Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

27 Φεβρουαρίου 2016

Σαββατιάτικα (96) - της προσφυγιάς

*** Κάπου το συρματόπλεγμα έχει σχιστεί και μια καρδιά σε σχήμα τριαντάφυλλου ανάσκελα ατενίζει τ’ άστρα. (1) *** Φυσικά και χαίρομαι που οι μαγαζάτορες των Τεμπών πλάκωσαν στις φουσκιές περιφερειακό σύμβουλο που μοίραζε νερά στους πρόσφυγες. *** Οι πρόσφυγες σε ψήφισαν, ρε αλήτη; *** Αν εσύ μοιράζεις τζάμπα νερό, τί θα γίνουν οι μαγαζάτορες; *** Κλέφτες; *** Πού θα ξανάβρουν ευκαιρία να πουλήσουν το μπουκαλάκι 4 ευρώ; *** Πάλι καλά που ο αλήτης δεν κουβάλησε και τίποτε χημικές τουαλέττες κι έτσι μπόρεσαν οι άνθρωποι να χρεώσουν 8 ευρώ το χέσιμο. *** Και μετά με ρωτάνε γιατί έχω δυο κονσερβοκούτια στο μπαλκόνι και σκουριάζουν. *** Εμείς, μαζεμένοι (...) μπροστά σ’ ατέλειωτο ουρανό τονίζαμε τη ζωή και η γη άκουγε κρυμμένη στην άκρη του κόσμου. (2) 
Ευλόγησον...
 *** Αρούλη, ο στρατός να βγει με τα πόδια ή να πάρει και τα τανκς μαζί του; *** Μωρή λουμπίνα, είσαι τυχερός που δεν είμαι στρατιωτικός. *** Ωραίος ο συλλογισμός του Θεοδωρόπουλου στην Καθημερινή, έτσι; *** "Αφού δεν μένουν στην Τουρκία, δεν είναι πρόσφυγες αλλά μετανάστες". *** Γεια σου, ρε Τάκαρε! *** Αυτή την μουνοπανίαση την είχες από μικρός ή την κόλλησες αργότερα; *** Βουλγαράκης: "Στον ΣυΡιζΑ έκαναν τα πάντα για να μαζέψουν εδώ την σάρα, την μάρα και το κακό συναπάντημα." *** Πάντως, Γιώργο μου, αυτοί θέλουν να φύγουν ενώ εσύ δεν λες να ξεκουμπιστείς με τίποτε. *** Ρε συ, πότε θα καταλάβεις ότι δεν μας ενοχλούν οι πρόσφυγες αλλά τα καθοίκια σαν εσένα; *** Κάλλιο η σάρα και η μάρα παρά η δικιά σου κωλοφάρα, αγόρι μου. *** Πιο γενναίος απ’ όλους ο πρόσφυγας που του αρκεί ο ήλιος να βαδίζει εμπρός, ένα κεραμίδι στο χέρι να το ξαναστήσει, μια βάρκα να σωθεί για να επιστρέψει. (3) *** Θεοχάρης: "Η κυβέρνηση ξεκίνησε το επικίνδυνο προηγούμενο δημοψηφισμάτων για ευρωπαϊκές συμφωνίες." *** Πες τα, ρε Χάρη! *** Δεν καταλαβαίνουν τα ζώα πόσο επικίνδυνες είναι για την ενωμένη Ευρώπη οι δημοκρατικές διαδικασίες. *** Αυτό που η Ουγγαρία θα κάνει δημοψήφισμα για το αν δεχτεί πρόσφυγες, πώς το βλέπετε; *** Υπάρχουν πρόσφυγες που ονειρεύονται να πάνε στην Ουγγαρία; *** Αληθεύει ότι ο Σταύρος Ψυχάρης έχει πάρει 57 μύρια προσωπικά δάνεια; *** Τα θαλασσοδάνεια είναι μορφή διακοποδανείων; *** Α propos, από την AlphaBank τα πήρε; *** Ανακεφαλαιοποιήθηκε η AlphaBank είπατε; *** Ουφ, ησύχασα! *** Κυρ Σταύρο... [κλείσιμο ματιού]... το παίρνεις το δάνειο; *** Αμ, καλά σου έλεγα τις προάλλες να ρωτήσεις τον μπαμπά σου για την διαπλοκή, ρε συ Ανδρέα. *** Τί είναι τούτες οι κραυγές των ζορισμένων παιδιών που δεν σωπαίνουν; Είναι οι νέες μορφές. Είναι οι αρχάγγελοι νέων σχημάτων. (4) *** Εκβιαστής ο εκδότης της Ακρόπολης; *** Όχι, ρε παιδιά, εκδότης και εκβιαστής δεν γίνεται! *** Τι λες κι εσύ, ρε Θέμο; 
Τέμπη, ενώ περνούν οι πρόσφυγες. Τόσοι σκατόψυχοι...
*** Ψυχάρης, Μαυρίκος, Θέμος... *** Πείτε μου κάτι για την αδέσμευτη δημοσιογραφία, να γελάσω. *** Πλεύρης: "Ο μπαμπάς μού έδωσε το Κεφάλαιο του Μαρξ στα 14 και αμέσως έπεσε απόρριψη από μένα." *** Κι εγώ στα 14 διάβαζα Τιραμόλα και Μπλεκ; *** Αχ, βρε Θανούλη... γιατί δεν το έλεγες τόσο καιρό και με έχεις αφήσει να το διαβάζω 30 χρόνια τώρα; *** Τριάντα χαμένα χρόνια, μόνο και μόνο επειδή δεν έχω την ευφυΐα τού Θανούλη. *** Αν δεν αυτοκτονήσω τώρα, δεν θα αυτοκτονήσω ποτέ. *** Κάπου εκεί, πίσω απ’ το σκλαβωμένο Πενταδάχτυλο είναι δεμένο, κόμπος αξεδιάλυτος, το νήμα της ζωής μου. (5) *** Δένδιας: "Ο ΣυΡιζΑ κατάφερε να ξαναφέρει την παλιά Αυστροουγγαρία στα Βαλκάνια 100 χρόνια μετά τη διάλυσή της!" *** Νίκο μου, ανατρίχιασα! *** Να παρακαλάμε μη βρεθούν τίποτε τρομοκράτες και σκοτώσουν κανένα αυστριακό πρίγκηπα (α λα Σεράγεβο 1914) κι έχουμε τα χειρότερα. *** Κυριάκουλας: "Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μονόδρομος." *** Ναι, ρε Κούλη, αλλά τον πήγατε ανάποδα και τρακάρατε. *** Πες μερικές τέτοιες παπαριές ακόμη κι αν κερδίσεις τον Αλέξη, γράψε μου. *** Ζούλας, δημοσιογράφος: "Ο Κυριάκος προκαλεί αμηχανία στον ΣυΡιζΑ γιατί δεν λαϊκίζει." *** Μπράβο, ρε Κώστα, πολύ εύστοχο αυτό! *** Άντε γιατί κάποιοι είπαν τον Κούλη λαϊκιστή τότε που γύρναγε τα κανάλια με ένα χαρτονόμισμα της Ζιμπάμπουε στα χέρια. *** Όχι, δεν βγήκες τούτη τη φορά απ' τη θάλασσα. Μες απ΄ τα χαλάσματα σε περιμαζέψαμε. (6) *** Kυριάκουλας: "Να σταματήσει η ασύδοτη μετακίνηση μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια." *** Ασύδοτη μετακίνηση μέσα στην επικράτεια; *** Υπάρχει τέτοιο πράμα, ρε συ Κούλη; *** Παναπεί, θα απαιτείται κάτι σαν... εσωτερικό διαβατήριο, για να πάει κανείς από τα Σέκλανα στους Κωλομεδάγκωνες; *** Θα μου πεις, η Σένγκεν είναι μόνο για ταξίδια στο εξωτερικό, ε; *** Πόσο μπροστά είσαι, ρε τεράστιε;
... κι όμως εγώ υποψιάζομαι ποιος θά 'ναι ο νικητής...
*** Τι να λέμε τώρα... άμα ο άλλος είναι κεντρώος... *** Κυριάκουλας: "Να δημιουργηθούν κλειστού τύπου φυλασσόμενοι χώροι για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες." *** Στρατόπεδα φυλακισμένων, σαν να λέμε, Κούλη; *** Μωρέ, πού είδα κάτι τέτοια κι ήταν και πολλά... *** Α, ναι, στο Άουσβιτς. *** Κι αυτό το "παράτυποι" αντί για "λαθρο-" πολύ μου άρεσε. *** Έχει τακτ το κωλόπαιδο, τί να λέμε τώρα. *** Αυτή η κούκλα με το κομμένο χέρι, που κρεμάστηκε στο παράθυρο του γκρεμισμένου σπιτιού, ποιο παιδάκι ήθελε ν’ αποχαιρετήσει, σε ποιο παιδάκι σύρθηκε ως το παράθυρο ν’ ανεμίσει το χέρι και της το ’κοψαν; (7) *** Κύρτσος: "Άφησαν να 20πλασιαστούν οι προσφυγικές ροές." *** "Άφησαν", Γιώργο μου; *** Δηλαδή; *** Δεν τους έπνιξαν έγκαιρα; *** Τέτοια λες και στις Βρυξέλλες που σε στείλανε κάτι γίδια, Γιώργο μου; *** Στο μεταξύ, καμμιά κρατική διαφήμιση πήρες, Γιώργο μου; *** Με το συμπάθειο αλλά άει γαμήσου, Γιώργο μου. *** Παπαπαναγιώτου, δημοσιογράφος: "Πόσο ανθρωπιστική είναι η εικόνα ακρωτηριασμένου πρόσφυγα που πάει με τα πόδια από την Λαμία στην Ειδομένη;" *** Μπάμπη μου, επειδή δεν κάνεις ούτε για ανακύκλωση, λέω να πας κατ' ευθείαν στην χωματερή. *** Για ρώτα στον Σκάι μήπως θέλει συμπαρουσιαστή ο Πορτοσάλτε. *** Μένουμε μ’ ανοιχτές τις πληγές στο σταυρό του ορίζοντα. Δεσπόζει το αίμα. Στους δρόμους του κόσμου αντηχεί η φωνή μας. Ας μην αναπαύονται οι άνθρωποι. (8)  *** Ράμα: "Η Αλβανία δεν θα γίνει ο νέος δρόμος των μεταναστών". *** Έντι Ράμα: ο πρωθυπουργός μιας χώρας που, πριν 25 μόλις χρόνια, οι μισοί κάτοικοί της έφυγαν μετανάστες. *** Ο Γιώργος Νταλάρας πότε θα κάνει δωρεάν συναυλία για τους πρόσφυγες; *** Κάνε την, ρε Γιώργο, και φέρε και γκεστ τον Πάριο να πει το "Φωτιά στα σύνορα της γης".
...ή, μάλλον, δεν υποψιάζομαι. Όσο βλέπω τον σύγχρονο Αινεία, σιγουρεύομαι!
*** Αυτό που την "πορεία προς την Ευρώπη" την ξεκίνησαν οι πρόσφυγες (και μάλιστα με τα πόδια), το περιμένατε ποτέ; *** Απορία: αντί να ψαχνόμαστε με την Αυστρία και την Ουγγαρία, γιατί δεν απαιτούμε από την Συρία να ελέγξει τα σύνορά της; *** Κτίσαμε καράβια για να μας είναι πιο εύκολο το ξερίζωμα. (9) *** Δεν θα σας κατηγορήσει κανείς αν, παρά την λεζάντα, δεν καταφέρατε να αναγνωρίσετε στην πρώτη φωτογραφία τον πάπα Φραγκίσκο. *** Συγγνώμη που σήμερα δεν έχει φωτογραφία από την ενότητα "ευτυχισμένα χρόνια". *** Επίσης, συγγνώμη αν σήμερα τα "Σαββατιάτικα" δεν σας έκαναν να γελάσετε όσο περιμένατε και όσο είχατε συνηθίσει αλλά πώς να γελάσεις όταν μιλάς για πρόσφυγες; *** Περίλυπος η ψυχή μου γέγονεν άχρι θανάτου... *** Προχωρούμε, όμως, αλέκιαστοι από τον ρατσισμό και την σκατοψυχιά! *** Κόβεται πίσω σου το νήμα και μένει να το ξετυλίγεις μονάχα μπροστά, να πορεύεσαι καθώς ο πρόσφυγας όλο και πιο μακριά απ΄ το σπίτι του, καθώς ο ξενιτεμένος που δεν έχει πια δυνάμεις να γυρίσει. (10). *** Καλό σαββατοκύριακο. ***

-----------------------------------------
Σημείωση: Τα ένθετα με τα πλάγια γράμματα είναι στίχοι κύπριων ποιητών για τους πρόσφυγες του 1974, ερανισμένοι από τα ποιήματα (1) Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, "Αποκατάσταση", (2) Αλεξάνδρα Ζαμπά, "Ο χαμός", (3) Ιωσήφ Ιωσηφίδης, "Βαδίζει", (4) Φροσούλα Κολοσσιάτου, "Επιστροφή", (5) Νίκος Κρανιδιώτης, "Πανσέληνος στην Κερύνεια", (6) Παντελής Μηχανικός, "Αφροδίτη 1974", (7) Κώστας Μόντης, "Στιγμές της εισβολής", (8) Μιχάλης Πασιαρδής, "Εσύ δε λες τίποτα", (9) Γιάννης Ποδηναράς, "Μόρφου 1992", (10) Γιώργος Μολέσκης, "Ορφάνια".

6 σχόλια:

Thumomenos είπε...

Για άλλη μια φορά Μπράβο Θοδωρή...
δεν είναι απαραίτητο πάντα να γελάμε, απαραίτητο είναι να βρούμε το δρόμο μας σαν άνθρωποι και για να τον βρούμε πρέπει κάποιος να ταράζει τα νερά.
ΥΓ ο πιτσιρίκος στη φώτο είναι συγκλονιστικός αλλά η τελευταία φώτο με την λεζάντα μου σκίζει την καρδιά... ΑΙΝΕΙΑΣ!!!!!!! οι τραγωδίες πάντα ήταν και είναι στο προσκήνιο της ανθρωπότητας.

Ανώνυμος είπε...

Οι μισοι ελληνες ειμαστε δευτερη και τριτη γεννια προσφυγων. Καποιος λεχριτης εξ ΗΠΑ ειπαν πως ειμαστε γενναιοδωρος λαος,τι περιμεναν?? Αγγλοσαξωνικα αποβρασματα που εξοντωσαν 10 μυρια ινδιανους??? Σας ξερουμε απο το 1922 στην παραλια της ΣΜΥΡΝΗΣ. Τα εγραψε ο τζωρτζ χορτον και εθαψαν 50 χρονια το βιβλιο του.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

"ρε Κούλη...Πες μερικές τέτοιες παπαριές ακόμη κι αν κερδίσεις τον Αλέξη, γράψε μου."
Xα!
Επίτηδες, για να μην κερδίσει τον Αλέξη τώρα, τις λέει!
Eδώ προχτές, σε γκουντζάμ Μερκελ-άρα, της το πέταξε στη μούρη: "Εγώ δεν θα ψηφίσω το Ασφαλιστικό!" Ποιός θάχε τέτοιο θράσος ...αν δεν ήτανε κανονισμένο!;!
Του Κούλη τούχουνε πεί: "Κάτσε τώρα εσύ στο μούσκιο, να βγάλει όλη τη λάντζα ο μικρός, και μετά έρχεται η σειρά σου".
Ο έρμος, νομίζει ότι έχουν μεγάλα όνειρα γι αυτόν...
Ακριβώς, όπως και με τους προηγουμένους.

Ανώνυμος είπε...

σαφέστατο το μήνυμα σου,


Κανεί σε πκιον

ποίημα του Παύλου Λιασίδη (πρόσφυγα)
--------------------------

Πόλεμε, σατανά, κακόν αξήλειφτον στον κόσμο,
παιδίν της νύχτας, μισταρκέ του Αδη, ψεύτη,
κλέφτη!
Οπου της Νιότης δκιαλεχτούς κόβκεις αθθούς
των δκυόσμων
τζι η φάκκα στες κακόσορτες μανάες πάντα
ππέφτει.
Που κάμνουσιν παιδκιά φτωχά της πείνας,
φατσιημένα,
τζι εν εις τους φόους, τους καμούς, ομπρός
κατταρκασμένα.

Παύλος Λιασίδης

μισταρκός=υποτακτικός, υπάλληλος
αθθός=ανθός
κατταρκασμένος=;
φάκκα=κτύπημα, φατσιημένα=κτυπημένα
κανεί=φτάνει, αρκετά
κακόσορτος=κακότυχος

ΑΧΠ

Ανώνυμος είπε...

@ Σεχτάρ ο Τρομερός

Σωστός! Αυτή τη ματαιοδοξία που έχουν όλα τα αστικά υποχείρια της πολιτικής, που νομίζουν ότι προορίζονται για μεγάλα πράγματα και για την διαρκή εύνοια της Α.Τ. δεν μπορώ να τη καταλάβω!
Λες και δεν έχουν ξεπετάξει πολύ καλύτερους και χρήσιμους όταν χρειάστηκε...

Ιβάν Τζόνι

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Στα Γιαννιτσα καποιοι καψαν τα κτιρια του πρωην στρατοπεδου για να μην μεινουν μεσα οι προσφυγες ...
Παλι καλα που δεν τα καψανε αφου ειχαν μπει ...οσο να πεις ειμαστε ενα κλικ πιο κατω (ακομα) σε σκατοψυχια απο τα φασισταρια που αλαλαζαν στην Σαξωνια ...
Μονο που θλιβομαι που οι προσφυγες ΔΕΝ θελουν να μεινουν Ελλαδα γιατι εγω τους βλεπω μια χαρα ανθρωπους και θα τους ηθελα ...αντιθετα με κατι σαν τους παραπανω που με κανουν και ντρεπομαι .
Μηπως να απελαυναμε αυτους ?
Οπως και να χει ενα μεγαλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους προσφυγες που μου δωσαν την ευκαιρια να κανω περα ,λογω προχωρημενης σηψης ψυχης , κατι γνωστους,γειτονες ,συγγενεις και "φιλους" ...δια παντος

Δεν πειραζει Θοδωρη ας μη γελασουμε κι ενα Σαββατο