Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

18 Απριλίου 2013

Τα ξεφτέρια

Είμαστε τυχεροί που πέρυσι τον Ιούλιο δεν βγήκε από την κάλπη αυτοδύναμη κυβέρνηση της δεξιάς. Ευτυχώς, γλιτώσαμε! Δεν λέω, βγάλαμε πρωθυπουργό τον Αντώνη, εν τάξει. Αλλά βάλαμε δίπλα του και δυο εξαπτέρυγα (κοινώς, ξεφτέρια) για να κρατάνε τα μπόσικα. Μεριά ο Βαγγέλας με τον σοσιαλισμό του και μεριά ο Φωτάκιας με την αριστεροσύνη του, κάτι κάνουνε. Βοηθάνε, βρε αδερφέ. Κι όταν λέμε ότι βοηθάνε, έχουμε χειροπιαστά παραδείγματα.

Πρώτα-πρώτα, το καραμπινάτο και πρόσφατο με το χαράτσι τής ΔΕΗ. Λύσσαξε ο Αντώνης να το διατηρήσει αλλά τα εξαπτέρυγα τα στήλωσαν! Ανένδοτοι κι οι δυο! Με τίποτα, κύριε, του είπαν, το χαράτσι κόβεται κι άμα θες, βάλε φόρο ακινήτων. Την ουρά στα σκέλια ο Αντώνης. Δεν τον έπαιρνε να κοντράρει ταυτόχρονα έναν σοσιαλιστή κι έναν αριστερό. Μετά από παρακάλια και κλάματα, βέβαια, του κάνανε την χάρη να κρατήσει το χαράτσι κι εφέτος αλλά από του χρόνου, πάπαλα. Να βολευτεί με σκέτο φόρο και πολύ του πάει!

Επίσης, χάρη στα δυο ξεφτέρια τής κυβέρνησης, παίρνονται και μερικά σημαντικά μέτρα για την ανακούφιση των "ευπαθών ομάδων". Για θυμηθείτε το επίδομα ανεργίας σε όσους μικρομεσαίους επαγγελματίες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζάκια τους, λόγω της "κρίσης χρέους". Ήταν ποτέ δυνατόν να πάρει τέτοιο μέτρο μια μονοκομματική κυβέρνηση της δεξιάς; Ποτέ των ποτών! Στο δίδυμο Βαγγέλα-Φωτάκια το χρωστάμε. Και δεν είναι μικρό πράμα εσύ να βάζεις λουκέτο στο μαγαζί σου και το κράτος να έρχεται να σε βοηθήσει, έτσι;

Βέβαια, για να δικούσαι αυτό το επίδομα, θα πρέπει να έχεις καθαρίσει τις υποχρεώσεις σου με το ΙΚΑ, να έχεις πληρώσει το ΤΕΒΕ, να έχεις σε σειρά την εφορία, να έχεις πληρώσει την συνδρομή σου στο ταμείο απόρων εφοπλιστών και να έχεις ξοφλήσει το δεφτέρι τού μπακάλη σου. Όμως, αυτό είναι το σωστό. Δεν κατάλαβα, δηλαδή, τί θέλετε; Το κράτος να τα ακουμπάει ντάγκα-ντάγκα και ο πολίτης να κάνει την πάπια; Όσο για κάτι αηδίες τού στυλ "ρε μάγκα, αν δεν χρώσταγα στο ΙΚΑ και στην εφορία, δεν τό 'κλεινα το γαμημένο το μαγαζί", τις ακούω βερεσέ. Δικαιολογίες μπαταχτσήδων. Θες φράγκα, κύριε; Πλέρω πρώτα. Πάρε-δώσε. Το νταραβέρι να είναι σωστό, όχι μούλικο.

Δείτε τώρα την τελευταία επιτυχία των εξαπτέρυγων. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει κατατεθεί νομοσχέδιο, με το οποίο θα ρυθμίζονται οι τραπεζικές υποχρεώσεις των "ευπαθών ομάδων" σε πολλές-πολλές δόσεις. Μιλάμε, ούτε ο Κωτσόβολος τέτοιες ευκολίες. Ποιές είναι οι ωφελούμενες "ευπαθείς ομάδες"; Δείτε πώς ορίζονται αυτές, όταν συνεργάζονται σοσιαλιστική κι αριστερή σοφία:

Κατ' αρχάς, αυτές οι ομάδες προέρχονται από τις τάξεις των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ανέργων. Όχι όλοι αυτοί, βέβαια. Το μέτρο θα αφορά μόνο όσους εξ αυτών έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Όχι όλους αυτούς, βέβαια. Το μέτρο θα αφορά μόνον όσους εξ αυτών είδαν κατά την τελευταία τριετία το εισόδημά τους να μειώνεται από 20% και πάνω. Όχι όλους αυτούς, βέβαια. Το μέτρο θα αφορά όσους εξ αυτών δεν έχουν στην τράπεζα καταθέσεις πάνω από 10.000 ευρώ. Όχι όλους αυτούς, βέβαια. Το μέτρο θα αφορά μόνον όσους εξ αυτών δεν έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Όχι όλους αυτούς, βέβαια. Το μέτρο θα αφορά μόνον όσους εξ αυτών έχουν ανεξόφλητο υπόλοιπο μέχρι 180.000 ευρώ. Όχι όλους αυτούς, βέβαια. Το μέτρο θα αφορά μόνον όσους εξ αυτών έχουν πάρει δάνεια με προσημείωση ή υποθήκη της κύριας κατοικίας τους. Όχι όλους αυτούς, βέβαια. Το μέτρο θα αφορά μόνον όσους εξ αυτών διαθέτουν κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι 180.000 ευρώ. Απλά πράγματα!

Πείτε μου, λοιπόν: υπήρχε ποτέ περίπτωση να πάρει τέτοια φιλολαϊκά μέτρα μια μονοκομματική κυβέρνηση της δεξιάς; Όχι, βέβαια. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα ξεφτέρια. Δόξα σοι ο θεός!


ΥΓ: Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτό το κυοφορούμενο νομοσχέδιο μου θύμισε τον παλιό, καλό Χάρρυ Κλυν σε μια παρωδία προεκλογικής ομιλίας του ΚΚΕ-εσωτερικού, η οποία πήγαινε κάπως έτσι: "Λαέ της Ελλάδας, λαέ της Στερεάς Ελλάδας, λαέ της Αττικής, λαέ της Αθήνας, λαέ των Πετραλώνων, λαέ της οδού Χ αριθμός Ψ, αγαπητέ μου Θανάση"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: