Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

22 Οκτωβρίου 2013

Εμ, έτσι είναι

"Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και παράνομης μετανάστευσης (...) Στην Ελλάδα υπάρχουν τόσοι άνεργοι όσοι και παράνομοι μετανάστες και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο (...) Είμαστε μια χώρα που υποδέχεται περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, κυρίως παράνομους μετανάστες. Μόνο το 10% αυτών έρχονται από εμπόλεμες ζώνες ή ζητούν με τις κανονικές διαδικασίες άσυλο. Τι κάνει κανείς με το υπόλοιπο 90% σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία; Πάνω από το 60% αυτών είναι νέοι. Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτό. Να βρούμε μία λύση. Και δεν θέλω η λύση αυτή να είναι μόνο της Ελλάδας ή της Μάλτας ή της Ιταλίας, αλλά μία ευρωπαϊκή λύση." [Ακριβή αποσπάσματα από τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθύ κατά τις χτεσινές συναντήσεις του με τους ομολόγους του της Μάλτας και της Ιταλίας.]


Βρε, καλώς τονε! Άντε, ρε συ Αντώνη, άντε και είχαμε κάμποσες μέρες ν' ακούσουμε χοντροπαπαριά από τα χειλάκια σου! Άξιζε η αναμονή, πάντως, γιατί τούτη την φορά η παπαριά σου πήρε διεθνείς διαστάσεις. Ευτυχώς, είσαι σε φόρμα βλέπω. Άντε μπράβο, γιατί κόντεψε να σου κλέψει την πρωτιά στις παπαριές ο Γιωρίκας, με κείνο το αμίμητο που είπε στον Ομπάμα για δημοψήφισμα.

Δηλαδή...ήμαρτον! Μα πόση διαστροφή κρύβει το μυαλό που έχεις στην καρκάλα σου, ώστε μπόρεσες να συνταιριάξεις τον αριθμό των ανέργων με τον αριθμό των μεταναστών; Διάολε, νομπελίστες και νομπελίστες οικονομολόγοι δεν είχαν καταφέρει να κάνουν τον πολύπλοκο συνδυασμό που έκανες εσύ! Αλλά το παν δεν είναι να πεις μια παπαριά, έτσι; Αυτό το κάνουν κι άλλοι (δες τα πρακτικά τής βουλής, για παράδειγμα). Το παν είναι να την λες με φυσικότητα. Το πραγματικό ταλέντο βρίσκεται στην ικανότητα να αμολάς την μεγαλύτερη μαλακία με την μεγαλύτερη άνεση. Η φυσικότητα και η άνεση πείθουν τους συνομιλητές σου ότι το κατέχεις το θέμα.

Επί τέλους, χάρη σε σένα άνοιξαν και τα δικά μας μάτια και είδαμε το πρόβλημα: Στην Ελλάδα υπάρχουν τόσοι άνεργοι όσοι και παράνομοι μετανάστες. Αυτό είναι! Τόσο απλό! Σαν να λες ότι ένα πολύγωνο έχει τόσες πλευρές όσες και γωνίες ή ότι κάθε χρόνος έχει τόσες μέρες όσες και νύχτες. Κι όπως είπες: αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Συμφωνούμε. Κι αφού δεν μπορούμε (ή, μάλλον, δεν θέλουμε) να μειώσουμε τους άνεργους, πρέπει να μειώσουμε τους μετανάστες, έτσι; Ένα κι ένα κάνουν δύο.

Μόνο που με μπερδεύεις, ρε συ Αντώνη. Ωραία τα λες αλλά... ρε γαμώτο, κάτι τέτοιο δεν έλεγε και ο Μιχαλολιάκος που τον μπουζούριασες; Ότι για την ανεργία στον τόπο μας φταίνε οι μετανάστες, άρα πρέπει να τους γανώσουμε το κέρατο; Γι' αυτό έχεις βαλθεί να καθαρίσεις τους χρυσαυγήτες; Για να έχεις την αποκλειστικότητα επί του θέματος;

Και άιντε και ξεμπερδέψαμε με τους μετανάστες, ρε Αντώνη. Θες τους στείλαμε πακέττο στα σπίτια τους (που δεν έχουνε), θες τους μαντρώσαμε σε Αμυγδαλέζες και λοιπά Γκουντάναμα, θες τους ξεβγάλαμε σε σύγχρονα κρεματόρια (όπως θα προτιμούσε ο Κασιδιάρης), θες έτσι, θες αλλοιώς, πες πως ξεμπερδέψαμε. Λες να πέσει η ανεργία μ' αυτόν τον τρόπο; Ή λες πως θα νοιώσουν καλύτερα οι άνεργοι;

Πάμε παρακάτω. Στα καραβάκια των εφοπλιστάδων (που τους έχεις στα όπα-όπα, μη το ξεχνάμε) δουλεύουν μεν αλλοδαποί αλλά όχι από τους μετανάστες που βρίσκονται εδώ. Νά 'ναι καλά τα διάφορα δουλεμπορικά γραφεία, οι νιγηριανοί και οι μπαγκλαντέζοι ναύτες έρχονται συστημμένοι από τον τόπο τους. Όμως, βάσει του σχετικού ευρωδικαίου, τόπος εργασίας κάθε εργαζόμενου θεωρείται η έδρα τής επιχείρησης όπου δουλεύει. Άρα, αυτοί οι ναύτες είναι -θεωρητικά- οικονομικοί μετανάστες. Τί θα κάνεις με δαύτους; Θα τους μπαγλαρώσεις κι αυτούς ή θα διατάξεις τους εφοπλιστάδες να τους διώξουν; Πάω στοίχημα ότι ούτε καν θα ασχοληθείς.

Προχωράμε. Από τα λεγόμενά σου συνάγεται το συμπέρασμα ότι δουλειές υπάρχουν (όπως κάποτε υπήρχαν και λεφτά) αλλά προλαβαίνουν και τις παίρνουν οι μετανάστες κι έτσι ξεμένουν τα δικά μας παιδιά στην ανεργία. Ωραία. Ρε συ, πας καλά; Μπιμπίκια έχει το μυαλό σου; Τί σχέση έχουν οι μετανάστες με τα εργοστάσια που κλείνουν το ένα μετά το άλλο; Τί σχέση έχουν οι μετανάστες με την "κινητικότητα" και την "διαθεσιμότητα", που βγάλανε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία; Τί σχέση έχουν οι μετανάστες με τους νέους επιστήμονες που ψάχνουν σε ποια χώρα να πάνε για να βρουν δουλειά, ως μετανάστες κι αυτοί;


Έλα τώρα, πες την αλήθεια, ρε συ Αντώνη. Όχι μόνο χέστηκες για τους ανέργους αλλά, κατά βάθος, η υψηλή ανεργία βολεύει την υλοποίηση του σχεδίου σου για περαιτέρω συμπίεση μισθών και ημερομισθίων. Όσο περισσότεροι άνεργοι υπάρχουν, τόσο γρηγορώτερα θα μειωθεί η αμοιβή τής εργασίας. Έτσι δεν είναι; Εμ, έτσι είναι. Μια αράδα κολυβογράμματα τα μάθαμε κι εμείς και μπορούμε να καταλάβουμε (κι ας μη πήγαμε στο Γέηλ και στο Ταφτ). Άλλωστε, το είπε καθαρά και ξάστερα εκείνο το μπασταρδέλι που του δώσανε και νόμπελ οικονομίας (μη χέσω!), ο εκ Σικάγου ορμώμενος φρηντμανοτραφής Λαρς Πήτερ Χάνσεν: χώρες σαν την Ελλάδα χρειάζεται να έχουν υψηλά επίπεδα ανεργίας, προκειμένου να πέσουν γρήγορα οι μισθοί και να συμπιεστεί το μοναδιαίο κόστος εργασίας, ώστε να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι της Γερμανίας.

Έτσι δεν είναι, Αντώνη; Εμ, έτσι είναι. Οπότε κόψε τις παπαριές και μη γίνεσαι Μιχαλολιάκος γιατί εκτίθεσαι περισσότερο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυνατό κείμενο που βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Πάντως οι 2 συμφοιτητές και συγκάτοικοι αν μή τι άλλο μέσα στα 3 τελευταία χρόνια αποδεικνύονται καθημερινά υψηλού επιπέδου παπαρολόγοι που δυστυχώς είχαν/έχουν εξουσία που μ' αυτή ορίζονται τύχες και ανθρώπινες ζωές. Ασύλληπτο το τι σου ξημερώνει μέρα με τη μέρα, πραγματικά. Σ' ευχαριστώ που γράφεις, για ό,τι γράφεις, όπως γράφεις, νάσαι καλά.

Ένας αναγνώστης από Θεσσαλονίκη

χριστινα είπε...

Ανώνυμε, μόνο παπαρολόγοι δεν είναι, μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους. Υπηρετούν το σύστημα πιστά και με συνοπτικές διαδικασίες εκτελούν εντολές, αφού όμως πρώτα αργά και σταθερά μας έκαψαν τα μυαλά.