Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

23 Δεκεμβρίου 2013

Φταίχτες

Ποιός φταίει, τελικά;

Προφανώς, φταίει ο Άκης, ο οποίος έπαιρνε μίζες από τους εμπόρους όπλων. Οι κρυφοί λογαριασμοί τού Άκη (που μοιάζανε με αριθμούς τηλεφώνων και μπερδέψανε τον Βενιζέλο) φταίνε που καλείται σήμερα ο απλός πολίτης όχι απλώς να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη αλλά να αισθάνεται ευτυχής αν μπορεί να εξασφαλίσει ένα γεύμα ημερησίως. Κι αν ο Άκης δεν αγόραζε το νεοκλασσικό φάτσα Ακρόπολη, δεν θα έπεφτε ο μισθός στα πέντε κατοστάρικα μικτά.

Προφανώς, φταίει ο Λιάπης, ο οποίος δεν πλήρωνε τα τέλη κυκλοφορίας για το τεθωρακισμένο του. Οι μαϊμού πινακίδες τού Λιάπη φταίνε που δεν βρίσκει σήμερα ο απλός πολίτης ούτε με κιανοκυάλι κρεββάτι σε νοσοκομείο. Κι αν ο Λιάπης ξεπόναγε δυο χιλιάρικα αντί να κάνει διακοπές στα Ξέρατον φάτσα Ινδικό, δεν θα κοβόταν το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων που δεν έχουν συμπληρώσει τα 65 τους χρόνια.

Προφανώς, φταίει ο Τσουκαλάς, ο οποίος εξαργύρωσε τον κυβερνοσυνδικαλισμό του με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η αποζημίωση του Τσουκαλά φταίει που δεν μπορεί σήμερα ο απλός πολίτης να πληρώσει το ηλεκτρικό του. Κι αν ο Τσουκαλάς δεν αγόραζε μοτοσυκλέττα των 26 χιλιάδων κι αυτοκίνητο των 44 χιλιάδων, δεν θα έβγαζε ο Κυριάκουλας στην ανεργία (συγγνώμη, στην εφεδρεία) τόσες χιλιάδες εργαζομένων.

Προφανώς, φταίει η τρόικα, η οποία μας έχει βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι. Η αδιαλλαξία τού Τόμσεν φταίει που ξεπουλιέται η περιουσία τού ελληνικού λαού για ένα κομμάτι ψωμί και, μάλιστα, δίχως αυτό το ψωμί να φτάνει στο τραπέζι τού απλού πολίτη. Αν ο Τόμσεν έπαιρνε από λόγια, δεν θα ήμασταν υποχρεωμένοι να κλείνουμε το ένα πίσω από το άλλο σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κλπ

Προφανώς, φταίνε κι άλλοι πολλοί. Φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, που βολευτήκανε με τον διορισμό τους και κοπροσκυλιάζουν σε βάρος των υπολοίπων. Φταίνε οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ, που παίρνανε μισθούς δυόμισυ και τρία χιλιάρικα. Φταίνε οι αγρότες, που βολεύονται με τις επιδοτήσεις κι έχουνε μάθει να κυκλοφορούν με Πόρσε και Φερράρι. Φταίνε οι εκπαιδευτικοί, που δουλεύουνε δεκάξι ώρες την εβδομάδα και κάθονται τρεις μήνες τον χρόνο. Φταίνε οι κάθε λογής εργαζόμενοι, που τόσα χρόνια οχυρώνονταν πίσω από σοβιετικού τύπου προστατευτισμούς και αδιαφορούσαν για το μέλλον. Φταίνε οι άνεργοι, που προτιμούσαν το τεμπελίκι με τα επιδόματα αντί να πάνε για μεροκάματο. Φταίνε οι έμποροι, που δεν κόβουν αποδείξεις. Φταίνε οι διαδηλωτές, που κλείνουνε τους δρόμους και δεν δουλεύουνε τα μαγαζιά. Φταίνε οι συνδικαλιστές, που δεν εννοούν να ρίξουν νερό στο κρασί τους και δεν επιτρέπουν στους εφοπλιστές να φέρουν τα καράβια τους για επισκευή στο Πέραμα. Φταίνε οι υπάλληλοι της Ολυμπιακής, οι εφοριακοί, οι πολεοδόμοι, οι σκουπιδιάρηδες, οι γιατροί τού ΕΣΥ, οι γιατροί εκτός ΕΣΥ, οι λιμενεργάτες, οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στο μετρό, οι μετανάστες, οι εσωτερικοί μετανάστες, οι συνταξιούχοι... Παραφράζοντας δε τον μεγάλο Μιχάλη Κατσαρό, φταίω κι εγώ ακόμα που σας ιστορώ.

Φταίνε όλοι τούτοι κι άλλοι τόσοι ακόμη. Φταίει το ζαβό το ριζικό μας! Φταίει ο θεός που μας μισεί! Φταίει το κεφάλι το κακό μας! Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί! Ποιός φταίει; Ποιός φταίει; Κανένα στόμα δεν τό 'βρε και δεν τό 'πε ακόμα.

Κι εμείς -δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα- ακόμη αναρωτιόμαστε, απλώς προσμένοντας κάποιο θάμα...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρέλειψες να γράψεις ότι φταίω και "γω"
Γιάννης Μαν

Ανώνυμος είπε...

Μετά τα τόσα "προφανώς" μου θύμισες το "λίγο". Για αυτό και λόγω ημερών στο αφιερώνω!
http://www.youtube.com/watch?v=NPXlgwlScAE

Άγγελος