Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

28 Νοεμβρίου 2014

Όσο ξημερώνει (η "επόμενη μέρα"), το… μνημόνιο μεγαλώνει!

Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι περιβόητες διαπραγματεύσεις με την τρόικα των τοκογλύφων δανειστών στο Παρίσι κατέληξαν σε άλλη μια… περιφανή ήττα της κυβέρνησης, η οποία μάλλον πνέει πλέον τα λοίσθια.

Την κυβερνητική πανωλεθρία, που λίγο καιρό πριν μιλούσε περί "success story" της εθνικής οικονομίας και περί… "εξόδου από τα μνημόνια", καταγράφουν ανάγλυφα οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος ομολόγησε ανοιχτά το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου -έστω και για… "τεχνικούς λόγους", όπως υποστήριξε- σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Η σύσκεψη έγινε ακριβώς για να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι και σ’ αυτήν συμμετείχαν υπουργοί οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, εργασίας Γιάννης Βρούτσης, διοικητικής μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος φέρεται να δήλωσε προς βουλευτές σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς στο Παρίσι: "Δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές τον Μάρτιο. Μπορεί να έχουμε ολοκληρώσει το 99% των δεσμεύσεών μας όμως εκείνοι επιμένουν να γίνει και το 1%, επιμένοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν σίγουρα μέτρα"!

Προφανώς πίσω από αυτές τις δηλώσεις του υπουργού κρύβονται και όλες οι αλήθειες, όπως εκτιμούν πλέον οι πιο έγκυροι αναλυτές. Ειδικότερα:
  • Αλήθεια 1η: Οι τροϊκανοί (ΕΕ, ΔΝΤ, Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα) θεωρούν την κυβέρνηση ανδρείκελό τους, την μεταχειρίζονται πλέον σαν "στιμμένη λεμονόκουπα" και δεν τους ενδιαφέρει το πολιτικό της μέλλον.
  • Αλήθεια 2η: Εκείνο που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τους τροϊκανούς είναι οι πολιτικοί της υπάλληλοι (δηλαδή, οι κυβερνώντες τη χώρα) πριν απολυθούν (κάτι που θεωρείται και από αυτούς βέβαιο, αν γίνουν εκλογές ως το Μάρτιο) να ολοκληρώσουν τη βρόμικη δουλειά που ανέλαβαν. Να κλείσουν όλες τις "τρύπες" και να εφαρμόσουν όλα τα υπεσχημένα και ψηφισμένα μνημονιακά μέτρα: Απολύσεις στο δημόσιο, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και επαναφορά του λοκάουτ στους επιχειρηματίες σε περιπτώσεις απεργιών, νέα κατεδάφιση του ασφαλιστικού και μείωση των συντάξεων, αρπαγή της πρώτης κατοικίας και των όποιων άλλων περιουσιακών στοιχείων έχουν απομείνει στους δανειολήπτες, ταχύτερες διαδικασίες στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου κ.ά.
  • Αλήθεια 3η: Το κυριότερο που ενδιαφέρει τους τοκογλύφους δανειστές και τους πολιτικούς ινστρούχτορες της Ε.Ε., με πρώτους και καλύτερους τους γερμανούς και τα μονοπώλια που εκπροσωπούν, είναι να "δέσουν" την χώρα με ένα νέο μνημόνιο αντιλαϊκών δεσμεύσεων (μέχρι και το 2016, λένε οι πληροφορίες), έτσι ώστε να καταστήσουν υποχείριο και την οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές, που, όπως είπαμε, προβλέπουν να γίνονται σύντομα.
Βασική επιδίωξή τους με όλα αυτά δεν είναι μόνο να εξασφαλίσουν την ομηρία της χώρας για μια ολόκληρη πεντηκονταετία, μέσω των δανεικών που έλαβαν οι τελευταίες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις για να σώσουν τις... τράπεζες και να υποδουλώσουν το λαό. Δεν είναι μόνο να εξασφαλίσουν ότι θα συντριβεί κάθε δικαίωμα των εργαζομένων, θα διαλυθεί η υγεία, η παιδεία και κάθε ίχνος πρόνοιας, θα συνεχιστεί το χαράτσωμα του λαού και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Είναι να εμπεδωθεί η άποψη και στους λαούς της υπόλοιπης Ευρώπης (κυρίως της Νότιας) που στενάζουν στις συμπληγάδες των μνημονίων, της λιτότητας, της χρεοκοπίας και της ανεργίας και βρίσκονται και αυτοί σε αναβρασμό, ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει: η εξαθλίωση είναι μονόδρομος!

Μόνο που όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί έχουν ένα μειονέκτημα: παραβλέπουν τον παράγοντα λαό, που είναι διατεθειμένος να αντισταθεί και να συγκρουστεί. Που, όπως έδειξαν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις και λαϊκές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, δεν θέλει να συμβιβαστεί με ένα τόσο μελανό παρόν και ένα τόσο σκοτεινό μέλλον…


[Άρθρο του Νίκου Πέρπερα από τον ιστοτόπο "Ημεροδρόμος"]

Δεν υπάρχουν σχόλια: