Μπορεί η χιονοστοιβάδα των συλλήψεων να σαρώνει τους εν Αμερική χρηματιστές αλλά το φαινόμενο της "εγκυρότητος" των αναλυτών είναι παγκόσμιο. Όλοι αυτοί οι "αναλυτές" των μεγάλων τραπεζικών οργανισμών που προτείνουν αγορές και πωλήσεις μετοχών επηρεάζονται σαφέστατα από την συνεργασία που έχουν οι τράπεζές τους με τις εταιρείες των οποίων τις μετοχές "αναλύουν". Το κακό είναι ότι όλες αυτές οι αναλύσεις ενδύονται τον μανδύα της "σοβαρότητος" οπότε γίνονται κάτι σαν ευαγγέλιο για τους απλούς επενδυτές. Τελικά, αυτές οι "αναλύσεις" είναι που χαλιναγωγούν την αγορά και το αποτέλεσμα το ζήσαμε και στην χώρα μας τόσο τα τελευταία χρόνια όσο και την περίοδο 1989-1991. Στόχος τους είναι να ενθουσιάζονται οι επενδυτές και να αγοράζουν ό,τι κάποιος "μεγάλος" θέλει να πουλήσει ή να τρομοκρατούνται και να πουλάνε όσο-όσο τις μετοχές που κάποιος άλλος θέλει να αγοράσει. Να γιατί το Χρηματιστήριο ήταν, είναι και θα παραμείνει πραγματικό σφαγείο των μικρών επενδυτών.
Το πιο πρόσφατο ντόπιο παράδειγμα "έγκυρης ανάλυσης" είναι αυτό της UBS σχετικά με την μετοχή της Alpha Bank. Τον περασμένο Φεβρουάριο η UBS προέβλεπε ότι η τιμή των 10,94 ευρώ ήταν υψηλή και ανεμένετο υποχώρησή της γύρω στα 9,30 ευρώ. Τι λογικότερο για κάποιον επενδυτή να φροντίσει να "ξεφορτωθεί" αυτές τις μετοχές; Τον περασμένο μήνα, με την μετοχή της Alpha Bank να αγγίζει τα 21 ευρώ, η ίδια εταιρεία προβλέπει ότι η τιμή της μετοχής αυτής θα κινηθεί ανοδικά και θα φτάσει τα 25 ευρώ! Όσοι επενδυτές, λοιπόν, άκουσαν προ εννέα μηνών τους "αναλυτές" της UBS έχασαν τα μισά τους λεφτά αφού πούλησαν κάτω από 11 ευρώ μια μετοχή η οποία διπλασίασε την αξία της σε 9 μήνες!
Τι μεσολάβησε, όμως, ενδιάμεσα και η UBS άλλαξε στάση απέναντι στη συγκεκριμένη μετοχή; Απλούστατον: η UBS ανέλαβε το "book building" της Alpha Bank! Με ανάδοχο την UBS διατέθηκαν σε ξένους επενδυτές 16.000.000 μετοχές της Alpha Bank! Μια βδομάδα αργότερα η UBS δημοσίευσε "έγκυρη ανάλυση" με την οποία προτρέπει τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της Alpha Bank...
Οι επενδυτικοί οργανισμοί έχουν δικαίωμα να λένε ό,τι θέλουν και ν' αλλάζουν γνώμη όποτε τους καπνίσει. καθήκον των επενδυτών είναι να φυλάγονται από τις μπανανόφλουδες. Αν κερδίσουν μπράβο τους, αν χάσουν φταίνε. Η UBS ουδεμίαν ευθύνην φέρει διότι στο τέλος της "ανάλυσής" της έχει και τα εξής ψιλά γράμματα: "Η εταιρεία (UBS) έχει και επιδιώκει συνεργασίες με τις εταιρείες που καλύπτει σε αυτές τις αναλύσεις. Γι' αυτό οι επενδυτές πρέπει να είναι ενήμεροι ότι η εταιρεία (UBS) μπορεί να έχει σύγκρουση συμφερόντων (conflict of interest). Οι επενδυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την έκθεση σαν ένα μεμονωμένο στοιχείο για την επενδυτική τους ενημέρωση". Με άλλα λόγια: "Όταν επιδιώκουμε μια συνεργασία θάβουμε τις μετοχές κι όταν η συνεργασία επιτευχθεί τις ανασταίνουμε"!
Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος. Και μην ακούω βλακείες του είδους "τι κάνει το κράτος;". Οι πάντες (χρηματιστές, αναλυτές, τραπεζίτες, εντολοδόχοι, δημοσιογράφοι κλπ) είναι στο παιχνίδι κατά των μικρών επενδυτών. Ο αγώνας είναι σικέ!
Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει
- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".
[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου