003

Η παγκοσμιοποίηση της αναισχυντίας

"Αν θες να κερδίσεις την συμπάθεια της μάζας πρέπει να της λες τα πιο ηλίθια και τα πιο ωμά ψέματα" (Αδόλφος Χίτλερ, "Ο Αγών μου")

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει όποιος επιδιώκει να επιβληθεί στις μάζες είναι το φράγμα της ντροπής. Όταν καταφέρεις να μη ντρέπεσαι για τίποτα μπορείς να κάνεις τα πάντα: ψεύδεσαι ασύστολα, εμπαίζεις ανενδοίαστα, εξαπατάς αδίστακτα, καπηλεύεσαι απεριόριστα. Κι η αδιάκοπη επανάληψη των ίδιων μυθευμάτων -εκμεταλλευόμενη την ευπιστία, την αμάθεια, τις φοβίες και τους φανατισμούς των πολλών- μεταλλάσσει το ψεύδος σε αλήθεια και την απάτη σε ειλικρίνεια. Όλοι οι δημαγωγοί και οι λαοπλάνοι κάθε φυράματος (εστεμμένοι και μη, αιρετοί και τύραννοι) στήριξαν και στηρίζουν μέγα μέρος της επικράτησής τους στην αναισχυντία τους.

Αυτό το φράγμα το έχουν σπάσει προ πολλού τα γεράκια των ΗΠΑ. Ποιος αμφιβάλλει πλέον ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν μια κατακτητική επιχείρηση που σκοπό έχει την μετεξέλιξή της σε χρυσοφόρα μπίζνα; Τα γεράκια, βέβαια, ομνύουν διαρρηγνύοντα τα ιμάτιά των ότι σκοπός του πολέμου ήταν η απελευθέρωση του Ιράκ από την Σανταμική τυραννία και το καίριο πλήγμα στην διεθνή τρομοκρατία. Δεν διστάζουν, όμως, εκ παραλλήλου να ομολογήσουν και μερικές "παράπλευρες" αλήθειες. Όπως το ότι τα συμβόλαια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ θα φτάσουν τα 18,5 δισ. δολλάρια τα οποία (σύμφωνα με ωμότατο μνημόνιο του Πενταγώνου) θα δοθούν αποκλειστικά σε εταιρείες των χωρών που συνείργησαν στην εισβολή! Αυτονόητα, λοιπόν, την μερίδα του λέοντος θα πάρουν οι αμερικανοί μεγαλοσπεκουλαδόροι που είχαν χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Μπους ενώ οι χώρες που είχαν αντιδράσει στο ρεσάλτο... ας πρόσεχαν! "Αυτές θα πληρώσουν το τίμημα της άρνησής τους" απεφάνθη η Ουάσινγκτον. Άλλωστε το είχε δηλώσει ο παπαροπλανητάρχης πως "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας". Σιγά μη τους δώσουμε τώρα κομμάτι από την πίτα! (σ.σ.: αυτό το τελευταίο δεν το είπε αλλά το σκέφτηκε). Πόσο "πατριώτες" είναι αυτοί οι "μαζί μας" φαίνεται από την αποκάλυψη πως η πετρελαιική εταιρεία Halliburton (αυτή ντε, που είχε αναλάβει την προμήθεια καυσίμων στο Ιράκ χωρίς διαγωνισμό!) υπερτιμολόγησε τα φορτία κατά 61 εκατ. δολλάρια τα οποία θα πληρώσει το Πεντάγωνο, δηλαδή οι αμερικανοί φορολογούμενοι. Το ότι μέχρι πρό τινος πρόεδρος της Halliburton ήταν ο νυν αμερικανός αντιπρόεδρος κ. Νικ "άμωμος" Τσένυ είναι απλώς μια σατανική σύμπτωση!

Και τώρα το αποκορύφωμα της αναισχυντίας και της απάτης. Ο Λευκός Οίκος δυσαρεστήθηκε από την πρόωρη δημοσιοποίηση του Πενταγωνικού μνημονίου επειδή έτσι χάλασε μια μεγάλη πλεκτάνη. Τόσον καιρό οι αμερικανοί προύχοντες πίεζαν τις Ευρωπαϊκές χώρες να παραγράψουν τα Ιρακινά χρέη προς αυτές. Και, προφανέστατα, το μνημόνιο έπρεπε να δημοσιοποιηθεί αφού οι κουτόφραγκοι χάριζαν πρώτα τα χρέη. Τώρα που έμαθαν ότι αποκλείονται από τον θησαυρό της ανοικοδόμησης του Ιράκ τι να χαρίσουν; Να χάσουμε και τα δανεικά, να χάσουμε και τα αφράτα συμβόλαια; Εμ, βέβαια! Καλά τα είχαν μαγειρέψει οι λοβιτουρατζήδες του Λας Βέγκας και του Σικάγου αλλά ανάθεμά τον που χάλασε τη μανέστρα!

Η δικαιολογία του αποκλεισμού των "εναντίον μας" είναι άψογη. Ο "δημοκρατικότατος" αναπληρωτής υπουργός άμυνας Πωλ Γούλφοβιτς εξήγησε ότι οι αντιτιθέμενοι στην εισβολή μπήκαν σε καραντίνα "για λόγους εθνικής ασφαλείας" (!) Δηλαδή, όσο τους ζητούσαμε να μας βοηθήσουν ήσαν καλοί αλλά τώρα είναι ύποπτοι για την ασφάλεια της κοσμοκράτειρας. Γελοιότης γελοιοτήτων... Για να μην αναφέρω την παπαριά που ξεστόμισε ο ίδιος ο Μπους όταν ο Σρέντερ τόλμησε να πει πως ο αποκλεισμός των "απείθαρχων" ενδέχεται να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο: "Το Διεθνές Δίκαιο; Όταν ακούω Διεθνές Δίκαιο φωνάζω τον δικηγόρο μου" (!!) Προφανώς ο αμόρφωτος παπαροπλανητάρχης δεν έχει ιδέα ότι η φράση του παραπέμπει ευθέως στην περιβόητη αποστροφή ενός αρχιερέα της αναισχυντίας και πρωτοπαλλήκαρου του Χίτλερ, του Χέρμαν Γκαίρινγκ: "Πολιτισμός; Όταν ακούω Πολιτισμός τραβάω το πιστόλι μου" (!!!) Και δεν βρέθηκε κανένας μορφωμένος να υπενθυμισει στον Αρχιγκάνγκστερ το αρχαιοελληνικόν: "Αναισχυντία εστί αισχρού ένεκα κέρδους καταφρόνησις δόξης" (Θεόφραστος, "Χαρακτήρες", ΙΧ).

Φοβάμαι, όμως, ότι θα ξεσηκωθούν οι παρατρεχάμενοι του Αρχιπαπάρα (Μπλαιρ, Αθνάρ και σία) και θα μας απαντήσουν: "Κρατήστε τον γερο-Θεόφραστο και τα ρητά του κι αφήστε μας εμάς με τον Μπους και τα ρευστά μας"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: