Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

5 Νοεμβρίου 2014

Τα μυστικά σχέδια του Κίσσιντζερ κατά της Κούβας (1976)

Η εφημερίδα NewYork Times δημοσίευσε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της βιβλιοθήκης τού τότε Προέδρου Φορντ, στα οποία αποκαλύπτονται σχεδιαζόμενες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Κούβας το 1976, η πατρότητα των οποίων αποδίδεται στον τότε Υπουργό των ΗΠΑ Χένρυ Κίσσιντζερ.

Τα δημοσιευόμενα έγγραφα αποχαρακτηρίστηκαν κατόπιν αιτήματος ομάδας πολιτειακών ερευνητών του Εθνικού Αρχείου Ασφάλειας και η αποκάλυψη εμφανίζεται στην σελίδα Α21 της τεταρτιάτικης έκδοσης της νεοϋρκέζικης εφημερίδας.

Στα έγγραφα αποκαλύπτεται η συγκρότηση από τον Κίσσιντζερ μιας ομάδας ανώτερων πολιτειακών αξιωματούχων, οι οποίοι θα ασχολούνταν με την λήψη πιθανών αντιποίνων κατά της Κούβας, επειδή στήριξε στρατιωτικά τον αγώνα του λαού της Αγκόλας, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας.

Η New York Times αποκαλύπτει ότι οι αξιωματούχοι κλήθηκαν από τον Κίσσιντζερ να καταστρώσουν σχέδια στρατιωτικής επίθεσης σε λιμάνια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις τής Κούβας, τα οποία περιλάμβαναν κι ένα σχέδιο αποστολής ταγμάτων πεζοναυτών στην ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, έδαφος παρανόμως κατεχόμενο υπό των ΗΠΑ από το 1902.

Τα σχέδια του πρώην υπουργού, τα οποία ενέκρινε και κατεύθυνε ο πρόεδρος Φορντ, προέβλεπαν την πλήρη καταστροφή των κουβανικών λιμανιών με την χρησιμοποίηση δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών (σ.σ.: προφανώς, με ανηλεή βομβαρδισμό). 

Επίσης, ο Κίσιντζερ κατάρτισε προτάσεις για πιθανό ναυτικό αποκλεισμό των κουβανικών ακτών, αν και σημείωνε ότι οι δράσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγκρουση με την Σοβιετική Ένωση, στενή σύμμαχο της Κούβας.

"Aν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική δύναμη, θα πρέπει να πετύχουμε", είπε ο Κίσσιντζερ σε μια σύσκεψη, σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα. "Δεν πρέπει να υπάρχουν ημίμετρα. Αν αποφασίσουμε έναν αποκλεισμό, αυτός θα πρέπει να είναι αμείλικτος, γρήγορος και αποφασιστικός", δήλωσε ο Κίσσιντζερ πριν σχεδόν 40 χρόνια.

Στα δημοσιευμένα έγγραφα αποκαλύπτεται ότι ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπουργός άμυνας των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Φορντ αλλά και αργότερα στην κυβέρνηση Τζωρτζ Μπους του νεώτερου, ήταν επίσης παρών στην σύσκεψη κατά την οποία ο Κίσσιντζερ πρότεινε τα μέτρα κατά της Κούβας.

Τόσο ο 91χρόνος σήμερα Κίσσιντζερ όσο και ο 82χρονος Ράμσφελντ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα όσα αποκαλύπτουν τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

Τα σχέδια τού Κίσσιντζερ, ο οποίος ετοιμαζόταν για την προεκλογική εκστρατεία των πολιτειακών εκλογών του 1976, δεν υλοποιήθηκαν λόγω της εκλογικής νίκης του Τζίμμυ Κάρτερ.

Τα έγγραφα που επικαλείται η New York Times, παρουσιάζονται επίσης στο βιβλίο "Back Channel to Cuba", των πολιτειακών ερευνητών Ουίλλιαμ ΛεοΓκράντε, καθηγητή τής Σχολής Δημόσιας Πολιτικής του πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον και Πήτερ Κόρνμπλαχ, διευθυντή του τμήματος για την Χιλή και την Κούβα του Εθνικού Αρχείου Ασφαλείας.

[CubaDebate, 1/10/2014 - Μετάφραση από τα ισπανικά: Cogito ergo sum]


(Σημείωση: Υπενθυμίζω πως, επειδή θεωρώ απαράδεκτη την οικειοποίηση των όρων "αμερικανός" ή "αμερικανικός" εκ μέρους των ΗΠΑ (λες και δεν υπάρχουν αμερικανοί εκτός ΗΠΑ!), προτιμώ τον όρο "πολιτειακός" όταν αναφέρομαι στην εν λόγω χώρα ή στους κατοίκους της.) 

---------------------------------------------

Διαβάστε επίσης:
- "Kissinger Drew Up Plans to Attack Cuba, Records Show" - Το δημοσίευμα της New York Times (30/09/2014) στο οποίο αναφέρεται το παραπάνω κείμενο.
- "Kissinger considered attack on Cuba following Angola incursion" - Τα επίμαχα αποχαρακτηρισμένα ντοκουμέντα, όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα των Εθνικών Αρχείων Ασφαλείας των ΗΠΑ.
- "Back Channel to Cuba" - Ολόκληρο το βιβλίο των ΛεοΓκράντε-Κόρνμπλαχ σε μορφή .pdf (οι λεπτομέρειες για τα περιστατικά που αναφέρονται στο παραπάνω κείμενο, βρίσκονται στις σελίδες 148-154).

Δεν υπάρχουν σχόλια: